15 dana placa poslodavac
Jeste bolješljivi nešto, šta bi da radite u željezariEvropski presjek bolovanja 6,5 dana godišnje, dok je taj prosjek u Kantonu Sarajevu 22 dana
15 dana placa poslodavac
Jeste bolješljivi nešto, šta bi da radite u željezariEvropski presjek bolovanja 6,5 dana godišnje, dok je taj prosjek u Kantonu Sarajevu 22 dana
Znaš li koliko kancera i drugih bolesti ima u farmaceutskoj industriji, pogoni proizvodnje, laboratorijskih testiranja u kontroli kvaliteta i razvoju novih proizvoda?
Logično, radnik na bolovanju treba da pauzira životne potrebe, da ne jede, ne grije se, ne kupa, dok se ne vrati na posao.
1000 je minimalna plata a za bolovanje dobijaš 80% te plate za dane kad si bio na bolovanju.
Koliko Sarajlija radi u farmaceutskoj industriji?Hakiz wrote: ↑09/01/2025 15:49Znaš li koliko kancera i drugih bolesti ima u farmaceutskoj industriji, pogoni proizvodnje, laboratorijskih testiranja u kontroli kvaliteta i razvoju novih proizvoda?
Niko to ne spominje, a tamo bi morao biti beneficirani staž.
polomiš radniku grbaču jer ti radi za dvoje pa kad mora ode na bolovanje jer je skršen, da ga bi nabiti nogom, koje su to svinje smrdljive izrabljivčke
semsasuljakovic wrote: ↑09/01/2025 15:521000 je minimalna plata a za bolovanje dobijaš 80% te plate za dane kad si bio na bolovanju.
Kakav ti um imaš.
A zasto bi isplatio manje od 1000KM? Da li tog radnika cekaju svi isti troskovi bez obzira jel u bolnici ili je na radnom mjestu?
Bio mi je SDP pao u ocima, ali samo zbog ovog cu morati kakav glas da im gurnem. Do sada ih je SDA udarala sa desnice, patriJotizam, nacionalizam, tu se ne snalaze, ipak je to domaci teren nacionalista. Udario ih SDP ljevicom, i prebacio na lijevo polje terena, ne mogu sebi doci nikako.DaysleepeR wrote: ↑09/01/2025 15:45 Jest, možeš misliti, umjesto da su dozvolili kao u svim normalim zemljama na koje se SDA ugleda da se radniku na bolovanju može dati otkaz, ili da mu se brate oduzmu svi lični dokumenti odmah pri zaposlenju da ništa ne može bez kako gazda kaže... rahatluk brate.
De mi bgt reci kako ces muljati sa bolovanjima kad imas doktorske nalaze i komisije ako izostajes vise od 42 danaProposition Joe wrote: ↑09/01/2025 16:05 Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH, radniku na bolovanju se isplaćuje 80% njegove plaće isplaćivane u posljednja 3 mjeseca, i to do 42 dana bolovanja, nakon toga prelazi u istom iznosu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja.
Mnogi radnici muljaju sa bolovanjima, što je činjenica i u tom pogledu im poslodavci ništa ne mogu.
Ali to je apsolutno nerelevantno u vezi sa pričom o minimalcu. Problem za sebe bez obzira koliki je minimalac.
Nama je profesorica histologije svojevremno govorila "ako ste bolesni niste student".DaysleepeR wrote: ↑09/01/2025 16:16 To su sve oni likovi koji na LinkedIn pišu kako je njihova firma jedna velika porodica.
A kosa im se na glavi digne kad neko hoće da otvori bolovanje.
Moja je supruga radila u firmi gdje joj je rečeno "nema kod nas bolovanja, kad si bolestan i ne možeš doći mi ti pišemo dan od godišnjeg".
Eno već na Linkedinu direktor Fine Food (hljebadžija) cmizdri kako ih je potresla ova odluka o povećanju minimalne plate.DaysleepeR wrote: ↑09/01/2025 16:16 To su sve oni likovi koji na LinkedIn pišu kako je njihova firma jedna velika porodica.
Moja je supruga radila u firmi gdje joj je rečeno "nema kod nas bolovanja, kad si bolestan i ne možeš doći mi ti pišemo dan od godišnjeg".
Nas hecim u mrskoj Skandinaviji ostao bez licence jer je pisao bolovanja nasim ljudima. Doduse nisu ga zato uspjeli presuditi nego jer je pisao da su mu dolazili pacijenti koji nisu(uzimao dio od drzave po terminu)tramvajtrojka wrote: ↑09/01/2025 16:14De mi bgt reci kako ces muljati sa bolovanjima kad imas doktorske nalaze i komisije ako izostajes vise od 42 danaProposition Joe wrote: ↑09/01/2025 16:05 Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH, radniku na bolovanju se isplaćuje 80% njegove plaće isplaćivane u posljednja 3 mjeseca, i to do 42 dana bolovanja, nakon toga prelazi u istom iznosu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja.
Mnogi radnici muljaju sa bolovanjima, što je činjenica i u tom pogledu im poslodavci ništa ne mogu.
Ali to je apsolutno nerelevantno u vezi sa pričom o minimalcu. Problem za sebe bez obzira koliki je minimalac.![]()
![]()
![]()
, to ono odes u dom zdravlja i otvore ti bolovanje i dadnu oznake kad se tebi cefne povratak na posao
![]()
Cak punih 15 danaPandakonda wrote: ↑09/01/2025 16:05 Radniku naravno treba biti placeno kad je na bolovanju, samo neka se taj period onda drzava odrekne svog dijela ali da uslovi poslodavca za taj neki minimum koji ce mu placati. Ovako ispadne da poslodavac mora placati platu i drzavi doprinose, plus zamjenu ukoliko je potrebna za tog radnika dok nije tu pa onda i na njegovu platu doprinose i sve
Katastrofalni obojica , katastrofa , gladan ću biti bez i bez struje i vode da nešto napravim sam ali njihov proizvod nikad u šake.bersK wrote: ↑09/01/2025 16:29Eno već na Linkedinu direktor Fine Food (hljebadžija) cmizdri kako ih je potresla ova odluka o povećanju minimalne plate.DaysleepeR wrote: ↑09/01/2025 16:16 To su sve oni likovi koji na LinkedIn pišu kako je njihova firma jedna velika porodica.
Moja je supruga radila u firmi gdje joj je rečeno "nema kod nas bolovanja, kad si bolestan i ne možeš doći mi ti pišemo dan od godišnjeg".![]()
Npr. šifra bolesti M54 (bol u leđima), kako da doktor ne otvori bolovanje, odnosno da utvrdi da te leđa ne bole?tramvajtrojka wrote: ↑09/01/2025 16:14De mi bgt reci kako ces muljati sa bolovanjima kad imas doktorske nalaze i komisije ako izostajes vise od 42 danaProposition Joe wrote: ↑09/01/2025 16:05 Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH, radniku na bolovanju se isplaćuje 80% njegove plaće isplaćivane u posljednja 3 mjeseca, i to do 42 dana bolovanja, nakon toga prelazi u istom iznosu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja.
Ali to je apsolutno nerelevantno u vezi sa pričom o minimalcu. Problem za sebe bez obzira koliki je minimalac.![]()
![]()
![]()
, to ono odes u dom zdravlja i otvore ti bolovanje i dadnu oznake kad se tebi cefne povratak na posao
![]()
Mali biznisi su u velikom problemu. Moj poznanik ima namjeru da otvori suvenirnicu. Registrovao obrt i sređuje prostor. Mislio prijaviti sebe i ženu da mogi raditi dvije smjene. Sad jbg u nedoumici šta i kako. Treba izbiti mjesečno 5000 KM da bi pokrio plate i ostale troškove. Hoće li uspiti pokriti troškove i isplatiti plate veliko je pitanje. Sad se zajebaje vraćat će poslodavcu dio plate da bi se pokrpio.Ironmen wrote: ↑09/01/2025 15:01Mozda su u problemu neki mali mikrobiznisi i slicno ali Mijatovic kaze da nema brige za njih mada nije detaljno objasnio kako i na koji nacin ce im se pomoci. Jos uvjek ima dosta upitnika pres konferencija je trajala samo 1h i 20 minuta a mogla je realno dosta duze jer je bilo jos hrpa pitanja od strane novinara ali vjerovatno mahmurni su bili pa im se nije dalomfa_secure wrote: ↑09/01/2025 14:59 Dakle, da ponovim zaključak.
Protiv odluke Vlade su samo kriminalci i robovlasnici. Treće kategorije nema.
Toliko i prijatno![]()
![]()