Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Političarka

#4326 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Političarka »

Političarka wrote:Dragi moji sugrađani,
Zar je bitno da li je neko "Fočak, Zeničanin, Tuzlak.., ili je bitno da li je sposoban da ovu zemlju i napaćeni narod izvede iz krize u kojoj se nalazimo?!! :bih:
Odakle god da su članovi pomenute stranke BNS, bitno je da su iz Bosne i Hercegovine (a vjerujte mi ima ih, omladine najvise), jer ja lično sam mišljenja da je bolje da Bosnom i Hercegovinom upravlja pripadnik bosanskohercegovačkog naroda :bih: , nego sandžaklija ili neko sa strane ( i da ne bude zabune, nemam nista protiv sandzaklija, samo smatram da mi ovdje imamo jako puno obrazovanih i Sarajlija i Fočaka koji su i te kako sposobni da rade za opće dobro svih nas, a ne za svoje lično dobro).

malo kontradikcije :sad:
zar je bitno da li je neko 'to i to' a onda u nastavku nemojte samo da je 'to i to'..
niste trebali uopste spominjati sandzaklije. post bi bio mnogo efektniji.

Niste me razumjeli bas najbolje.
Ja sam rekla da je bitno da su nam kandidati iz stranaka iz BiH (nije bitno koji grad), a ne iz drugih zemalja i pokrajina. Zato sam navela kao primjer Sandzak jer su,pored bosanaca i hercegovaca, sandzaklije najmnogobrojniji narod u BiH, a inace o njima ne mislim nista lose. I oni su ljudi kao i mi svi, samo je, eto lijepo kada zemlju vode ljudi sa tih prostora. Zamislite sada da nam u Vladu dodje covjek recimo ruskog ili americkog porijekla......Mislite da bi to bilo OK?
Nadam se da dam bila malo jasnija:)
Znaci po meni je bitno da
jon_jovi

#4327 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

dzejkej wrote:
jon_jovi wrote:Nas muči isti problem - doseljavanje. Ja tu ništa apsolutno ne razumijem. Koja je tu logika?
Šta ima u Rakovici? Nema ništa, a oni se tu doseljavaju. Ja bih sve to razumio da radi ta komunistička industrija, da ima radnih mjesta i sve to, ali ovako...
Tamo u Sandžaku puko rođaka u glavušu kolcom zbog međe pa pobjego u Bosnu. Meni ovdje. Koji će mi moj - "radini, snalažljivi....?"
:lol: :lol: :lol: joj suze su me zalile.. otkud ti ovo :lol: :lol:
To su ti stvarni događaji. Nama je njihov stil života nepojmljiv, to je jednostavno TV serija "Đekna još nije umrla a ka će ne znamo" sprovedena u stvarnost i još gore od toga. Jedno Albanoidno lutalačko pleme i to je sve. Oni zbilja žive u plemenima. Ništa čudno, i Crnogorci a isto tako i Albanci žive u plemena utoliko ukoliko znaju iz kojega plemena potječu i što drže čvste vee sa tim svojim saplemenicima. U sred sudnice u Beranama ispalilo čovjeku dva hica iz pištolja u glavu zbog toga što mu je taj nekoga pregazio u saobraćajnoj nezgodi. Krvna osveta još živi, ali zašto se neko doseljava ovdje? Ovdje nema više ničega. Nema posla, nema perspektive, nema ništa.
Perspektivno je za kriminal i za skloniti se od osvete rođaka i komšija iz kako se to tamo uopće zove?
jedanjedini

#4328 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jedanjedini »

jon_jovi wrote:
dzejkej wrote:
jon_jovi wrote:Nas muči isti problem - doseljavanje. Ja tu ništa apsolutno ne razumijem. Koja je tu logika?
Šta ima u Rakovici? Nema ništa, a oni se tu doseljavaju. Ja bih sve to razumio da radi ta komunistička industrija, da ima radnih mjesta i sve to, ali ovako...
Tamo u Sandžaku puko rođaka u glavušu kolcom zbog međe pa pobjego u Bosnu. Meni ovdje. Koji će mi moj - "radini, snalažljivi....?"
:lol: :lol: :lol: joj suze su me zalile.. otkud ti ovo :lol: :lol:
To su ti stvarni događaji. Nama je njihov stil života nepojmljiv, to je jednostavno TV serija "Đekna još nije umrla a ka će ne znamo" sprovedena u stvarnost i još gore od toga. Jedno Albanoidno lutalačko pleme i to je sve. Oni zbilja žive u plemenima. Ništa čudno, i Crnogorci a isto tako i Albanci žive u plemena utoliko ukoliko znaju iz kojega plemena potječu i što drže čvste vee sa tim svojim saplemenicima. U sred sudnice u Beranama ispalilo čovjeku dva hica iz pištolja u glavu zbog toga što mu je taj nekoga pregazio u saobraćajnoj nezgodi. Krvna osveta još živi, ali zašto se neko doseljava ovdje? Ovdje nema više ničega. Nema posla, nema perspektive, nema ništa.
Perspektivno je za kriminal i za skloniti se od osvete rođaka i komšija iz kako se to tamo uopće zove?
kad djeci objasnjavate kako izglada fasizam onda pokazete ovaj post. skolski primjer.
veoma slicno je razmisljao i milosevic o albancima i o bosnjacima. u jednom momentu izrevoltiran njihovim primitivizmom i krenuo u prosvjetljenje tih neukih masa.
treba pogledati istini u oci. mi koji smo prezivjeli golgotu ovakvu nemamo pravo potcjenjivati druge. fasizam je luksuz koji mi kao narod ne smijemo i nemamo pravo koristiti.
Političarka

#4329 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Političarka »

Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Postby Klikeraš on 31/08/2012 15:04
Političarka,
koji si broj na listi BNS-a da te zaokružim bez da dalje razmišljam (pretpostavljam da si mlađa osoba, ako nisi onda nita) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Pretpostavljam da si sandžaklije spomenula samo u kontekstu kako to oni rade, odnosno daju glas samo svojima.
Ako je drugačije onda ćorak, bez diskriminacije molim..........
Opet mještani, mještani, mještani, a šta fali i da si fočanka :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Nije bitno pod kojim sam brojem. Mozda uopste nisam na listi :)
Za nekoga sam mlada, za nekoga nisam, ali je bitno da imam dovoljno godina da vidim i razumijem sta se desava i kako stvari funkcionisu u ovoj zemlji.
Sandzaklije i jesu pomenute samo u kontekstu i drago mi je sto ste to razumijeli:)
THINK PINK

#4330 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by THINK PINK »

Ma znaju ljudi ko buce i rice bezveze , nema karaktera , a ko ima. Zato ce Senaid Memić pomest sve na izborima jer narod ne voli prelivode i ljude koji nemaju svoj stav , tako da Senaid Memić ima da rasturi a sva ovi mali zlonamjerni komentari ili clanci u sustini kad pogledate sadrzaj znate da su bezveze.
_Reds_

#4331 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

DELEGACIJA wrote:
jon_jovi wrote:Meni je tog Dinarskog primitivizma preko glave. Svi ti Albanoidi, pastiri, svi ti ljudi s rubova ove države ogadili su mi život.
Sabura @jovi, ako budeš gledao tako a još iz hladovine imat ćeš problem.
Slična situacija je bila i na fakultetu. Dođemo na fakultet (baš bukvalno), moje Sarajlice, samo da kafane ispred, dok kolega je bilo iz Zavidovića dođu sa busom, i šta misliš ko je bio na predavanjima?????
Tako da svega ima u Božijoj bašči!!!!!! :roll: :roll: :roll: :roll:
Najbolje da izgradi kineski zid oko Rakovice.

On zaboravlja da svaki covjek ima pravo da bira gdje ce da zivi, i da se slobodno krece.

Ali kad politike podstice ko kratanje stanovistva i sl., eh to je onda problem.
jon_jovi

#4332 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

Da, očigledno da plitika podstiče kretanje stanovništva, ali čija politika? Kretanje stanovništva u komunizmu je bilo namjensko i sve u svrhu potrebe za radnom snagom u komunističkoj industriji pa se tako može jednostavno i logički objasniti porast stanovništva na našoj općini do rata kada se nabralo 67.000 stanovnika. Ali od rata naovamo se nabralo još 20.000 stanovnika. Nema ništa što bi na prirodan način namamilo toliko stanovništvo pa ma kakvo ono bilo. Stvar nije išla prirodno i spontano nego vještački i politički.
Naravno, rat je učinio svoje pa se velika masa stanovništva slila iz istočnih krajeva BiH ali i od svagdje, ali i mir je učinio svoje pa sada se svi oni mogu vratiti. Nemaju uslova, a ovdje ih eto imaju. Tamo nema posla, a ovje ga eto imaju. Što se jednostavno ne vraćaju?
Nema ama baš nikakvih uslova da ova općina drži toliko stanovništvo. Nema nikakvog razloga da to stanovništvo boravi ovdje.
Doseljavanje iz Sandžaka je najpolitičkije pitanje. Nema razloga da se oni opredjeljuju nama, ne postoje za to nikakvi uslovi, nema socijalnih, kulturoloških i nikakvih drugih veza. Prirodan ambijent za Sandžak jeste Crna Gora, Albanija - Kosovo, Srbija a Bosna i Sandžak imaju zajedničko ... niđe veze.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4333 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by PipiDugaDevetka »

Kada je Turska počela ''krahirati'' mnogi Bosanci su se bili počeli iseljavati u Tursku. Najbliža turska teritorija je bio Sandžak i tako ta područja. Sve su to Bosanci čistokrvni. Svakom Bosancu je ishodište i utočište Bosna i Hercegovina.
Kolektivno vjenčanje i kolektivno sunećenje u N.Pazaru-gradu koji je osnovao isti čovjek kao i Sarajevo, Isabeg Ishaković:
http://www.klix.ba/vijesti/regija/manif ... /120901032
Novi Pazar je starija čaršija od Sarajeva! Kako to da nemaju Univerzitet?
SBB BIH ILIDZA

#4334 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by SBB BIH ILIDZA »

jon_jovi wrote:Doseljavanje iz Sandžaka je najpolitičkije pitanje. Nema razloga da se oni opredjeljuju nama, ne postoje za to nikakvi uslovi, nema socijalnih, kulturoloških i nikakvih drugih veza. Prirodan ambijent za Sandžak jeste Crna Gora, Albanija - Kosovo, Srbija a Bosna i Sandžak imaju zajedničko ... niđe veze.

Ovim što si napisao pokazao si kako malo poznaješ historiju, Sandžak je bio dio Bosanskog ejaleta sve do austrougarske okupacije. Onda do 1912. je ostao dio Osmanskog Carstva dok ga nisu osvojili Srbija i Crna Gora tokom balkanskih ratova. Historijski centar Sandžaka je Novi Pazar, koji je osnovao Isa-beg Ishaković koji je i osnivač Sarajeva. Kada je Sultan Mehmed Fatih sa svojim vezirom Mahmud Pašom osvojio Bosnu odmah je osnovan Bosanski sandžak, kome je priključena teritorija današnjeg Sandžaka. Ovaj potez Osmanlija dovoljno govori o povezanosti Bosne sa teritorijom Sandžaka i prije Turaka. Jer Turci prilikom osvajanja novih teritorija sprovode zakone i uređuju te oblasti na osnovu prijašnjih podjela i propisa, poštujući pri tome sve one običaje koji ne škode njihovim običajima i uzimajući u obzir strukturu i kulturu stanovništva i geografski položaj. Da nije bilo tih sličnosti teritorija današnjeg Sandžaka ne bi bila pripojena Bosanskom sandžaku već nekim drugim sandžacima ili bi tu bila osnovana neka posebna administrativna jedinica na tom nivou. Veći dio tertorije današnjeg Sandžaka od 1463. do 1878. godine bio je u okviru Bosanskog sandžaka (od 1580. godine Ejaleta), što čini 415 godina. Ova činjenica zatvara usta svim zlonamjernim silama koje su uperile svoje ‘oružje’ u Bošnjake Sandžaka da im izbrišu ime i unište kontakt sa njihovom maticom Bosnom i Hercegovinom. Ti si očito pao pod uticaj četničke i komunističke propagande koja negira Bošnjake kao narod. Htio ti to prihvatiti ili ne muslimansko stanovništvo Sandžaka se izjašnjava kao Bošnjaci i oni Sarajevo gledaju kao svoj duhovni centar.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4335 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by PipiDugaDevetka »

...........................................SANDŽAK
Image
fidoremilienko

#4336 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by fidoremilienko »

jon_jovi wrote: Doseljavanje iz Sandžaka je najpolitičkije pitanje. Nema razloga da se oni opredjeljuju nama, ne postoje za to nikakvi uslovi, nema socijalnih, kulturoloških i nikakvih drugih veza. Prirodan ambijent za Sandžak jeste Crna Gora, Albanija - Kosovo, Srbija a Bosna i Sandžak imaju zajedničko ... niđe veze.
Uz duzno postovanje, ali ovo si lupio i ostao ziv. Dao ti Bog comp. i Google, pa malo guglaj ;)
_Reds_

#4337 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

Jon Jovi od kad je ova tvoja Rakovica dio Ilidze ???

Prirodnije je da bude dio Kiseljaka ili Hadzica za ne ?? (po tim tvojim pincipima).
SBB BIH ILIDZA

#4338 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by SBB BIH ILIDZA »

_Reds_ wrote:Jon Jovi od kad je ova tvoja Rakovica dio Ilidze ???

Prirodnije je da bude dio Kiseljaka ili Hadzica za ne ?? (po tim tvojim pincipima).
Rakovica je oduvijek i teritorijalno i ekonomski bila dio Ilidže, ne znam zašto imate averziju prema Rakovici :) Od svih 16 Mjesnih zajednica na Ilidži jedino su Rakovica i Hrasnica prije nekih 40 - 50 godina imale autobuski prevoz i to do Marin dvora :))
_Reds_

#4339 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

SBB BIH ILIDZA wrote:

Rakovica je oduvijek i teritorijalno i ekonomski bila dio Ilidže, ne znam zašto imate averziju prema Rakovici :) Od svih 16 Mjesnih zajednica na Ilidži jedino su Rakovica i Hrasnica prije nekih 40 - 50 godina imale autobuski prevoz i to do Marin dvora :))
Sinanovicu ovdje averziju ima tvoj komsija ili je mozda i rodjak jon jovi.

Pa se moram spustiti malo na njegov nivo, da bi me razumio, inache porediti Hrasnicu i Rakovicu smijesno.
FOČANSKI PROPISI

#4340 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by FOČANSKI PROPISI »

jon_jovi wrote:Meni je tog Dinarskog primitivizma preko glave. Svi ti Albanoidi, pastiri, svi ti ljudi s rubova ove države ogadili su mi život.
Nisu ni ovi iz sušnih predjela, mnogo, bolji.
FOČANSKI PROPISI

#4341 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Ne volem wrote:Himna FK Željezničar
Naslov: Mi smo Željini, Željo je naš

Tekst:

Naprijed Željo, četo plava
Nek se čuje tvoja slava
Nek se čuju sve sirene
Kad mašina tvoja krene

Mi smo Željini, Željo je naš
Naš naš naš

Staro, mlado svako želi
S tobom slavu da podijeli
Sa zelenog polja tvoga
Nema ništa za drugoga

Naš naš naš

Naprijed složno nek se ori
Jer se Željo srcem bori
Navijači zapjevajmo
Za svog Želju navijajmo

Naš naš naš
Kategorija:

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
I ovo ste unakazili!

Mi nekad pjevali;
Kada Bukal,parna mašina krene
Pusti Milane sve sirene...

P.S.
Znam ja,da vama smeta parna mašina,ali akobogda...
FOČANSKI PROPISI

#4342 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

THINK PINK wrote:Ma znaju ljudi ko buce i rice bezveze , nema karaktera , a ko ima. Zato ce Senaid Memić pomest sve na izborima jer narod ne voli prelivode i ljude koji nemaju svoj stav , tako da Senaid Memić ima da rasturi a sva ovi mali zlonamjerni komentari ili clanci u sustini kad pogledate sadrzaj znate da su bezveze.
Znaš li ti šta je Sena(h)id Memić uradio sa novcem od prodatih pušaka '92.godine?
jon_jovi

#4343 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

Bila je dio opštine Bjelašničke kako se zvala opština Hadžići u kraljevini SHS - kraljevina Jugoslavija. Potom je teritorijalnom preraspodjelom nakon 1945. i stim u vezi uspostavljenim principom lokalne samouprave Rakovica bila opština, kao što su gotovo sve mjesne zajednice bile opštine. Potom novim Ustavom 1963. opet se mjenja sistem lokalne samouprave i ove sadašnje općine dobijaju konačan izgled i tada Rakovica jedno vrijeme pripada Hadžićima a potom Ilidži. Nije mi jasno što su komunisti zabrljali s tom lokalnom samupravom. Fino su počeli pa onada sve uprskali s ovim gigant općinama i nekakvim zajednicama općina. Poništili su ono ćemu su navodno težili - što većem razlabavljenju države i uvođenje što veće samouprave.
jon_jovi

#4344 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

PipiDugaDevetka wrote:Kada je Turska počela ''krahirati'' mnogi Bosanci su se bili počeli iseljavati u Tursku. Najbliža turska teritorija je bio Sandžak i tako ta područja. Sve su to Bosanci čistokrvni. Svakom Bosancu je ishodište i utočište Bosna i Hercegovina.
Kolektivno vjenčanje i kolektivno sunećenje u N.Pazaru-gradu koji je osnovao isti čovjek kao i Sarajevo, Isabeg Ishaković:
http://www.klix.ba/vijesti/regija/manif ... /120901032
Novi Pazar je starija čaršija od Sarajeva! Kako to da nemaju Univerzitet?
Sve nešto u vezi Turske. Ali Turska je otišla prije više od 130. godina i to svojom voljom.
jon_jovi

#4345 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

SBB BIH ILIDZA wrote:
jon_jovi wrote:Doseljavanje iz Sandžaka je najpolitičkije pitanje. Nema razloga da se oni opredjeljuju nama, ne postoje za to nikakvi uslovi, nema socijalnih, kulturoloških i nikakvih drugih veza. Prirodan ambijent za Sandžak jeste Crna Gora, Albanija - Kosovo, Srbija a Bosna i Sandžak imaju zajedničko ... niđe veze.

Ovim što si napisao pokazao si kako malo poznaješ historiju, Sandžak je bio dio Bosanskog ejaleta sve do austrougarske okupacije. Onda do 1912. je ostao dio Osmanskog Carstva dok ga nisu osvojili Srbija i Crna Gora tokom balkanskih ratova. Historijski centar Sandžaka je Novi Pazar, koji je osnovao Isa-beg Ishaković koji je i osnivač Sarajeva. Kada je Sultan Mehmed Fatih sa svojim vezirom Mahmud Pašom osvojio Bosnu odmah je osnovan Bosanski sandžak, kome je priključena teritorija današnjeg Sandžaka. Ovaj potez Osmanlija dovoljno govori o povezanosti Bosne sa teritorijom Sandžaka i prije Turaka. Jer Turci prilikom osvajanja novih teritorija sprovode zakone i uređuju te oblasti na osnovu prijašnjih podjela i propisa, poštujući pri tome sve one običaje koji ne škode njihovim običajima i uzimajući u obzir strukturu i kulturu stanovništva i geografski položaj. Da nije bilo tih sličnosti teritorija današnjeg Sandžaka ne bi bila pripojena Bosanskom sandžaku već nekim drugim sandžacima ili bi tu bila osnovana neka posebna administrativna jedinica na tom nivou. Veći dio tertorije današnjeg Sandžaka od 1463. do 1878. godine bio je u okviru Bosanskog sandžaka (od 1580. godine Ejaleta), što čini 415 godina. Ova činjenica zatvara usta svim zlonamjernim silama koje su uperile svoje ‘oružje’ u Bošnjake Sandžaka da im izbrišu ime i unište kontakt sa njihovom maticom Bosnom i Hercegovinom. Ti si očito pao pod uticaj četničke i komunističke propagande koja negira Bošnjake kao narod. Htio ti to prihvatiti ili ne muslimansko stanovništvo Sandžaka se izjašnjava kao Bošnjaci i oni Sarajevo gledaju kao svoj duhovni centar.
Nema više ni Osmanske Turske, ni Austrije, a Sandžak nije u sastavu BiH..., zapravo nije nikada ni bio dio Bosne ni kada je Bosna bila nezavisna izuzev rubnog dijela prema Bosni. To što su Turci bacakali te Sandžake u ovaj pa u onaj vilajet šta to ima veze. A to da se vi morate vratiti do Kulina Bana da bi iskopali neki tobože argument jasno govori da vi argumenata zapravo nemate.
jon_jovi

#4346 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by jon_jovi »

FOČANSKI PROPISI wrote:
Nisu ni ovi iz sušnih predjela, mnogo, bolji.
Ne mora značiti ni da su svi Dinarci primitivni. Zapravo nisu svi, ali dobrim dijelom jesu.
DELEGACIJA

#4347 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by DELEGACIJA »

Ma sve moji lijepi istoričari a sve copy-paste :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Ma pustite se Sandžaka i Sandžaklija ima ih svakakvih kao i nas.
Malo smo ljubomorni na njihovo jedinstvo i potporu jedni drugima (a ne trebamo biti). Seferovi glasovi otišli SBB-u, na čije glasove uglavnom i sada računaju (SBB), i po koji još sa strane i to je to.
Ljudi imaju pravo glasa, bez obzira kako je to nekad bilo 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
DELEGACIJA

#4348 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by DELEGACIJA »

FOČANSKI PROPISI wrote:
THINK PINK wrote:Ma znaju ljudi ko buce i rice bezveze , nema karaktera , a ko ima. Zato ce Senaid Memić pomest sve na izborima jer narod ne voli prelivode i ljude koji nemaju svoj stav , tako da Senaid Memić ima da rasturi a sva ovi mali zlonamjerni komentari ili clanci u sustini kad pogledate sadrzaj znate da su bezveze.
Znaš li ti šta je Sena(h)id Memić uradio sa novcem od prodatih pušaka '92.godine?
OROČIO :sax: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax:
SBB BIH ILIDZA

#4349 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by SBB BIH ILIDZA »

jon_jovi wrote:
SBB BIH ILIDZA wrote:

Nema više ni Osmanske Turske, ni Austrije, a Sandžak nije u sastavu BiH..., zapravo nije nikada ni bio dio Bosne ni kada je Bosna bila nezavisna izuzev rubnog dijela prema Bosni. To što su Turci bacakali te Sandžake u ovaj pa u onaj vilajet šta to ima veze. A to da se vi morate vratiti do Kulina Bana da bi iskopali neki tobože argument jasno govori da vi argumenata zapravo nemate.

Sanjine oni su Bošnjaci isto kao Bošnjaci iz Hercegovine, Krajine, Posavine ili Bošnjaci koji žive u Turskoj, Njemačkoj, Holandiji i da ne nabrajam gdje sve ne. Ponosan sam na Bošnjake iz Sandžaka i Sandžak u cjelini koji je ukrašen pletenicama djevojaka i šamijama na dragim i mudrim glavama nena koje, u glavi svojoj, u kući svojoj i van nje, nose prefinjenu kulturu života, Nene, koje vide daleko, koje nose mudrost i koje pred očima nemaju koprenu kao neki danas. I avlija im je bošnjačka i bunar u avliji bošnjački i trešnja ispred bunara bošnjačka i ilduz i šekaik i zambak i zumbul i miloduh, raja, latifica, kadifica, hadžibeg, bijela lipa u avliji i cvijet zvani rutavi Suljo. Sve je to Bošnjačko. Bošnjačka im je svadba i večera i na njoj japrak sarma, šišćevap, burek, sirnica, zeljanica, tirit pita, hošaf, nišeste, paluze, gurabija, hurmašica njihovi su bosanski sulbeti sa trideset i tri jela. Bošnjaci su mihrab u koji se ne dira i ne dijeli se ono što je cijelo.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#4350 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by sabina1 »

SBB BIH ILIDZA wrote: Sanjine oni su Bošnjaci isto kao Bošnjaci iz Hercegovine, Krajine, Posavine ili Bošnjaci koji žive u Turskoj, Njemačkoj, Holandiji i da ne nabrajam gdje sve ne. Ponosan sam na Bošnjake iz Sandžaka i Sandžak u cjelini koji je ukrašen pletenicama djevojaka i šamijama na dragim i mudrim glavama nena koje, u glavi svojoj, u kući svojoj i van nje, nose prefinjenu kulturu života, Nene, koje vide daleko, koje nose mudrost i koje pred očima nemaju koprenu kao neki danas. I avlija im je bošnjačka i bunar u avliji bošnjački i trešnja ispred bunara bošnjačka i ilduz i šekaik i zambak i zumbul i miloduh, raja, latifica, kadifica, hadžibeg, bijela lipa u avliji i cvijet zvani rutavi Suljo. Sve je to Bošnjačko. Bošnjačka im je svadba i večera i na njoj japrak sarma, šišćevap, burek, sirnica, zeljanica, tirit pita, hošaf, nišeste, paluze, gurabija, hurmašica njihovi su bosanski sulbeti sa trideset i tri jela. Bošnjaci su mihrab u koji se ne dira i ne dijeli se ono što je cijelo.
Pare čije su ? Bošnjačke ?
Locked