BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Nuken

#4326 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Kamion ko kamion. Haman pa ništa posebno. Teško bi se mogao ovakav iskoristiti. Zato me zanimalo o čemu se radi..

Vidje li ko
Ču li ko
H-155? :D
heckler

#4327 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

kockakockica wrote:
Sta se desilo sa lansirnom kutijom?
Unistena.
@mba

#4328 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

Kejn wrote:
@mba wrote:pratim temu svaki dan otvorim da vidim imal sta novoga, ove vijesti svakom patrioti srce brze pocne lupati :thumbup: :thumbup: :thumbup:

konacno su bosnjaci skontali da od sadake mentaliteta nema nista, uradi sam, napravi sam, ne ocekuj previse od drugih!
Bošnjaci su uvjek bili vrijedni i radišni ljudi. Naši ljudi su upotpunosti integrisani na zapadu i zarađuju kao prosječni njemac ili šveđanin. Stvarno ne razumijem šta uopšte znači "sadaka mentalitet"? Problem je generalno u državi i političkom sistemu koji koči bilo kakav razvoj. Vidiš čim se steknu povoljnije prilike rezultati kod Bošnjaka počnu da isplivaju na površinu. Da imamo normalnu državu ko što nemamo ovo ne bi bio ni deseti dio onoga što bi mogli da napravimo u namjenskoj industriji.

prvenstveno sam i mislio nase politicko vodstvo i takozvane "lidere"

hocu da kazem da je vise problem kod bosnjaka nego kod ostalih koji preziru sve sto je bosansko i bosnjacko, ali idu stvari na bolje i bilo je vrijeme!
heckler

#4329 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Nuken wrote:Kamion ko kamion. Haman pa ništa posebno. Teško bi se mogao ovakav iskoristiti. Zato me zanimalo o čemu se radi..
Pa ne bas. Nije to samo kamion. Tu je sva sila hidro-mehanike i ziroskop za nivelisanje i kocenje nosaca lansirne kutije, precizno odredjivanje pravca po azimutu i elevaciji, kocenje pozicije, sistem stabilizacije vozila sa senzorima za odredjivanje cvrstoce tla i adekvatno podesavanju pritiska itd itd itd.
Ali slazem se sve skupa nama trenutno nepotrebno osim eventualno za rezervne dijelove onim konzerviranim u Visokom.
triconja

#4330 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by triconja »

kockakockica wrote:
Nadati je se da ce napraviti sto vise zrtava :izet: :thumbup:
drndalo

#4331 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

triconja wrote:
kockakockica wrote:
??? Jebem ti kakvih pacijenata (i) ovdje ima... :cry:
triconja

#4332 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by triconja »

drndalo wrote:
triconja wrote:
kockakockica wrote:
??? Jebem ti kakvih pacijenata (i) ovdje ima... :cry:
Sarkazam.
drndalo

#4333 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Ne znam sta da ti kazem, nije nekad dovoljno staviti smajlija da nesto bude sarkasticno... Al' hajde...
krater

#4334 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Ovo trebaju instalirati u BNT-u ili u Tehnickom remontnom zavodu

Take advantage of one of Europe’s largest climatic test chambers to test and verify compliance from arctic cold to desert heat

Image

Test temperatures can range from -60°C to +60°C, making it possible to test every possible ambient temperature on earth in either cold or hot climate markets with high precision ±1K.. The installed cooling power in the laboratory can also compensate 250 kW of heat load at -20°C, 30kW at -60°C and allows us fast cooling of the air temperature in the climate chamber from +60°C to -40°C in one hour. The large installed cooling power specifications makes the test facility perfect to validate cold start-up behavior of large and heavy machinery, and test products on a system level for cold climate compliance for example.

Image

The laboratory is also equipped to carry out air humidity and dry-heat tests in a range of ± 2%RH to ±95%RH. Also a IR solar light array with 10 - 950W/m² operating range for solar infrared heat simulation, thermal cycling programming software, exhaust air systems for vehicle testing, air ventilators, ice-spray guns to simulate icing events, different types of temperature sensors and DAQ systems are available to provide a one-stop-shop climatic tests to our customers.

Apart from this unique test infrastructure and associated test services, our test lab engineers can also add value in the consultancy support for:

Environmental and climatic test planning
Climatic test engineering
Thermal modelling & simulation, model validation support
A detailed factsheet of the large climate chamber can be found here.

Image

Validating extreme working conditions for different industries

Different machinery like wind turbines components, off-highway vehicles, construction and mining machinery, electrical grid infrastructure, aerospace components and military equipment are often required to survive and operate under extreme temperatures and climatic conditions ranging from artic cold, to tropical heat and/or dry heat desert conditions. We offer unique test infrastructure to test such machinery for every possible climatic condition on earth in order to ensure reliable and save operations in such harsh environments. Find out more information about the climate chamber tests that we offer for different industrial markets and industrial machinery. The climatic test lab can also be used for shared R&D and academic research projects

Image

http://www.sirris.be/sites/default/file ... heet_2.pdf

http://www.sirris.be/largest-climatic-t ... -in-europe

Jutros na Bjelašnici minus 27, u Sarajevu minus 16

Temperature zraka u 07 sati (°C):
Bjelašnica -27;
Kupres -20;
Doboj -19;
Goražde, Ivan Sedlo, Sokolac -18;
Jajce -17;
Banja Luka, Sarajevo, Tuzla -16;
Bugojno, Livno -15;
Zenica -14;
Bijeljina, Gradačac, Srebrenica -13;
Sanski Most -12;
Bihać, Prijedor -10;
Trebinje -9;
Mostar -7;
Neum -6;

https://www.faktor.ba/vijest/jutros-na- ... -16-230322#

Bosnu i Herecegovinu, kao i susjedne zemlje, zahvatio je hladni talas pa se živa u termometru spustila čak i do -28°C. Tako je temperatura vazduha izmjerena u sedam časova iznosila: Sokolac minus 28, Bugojno minus 25, Han Pijesak, Jajce i Zenica minus 24, Bjelašnica minus 23, Doboj, Ivan-sedlo, Sarajevo i Tuzla minus 22, Bijeljina minus 21, Čemerno minus 20, Goražde minus 19, Srebrenica minus 18, Kupres minus 17, Sanski Most i Zvornik minus 16, Bihać minus 15, Banjaluka i Gradačac minus 14, Livno minus 13, Bileća minus 10, Mostar i Trebinje minus devet i Neum minus pet stepeni Celzijusovih.

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... ije/406818
Nuken

#4335 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Zna li neko, imamo li to možda nekim čudom :D

Naravno, sve treba testirati u svim uslovima. Nije isto pucati na 17 stepeni i 45 na suncu kad ti se sam metal zagrije toliko da prži kad staviš ruke. Ili pak kad se sve moguće zaledi. Mada, nije ovo BNT-ovcima prvi put da rade ovo pa ne sumnjam da će biti nekih velikih nedostataka. Treba uzeti da je ovo prototip. Dok krene nulta serija vjerujem da će svi zamjećeni nedostatci biti otklonjeni. Mene je samo strah da će to sve skakti previše zbog male težine. Mada, vjerujem da su skontali nešto po tom pitanju. Čvrstoća, i broj, šasija više nije toliko bitna jer će svakako biti odignuto zahvaljujući stražnjoj nozi (kako se ovo stručno zove :D) te stabilizatorima koji će se vjerovatno širiti u odnosu na položaj kamiona i time ga dodatno stabilizovati. Kako će odraditi hidrauliku da stabilizuje prijenos sile prilikom ispucavanaj iz haubice na sam kamion, e to me zanima. Tu ne smiju zakazati :D

Nešto kontam, ako svi planovi i projekti vojne industrije Federacije uspiju, šta je sljedeće u što će se baciti i razvijati :P
krater

#4336 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Ma ovo je obicna hladnjaca kao za maline :D
Nuken

#4337 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

krater wrote:Ma ovo je obicna hladnjaca kao za maline :D

Ima u mene komšija veliku hladnjaču za maline. Mislim da se haubica može nekako nagurati. :D Za testiranje ekstremnih toplotnih uslova, samo je izvesti iznad Mostara i oustaviti čitav dan negdje sredinom jula. Bude li se naveče sve dizalo i spuštalo, prošla test! :lol:
krater

#4338 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Negdje sam vidio da su dolazili inzinjeri iz Tuzle u BNT i da se trebaju osposobiti neki pogoni koji do sad nisu bili aktivni/operativni. O cemu se tacno radi ne znam.

http://inproz.ba
http://www.inzio.ba
krater

#4339 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Imaju u Zenici i ovu manju pec ESR (elektrofluks) za pretapanje pod troskom. Neko mi je rekao da je i zeljezara imala vecu pec, ali da je pokvarena.

Image
Image

PDF: http://miz.unze.ba/prezentacija_monogra ... anovic.pdf

https://www.flickr.com/photos/netlmulti ... otostream/

Image

http://sij.metalravne.com/en/production ... -products/
krater

#4340 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

kockakockica

#4341 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

Ova turska radi ko singerica. Skoro da se ne pomjera kod ispaljenja.

Nuken

#4342 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Znam da su nam turci uskočili s elektronikom i sistemima navođenja. Nadam se da će i naša biti ovako mirna :zjev:
Mada me ne bi čudilo da su ovi iz BNT-a čak pomagali i turcima pri izrade same hidraulike :D
Krokodajl

#4343 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Krokodajl »

Još ništa o rezultatima testiranja, ni fotografija ?
Nuken

#4344 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Izetbegović mlađi se našao s Bektom i ostatkom njihovih ljudi kako bi se vidjelo i testiralo šta to radi AC (izvor direktno iz kompanije, ništa više ne znam) Ko da gledam kroz par mjeseci ide kupovina u federalne MUP-ove :D
@mba

#4345 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

http://www.tring.ba/Vijesti/Prikaz/1002 ... ni-racunar

i ovi bi mogli odraditi dosta toga, najvjerovatnije!
Comanche

#4346 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Comanche »

To što namjenska industrija radi je za svaku pohvalu. Ja bi stvarni volio doći u kontakt sa nekim iz AC unity, jer mislim da bi im stvarno mogao pomoći u plasiranju proizvoda na Američko tržište. Imam iskustvo a i neke veze što se tiče civilnog naoružanja u USA. Osim toga meni bi bilo srce ko kuća kad bi vidio uspješnu automatsku pušku ili pistolj a da su made in BiH.

Ja već imam karijeru i dobar posao, tako da bi se tog posla prihvatio srcem bez nekih drugih očekivanja.

Ako neko ko mi može pomoći sa kontaktom sa Enisom ili nekom drugom osobom koja je zadužena za namjensku industriju kod Bekte, bio bi vam veoma zahvalan.
Nuken

#4347 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Comanche wrote:To što namjenska industrija radi je za svaku pohvalu. Ja bi stvarni volio doći u kontakt sa nekim iz AC unity, jer mislim da bi im stvarno mogao pomoći u plasiranju proizvoda na Američko tržište. Imam iskustvo a i neke veze što se tiče civilnog naoružanja u USA. Osim toga meni bi bilo srce ko kuća kad bi vidio uspješnu automatsku pušku ili pistolj a da su made in BiH.

Ja već imam karijeru i dobar posao, tako da bi se tog posla prihvatio srcem bez nekih drugih očekivanja.

Ako neko ko mi može pomoći sa kontaktom sa Enisom ili nekom drugom osobom koja je zadužena za namjensku industriju kod Bekte, bio bi vam veoma zahvalan.
+387-38/230-130 jedini kontakt od kompanije AC. Ako neko zna nešto lično, neka javi čovjek u PM. Živ`jo! :thumbup:
golfiista

#4348 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by golfiista »

Srbija: Izvoz municije u Indiju za 2,7 milijardi eura
http://ajb.me/y99p

Zar nismo mogli dobiti dio ovog ogromnog kolaca?
Nuken

#4349 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

golfiista wrote:Srbija: Izvoz municije u Indiju za 2,7 milijardi eura

Kod nas je jedna zanimljiva stvar na sceni za razliku od Srbije, pa i RS. Dakle, postaviću Federaciju i RS/Srbiju na dvije strane u ovom slučaju. Jedni se na sav glas se hvale vojnom industrijom, drugi ništa. Jedni šute o svojim specijalnim jedinicma i opremljenosti (a imaju itekao šta pokazati), drugi hvale na sav glas. Sad pogađajte ko je ko :D Još jedan primjer Federacija vs. RS.

Odjednom se saznaje da postoji neka firma AC, jedva se saznalo i gdje je. Nakon par mjeseci IDEEF, ljudi nađu naš štand kad ono izložen pištolj na kojem piše "Made in BiH".

RS i TRZ Bratunac najavljuju proizvodnju prvog pištolja, "RS-9". Mi smo naravno provjerili Google i vidjeli da već postoji oružje s tim nazivom, dakle, ništa. Priče kako će svaki policajacu RS biti naoružan tim pištoljem, odmah padaju u vodu. Vojna industrija Federacije je sad u nekim novim povojima što se tiče novih proizvoda. Jako puno stvari je u izradi/evaluaciji i završnim testiranjima. Pravi boom se očekuje kroz 2-3 godine. :thumbup:
Nuken

#4350 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Nuken wrote:
golfiista wrote:Srbija: Izvoz municije u Indiju za 2,7 milijardi eura

Ovo je cifra za 10 godina ugovora, ništa strašno puno... :D

Kod nas je jedna zanimljiva stvar na sceni za razliku od Srbije, pa i RS. Dakle, postaviću Federaciju i RS/Srbiju na dvije strane u ovom slučaju. Jedni se na sav glas se hvale vojnom industrijom, drugi ništa. Jedni šute o svojim specijalnim jedinicma i opremljenosti (a imaju itekao šta pokazati), drugi hvale na sav glas. Sad pogađajte ko je ko :D Još jedan primjer Federacija vs. RS.

Odjednom se saznaje da postoji neka firma AC, jedva se saznalo i gdje je. Nakon par mjeseci IDEEF, ljudi nađu naš štand kad ono izložen pištolj na kojem piše "Made in BiH".

RS i TRZ Bratunac najavljuju proizvodnju prvog pištolja, "RS-9". Mi smo naravno provjerili Google i vidjeli da već postoji oružje s tim nazivom, dakle, ništa. Priče kako će svaki policajacu RS biti naoružan tim pištoljem, odmah padaju u vodu. Vojna industrija Federacije je sad u nekim novim povojima što se tiče novih proizvoda. Jako puno stvari je u izradi/evaluaciji i završnim testiranjima. Pravi boom se očekuje kroz 2-3 godine. :thumbup:
Post Reply