Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
emmir1

#4326 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by emmir1 »

serum wrote:A cuj, dovoljno sam toga izbacio, slazem se za krompir ali i dalje ce biti u jelovniku. Za grah mnogo grijesis jer je to jedna od najboljih namirnica sto se tice mrsanja i zdravlja, puna proteina. Ja nemam zelju biti maneken, niti imati 83kg vec 95 do 100kg i da budem zdrav. I da voce koje spominjes da ne jedes, banane i grodze, nisu preporucljive za secerase a sve se smije jesti u umjerenim kolicinama. Znaci danas jedna banana i 200gr grozdja bez problema, jer je grozdje nezamje ljivo zbog svojih osobnosti...a koza, moras je imati povecu, jer ako si to smrsao 50kv moras imati kesu, jer ja sa svojih 25kg gubitka je imam. To nijedna teretana ni fitnes ne moze zategnuti...

Grah ima mnogo ugljikohidrata.

Kese nemam, evo garantujem ti da me vidiš nikada.ne bi rekao da sam smršao

Da se skinem primjetio bi na stomaku i to vrlo malo.

Moguće jer sam dok sam.mršao jako sam fizicki aktivan bio, a i povuklo mi se zadnjih godinu dana podobro
serum

#4327 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by serum »

Opet greska. On sadrzi slozene ugljikohidrate, a evo mali podsjetnik o grahu.

Zaista možemo reći kako je riječ o superhrani obzirom da grah sadržava u jednom vlakna, proteine i antioksidante. Upravo zbog spomenutih vrijednosti grah iznimno pozitivno djeluje na naše zdravlje. Snižava kolesterol, regulira šećer u krvi i proizvodnju inzulina obzirom na nizak glikemijski indeks i složene ugljikohidrate koji se polako probavljaju, dobar je za zdravlje probavnog trakta i štiti od raka, a pogotovo onog debelog crijeva.
serum

#4328 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by serum »

I da, ja ga jedem svaki drugi dan, evo i dalje mrsam, poslusaj me u vezi graha, uvedi ga. Ne sa suhim nesom, moze biti sa povrcem ili sa nemasnom junetinom..
skafiskafsnjak

#4329 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Moja iskustva, posto imam iskustva dosta. Otvorio sam temu prije puno godina, svasta bilo od tada.

Najbitnije je sto manje hljeba jesti, ako ga jedes pokusaj crni . Iako, bitnije je smanjiti hljeb a ne promjeniti ga. Ja sam uveo bio kardio tako da sam ujutro jeo zitarice, za uzinu bananu i jabuku , za rucak obavezno nesto kuhano ili riba/piletina (ima jos stvari ali ja sam vecinom to). Uzina poslije rucka, voce neko ili moze crna cokolada ili keks neki normalni .
Za veceru bih pravio sejkove ... uglavnom je to bila kombinacija posni sir , voda, bademi ... Nije nesto ukusno, ali kad popijes to , ne pada ti na pamet nista vise jesti .

I uz sve to , a najbitnije u svemu , pijte dosta vode, pogotovo ako cardio radite.

Vrlo bitna stvar je sve to unaprijed isplanirati , znaci isplanirate u nedjelju sta cete jesti naredne sedmice, svaki dan , i drzite se toga. Meni je to najvise pomoglo...unarpijed znam i drzim se toga. Ja sam cak i vagao namirnice , da bih postigao kalorijski deficit ... Ali mislim da za tim nema potrebe, ako jedete normalno , uz vjezbe , deficit je osiguran .

Ja smrsao 13kg za 2 mjeseca, pa et :D
moonca

#4330 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

emmir1 wrote:@monca

Zob sam i ja jeo, blendao ga i pravio palačinku od njega.

U zadnje vrijeme ne zbog ugljikohidrata.

Takođe sa jogurtom, pa kuhao ga sa jabukom....

Ja sam neke stvari naručivao preko Alternativa shopa, oni imaju svega.
Ja sam vrlo malo jedem hljeba, kombinujem sa hljebom bez glutina, tjestenina od rize samo, secer nikako, ulje -vrlo malo, mlijecne proizvode-munimum.
jednom sedmicno -jaje +bjelance....
od voca- pola jabuke, pola banane dnevno, nekada ako kupim lubenicu -pojedem je u roku od nekoliko sati :lol:
Ja ne brojim kalorije, ne gladujem ,jedem sta sam skontala da mi godi i odrzavam tezinu od 53 kg na 169 cm
emmir1

#4331 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by emmir1 »

moonca wrote:
emmir1 wrote:@monca

Zob sam i ja jeo, blendao ga i pravio palačinku od njega.

U zadnje vrijeme ne zbog ugljikohidrata.

Takođe sa jogurtom, pa kuhao ga sa jabukom....

Ja sam neke stvari naručivao preko Alternativa shopa, oni imaju svega.
Ja sam vrlo malo jedem hljeba, kombinujem sa hljebom bez glutina, tjestenina od rize samo, secer nikako, ulje -vrlo malo, mlijecne proizvode-munimum.
jednom sedmicno -jaje +bjelance....
od voca- pola jabuke, pola banane dnevno, nekada ako kupim lubenicu -pojedem je u roku od nekoliko sati :lol:
Ja ne brojim kalorije, ne gladujem ,jedem sta sam skontala da mi godi i odrzavam tezinu od 53 kg na 169 cm

Pa dobro ti si u savršenoj liniji..

Riža je prva stvar koju bih izbacio, ona je poput šećera ili bijelog hljeba.

Ja pojedem više voća...po nekoliko jabuka, nar, bobičasto voće, a prije sam mnogo više voća jeo.

Vježbam, vozim biciklo, trčim par puta sedmično i održavam neke 82 ili 83 kg na 182 cm
moonca

#4332 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

emmir1 wrote:

Pa dobro ti si u savršenoj liniji..

Riža je prva stvar koju bih izbacio, ona je poput šećera ili bijelog hljeba.

Ja pojedem više voća...po nekoliko jabuka, nar, bobičasto voće, a prije sam mnogo više voća jeo.

Vježbam, vozim biciklo, trčim par puta sedmično i održavam neke 82 ili 83 kg na 182 cm
Meni riza odgovara,pogotovo tjestenina-lagana mi je.

Ne volim vjezbati ,jedino sto radim je 5 km setnja svako vece.

Tvoj BMI JE 24,8 - :thumbup:

Moj je 18,6 -nizak :roll:
lijepa u dusi

#4333 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by lijepa u dusi »

Samo da se tuspasim. Nisam vratila kilograme, vec izgubila jos 2 :D ne radim vise svaki dan, pa sam i manje fizicki aktivna. Gledam da nadoknadim orbitrekom, svako drugi, treci dan odradim izmedju 45 min i sat. Ishrana i dalje manje-vise ista, hljeb smanjila na tanku krisku dnevno i to najcesce onaj visokoproteinski, vec odavno se drzim da jedem slatko minimalno, mozda red cokolade u citavoj sedmici, sokove ne pijem, ostalo sve regularno.
Skontala sam da koliko god da pojedem, ogladnicu svejedno za otprilike isto vrijeme, pa sad jedem jedanput vise, ali dosta manje porcije, nikad mi zeludac nije opterecen, a nisam gladna.
Drago mi je sto onaj prvi nalet gubljenja kilograma ipak nije imao jo-jo efekat, vec i dalje idem dole. Do nove godine se nadam da cu postici svoju idealnu kilazu, jos 15ak kg dole i to je to :)
mayab

#4334 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mayab »

pirmin

#4335 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

https://www.youtube.com/watch?v=mmq5zZfmIws&t=494

Dva put´ dnevno pa ko prezivi. 8-)
Bloo
Globalna šefica

#4336 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

pirmin wrote:https://www.youtube.com/watch?v=mmq5zZfmIws&t=494

Dva put´ dnevno pa ko prezivi. 8-)
hebote vidi joj pločicaaa :shock:
moonca

#4337 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

Kako u 'zivo' ove zene smijesno izgledaju.-Razumijem ovoliki trud i oblikovanje tijela samo ako je vezano za njihovo zivotno opredjeljnje =zanimanje.

Za gubljenje kg ne bas.
pirmin

#4338 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

moonca wrote:Kako u 'zivo' ove zene smijesno izgledaju.
Kako kome. :)
salik79

#4339 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by salik79 »

lijepa u dusi wrote:Samo da se tuspasim. Nisam vratila kilograme, vec izgubila jos 2 :D ne radim vise svaki dan, pa sam i manje fizicki aktivna. Gledam da nadoknadim orbitrekom, svako drugi, treci dan odradim izmedju 45 min i sat. Ishrana i dalje manje-vise ista, hljeb smanjila na tanku krisku dnevno i to najcesce onaj visokoproteinski, vec odavno se drzim da jedem slatko minimalno, mozda red cokolade u citavoj sedmici, sokove ne pijem, ostalo sve regularno.
Skontala sam da koliko god da pojedem, ogladnicu svejedno za otprilike isto vrijeme, pa sad jedem jedanput vise, ali dosta manje porcije, nikad mi zeludac nije opterecen, a nisam gladna.
Drago mi je sto onaj prvi nalet gubljenja kilograma ipak nije imao jo-jo efekat, vec i dalje idem dole. Do nove godine se nadam da cu postici svoju idealnu kilazu, jos 15ak kg dole i to je to :)
Image
Image
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#4340 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

Bgm teško 15 kila do nove, ali hajde vidjećemo.
lijepa u dusi

#4341 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by lijepa u dusi »

Juce se vagala, jos dvije kg dole :mrgreen: :mrgreen:
Sedmicno dakle otprilike 2 kg, s tim da sam svjesna da ce ici sporije kako vrijeme odmice, ali mislim da nisam fulila s procjenom :-D
lijepa u dusi

#4342 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by lijepa u dusi »

moonca wrote:Kako u 'zivo' ove zene smijesno izgledaju.-Razumijem ovoliki trud i oblikovanje tijela samo ako je vezano za njihovo zivotno opredjeljnje =zanimanje.

Za gubljenje kg ne bas.
Ne znam za uzivo ali ovako izgleda ko beton, armirani :mrgreen:

@salik
Ty :)
duga puska

#4343 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by duga puska »

emmir1 wrote:
serum wrote:A cuj, dovoljno sam toga izbacio, slazem se za krompir ali i dalje ce biti u jelovniku. Za grah mnogo grijesis jer je to jedna od najboljih namirnica sto se tice mrsanja i zdravlja, puna proteina. Ja nemam zelju biti maneken, niti imati 83kg vec 95 do 100kg i da budem zdrav. I da voce koje spominjes da ne jedes, banane i grodze, nisu preporucljive za secerase a sve se smije jesti u umjerenim kolicinama. Znaci danas jedna banana i 200gr grozdja bez problema, jer je grozdje nezamje ljivo zbog svojih osobnosti...a koza, moras je imati povecu, jer ako si to smrsao 50kv moras imati kesu, jer ja sa svojih 25kg gubitka je imam. To nijedna teretana ni fitnes ne moze zategnuti...

Grah ima mnogo ugljikohidrata.

Kese nemam, evo garantujem ti da me vidiš nikada.ne bi rekao da sam smršao

Da se skinem primjetio bi na stomaku i to vrlo malo.

Moguće jer sam dok sam.mršao jako sam fizicki aktivan bio, a i povuklo mi se zadnjih godinu dana podobro
ne mora imati kozu povecu nakon tog mrsanja.i ja sam u istim godinama kao i emmir1 (34/35) smrsao preko 40 kg za nepunih godinu dana i skoro nikakav trag nisam imao, pa cak ni na stomaku.cinjenica je da sam se u toj fazi intenzivno bavio sportom, igrala se lopta i pet puta sedmicno.nikakva teretana i slicno, samo fudbal, uz naravno tada modifikovanu ishranu koja se svodila na probusenu kasiku, secer najmanje moguce kolicine, hljebovi bijeli takodjer.ja tada jesam izbjegavao i masno i klasicnu veceru, samo neko voce, neki vocni jogurt, ili neki "slatkis" namjenjen dijabeticarima :D
dječak sa šibicama

#4344 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

Po mom iskustvu, jako je bitno izbaciti secer totalno iz upotrebe, ne racunajuci naravno voce jer ono se mora jesti u umjerenim kolicinama zavisno od vrste.

I svakako ugljikohidrate svesti na minimalnu kolicinu. Kriskica proteinskog kruha, da se nebo vidi kroz nju, dnevna mjera. Jednom u tri dana malo integralne rize, ili krompir dva.

I naravno, iz upotrebe izbaciti rafinirana ulja, margarine, sve moguce preradjevine tipa dresing za salatu ili industrijski umaci od paradajza ili bilo sta slicno. Sokovi takodje, sve je to puno secera.

Sad kad udjem u trzni centar, posjecujem samo voce/povrce i mesnicu :D
moonca

#4345 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

dječak sa šibicama wrote:Po mom iskustvu, jako je bitno izbaciti secer totalno iz upotrebe, ne racunajuci naravno voce jer ono se mora jesti u umjerenim kolicinama zavisno od vrste.

I svakako ugljikohidrate svesti na minimalnu kolicinu. Kriskica proteinskog :lol: kruha, da se nebo vidi kroz nju, dnevna mjera. Jednom u tri dana malo integralne rize, ili krompir dva.

I naravno, iz upotrebe izbaciti rafinirana ulja, margarine, sve moguce preradjevine tipa dresing za salatu ili industrijski umaci od paradajza ili bilo sta slicno. Sokovi takodje, sve je to puno secera.

Koje voce i koje meso? :-)
Euridika
Globalna šefica

#4346 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Euridika »

dječak sa šibicama wrote:Po mom iskustvu, jako je bitno izbaciti secer totalno iz upotrebe, ne racunajuci naravno voce jer ono se mora jesti u umjerenim kolicinama zavisno od vrste.

I svakako ugljikohidrate svesti na minimalnu kolicinu. Kriskica proteinskog kruha, da se nebo vidi kroz nju, dnevna mjera. Jednom u tri dana malo integralne rize, ili krompir dva.

Ne mora se šećer baš u potpunosti izbaciti iz upotrebe. Možeš slobodno šećer uz kafu ili čaj. Čak ni kockica-dvije čokolade (poželjno crne) ti neće puno nabiti kalorije. Ali treba se kontrolisati i ostati na ovom omjeru, ne ići preko ove mjere.
Pored voća, mogu i domaći džemovi i sokovi sa malim udjelom šećera, do 30% (ovi kupovni imaju po 50-60 % dodanog šećera).
Ulja i margarine ne moraš izbjegavati, masnoće generalno nisu problem ako se konzumiraju umjereno. Ovi dresinzi, sosovi, kupovni sokovi i sl. - da, oni su puni šećera.

Hljeb svesti na 2 ili max 3 kriške dnevno, ne mora biti proteinski, samo nek nije bijeli. Najbolje je crni, integralni i sl. Krompir umjereno, mada on sadrži tip skroba koji se brzo razgrađuje i čak i nije toliko kaloričan. Riža je gora.
dječak sa šibicama

#4347 Re: Mrsanje - nacini ?

Margarine izbjegavam odavno, ako nista zbog onih E-otrova koje stavljaju u njih.

Secer dok je dijeta u toku, naravno mislim na mrsanje, a kad se dostigne zeljena kilaza, pomalo moze sto da ne.

Mjera i jeste problem nas sa viskom kilograma, nedostatak iste zapravo :D
dječak sa šibicama

#4348 Re: Mrsanje - nacini ?

moonca wrote:
Koje voce i koje meso? :-)
Po volji svakome, i meso i povrce. Ja ne volim masno meso, pa kupim neku junetinu eventualno, teletinu, mozda nemasno svinjsko, piletina i puretina najvise. Jetrica pureca takodje, samo je sa njom problem sto je pakuju po pola kilograma (ona Vindijina) i moras je pojesti za dva tri dana max, ako si samac.

Ribu forsiram, iako je kod nas osim pastrmke, ponuda ribe prilicno siromasna.
moonca

#4349 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

Najbolje je crni, integralni i sl. Krompir umjereno, mada on sadrži tip skroba koji se brzo razgrađuje i čak i nije toliko kaloričan. Riža je gora.
Ovo je interesantno, u mom izboru hrane, najvise je -krompir,riza,slatki krompir koji jedem umjesto kolaca.
I, ne debljam,ali ulja sam skoro skorz izbacila.

Po volji svakome, i meso i povrce. Ja ne volim masno meso, pa kupim neku junetinu eventualno, teletinu, mozda nemasno svinjsko, piletina i puretina najvise. Jetrica pureca takodje, samo je sa njom problem sto je pakuju po pola kilograma (ona Vindijina) i moras je pojesti za dva tri dana max, ako si samac.

Ribu forsiram, iako je kod nas osim pastrmke, ponuda ribe prilicno siromasna.
Pojedino voce ima veliki procenat secera.
I ja ne jedem masno meso odavno. Kod mene je uglavnom piletina, :lol:cesto ono pogano, par puta u godini puretina i govedinu nikako.
Sto se tice ribe -pokusaj naci -lososa-i smrznuti je sasvim ok. Ako zivis u Sarajevu-kod trznice u ribarnici je odlican.
Od ribe samo to jedem-na rostilju :thumbup:
dječak sa šibicama

#4350 Re: Mrsanje - nacini ?

Naravno, grozdje, smokve i slicno voce, ali nisam bas upucen koliko je fruktoza stetna. Valjda i tu treba imati mjeru u konzumaciji.

Ja takodje rijetko jedem junetinu ili teletinu, eto malo za promjenu jer prokokodakacu od piletine i puretine. Inace mi pureci dobatak dodje kao odlicna zamjena za junetinu/teletinu.
Opcenito nisam pobornik crvenog mesa, mada ga volim. Ali hajde, sve umjereno.

Losos nadjem tu i tamo, ako nista kupim Ledo nije los iako je njihova riba po meni prepuna vode. Uglavnom pastrmka, girice, srdele, nekad orada, lubin, ako nadjem trilju kupim, sve przeno na malo maslinovog ulja. Onako vulgaris, sa limunom i ruzmarinom, malo bijelog luka. Uz to salata i dobar rucak.
Post Reply