GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
blesava

#4326 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by blesava »

Gray wrote:
blesava wrote:ljudi nemaju plata, pare koje idu od poreznih obveznika idu u dzep rukovodioca, tj. direktora koje postavlja vlada. sto bi centrotrans vozio kad imamo vec vise od stoljeca javni prevoz koji funkcionise sasvim uredno, da nije ovih glavonja koji ga pokusavaju unistiti, time sto ne zele da ulazu novac u opravku i kupovinu novih prevoznih sredstava, nego im je draze imati u privatnoj reziji svoj vozni park? za to nisu krivi radnici! isto kao sto nisu krivi radnici vega fruita, zore, energoinvesta i ostalih drzavnih firmi koje su radile punom parom, ali ih je ovaj nas drzavni aparat uspio sjebati. i sta ti ljudi su sada bez posla, pate se, isto kao sto ce se patiti i radnici grasa ako ga upropaste glavonje. zar to zelimo jedni drugima?
Uvodom centrotransevih linija stvarat ce se nesnosljiva guzva u gradu, a i sami znate kakav je saobracajni kolapse od cetri do pet! pa sad u to uracunajte jos izvjestan broj centrotransovih autobusa, ili mozda imaju vec i tramvaje negdje spremne?
Sami sebi skacemo u stomak, a polako za par godina zalite ce te vi za grasom, kao sto danas zalim i za svim propalim drzavnim firmama. propali smo!

Ja prvi za državnim firmama neću žaliti, kao ni za GRASOM. Ovi nije više vrijeme socijalizma ni komunizma, država ne može efikasno upravljati preduzećima, nego javna preduzeća služe samo za uhljebljavanje podobnih i za podjelu po političkim partijama (što onda dovodi do ovog prvog), što dovodi do loše usluge, neefikasnosti, i skupih cijena za potrošače. I tako je sve u jednoj državnoj firmi kod nas (a samo par njih ostvaruhe profit). Sve državene firme treba privatizovati, ali je kod na problem što se ni to ne može uraditi bez kriminala i korupcije.
samo cu ti ovo reci da Bogda radio kod privatnika!

mi smo drzava, mi smo narod i trebali bi raditi na tome da drzavne firme ne sluze za uhljebljavanje vec da efikasno rade ono za sto i postoje! ali mi smo glup narod i neka nam je ovako.

a ti da Bog da da radis kod privatnika, a isto ti i zena tako, pa kad ostane trudna da automatski dobije nogu u guzicu.
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#4327 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by I am Happy »

The Realist wrote:
Yahel wrote:Blesava ipak nije blesava :)

Da u grasu ima smeca, ima to svi znamo, ali ovo je prvi put da ih podrzavam u strajku i treba da istraju!
Sve se radi ilegalno i stavljaju se glavni kriminalci na jake pozicije. Isto kao u zdravstvu, ma u svemu... red je da neko uradi nesto po tom pitanju.
Podržao bi da svi u zdravstvu totalno obustave svoj rad?
Naravno da ne bi, zato sto ih ne treba pustit same da strajkuju, svi se trebaju pridruziti...
Dosta je vise ovoga! Kad god odes u dom zdravlja, posebno kod zubara nikada nemaju materijala....
Pa dokad cemo trpiti :-?
kox

#4328 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kox »

blesava wrote:

Da u grasu ima smeca, ima to svi znamo, ali ovo je prvi put da ih podrzavam u strajku i treba da istraju!
Sve se radi ilegalno i stavljaju se glavni kriminalci na jake pozicije. Isto kao u zdravstvu, ma u svemu... red je da neko uradi nesto po tom pitanju.
da o ovome ja pricam!

ako ima neradnika u grasu,ja sam za to da se otpuste, nek radi onaj ko je sposoban da radi i ko zeli da platu zaradi posteno. ali sjebati firmu koja dobro posluje iz cista mira, to ne smijemo podrzati! nedajmo gras, jer je on nas!
Kako misliš dobro posluje ? Dug GRAS-a je veći od ukupne vrijednosti kapitala, a progutali su stotine miliona subvencija i donacija u zadnjih 15 godina.
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#4329 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by I am Happy »

kox wrote:
blesava wrote:

da o ovome ja pricam!

ako ima neradnika u grasu,ja sam za to da se otpuste, nek radi onaj ko je sposoban da radi i ko zeli da platu zaradi posteno. ali sjebati firmu koja dobro posluje iz cista mira, to ne smijemo podrzati! nedajmo gras, jer je on nas!
Kako misliš dobro posluje ? Dug GRAS-a je veći od ukupne vrijednosti kapitala, a progutali su stotine miliona subvencija i donacija u zadnjih 15 godina.
Pa nisu radnici, vec ovi direktori koje postavljaju politicke stranke, zato ljudi i strajkuju....
zateznistub

#4330 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

kox wrote:
blesava wrote:

da o ovome ja pricam!

Onda bi trebalo imovinu univerziteta u Travniku staviti na raspolaganje GRAS-u da se izmire dugovi koje je prvenstveno Bimo napravio.
munevera44

#4331 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by munevera44 »

valja meni bicikl staviti u upotrebu, nadje se i zimska oprema ....... :lol:
blesava

#4332 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by blesava »

kox wrote:
blesava wrote:

da o ovome ja pricam!

radnici ili glavnonje? ko je uzeo te pare? sumnjam da je i jedan od onih krezubih radnika grasa,bar bi napravio zube.

o tome pricam!. pogresno sam se izradila, gras ne posluje dobro, dobro rade, imaju linije, karte se uspijevaju naplatiti od korisnika, ali gdje idu pare? to je pitanje. i opet krivim vladu za to, a ne radnike.
udrch

#4333 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by udrch »

StupskaBitanga wrote:kako m ise čini iza ovoga stoji SBB i FR
sad na FTV dnevniku onaj levat Himzanija skoro pa javno reče da je ovo politički problem...
smijenjeni direktor koji je na mjesto direktora došao na isti način, politička podobnost, znajući da će biti smijenjen sa imenovanjem nove vlade, vjerovatno je ovo organizirao već odavno..
sorcerer

#4334 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sorcerer »

Kinaski wrote: evo vidis ja zivim na Mjetasu i ja treba da odem veceras do jedne ribe na ilidzu . Kako da ja odem ???
ako se oslonis na gras ne gine ti desanka veceras :mrgreen:
StupskaBitanga

#4335 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

udrch wrote:
StupskaBitanga wrote:kako m ise čini iza ovoga stoji SBB i FR
sad na FTV dnevniku onaj levat Himzanija skoro pa javno reče da je ovo politički problem...
smijenjeni direktor koji je na mjesto direktora došao na isti način, politička podobnost, znajući da će biti smijenjen sa imenovanjem nove vlade, vjerovatno je ovo organizirao već odavno..
da odjednom se upetlja Mira i SDU i mislim da predstoji javno linččovanje Pećanca
udrch

#4336 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by udrch »

blesava wrote:
The Realist wrote:
adnansax wrote:Sad se usrali pa mijenjaju STRAJK u SPONTANO OKUPLJANJE RADNIKA GRASA, jer skontali debili da nemaju pravo na nenajavljeni strajk (qrac skontali, nego ih neko lijepo nasavjetovao)..ali opet spontano okupljanje radnika koji paraliziraju gradski saobracaj kao JAVNI prevoz je nezakonita radnja..samo je pitanje smije li im vlada na to odgovoriti na zakonit nacin..
Pozvani su na posao (radna obaveza) i oglušili su se, tako da opet će nahebati. Osim toga, već su ranije rekli da je štrajk, tako da više nije ni bitno.
to je vec nesto sasvim drugo, ako su imali obavezu trebali su izaci. ali ja ih podrzavam jer ljudi ne zele da im neki glavonja sjebe firmu kao sto su sjebali i sve ostale bh firme koje su dobro i kvalitetno radile. pa ljudi moji, moj otac je prije rata radio u energoinvestu kao obicni radnik, imao je platu tri puta vecu nego mama koja je fakultetski obrazovana. a zasto, jer su dobro radili! i oni su takvu jednu jaku firmu ispjeli sjebati.
pa onda ona zeljezara u varesu, propala. koji je tu potencijal bio prije rata. da nee govorim dalje. zele da nas prodaju! jel shvatate to ljudi! nije bitan gras, ni bh telekom ni nista, bitno je da nas prodaju za male prare. kupit ce nas neko, postat cemo kolonija i robovi! ljudi osvjestite se!
GRAS nikad nije dobro radio..
vozači revizori GRASa su takvi ublehaši da ih mjesečno bar po dvojicu trojicu neko išamara, jer su bezobrazni, konji, majmuni i svašta nešta..
ovaj GRAS treba odvesti u stečaj, svakako ovaj minus od 120 miliona se ne može drugačije izravnjati..
otspustiti sve i iznova krenuti..

energoinvest i rudnik Vareš nije sjebala vlast, već rat..ne hlupaj bezveze..
blesava

#4337 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by blesava »

a kad je rat prestao nije se moglo uloziti par milioncica da se to ponovo pokrene, jer je bilo lakse ipak prodati sve masine i opermu pa kupiti si audija? jelde?
Gray

#4338 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Gray »

nosara wrote:
Gray wrote:
blesava wrote:ljudi nemaju plata, pare koje idu od poreznih obveznika idu u dzep rukovodioca, tj. direktora koje postavlja vlada. sto bi centrotrans vozio kad imamo vec vise od stoljeca javni prevoz koji funkcionise sasvim uredno, da nije ovih glavonja koji ga pokusavaju unistiti, time sto ne zele da ulazu novac u opravku i kupovinu novih prevoznih sredstava, nego im je draze imati u privatnoj reziji svoj vozni park? za to nisu krivi radnici! isto kao sto nisu krivi radnici vega fruita, zore, energoinvesta i ostalih drzavnih firmi koje su radile punom parom, ali ih je ovaj nas drzavni aparat uspio sjebati. i sta ti ljudi su sada bez posla, pate se, isto kao sto ce se patiti i radnici grasa ako ga upropaste glavonje. zar to zelimo jedni drugima?
Uvodom centrotransevih linija stvarat ce se nesnosljiva guzva u gradu, a i sami znate kakav je saobracajni kolapse od cetri do pet! pa sad u to uracunajte jos izvjestan broj centrotransovih autobusa, ili mozda imaju vec i tramvaje negdje spremne?
Sami sebi skacemo u stomak, a polako za par godina zalite ce te vi za grasom, kao sto danas zalim i za svim propalim drzavnim firmama. propali smo!

Ja prvi za državnim firmama neću žaliti, kao ni za GRASOM. Ovi nije više vrijeme socijalizma ni komunizma, država ne može efikasno upravljati preduzećima, nego javna preduzeća služe samo za uhljebljavanje podobnih i za podjelu po političkim partijama (što onda dovodi do ovog prvog), što dovodi do loše usluge, neefikasnosti, i skupih cijena za potrošače. I tako je sve u jednoj državnoj firmi kod nas (a samo par njih ostvaruhe profit). Sve državene firme treba privatizovati, ali je kod na problem što se ni to ne može uraditi bez kriminala i korupcije.
1. Moze da hoce...

2. Ne treba...

1. Naša država ne može (kao što ne može ni većina država uz par izuzetaka)

2. Treba, osim par vrlo rijetkih izuzetaka kao što je vodovod, elektroprenos, ali telekom, elektroprivredu, gras... sve treba prodati jer njima upravlja politika a ne struka i to je razlog zašto i jesmo u ovakvoj situaciji. Misliš da je prevoz privatni da bi vlasnik dozvoljavao da se krade gorivo ili ulje iz vozila?

Kod nas su sve državne firme mjesto za uhljebljavanje i političke igre, a tako moderna ekonomija ne može funkcionisati, i zato jesmo gdje jesmo. Država ne treba da živi od prihoda javnih preuzeća niti može od toga kako treba živjeti, nego od poreza.

Profit Telecoma je oko 150 miliona KM svake godine, i pitanje je do kada će biti toliki jer još uvijek nema prave konkurencije na tržištu. Čak i tih 150 miliona nije dovoljno da pokrije troškove neefikasnosti upravljanja i rada javnih preduzeća. Profit elektroprivrede 6.5 miliona km. Koje to još državne firme prave velike dobiti?
munevera44

#4339 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by munevera44 »

koliko sam upratila oko stotinjak radnika GRASa sinoć bilo u krugu firme................ a ima ih zaposlenih cca 17000 pa se pitam šta rade i gdje su ostali??????????????????????????????
kox

#4340 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kox »

Ja sam bio korisnik GRAS-a donedavno i nažalost sam dugogodišnji svjedok nerada, nemara i javašluka uposlenika GRAS-a koji su za to (za naše uslove) odlično plaćeni. Vjerovatno bi većina rukovodilaca GRAS-a trebali završiti u zatvoru, ali ni radnici nisu juče pali sa Marsa u krug preduzeća pa da ne znaju šta se dešavalo posljednih 15 godina. Ali im to nije smetalo sve dok su se mogle dijeliti tolike plate a (uglavnom) ne raditi ništa.
l33t

#4341 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by l33t »

treba sad fino i ljudi da se spreme i da odemo strajkovat i da zahtjevamo dodjelu linija centrotransu ..... kratko i jasno
adnansax

#4342 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by adnansax »

munevera44 wrote:koliko sam upratila oko stotinjak radnika GRASa sinoć bilo u krugu firme................ a ima ih zaposlenih cca 17000 pa se pitam šta rade i gdje su ostali??????????????????????????????
Isto sto su radili i prosle zime dok su im studenti i gradjani otkopavali i cistili prugu :)
Sa_u_srcu

#4343 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sa_u_srcu »

Gras treba rasformirati i hajmo Jovo ponovo...kriv je menadzment i niko drugi i to onaj poslije-ratni...pa sve do danas i ne mogu da vjerujem da niko krivicno ne odgovara za svoje propuste...ako si naprimao toliko radnika za stalno, uglavnom najvise iz Sandzaka...a nisi bio likvidan, onda je to po svakom normalnom osnovu krivicno dijelo...i svi prijasnji direktori moraju odgovarati...
Gras od kantona godisnje dobije oko 40 miliona KM.... :shock: a univerzitet u Sarajevu, dakle svi fakulteti samo 25 miliona KM... :shock: pa jasno je svima sta treba uraditi...otpustiti visak radnika, ovih koji su zadnji primljeni sumljivim radnjama...i tu firmu konacna napraviti da i gradjani imaju koristi od nje...a ne ovako...

Ja sam milion puta ponovio, razlika izmedju Centre i Grasa je pravi i realan razvoj, zato u ovom trenutku Centro moze kupiti desetine autobusa...a ovi jadnici nemaju ni za platu...i jos jedno pitanje, ko ce gradjanima nadoknaditi stetu za ova dva dana, mnogi nisu stigli na posao, mnogi su platiti uredno karte a nemaju uslugu, ko ce za ovo odgovarati...
Last edited by Sa_u_srcu on 12/01/2013 12:36, edited 1 time in total.
Gray

#4344 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Gray »

blesava wrote:
Gray wrote:

samo cu ti ovo reci da Bogda radio kod privatnika!

mi smo drzava, mi smo narod i trebali bi raditi na tome da drzavne firme ne sluze za uhljebljavanje vec da efikasno rade ono za sto i postoje! ali mi smo glup narod i neka nam je ovako.

a ti da Bog da da radis kod privatnika, a isto ti i zena tako, pa kad ostane trudna da automatski dobije nogu u guzicu.

Ja i radim kod privatnika, i imam odlične uslove, redovne (i povisoke plate), 13. platu, uredan godišnji, ne otpuštaju se žene radi porođaja...

ono što ti tražiš je nešto što više ne postoji i što vodi ovu državu u bankrot, jer će se to eventualno desiti ako se ništa ne uradi. Ova ekonomija nije samoodrživa, ne mogu državne firme i administracija biti nosilac ekonomije, nama treba prelezak u tržišnu ekonomiju koji mi još uvijek nismo završili i treba plan i program šta uraditi ali to kod nas ne ide jer se narod zabavlja drugim glupostima. I gras je odlika toga.
JKG

#4345 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JKG »

Sa_u_srcu wrote:Gras treba rasformirati i hajmo Jovo ponovo...kriv je menadzment i niko drugi i to onaj poslije-ratni...pa sve do danas i ne mogu da vjerujem da niko krivicno ne odgovara za svoje propuste...ako si naprimao toliko radnika za stalno, uglavnom najvise iz Sandzaka...a nisi bio likvidan, onda je to po svakom normalnom osnovu krivicno dijelo...i svi prijasnji direktori moraju odgovarati...
Gras od kantona godisnje dobije oko 40 miliona KM.... :shock: a univerzitet u Sarajevu, dakle svi fakulteti samo 25 miliona KM... :shock: pa jasno je svima sta treba uraditi...otpustiti visak radnika, ovih koji su zadnji primljeni sumljivim radnjama...i tu firmu konacna napraviti da i gradjani imaju koristi od nje...a ne ovako...

Ja sam milion puta ponovio, razlika izmedju Centre i Grasa je pravi i realan razvoj, zato u ovom trenutku Centro moze kupiti desetine autobusa...a ovi jadnici nemaju ni za platu...i jos jedno pitanje, ko ce gradjanima nadoknaditi stetu za ova dva dana, mnogi nisu stigli na posao, mnogi su platiti uredno karte a nemaju uslugu, ko ce za ovo odgovarati...
Ovo zadnje i mene zivo zanima.
respo

#4346 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by respo »

blesava wrote: tvoja vrata su tvoja privatna svojina pa ocisti ako ti se cisti. pruge su javna povrsina i postoji javno preduzece koje je zaduzeno za to. to bi isto bilo ocekivati da u slucaju da otpocnu da strajkuju vozaci hitne pomoci, ocekujemo da doktori sjednu u auto i vozaju pacijente po gradu. je li tako?
ili ocekivati da bilo koji profesor na pravnom fakultetu zapocne radove na opravci fasade, jer eto zgrada je postala opasna za bilo koga ko prolazi pored nje.

necete da shvatite da je problem u drzavi, i njihovim planovima da sjebu sva drzavna preduzeca. gras je samo kap u moru!
cesta je javna al je u nadleznosti ceste federacije odrzavanje a ciscenje rad
pruge su u nadleznosti grasa tako da ti ta prica ne pije vode
cyprus

#4347 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cyprus »

Svašta krenem za ovu stoku napisat, pa izbrišem :x Pojedinci mi nisu jasni kako mogu stat iza ovog bezobrazluka ''radnika'' GRAS-a... Nego, zna li neko kakva je situacija sada? Vozi li išta osim taxija i ako vozi, koliko se čeka? :-)
Last edited by cyprus on 12/01/2013 12:48, edited 1 time in total.
Banksy

#4348 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Banksy »

Novoimenovani vršitelj dužnosti generalnog direktora KJKP Gras Hasan Bašić, u skladu s odrebama Zakona o radu, kao i ovlaštenja iz Statuta KJKP Gradski saobraćaj d.o.o., uputio je večeras javni poziv svim uposlenicima Grasa da se obavezno odmah jave na svoja radna mjesta, u svoje organizacijske jedinice, prema planiranom rasporedu.

Uposlenici koji po Ugovoru o radu obavljaju poslove vozača autobusa, minibusa, tramvaja i trolejbusa su obavezni javiti se na raspored, uposlenici na poslovima održavanja vozila svih vidova prometa, kao i ostali uposlenici koji su po rasporedu planirani za rad, navodi se u priopćenju v.d. direktora Grasa.

Neodazivanje uposlenika na ovaj poziv i odbijanje izvršavanja svojih radnih zadataka i obaveza planiranih procesom rada smatrat će se prekršajem obaveza preuzetih Ugovorom o radu i oni će snositi odgovornost u skladu s odredbama Zakona o radu, Pravilnika o radu i Ugovora o radu.

:thumbup:
Sa_u_srcu

#4349 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sa_u_srcu »

Sarajevski GRAS ima problem sa radnicima. Ne onima koji štrajkuju, nego sa viškom radnika. U ovoj kompaniji radi gotovo 2.000 ljudi što je na broj stanovnika koje uslužuju gotovo duplo više od evropskog standarda. Amsterdamski GVB, od koga je GRAS na poklon dobio dobro očuvane stare tramvaje, u ovom gradu od dva miliona stanovnika uspješno radi sa nešto više od 4.000 radnika.

GRAS ima duplo više radnika u odnosu na broj stanovnika u odnosu na evropski prosjek!

Uz sve to, oko deset posto radnika je na bolovanju, po čemu je ova kompanija prva u Kantonu. Radnici GRAS-a napravili su u 2009. godini više sati bolovanja od bilo kojeg drugog javnog preduzeća u Sarajevu. Više od 80.073 radnih sati provelo je 174 uposlenika GRAS-a.

Eh ovo je GRAS...i sada kada treba ovakvu lakrdiju dovesti u red, normalno je da se bune...ali radi toga ne trebaju ispastati ljudi koji imaju uredno placene karte....zato nek neko u ovom kantonu pocne rezati i otpustati te ljude dole...
cyprus

#4350 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cyprus »

crnoplavo wrote:
StupskaBitanga wrote:

Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post Postao/la StupskaBitanga dana 12/01/2013 10:06
http://www.youtube.com/watch?v=4C2V1d5Q ... _embedded#!
iz kakve je ovaj nevladine organizacije?
"vi trebate direktora koji vama odgovara"
i kasnije nesto kao
"uz vas su sve nevladine organ izacije"
Jel ovo Sanjin Čepalo? Jedan od osnivača Komunističke partije BiH :mrgreen:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/komunist ... /120426036#
Post Reply