Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#4326 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bilic wrote: EVO ZADATAK ZA RADOZNALOG
.. Ista stvar kao sa klimom . Ako imaš Micubiši klimu ili Bira klimu . Odgovor ??? HMMMMmmm
Zadatak je sila :lol:

U svakom konvektoru toplotu proizvodi grijac........svaki grijac od 1kw struje moze da napravi max 1kw toplote.......ne postoje bolji grijaci od toga..........tako da razlike nece bit u potrosnji za isto kolicinu toplote......ali moze bit razlika u dizajnu......bolji termostat da preciznije odrzava temp.

Sa klimama situacija nije ni slicna.

-veci izmjenjivac vanjske jedinice vise energije vani pokupi i prakticno ubaci u sobu
-postoje razne vrsta kompresora......skuplji kompresori su pouzdaniji,tisi,ucinkovitiji,bolje rade na vecim minusima itd
-veci izmjenjivac unutar nje jedinice bolje razmijeni toplotu pa je ucinkovitiji
-itd.

Pa tako kod mitsubishi ja dobijes vecu vanjsku jedinicu.......veci izmjenjivac.......dvoredi izmjenjivac......twin rotary kompresor.......itd

Sve ove stvari direktno uticu na to da li ce neka klima od 1 kw struje proizvest 3...4....5....6 ......kw toplote.

Ima li tezih zadataka :lol:
bilic

#4327 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

rovac13 wrote:
bilic wrote: EVO ZADATAK ZA RADOZNALOG
.. Ista stvar kao sa klimom . Ako imaš Micubiši klimu ili Bira klimu . Odgovor ??? HMMMMmmm
Zadatak je sila :lol:

U svakom konvektoru toplotu proizvodi grijac........svaki grijac od 1kw struje moze da napravi max 1kw toplote.......ne postoje bolji grijaci od toga..........tako da razlike nece bit u potrosnji za isto kolicinu toplote......ali moze bit razlika u dizajnu......bolji termostat da preciznije odrzava temp.

Sa klimama situacija nije ni slicna.

-veci izmjenjivac vanjske jedinice vise energije vani pokupi i prakticno ubaci u sobu
-postoje razne vrsta kompresora......skuplji kompresori su pouzdaniji,tisi,ucinkovitiji,bolje rade na vecim minusima itd
-veci izmjenjivac unutar nje jedinice bolje razmijeni toplotu pa je ucinkovitiji
-itd.

Pa tako kod mitsubishi ja dobijes vecu vanjsku jedinicu.......veci izmjenjivac.......dvoredi izmjenjivac......twin rotary kompresor.......itd

Sve ove stvari direktno uticu na to da li ce neka klima od 1 kw struje proizvest 3...4....5....6 ......kw toplote.

Ima li tezih zadataka :lol:
AMA U SVEMU SI U PRAVU . KONVEKTORE NEMOJ KO DA KUPUJE TO JE BACANJE NOVCA . :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
rovac13

#4328 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bilic wrote:AMA U SVEMU SI U PRAVU . KONVEKTORE NEMOJ KO DA KUPUJE TO JE BACANJE NOVCA . :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Opet lazes ljude.

Konvektori imaju svoju svrhu.

Ali njihova svrha nije stednja struje.......to bi bila laz .

Cak proizvodjac reklamira konvektor kao nesto sto gotovo 100% el. energije pretvori u toplotnu.

Ali pojedine trgovine.....i pojedini kupci....reklamiraju kao nesto sto malo trosi.
bilic

#4329 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

rovac13 wrote:
bilic wrote:AMA U SVEMU SI U PRAVU . KONVEKTORE NEMOJ KO DA KUPUJE TO JE BACANJE NOVCA . :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Opet lazes ljude.

Konvektori imaju svoju svrhu.

Ali njihova svrha nije stednja struje.......to bi bila laz .

Cak proizvodjac reklamira konvektor kao nesto sto gotovo 100% el. energije pretvori u toplotnu.

Ali pojedine trgovine.....i pojedini kupci....reklamiraju kao nesto sto malo trosi.
ŠTA ČU SAMO LAŽEM ... TI SI NAJPAMETNIJI. :thumbup:
rovac13

#4330 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

bilic wrote:TI SI NAJPAMETNIJI. :thumbup:
I u tome se ne mogu slozit s tobom :-D ......ja sam obican

Ja samo trazim objasnjenje.......a ti ili neces da objasnis ili ne znas.

Vec smo te dvojica pitali kako mogu isto ugrijat 1,5kw iz atlantica......kao 2kw iz nekog drugog konvektora. :? :? :?
Distortion

#4331 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Tacno je mjesec dana od pocetka sezone grijanja. Dosao je i prvi racun za struju za obracunski period od 30 dana zakljucno sa 09.11. i ja sam vise nego zadovoljan.
Ukupan racun za struju (kompletna potrosnja svih aparata u stanu koji trose struju) je 62,50 KM.

Da sam prikljucen na centralno grijanje racun bi bio oko 90 KM za ovih 30 dana. Jutros primjetim da su vertikale hladne i izgleda da je opet neki kvar a kotlu u ArcelorMittalu. Izdrzali su mjesec bez kvara a temp nisu niske. Sta ce biti na -10...pucat ce svakih 10 dana.

Ja sam za prvi mjesec zadovoljan s potrosnjom. Vidjet cemo kako ce dalje biti na minusima!

@bilic
Ti fakat ne odustajes od nekih stvari sto se konvektora tice. Nadam se da ces shvatiti nakon odredjenog vremena o stvarima o kojim rovac prica. Cista logika je u pitanju a i ekonomija.
kakavdanakneiskustvu

#4332 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Distortion wrote:Tacno je mjesec dana od pocetka sezone grijanja. Dosao je i prvi racun za struju za obracunski period od 30 dana zakljucno sa 09.11. i ja sam vise nego zadovoljan.
Ukupan racun za struju (kompletna potrosnja svih aparata u stanu koji trose struju) je 62,50 KM.

Da sam prikljucen na centralno grijanje racun bi bio oko 90 KM za ovih 30 dana. Jutros primjetim da su vertikale hladne i izgleda da je opet neki kvar a kotlu u ArcelorMittalu. Izdrzali su mjesec bez kvara a temp nisu niske. Sta ce biti na -10...pucat ce svakih 10 dana.

Ja sam za prvi mjesec zadovoljan s potrosnjom. Vidjet cemo kako ce dalje biti na minusima!

@bilic
Ti fakat ne odustajes od nekih stvari sto se konvektora tice. Nadam se da ces shvatiti nakon odredjenog vremena o stvarima o kojim rovac prica. Cista logika je u pitanju a i ekonomija.

grijes se konvektorima?
Distortion

#4333 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Grijem se na invertere.

2 invertera!
kakavdanakneiskustvu

#4334 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Distortion wrote:Grijem se na invertere.

2 invertera!
:thumbup:
rida1976

#4335 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

rovac zanima me tvoje misljenje, oko ovoga..da li je dovoljna prikljucna snaga u kuci od 6,7 kw za grijanje sa 4 invertera(nocria i tri LECA devetke)..zanima me kolko mogu povuci zajedno u nekoj zescoj varijanti minusai kad se sve to sabere sa ostalim potrosacima u kuci? pitam ovo iz razloga moze li se desiti da u nekoj varijantikad rade sve cetiri na zestokom minusu, upalim u kuci dva tri veca potrosaca i da iskoci osigurac? nisam mogao naci podatke kako je kod ostalih koji imaju vise jedinica, na kojoj prikljucnoj struji rade? znam da zoxor ima 6 daisekaia
rovac13

#4336 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

rida1976 wrote:rovac zanima me tvoje misljenje, oko ovoga..da li je dovoljna prikljucna snaga u kuci od 6,7 kw za grijanje sa 4 invertera(nocria i tri LECA devetke)..
6,7 kw je premalo :-D

Obicno 12-ke mogu povuci max oko 2kw.......neka vise neka manje.

Evo ti podatka koji tebe zanima za te male leca 09

Image

Nocria je klima neobicno velike snage.......max moze potegnut oko 3kw.

Nocria kod mene kuci stalno radi na potrosnji oko 300-500w......kad bas jako zazimi zna ici po 700-800w.......ali ti moras biti siguran........jer kad tek upalis klimu i ako ju zaboravis stavit na nekakva ogranicenja ekonomy ili slicno ona ce se u startu kratko zaletit na max.

Koliko je to prostora da trebaju 4 klime ?
bilic

#4337 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

rida1976 wrote:rovac zanima me tvoje misljenje, oko ovoga..da li je dovoljna prikljucna snaga u kuci od 6,7 kw za grijanje sa 4 invertera(nocria i tri LECA devetke)..zanima me kolko mogu povuci zajedno u nekoj zescoj varijanti minusai kad se sve to sabere sa ostalim potrosacima u kuci? pitam ovo iz razloga moze li se desiti da u nekoj varijantikad rade sve cetiri na zestokom minusu, upalim u kuci dva tri veca potrosaca i da iskoci osigurac? nisam mogao naci podatke kako je kod ostalih koji imaju vise jedinica, na kojoj prikljucnoj struji rade? znam da zoxor ima 6 daisekaia
... Ako imate digitalno brojilo onda Vam je limitirano 6,7 kw , ima tolerancije još 10 % znaći kad povučete 7,4 kw iskočit če Vam sklopka .
4 klime ukupno ne bi trebale povuči u najjjgorim uslovima preko 5 do 8,5 kw . Znaći trebate uplatit pojačanje snage na 10 kw ... j.b.g. tad kontrolisati ostale uređaje u kući , bojler ( 1,5kw) veš mašinu 1,5kw rernu do 4 kw usisivać do 2 kw
rida1976

#4338 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

130 kvadrata na dvije etaze..ali je jeben raspored prostorija pa moram na gornjoj etazi ici u sve tri sobe po klimu..ne znam..kako vrijeme prolazi dodje mi da se nategnem i idem na fujitsu waterstage..jbg, znam da je to skuplja varijanta ali je i puno bolja jer ja imam vec sve razvedeno(plinsko grijanje)..znas li slucajno koliko izadje para cca waterstage 11 i 14 sa ugradnjom kod nas?
rovac13

#4339 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Fujitsu waterstage .......ako imas love za to........to bi bilo najbolje rjesenje.........za razliku od invertera tu bi imao savrsen konfor uz nikakvo odrzavanje..........i uz potrosnju malu skoro kao sa inverterima.

Kosta mozda 5000-6000 € ali tu ima caka jos.

Ako su ti razvedeni radijatori......onda moras uzimat malo vecu snagu pumpe.........a posto u radijatore moras slat vodu 40-50-60 *C zbog toga ce cop biti malo slabiji u odnosu na invertere.....imao bi malo vecu potrosnju nego inverteri.

A ako imas podno razvedeno......pa da u podno saljes 30-35*C.......onda bi imao extra dobar cop i extra dobru potrosnju....slicno kao sa inverterima mislim.

Nije ni to toliko jednostavno.........ako imas radijatore koji su malo predimenzionisani.......dosta vise rebara nego sto treba.......onda bi takodje mogla biti dovoljna neka niza temp vode mozda ......kad bi uspio sa 40*C nebi bilo lose.

I ne mora biti fujitsu waterstage.......pogledaj kakve su cijene za toshiba estia.......mitsubishi......u banjaluci ima nibe......nazalost jos uvijek je to poskupo kod nas mislim.

Pogledaj na piku sta se sve nudi........ima more tih ponuda........imas i kineske.......kineski brand gree radi ok sto se tice invertera.
tominjo

#4340 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

Kao sto kaze rovac, probaj predimenzionirati radijatore da ides sa sto manjom polaznom temperaturom.
I po noći punis spremnik po jeftinoj struji.
kakavdanakneiskustvu

#4341 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

meni racun 55 maraka,svaki dan po dva sata palim jedan atlantic konvektor od 2 kilovata
tominjo

#4342 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

je li ti ovo prva godina?
rovac13

#4343 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

kakavdanakneiskustvu wrote:meni racun 55 maraka,svaki dan po dva sata palim jedan atlantic konvektor od 2 kilovata
Tvoj konvektor ako radi svaki dan po 2 sata......i ako se ni jednom ne ugasi da napravi pauzu.....potrosi.
-dnevno 4 kwh
-mjesecno 120 kwh
-po srednjoj tarifi 18,89 KM sa pdv om

Konvektori su hvaljeni radi nekakvog dobrog termostata.......tako da ne znam sad kakva je logika palit ga samo 2 sata dnevno......on tad uopce nece koristit termostat zbog cega ga i hvale.......njeg bi valjda trebalo ostavid da radi non stop.....da po malo pali gasi odnosno odrzava temperaturu....tako kazu :-D
kakavdanakneiskustvu

#4344 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

tominjo wrote:je li ti ovo prva godina?

jeste
kakavdanakneiskustvu

#4345 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

rovac13 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:meni racun 55 maraka,svaki dan po dva sata palim jedan atlantic konvektor od 2 kilovata
Tvoj konvektor ako radi svaki dan po 2 sata......i ako se ni jednom ne ugasi da napravi pauzu.....potrosi.
-dnevno 4 kwh
-mjesecno 120 kwh
-po srednjoj tarifi 18,89 KM sa pdv om

Konvektori su hvaljeni radi nekakvog dobrog termostata.......tako da ne znam sad kakva je logika palit ga samo 2 sata dnevno......on tad uopce nece koristit termostat zbog cega ga i hvale.......njeg bi valjda trebalo ostavid da radi non stop.....da po malo pali gasi odnosno odrzava temperaturu....tako kazu :-D

znam,ali mi bezze bilo da radi konvektor kad je napolju 15 stepeni i niko u stanu
Distortion

#4346 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Ne razumijem sta kovektor za dva sata moze da zagrije? To je privremeno i kad ga ugasis soba se brzo ohladi. Nije ni cijelo vrijeme 15 stepeni jer su jutra hladna kao i veceri. Jel tebi primarni izvor zagrijavanja konvektor ili?

Kolega s posla se grije na 1 konvektor (52m2) koji je stavio u dnevnu sobu koja je 20m2 dok mu spavacu i kupatilo griju vertikale. Racun za struju mu dodje 100-150 KM i ja mislim da je to puno. Pri tom, mislim da mu konvektor ne radi dok su on i zena na poslu.
kakavdanakneiskustvu

#4347 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

imam vertikale koje skoro da su hladne,visoki sprat,nisam imao potrebe zagrijavati vise od par sati,dodjem sa posla,upalim konvektor,soba se zagrije,meni dovoljno
rovac13

#4348 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ma zima jos nije pocela.......neko grije malo....neko ne grije nikako......polako imacemo kad grijat :-D
probook

#4349 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Palite vi bojler ikako tj kupate li se :lol:
problemnatravunu

#4350 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by problemnatravunu »

probook wrote:Palite vi bojler ikako tj kupate li se :lol:
Izgleda, samo u krajnjoj nuždi :lol: :lol: :izet:
Post Reply