lady_di wrote:Pitanje je za njivu-baštu na otvorenom, nemam plastenik čak ni najmanji mogućivrtlar wrote:
Na kraju ce biti puno krastavaca.A kako ti mislis gajiti krastavice na mrezu,na kanafu ili po zemlji da idu vrijeze.I jeli ovo pitanje za njivu ili u plastenik.
Ne bih da idu vriježe po zemlji jer sam pročitala da brzo propadaju, "potpali" se lišće prilkom zalijevanja. Imam ogradu pa sam mislila možda uz ogradu posijati i vezati ih trakama od poderanih košulja![]()
Ili ako bi MM htio da postavi kakvu letvu naspram jednog stuba od ograde, pa da opet drugom letvom spoji te dvije, pa da ja pored posijem krastavce,a gore ukucati eksere na koje bi svezala kanafu, ne znam kako da objasnim, to sam negdje gledala ili na ovom forumu ili na nekom drugom. Pošto si ti vrtlar valjda si odprilike shvatio na šta mislim
Kako si opisala ja mislim da sam ja stavio takvu sliku ovdje na forum dvije uspravne letve i jedna poprijeko gore eksercici i veze se kanafa i vrijeza se omotava oko kanafe
A u zemlju moras staviti pored sadnice krastavica zicu duzine oko 30 cm i savijenu na vrhu za sta ces vezati kanafu.Ovaj sistem zahtijeva i malo vise rada jer pustas glavnu vrijezu da ide a sve druge vrijeze koje izniknu sa strane kidas do oko pola metra iznad zemlje.To su isto kao oni zaporci na paradajzu.Kod krastavica vazi pravilo sto vise kidas vise radja
Odprilike ovako izgleda