Ma zbunjuje me sto po hladnom vremenu ne tresecondy wrote:Najčešće je i gotovo uvijek svako podrhtavanje prilikom kočenja povezano sa kočnicama odnosno iskrivljenim diskovima. Nešto do ovjesa ili lošeg balansa guma da je u pitanju tada bi treslo i kada ne kočiš. Loš balans bi osjetio uvijek na brzinama od oko 120 km/h, ili loše gume, a da uopće ne kočiš. Problem sa krajnicama bi vidjeli pri tehničkom pregledu i sl. Da je u pitanju neka gumica na ovjesu, osjetio bi škripu a ne podrhtavanje auta.Bradafilozof wrote:Nikad. No kvaka je u tome da sada ne tresu ali cim dodje toplije vrijeme pocnu da tresu. Kako ide ljeto sve vise trese. Dok zimi nista.condy wrote:Kad si zadnji put mijenjao prednje diskove ?
Kad se diskovi iskrive, prilikom kočenja trese volan. Najviše trese prilikom kočenja pri većim brzinama na otvorenoj cesti a najmanje ili nikako po gradu kad se sporije vozi.
Provjeri kočnice
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bradafilozof
#4326 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
sLLayer
#4327 Re: Pitamo Mehanicare ?
bmw-ov m43tu motor iskustva?
-
Demir_k
#4328 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam sličan problem sa Golf IV otkad sam mijenjao disk pločice i brusio(ravnao)prednj diskovi, pri većim brzinama na otvorenoj cesti puno trese čak trenje osjeti i madki, a na malim brzinama je neprimjetno...šta uraditi ...
Bradafilozof wrote:Nikad. No kvaka je u tome da sada ne tresu ali cim dodje toplije vrijeme pocnu da tresu. Kako ide ljeto sve vise trese. Dok zimi nista.condy wrote:Kad si zadnji put mijenjao prednje diskove ?
Kad se diskovi iskrive, prilikom kočenja trese volan. Najviše trese prilikom kočenja pri većim brzinama na otvorenoj cesti a najmanje ili nikako po gradu kad se sporije vozi.
- Qler
#4329 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kupiti nove diskove i ne praviti pitu od govana, pa onda dalje...
-
530i
#4330 Re: Pitamo Mehanicare ?
Klasika kod Golfa 4 i svih drugih auta na toj platformi.
- amar1994
#4331 Re: Pitamo Mehanicare ?
Qler wrote:Kupiti nove diskove i ne praviti pitu od govana, pa onda dalje...
- basicm
#4332 Re: Pitamo Mehanicare ?
U gumama ti je zimski zrak, nije za ljeta.Bradafilozof wrote:Na skodi mi trese volan prilikom kocenja. I to se dogadja ljeti. Kako dlazi hladnije vrijeme smanjuje se a zimi potpuno prestane tresti. Imam utisak da su u pitanju gumice nekakve koje ljeti smeksaju.
sta velite?
Hvala
-
condy
#4333 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vec ti je Qler rekao, kupit nove diskove i pakne. I nemoj to radit vise. Na kocnicama se ne smije stediti. Te pakne ili disk polocice bez obzira sto si ih kupio nove, ne mozes koristit na novom disku pa ces morati ih ponovo kupiti.Demir_k wrote:Imam sličan problem sa Golf IV otkad sam mijenjao disk pločice i brusio(ravnao)prednj diskovi, pri većim brzinama na otvorenoj cesti puno trese čak trenje osjeti i madki, a na malim brzinama je neprimjetno...šta uraditi ...![]()
Bradafilozof wrote:Nikad. No kvaka je u tome da sada ne tresu ali cim dodje toplije vrijeme pocnu da tresu. Kako ide ljeto sve vise trese. Dok zimi nista.condy wrote:Kad si zadnji put mijenjao prednje diskove ?
- Bakir1
#4334 Re: Pitamo Mehanicare ?
kome pismenom odvuci auto da popravi grijanje?
auto je touareg, climatronic zeza i neke klapne, struja "majstor" otpada...
asa je zadnja opcija
asa je zadnja opcija
- basicm
#4335 Re: Pitamo Mehanicare ?
Klapne kolega sredio sam, skinuo, motori se navodno mogu otvoriti, i neki puzevi spali, vratio i sve radi. Kod mene jedna nije radila ali je otisao prije nego sam dosao do toga.Bakir1 wrote:kome pismenom odvuci auto da popravi grijanje?
asa je zadnja opcija
-
condy
#4336 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taj VW V6 motor ima problema sa klapnama.
Veoma dobar električar koji ima svoj servis u Zenici je Profa, tel. 061 363 052, nalazi se u Lukovom polju, prođe se Bingo pa kod džamije se skrene desno.
Radi od 9 sati ujutru, i najbolje mu je otiću tad ujutru, non stop mu dolaze.
Ima posla i sigurno zna radit.
Veoma dobar električar koji ima svoj servis u Zenici je Profa, tel. 061 363 052, nalazi se u Lukovom polju, prođe se Bingo pa kod džamije se skrene desno.
Radi od 9 sati ujutru, i najbolje mu je otiću tad ujutru, non stop mu dolaze.
Ima posla i sigurno zna radit.
- Bakir1
#4337 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma ko ce to cackati i trkeljati, mesarske ruke, helem nasao sam majstora, adis u vogosci, odmah je rekao sta je, a taj motoric kosta 220 KM nov, jebo ofrlje popravke posebno kada treba pola auta raskopatibasicm wrote:Klapne kolega sredio sam, skinuo, motori se navodno mogu otvoriti, i neki puzevi spali, vratio i sve radi. Kod mene jedna nije radila ali je otisao prije nego sam dosao do toga.Bakir1 wrote:kome pismenom odvuci auto da popravi grijanje?
asa je zadnja opcija
@condy nije v6 nego r5
- basicm
#4338 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne treba puno raskopati tuarega, samo kasetu ispred suvozaca. Ali eto, kako odlucis, mozes tih 220 uloziti u sebe 
- Bakir1
#4339 Re: Pitamo Mehanicare ?
mislis u fizicki izgled
ozenio se, bmw mehanicki ispravan, ratu kredita vracam na vakat
sta vise pozeljeti
ozenio se, bmw mehanicki ispravan, ratu kredita vracam na vakat
sta vise pozeljeti
- basicm
#4340 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nista onda, povlacim prijedlog. 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4341 Re: Pitamo Mehanicare ?
konektovan wrote:Ja se zezao sa drugom dgL_ om, a i mene izgleda ceka ista sudbina?!![]()
Mozda da otvorimo zajednicku temu, da nas lakse upratite, sta kazete?!![]()
Pojavio se cudan zvuk, pa da mi gatate, ako nije problem, castim vas.![]()
https://youtu.be/XIy7LDQG8c0
Vodena pumpa rikavela nakon 15 mjeseci, tj. kad je radjen veliki servis. Nije lanac u pitanju.
- amar1994
#4342 Re: Pitamo Mehanicare ?
jel sad ok, ah to ti je tako kad nije svapcki auto i svapcki dijelovikonektovan wrote:konektovan wrote:Ja se zezao sa drugom dgL_ om, a i mene izgleda ceka ista sudbina?!![]()
Vodena pumpa rikavela nakon 15 mjeseci, tj. kad je radjen veliki servis. Nije lanac u pitanju.
- konektovan
#4343 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jeste sve ok, samo me malo razocaralo to sto je stara 15 mjeseci i vrisnula. Mislio sam da je garancija na pumpu duza, al' ja iskiha 200 KM?!amar1994 wrote:jel sad ok, ah to ti je tako kad nije svapcki auto i svapcki dijelovikonektovan wrote:konektovan wrote:Ja se zezao sa drugom dgL_ om, a i mene izgleda ceka ista sudbina?!![]()
Vodena pumpa rikavela nakon 15 mjeseci, tj. kad je radjen veliki servis. Nije lanac u pitanju.![]()
- amar1994
#4344 Re: Pitamo Mehanicare ?
koji je proizvodjac bio, mada je to ne bitno, al cudi me tak orano da rikne 
- madner
#4345 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na 220 mi trese malo auto, koliko kosta armotizer za flexride? 
- konektovan
#4346 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne mogu se sjetiti zaista. Ja ostavim auto u servisu i dodjem po njega, ne gledajuci u kutije i sta pise na njima.amar1994 wrote:koji je proizvodjac bio, mada je to ne bitno, al cudi me tak orano da rikne
-
zdruzdjo
#4347 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hajde mi ovo pojasni plscondy wrote: Te pakne ili disk polocice bez obzira sto si ih kupio nove, ne mozes koristit na novom disku pa ces morati ih ponovo kupiti.
znaci ja kupio disk plocice i zamjenio. Nakon npr 15 dana zamjenim diskove i ne mogu staviti te disk plocice???? zasto??
Ne pravim se pametan i nabijam tebi ili nekome na nos "sta ti znas", ali fakat pitam.
ok razumijem da utori koji su na starim diskovima su sebi napravili zljebove po plocicama. ali nakon 5-6 dana ce se to izravnati od kocenja i eto ga. mislim bacanje para. druga stvar ako si vozio malo vise kilometara 15-20 tisuca... ili ako su se potrosile.
-
condy
#4348 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sa kočnicama ne treba eksperimentisati. Pravilo je da sa novim diskovima idu i nove pločice, da pravilno nalegnu. Ne kažem, da pločica koja nije puno korištena recimo 15 do 30 dana ne može se izravnat sa novim diskom, ali koliko će za to trebati vremena, kako će se izravnati to je upitno. Ono što je najvažnije kako će auto do tada kočiti i koliki rizik preuzimaš zbog 40-60 KM troška. To se jednostavno mijenja u setu.
-
NediM17
#4349 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nalegle bi vrlo brzo, ja takodjer ne vidim problem.
-
junior3
#4350 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovo izgleda neka zaraza i kod mene počeo volan da igra.