Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

gonič zmajeva

#4326 Re: Šta trenutno čitate?

Post by gonič zmajeva »

Chmoljo wrote:
Eborg wrote:
Da li je čitljiva i za osobe koje baš i ne vole sci-fi literaturu? Kontao sam igru probati...
:lol:

nije više "pregledaj film umjesto čitanja lektire" nego "preigraj igru umjesto čitanja lektire" :mrgreen:
:lol: svijet se mijenja na bolje
SinjaD

#4327 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SinjaD »

2407 wrote:
AMD wrote:Nakon dočekah da se završe ispiti i odmah sam uzeo da čitam Kadera, rekoše mi da je super knjiga :thumbup:
Meni se svidjela pravo, procitao sam je za par dana :thumbup:
To je knjiga koju bih svakom preporučila. Zanimljiva storija, ispričana nekako polako, smireno, detaljno, jasno.

Preporučila bih par knjiga (već ranije pročitanih). Ne znam jesu li spominjane ovdje na temi ali nije na odmet.

OSTACI DANA - Kazuo Ishiguro
Image
Filmoljubci će se sjetiti filma snimljenog po ovom romanu s Anthony Hopkinsom i Emmom Thomson u glavnim ulogama.

POLA ŽUTOG SUNCA - Chimamanda Ngozi Adichie
Image
Nigerija, Bijafra, 70e. Zanimljivo, dinamično, potresno, 600 stranica koje pročitate za čas i bude vam žao kad dođe kraj.

BOG MALIH STVARI - Arundhati Roy
Image
Preporuka od srca...

KRATKI ČUDNOVATI ŽIVOT OSCARA ZVANOG WAO - Junot Diaz
Image
Zanimljiva priča o dječaku koji je klasični "geek"; neobično, duhovito.

Za malo smjeha tu su uvijek

Kishon i njegove simpatične priče
Image

&

P.G.Wodehouse i njegove knjige s dogodovštinama Vustera i Đivsa. Možda su neki od vas gledali i TV seriju snimljenu po ovim knjigama (glume Hugh Laurie i Stephen Fry)
Image
BJB

#4328 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BJB »

AMD wrote:Nakon dočekah da se završe ispiti i odmah sam uzeo da čitam Kadera, rekoše mi da je super knjiga :thumbup:

Image

Uploaded with ImageShack.us
Ja sam je prvo odugovlacila sa prvih 50 strana i onda ostatak u cugu za noc. Meni- odlicna knjiga.
AC_grom_DC

#4329 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AC_grom_DC »

jazmin wrote:
Image

Kakva je i ja sam je mislila pročitati i uzeti za svoju bibloteku , pa jabvi utiske :-D
čini mi se da je za ovu knjigu dobio Nobelovu nagradu a ako ne za nju onda je ova knjiga bila kruna Pamukovog djelovanje i bila povod da je dobije.
Pročitao sam knjigu, nema tu neke akcije ,on tu opisuje svoj život sasvim običnog dječaka, mladića koji odrasta u velegradu.
Naravno da čitalac dobija uvid čak i Istanbulske sokake i dešavanja u njima čitajući ovu knjigu i ako zamisliš da sjediš s Orhanom čitajući Istanbul, pijuckaš kaficu......možeš se nadati sasvim pristojnom duhovnom iskustvu s tim što bih napomenuo da bih uvijek knjige kao što je ova čitao ljeti....kad je ono puffff ....vruće, pa ono neĐe u hladovinu se zavališ i čitaš :-D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4330 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

jeste dobio Nobela za Istanbul ;)

ja čitao samo Snijeg od njega. topla preporuka... mada mislim da se neće svidjeti svakome. meni se dopala zato što sam se lično našao u toj knjizi... :)
AC_grom_DC

#4331 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AC_grom_DC »

Chmoljo wrote:jeste dobio Nobela za Istanbul ;)

ja čitao samo Snijeg od njega. topla preporuka... mada mislim da se neće svidjeti svakome. meni se dopala zato što sam se lično našao u toj knjizi... :)
Dobar je Snijeg mada se mnogi žale da je predug pa i dosadan a od "pamučnih" knjiga mi je najlošija Zovem se crvena jer ne volim kada vrhunski pisci i još vrhunskiji sekularisti tipa Pamuk, Nagib Mahfouz, Amin Maalouf, Tarik Ali i tako ti počnu balit po vjerskim stvarima i miješat babe i žabe. Zbog toga sam ostavio na prvoj trećini Zovem se Crvena i Baltazarove puteševstvije i Knjigu Salahudinovu i sve naše domaće pisce koji s tim počnu petljat'.
vjesticanametli

#4332 Re: Šta trenutno čitate?

Post by vjesticanametli »

vjesticanametli wrote:Da li je neko čitao "Deutschland schafft sich ab" od Thilo Sarazzin :D

Hoce li neko uskoro iz DE ili AT dolaziti u Sarajevo pa da mi donese knjigu
iko :mrgreen:
likce

#4333 Re: Šta trenutno čitate?

Post by likce »

Nisam manijak,ni fasista,ni nacista ni skinhead nego me interesovalo pa sam juce uzeo da citam!

Image

Jel ko procitao,utisci?
AC_grom_DC

#4334 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AC_grom_DC »

fetic wrote:Nisam manijak,ni fasista,ni nacista ni skinhead nego me interesovalo pa sam juce uzeo da citam!

Image

Jel ko procitao,utisci?
sjećam se jedne rečenice iz te knjige u kojoj Fuhrer kaže da će .....

" biti proliveno mnogo krvi ali će iz te krvi niknuti hljeb koji će hraniti buduće generacije njemačkog naroda"
Soul_Sista

#4335 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Soul_Sista »

vjesticanametli wrote:
vjesticanametli wrote:Da li je neko čitao "Deutschland schafft sich ab" od Thilo Sarazzin :D

niko :D izgleda :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4336 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

fetic wrote:Nisam manijak,ni fasista,ni nacista ni skinhead nego me interesovalo pa sam juce uzeo da citam!

Image

Jel ko procitao,utisci?
ne bih čitao da mi se plaća... nekad prije 10 godina sam na engleskom online čitao možda pola jednog poglavlja...
u kući mojih roditelja :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol:
BJB

#4337 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BJB »

immuno

#4338 Re: Šta trenutno čitate?

Post by immuno »

Soul_Sista wrote:
vjesticanametli wrote:

niko :D izgleda :D

jesam citala ako ti treba javi adresu da ti posaljem!
BJB

#4339 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BJB »

Jbmmmisha, ja vam gore ostavila linkove. Pa downloadujte fino. :D Zaljubljene garant. :D
elSaik

#4340 Re: Šta trenutno čitate?

Post by elSaik »

Image
AC_grom_DC

#4341 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AC_grom_DC »

elSaik wrote:Image

koje su priče unutra?
neprevaziđen je i niko mu ne može ni primirisat ni Meše , ni Krleže...

ja sad čitam njegovu zbirku "Nemirna godina" al su unutra priče koje sam skoro sve već pročitao...
elSaik

#4342 Re: Šta trenutno čitate?

Post by elSaik »

Popodne, Knez sa tužnim očima, Stvorenje, Na lađi, Šetnja, Susedi, Zlostavljanje, Autobiografija, Znakovi, Reči, Đorđe Đorđević, Svečanost, Kod lekara, Životi, Baron, Jakov, drug iz djetinjstva.

Kupih juče, došao sam do Autobiografije. :)

Htio kupiti i Beogradske priče, ali nije bilo. Valjda će iduće sedmice. Morat ću pogledati.

edit: Što se Lagune i Andrića tiče, citiram:
Dejan Nesic Da li planirate da nastavite sa izdavanjem i ostalih dela Ive Andrica?
January 31 at 10:16pm · Like ·
2 people like this.

Laguna Biće još četiri zbirke priča. Sledeće dve knjige – Sarajevske priče i Priče o moru – izlaze u martu a preostala dva toma u oktobru.
January 31 at 10:55pm · Like · 1 person ·
SinjaD

#4343 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SinjaD »

Ne znam da li se našla u toj zbici ali jedna od meni dražih je JELENA, ŽENA KOJE NEMA.
Sva se rastopim kad čitam tu priču.
AC_grom_DC

#4344 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AC_grom_DC »

SinjaD wrote:
Ne znam da li se našla u toj zbici ali jedna od meni dražih je JELENA, ŽENA KOJE NEMA.
čemu toliko rastapanje ako nije tajna ? :shock:
Sarajevski_Marlboro

#4345 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Sarajevski_Marlboro »

AC_grom_DC wrote:
Chmoljo wrote:jeste dobio Nobela za Istanbul ;)

Dobar je Snijeg mada se mnogi žale da je predug pa i dosadan a od "pamučnih" knjiga mi je najlošija Zovem se crvena jer ne volim kada vrhunski pisci i još vrhunskiji sekularisti tipa Pamuk, Nagib Mahfouz, Amin Maalouf, Tarik Ali i tako ti počnu balit po vjerskim stvarima i miješat babe i žabe. Zbog toga sam ostavio na prvoj trećini Zovem se Crvena i Baltazarove puteševstvije i Knjigu Salahudinovu i sve naše domaće pisce koji s tim počnu petljat'.
Ja sam željela ostaviti "Zovem se crvena" ,ali nakon što sam pročitala,shvatila sam da bi bila greška.
Knjiga nije toliko interesantna za čitati,ali ima dosta tema za razmišljanje i analiziranje.
SinjaD

#4346 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SinjaD »

AC_grom_DC wrote:
SinjaD wrote:
čemu toliko rastapanje ako nije tajna ? :shock:

Nije tajna naravno :)
A šta ja znam... Lijepa mi je, nježna, sva onako poetična, prozračna... Neka me tuga uhvati kad je čitam, ali neka lijepa tuga (ako takva postoji :) ) i od te "lijepe tuge" ja se rastopim. :)
On je izmaštao Jelenu, nje ustvari nema, ali on je čeka mada negdje duboko u sebi zna da neće doći i to mora da boli. Jelena moze biti metafora za bilo šta za čim on, a i mi sami žudimo. Tako da se apsolutno svi možemo poistovjetiti s tom pričom - želimo nešto, sanjamo nešto, ono se pojavi, zatreperi kao snoviđenje, mi pružamo ruke da uhvatimo neuhvatljivo, a ono izmiče.
Nekada nas se neke priče dojme više nego neke druge. Naprosto kliknemo.
Država

#4347 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Država »

Image

Jel ko procitao,utisci?

Ako se razumije vremenski kontekst, historijski kontekst, i ako se knjizi (mislim sadržaju) priđe na pravi način, Mein Kampf je kapitalno djelo.

Nažalost, ono što su ideje iz Mein Kampf-a proizvele, nije za pohvalu...
sabrinna

#4348 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sabrinna »

Image

Jel ko procitao,utisci?
i ja sam je pocela citati, cisto iz znatizelje :D
AC_grom_DC

#4349 Re: Šta trenutno čitate?

Post by AC_grom_DC »

SinjaD wrote: Nije tajna naravno :)
A šta ja znam... Lijepa mi je, nježna, sva onako poetična, prozračna... Neka me tuga uhvati kad je čitam, ali neka lijepa tuga (ako takva postoji :) ) i od te "lijepe tuge" ja se rastopim. :)
On je izmaštao Jelenu, nje ustvari nema, ali on je čeka mada negdje duboko u sebi zna da neće doći i to mora da boli. Jelena moze biti metafora za bilo šta za čim on, a i mi sami žudimo. Tako da se apsolutno svi možemo poistovjetiti s tom pričom - želimo nešto, sanjamo nešto, ono se pojavi, zatreperi kao snoviđenje, mi pružamo ruke da uhvatimo neuhvatljivo, a ono izmiče.
Nekada nas se neke priče dojme više nego neke druge. Naprosto kliknemo.
Ma meni su scene iz Mosta na Žepi vrh. Nije da se rastapam čitajući je ali je među najinspirativnijim tekstovima koje sam pročitao npr. prizor onog arhitekte Italijana koji u hladnoj sobi , u sred zime ne pali vatru, ne pušta nikog u kuću ,na nekom mizernom stolu je raširio svoje skice, zanima ga samo jedna stvar....kako će napraviti most i obaviti svoj posao zbog kojeg je došao u tu vukojebinu na kraju Evrope, po zadatku vezira Jusufa čije se moći ne boji , ali zna da mora uraditi savršeno arhitektonsko djelo (ne zbog straha od vezira nego zato što bi ga eventualni neuspjeh lagano ubijao) što je i smisao njegovog života i jedina stvar koja ga zanima.Ukratko..... scena koja pokazuje do srži PROFESIONALCA.

a most na Žepi je i danas tu za razliku od Jelene :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4350 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

AC_grom_DC wrote: Ma meni su scene iz Mosta na Žepi vrh. Nije da se rastapam čitajući je ali je među najinspirativnijim tekstovima koje sam pročitao npr. prizor onog arhitekte Italijana koji u hladnoj sobi , u sred zime ne pali vatru, ne pušta nikog u kuću ,na nekom mizernom stolu je raširio svoje skice, zanima ga samo jedna stvar....kako će napraviti most i obaviti svoj posao zbog kojeg je došao u tu vukojebinu na kraju Evrope, po zadatku vezira Jusufa čije se moći ne boji , ali zna da mora uraditi savršeno arhitektonsko djelo (ne zbog straha od vezira nego zato što bi ga eventualni neuspjeh lagano ubijao) što je i smisao njegovog života i jedina stvar koja ga zanima.Ukratko..... scena koja pokazuje do srži PROFESIONALCA.

a most na Žepi je i danas tu za razliku od Jelene :)
glede tog "profesionalizma" ja bih ipak rekao da je nešto drugo u pitanju:
...Uzvišeno stanje duha, ushićenje, ekstaza, sve ono što razlikuje proroke, pesnike, mučenike za ideju od običnih ljudi, — sve je to "Tragedija genija" protivno životinjskoj strani čoveka, tj. njegovom fizičkom
zdravlju. Ponavljam, ako hoćeš da budeš zdrav, idi u stado ljudi. Kako su bili srećni Buda, Muhamed, Šekspir, što ih dobri rođaci i lekari nisu lečili od ekstaze i ushićenosti! Da je Muhamed uzimao protiv svoje nervoze brom, da je radio svega 2 sata u 24 i da je pio samo mleko, posle njega, znamenitog čoveka, ostalo bi isto toliko malo kao i posle smrti njegovog psa. Doktori i dobri rođaci učiniće, na kraju krajeva, da čovečanstvo otupi, da filistri postanu, geniji i da propadne civilizacija".
sa tom razlikom što je meni kao vjerniku upitan njegov primjer, ali je svakako interesantno razmišljanje.

dakle, preporučujem knjigu "Tragedija genija" dr. Vladimira Stanojevića... ja još nisam čitao, ali ovo ne može da omane :) budem čim ulovim više vremena :)

btw, citat nije piščev nego je preuzet od Čehova čini mi se...
Post Reply