Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tnt-tunja wrote:Dobio sam jutros pismo od Carine da im dostavim fakturu, PayPal transakciju ili bilo koji drugi dokaz iz koga je vidljiva ispravna vrijednost i trgovački naziv kupljene robe...
Pitanja, da li fake-at PayPal transakciju, da li će upaliti i koje bi mogle biti posljedice iste?
Je li im ko kad slao nešto slično? Pretpostavljam da ovo traže jer u paketu nema fakture i sami ne znaju cijenu, u protivnom bi me već oderali za carinu.
EDIT:
Provjerio sam malo na google, izgleda da DealExtreme nikada ne ubacuje invoice u pakete, tako da ovi naši na carini nemaju računa. Šta bi bilo najbolje da uradim?
Račun je isprava. Falsifikovanje isprave je krivično djelo. Naravno, ako te uhvate.
rizibizi wrote:Fazon je sto kad kupujes skuplje stvari ako ih ima kupiti ovdje razlika u cijeni nije toliko velika da se isplati peglati sa online kupovinom (sto je u danasnje doba u normalnim razvijenim zemljama besmislica i nije ni cudo sto smo crna rupa, slijepo crijevo i niko nam nista ne dostavlja + problem sa BH Postom koja je u fazi raspada). Evo konkretan primjer gledao sam da kupim nesto sto je cca 70-80 USD online, kod nas isti taj proizvod oko 150 KM, kad saberes sve troskove, cekanje i rizik za 20-ak KM razlike ne isplati se nikako.
Da, ali nema u BiH. Nećeš vjerovati, ali ima nas koje interesuju neke druge aktivnosti. Ima puno stvari koje se ne mogu kupiti u BiH a koje su ljudima potrebne za hobi ili posao ili zdravlje ili štagod. Bile skupe ili jeftine.
Ali, da ti dam jedan primjer. U McLineu su prije koju godinu bile slušalice koje su koštale oko 770KM. Cijena u Njemačkoj plus osiguranje (Ako se "izgube" u našoj pošti ili na našoj carini da ti se vrati novac) plus transport plus carina, porez itd je bila oko 550 KM. To je malo veća razlika od 20 KM. Doduše, danas su razlike u cijenama manje, pa to šta ti kažeš jeste tačno, ne isplati se rizik uvoza za tu razliku u cijeni. Ali nije uvijek tako.
Pitanja, da li fake-at PayPal transakciju, da li će upaliti i koje bi mogle biti posljedice iste?
Fejkaj, javi nam kako funkcionise krivcni postupak, ako te skontaju
Pricamo o ljudima kojima prodje na hiljade artikala i hiljade slucajeva pametnog bosnje. Ako im se radi, neces proci dobro.
Pa šta da im pošaljem onda? Ako im pošaljem kako treba dernut će carinu kao dobar dan...
Pa kad se naručuje online ako je vrijednost preko 50KM računaj uvijek da ćeš platiti carinu, ako ti se ne plaća carina nemoj preuzimati paket i gotovo, paket će se vratiti nazad, i kad ga pošiljaoc primi može ti refundirati novac, umanjen za cijenu shippinga, ali to je na dugom stapu, kad i hoce li mu se to ikad vratiti nazad. A opet ponavljam nisu djeca na carini, imaju i oni internet, dovoljno je da otvore paket vide naziv robe koju si dobio i ukucaju u google i dobit će vrijednost. Tako da ti neko umanjivanje cijene može donijeti samo još više problema.
Pozdrav,
Došla mi je kuverta sa carine na kućnu adresu za paket koji vrijedi 12 eura. Na papiru traže da im podnesem neki dokaz o ispravnoj vrijednosti kupljene robe.
U pitanju je screwdriver kit koji sam narucio na gearbestu, a platio sam ga kreditnom karticom.E, moje pitanje je gdje mogu sada naći dokaz o točnoj vrijednosti artikla.
Sa stranice gdje si kupio, ebay, gearbest i slicno na linku opisa kupovine imas negdje opciju INVOICE ili nesto slicno, to mozes isprintati i odnijeti im... ili/i izvod s paypala takodjer
fortaleza wrote:Sa stranice gdje si kupio, ebay, gearbest i slicno na linku opisa kupovine imas negdje opciju INVOICE ili nesto slicno, to mozes isprintati i odnijeti im... ili/i izvod s paypala takodjer
fortaleza wrote:Sa stranice gdje si kupio, ebay, gearbest i slicno na linku opisa kupovine imas negdje opciju INVOICE ili nesto slicno, to mozes isprintati i odnijeti im... ili/i izvod s paypala takodjer
Hvala, našao sam i poslao na e-mail carine.
Daj mi taj email.carine posalji porukom.
Imam paket stoji kod njih od 16tog.
fortaleza wrote:Uopce ne citaju mailove, znao sam poslati i tri, cetiri maila prije nego sto bih otisao direktno na postu s isprintanim izvodom, Mostar.
btw. carina više od 1.1. nije kod pošte nego u Rodoču. Tako su bar oni rekli.
fortaleza wrote:Uopce ne citaju mailove, znao sam poslati i tri, cetiri maila prije nego sto bih otisao direktno na postu s isprintanim izvodom, Mostar.
Ja poslao izvod na mail, sutradan telefon bio kod mene, tako da ipak citaju mailove...
Kad narucim sa amazona i uz artikal platim i ovaj "Import Fees Deposit" nece me zvati i moriti sa carine, u tome je sve...Amazon kaze da razliku vrate na racun i to je to
hekaton wrote:Kad narucim sa amazona i uz artikal platim i ovaj "Import Fees Deposit" nece me zvati i moriti sa carine, u tome je sve...Amazon kaze da razliku vrate na racun i to je to
hekaton wrote:Kad narucim sa amazona i uz artikal platim i ovaj "Import Fees Deposit" nece me zvati i moriti sa carine, u tome je sve...Amazon kaze da razliku vrate na racun i to je to
koji shopovi/selleri salju sa amazona za Bosnu?
Piše ''Ships from and sold by Amazon.com.''.Do sada sam narucivao samo knjige sa amazona...ali koliko sam primjetio dosta toga je dostupno za BiH... Ja sam konkretno naručio tastaturu.
Moras pronaci, koji, a to su oni kod kojih ispod na produktu pise, sends to your location. Bez da pise "import fees .. "
Salju i ti sto pise "import fees.. " ali taj import fees deposit je obicno 50+$.
Moras pronaci, koji, a to su oni kod kojih ispod na produktu pise, sends to your location. Bez da pise "import fees .. "
Salju i ti sto pise "import fees.. " ali taj import fees deposit je obicno 50+$.
E ja platio i to... Cek da vratim... Pa da nadjem bez import fees
tnt-tunja wrote:
E ja platio i to... Cek da vratim... Pa da nadjem bez import fees
Ali opet ces imat shipping sigurno nekih 10-50$, u zavisnosti ko salje.