Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Aqua_S

#4326 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Aqua_S »

koji je krajnji rok za studente koji su upisani po starom programu?
tetaaria

#4327 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tetaaria »

u moje vrijeme je bio prijemni x). no dobro, u bih je vjerovatno drugacije.
jos me samo zanima, koliko se placa semestar?
hvala
Individualism18

#4328 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Individualism18 »

tetaaria wrote:u moje vrijeme je bio prijemni x). no dobro, u bih je vjerovatno drugacije.
jos me samo zanima, koliko se placa semestar?
hvala
Godina za redovne studente košta 100 KM, za vanredne 900 KM, a za redovne samofinansirajuće 1200 KM. Bude tu još nekih troškova, ali ovo su cijene studija.
Zatamnjena stakla

#4329 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

Ma dobro :D
Ebru

#4330 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ebru »

Nocerino12 wrote:
Ebru wrote:
melly77 wrote:Moze li mi neko reci koji su uslovi upisa na turski jezik ?
Sto se tice upisa na Turski jezik, kao sto si vjerovatno vec cula, prijemnog ispita nema, kandidati se rangiraju prema ocjenama iz srednje skole. Za upis na ovaj studij ne moras prethodno poznavati Turski jezik,jer se sve uci od pocetka, od alfabeta,pa nadalje. Moguce su kombinacije sa drugim odsijecima,kao i jednompredmetni studij. (Ja studiram Turski jezik jednopredmetno). Eto ako te jos nesto zanima slobodno pitaj :)

Ebru, mene zanima da li cu moci upasti na Turski jezik jednopredmetni studij, kao redovan student, sa zbirom prosjeka od 4,2 sve cetiri godine, i turskim jezikom sve cetiri godine 5,0 ?? :)
Ako neko zna, bio bih zahvalan da mi kaze.
Najvjerovatnije da hoce, evo moj je prosjek bio jako slican tvom pa sam upala na Turski kao redovan student. Prosjek iz turskog jezika ti kao iz turskog, nema nikakve uloge, ali ce se bodovati kao strani jezik, i osvojices max. broj bodova iz stranog jezika 1. Jos ce ti se bodovati strani jezik 2. a za slucaj da ga nisi imao, onda historija, te zbir prosjeka 4 godine. Na ovom odsjeku kako i sami prof. kazu svake godine raste interes i broj kandidata za upisJos cu ti reci, da ti je poznavanje turskog jezika pozeljna i olaksavajuca okolnost, ali da se ne opustas ni u kom slucaju,jer to nije presudan faktor i ni malo ne lici na dosadasnje ucenje turskog,vjeruj :) Ali ce ti naprimjer biti olaksavajuce na vjezbama kod stranih lektora. Eto toliko. Nadam se da sam ti malo priblizila sva polja tog studija. Puno srece ! :)
Ebru

#4331 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ebru »

a jel neko zna kakva je mogucnost da se na drugoj godini, tj, poslije prve godine upise jos jedan studij? jel to funkcionise kao dvopredmetno ili? moze li se na oba biti redovan? :)
bwin

#4332 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

A ako ja kao vanredni student koji zivim u Tuzli upisem faks u Sarajevu, koliko cesto moram dolaziti na predavanje sobzirom da je tesko putovati cesto???
Individualism18

#4333 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

bwin wrote:A ako ja kao vanredni student koji zivim u Tuzli upisem faks u Sarajevu, koliko cesto moram dolaziti na predavanje sobzirom da je tesko putovati cesto???
Imaš radne subote koje su jednom mjesečno i tada bi trebalo da dolaziš na predavanja jer ti je jedina prilika da vidiš profesore i asistente i da malo uđeš u sam proces nastave. Možeš ti i češće dolaziti ako imaš vremena, ali radne subote su rezervisane za vanredne studente. Ono što bih ti ja savjetovala je da se odmah na početku studija upoznaš s nekim redovnim studentom i da od njega uzimaš bilješke, da imaš nekoga ko će ti reći šta profesori traže itd. jer nije isto kada si na predavanjima i znaš makar otprilike na šta se trebaš skoncentrisati pri učenju i kada studiraš vanredno pa ne znaš odakle da počneš i gdje bi od silne literature.
bwin

#4334 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

Individualism18 wrote:
bwin wrote:A ako ja kao vanredni student koji zivim u Tuzli upisem faks u Sarajevu, koliko cesto moram dolaziti na predavanje sobzirom da je tesko putovati cesto???
Imaš radne subote koje su jednom mjesečno i tada bi trebalo da dolaziš na predavanja jer ti je jedina prilika da vidiš profesore i asistente i da malo uđeš u sam proces nastave. Možeš ti i češće dolaziti ako imaš vremena, ali radne subote su rezervisane za vanredne studente. Ono što bih ti ja savjetovala je da se odmah na početku studija upoznaš s nekim redovnim studentom i da od njega uzimaš bilješke, da imaš nekoga ko će ti reći šta profesori traže itd. jer nije isto kada si na predavanjima i znaš makar otprilike na šta se trebaš skoncentrisati pri učenju i kada studiraš vanredno pa ne znaš odakle da počneš i gdje bi od silne literature.
Ahaa, znaci jednom mjesecno, to je prihvatljivo. Upravu si za to, uvezat cu se s drugima koji su redovni, mada koliko sam cuo profesori imaju razumijevanja za vanredne pa nebi trebalo toliko to biti strasno, valjda daju neke upute sta otprilike treba i kako.

A znas li do kad treba predati papire, evo gledam na njihovom sajtu i nista nisam nasao o upisu

I da li je istina da na FPN-u predmeti budu slicni kao na pravu, neko mi je to rekao ali mu ne vjerujem bas :roll:
Individualism18

#4335 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

bwin wrote:
Individualism18 wrote:
Ahaa, znaci jednom mjesecno, to je prihvatljivo. Upravu si za to, uvezat cu se s drugima koji su redovni, mada koliko sam cuo profesori imaju razumijevanja za vanredne pa nebi trebalo toliko to biti strasno, valjda daju neke upute sta otprilike treba i kako.

A znas li do kad treba predati papire, evo gledam na njihovom sajtu i nista nisam nasao o upisu

I da li je istina da na FPN-u predmeti budu slicni kao na pravu, neko mi je to rekao ali mu ne vjerujem bas :roll:
Nije još ni izašao konkurs, polako. Bit će obavještenje na stanici fakulteta i u novinama. Otprilike sredinom juna počinje predaja papira. Što se tiče prava i FPN nisam upućena...
bwin

#4336 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

Individluaism18 jos samo jedno pitanje. Kolika je cijena semestra za filozofski faks i za politicke nauke?? 1200 je obicno za samofinansirajuce, a za vanredne koliko je?
Individualism18

#4337 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

bwin wrote:Individluaism18 jos samo jedno pitanje. Kolika je cijena semestra za filozofski faks i za politicke nauke?? 1200 je obicno za samofinansirajuce, a za vanredne koliko je?
Na Filozofskom fakultetu vanredan studij (jedna godina) košta 900KM, a ne znam da li je isto na Fakultetu političkih nauka.
bwin

#4338 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

Individualism18 wrote:
bwin wrote:Individluaism18 jos samo jedno pitanje. Kolika je cijena semestra za filozofski faks i za politicke nauke?? 1200 je obicno za samofinansirajuce, a za vanredne koliko je?
Na Filozofskom fakultetu vanredan studij (jedna godina) košta 900KM, a ne znam da li je isto na Fakultetu političkih nauka.
Ahmm, hvala na informacijama. Kazu mi sad neki profesori da politicke nauke i nisu neki koristan faks, kao nema nekog posebnog zanimanja koje mogu dobiti poslije. Stoga cu upisati historiju na filozofskom pa sta bude, jest da sam cuo kako je zajebano je zavrsiti ali ne znam sta bi drugo, jao majko
Individualism18

#4339 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

.
Last edited by Individualism18 on 29/06/2013 14:41, edited 1 time in total.
bwin

#4340 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

A Historija moze vanredno, rekla si sve osim psihologije moze vanredno u sarajevu jel tako?
Ma ja sam uvijek volio historiju, izucavao sam mnoge teme jos kao srednjskolac ali su me uvijek oni glupi datumi nervirali, pa sad kad budem mora znati sta je Luj 14. radio 8. februara a sta 19. jula i jos milion stvari puci ce mi glava :D

Ali upisujem to 95%, od politickih nauke odustajem, kakve su meni sanse da se uvalim u politicke šeme-nikakveee :run:
Individualism18

#4341 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

bwin wrote:A Historija moze vanredno, rekla si sve osim psihologije moze vanredno u sarajevu jel tako?
Ma ja sam uvijek volio historiju, izucavao sam mnoge teme jos kao srednjskolac ali su me uvijek oni glupi datumi nervirali, pa sad kad budem mora znati sta je Luj 14. radio 8. februara a sta 19. jula i jos milion stvari puci ce mi glava :D

Ali upisujem to 95%, od politickih nauke odustajem, kakve su meni sanse da se uvalim u politicke šeme-nikakveee :run:
Pa baš ti ne treba fakultet da budeš politički aktivan. :P

Do sada je moglo sve osim psihologije vanredno, ne znam hoće li nešto mijenjati. Kad upisuješ fakultet pametnije ti je da gledaš da li ti odgovara posao koji možeš raditi nakon završenog studija, a ne šta se uči na fakultetu. Jer ti ćeš tih 5 godina kakve god da budu nekad završiti, a izbor posla ti je ipak mnogo važniji...
bwin

#4342 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

U tom slucaju profesora historije ima sto hiljada haman, tako da mi to nije najpametnije :-)
Zatamnjena stakla

#4343 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

Ako tako budeš gledala(o) onda ga j*ebi.
bwin

#4344 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

Kad pocnu dolaziti ispiti je li oni za vanredne naprave dovoljan vremenski razmak sobzirom da cu ja putovati iz Tuzle do Sarajeva, necu valjda svaki treci dan morati na ispit i tome slicno? :roll:
bull21

#4345 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Vanrednim su ispiti u isto vrijeme kao i redovnim... tj. jedna sedmica, jedan (dva, tri, četiri, pet?) ispit(a) po danu.
bwin

#4346 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

bull21 wrote:Vanrednim su ispiti u isto vrijeme kao i redovnim... tj. jedna sedmica, jedan (dva, tri, četiri, pet?) ispit(a) po danu.
Mozes li mi ovo slikovitije objasniti. U toku jedne sedmice bude vise ispita, sto bi trebalo da znaci kako moram ostati u Sarajevu tokom te sedmice, jer ne mogu putovati gore doel :?
bull21

#4347 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Kako slikovitije? Idi na ff.unsa.ba i vidi tamo raspored ispita i vidjeti češ kako to izgleda. Evo primjer Anglistika kako izgleda sve to. Imaš jednu sedmicu i u toj sedmici su zakazani (većinom) svi ispiti i ti na njih izlaziš.
bwin

#4348 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bwin »

bull21 wrote:Kako slikovitije? Idi na ff.unsa.ba i vidi tamo raspored ispita i vidjeti češ kako to izgleda. Evo primjer Anglistika kako izgleda sve to. Imaš jednu sedmicu i u toj sedmici su zakazani (većinom) svi ispiti i ti na njih izlaziš.
Sto znaci da bi ja kao tuzlak morao provesti u sarajevu tih 7 dana jer ne mogu putovati gore dole svaki dan. Ovo je vec zajebano
bull21

#4349 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Jbg. Znam kako ti je. Ja sam u Sarajevu evo već 23 godine svaki dan. Užas.
:D
saramica

#4350 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Pa ima Filozfski i u Tuzli :)
Post Reply