Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Edouard

#4326 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

U čemu je problem? Šta je tema: prirodne znanosti?
vaučer

#4327 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Evolucija.
Ono, prirodni proces.
Kemija, biologija, fizika i te gluposti.

Citati ljudi koji pišu o informatičkim sistemima su relevantni kako?
Edouard

#4328 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Šta misliš kako nastane kuća? Cigle, cement, voda, pijesak, mješalica, dizalica, struja, šljakeri...
Dakle, fizika, kemija, materija, energija. I? Ništa. A kako bi išta i nastalo bez ideje, projekta, informacije, inteligencije, projektanta.

Stanice živih organizama su prožete informacijom, genetskom informacijom u DNA.

I dalje misliš da informacija nije relevantna?
vaučer

#4329 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Rekao sam da tvoji citati van konteksta teksta u kojem su objavljeni, van konteksta znanosti kojoj pripadaju - nisu relevantni nego su nasumične tangente koje povlačiš.
Edouard

#4330 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Šta je to izvan konteksta u mojem zadnjem citatu, bilo teksta, bilo znanosti?
vaučer

#4331 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Znanost koju citiraš je informatika, tekst je o informatičkim sistemima. Znam da si zacementirao znak jednakosti između dnk i računalnog koda, ali to i nije jebiga isto. Naročito ne kad argumentiraš ne stanje jednog ili drugog - nego njegov nastanak. Mislim da je bar to jasno. Ili nije.
Edouard

#4332 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Informatika, zapravo informacijski sistemi samo su grana u polju računarstva, koje je iz područja tehničkih znanosti.
Ali navedeno nije tako bitno.
Tekst o kojem govoriš nije uopće o informatičkim sistemima, premda se nalazi u tehničkoj enciklopediji. Zato mi je i zanimljiviji. Zaista se radi o teoriji informacije, ali koja više pripada području društvenih znanosti - polje informacijskih i komunikacijskih znanosti, pa čak i humanističkih - filozofije, filozofije informacije.

Semantikom, a koja je zapravo bit informacije, semantikom se računalni, a ni komunikacijski sistemi ne zamaraju, te mi ni na kraj pameti nije bilo izjednačavati računalni kod s DNK kodom, premda se u kodiranja u komunikacijskim i računalnim sistemima prilično dobro razumijem.

Dakle, malo si se prešao. Pretpostavio sam da nisi shvatio, pa onda zaključio da je izvan svakog konteksta.
apsidejzi

#4333 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 20/10/2023 22:15 Šta je to izvan konteksta u mojem zadnjem citatu, bilo teksta, bilo znanosti?
sve
Edouard

#4334 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 21/10/2023 06:19
Edouard wrote: 20/10/2023 22:15 Šta je to izvan konteksta u mojem zadnjem citatu, bilo teksta, bilo znanosti?
sve
Znači, nisi shvatio ama baš ništa; ni u kontekstu, ni izvan njega.

Vidim bilo je rano, oko šest ujutro, pa se možda još nisi bio pravo razbudio.
teodati

#4335 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 20/10/2023 00:26

Nauka je blizu da objasni kako je nastao zivot. Svi sastojci su tu. Bog ti ne treba. Ne treba ti inteligencija.
Ne znam u kojem svijetu ti živiš, ali u mojem ne samo da nauka nije blizu da objasni kako je nastao život, nego sve manje zna o tome, kako se gomilaju pitanja o kojima pojma nema, i treba ti Bog ali i Inteligencija da bi nastao život, nema druge istine, samo kažem, e da! 8)
apsidejzi

#4336 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Idemo dalje. Na iducem videu mozemo vidjeti vizelno predstavljanje jednog velikog naucnog projekta u kojem su analizirane haplogrupe i DNA iz mitohondrija. Moze se vidjeti kako se mijenja genetski materijal kod ljudi. Zanimljivost dolazi iz otkrica da svi poticemo od iste majke. Mitohondrijske Eve. Ne biblijske da ne bude zabune. Biblijska Eva je stvorena od Ademovog rebra. Ova prava Eva je zivjela prije 200 miliona godina i sve danasnje zene imaju ostatke njene DNA. No sve danasnje zene imaju i malo promijenjenu DNA. U ovom videu se vidi mijenjanje njihovog genetskog materijala ili informacije kako ovi sto poricu vole kazati.

Sta mozemo zakljuciti iz videa:

1) Majka svih nas je zivjela prije cca 200 miliona godina. Ovo sto je nauka otkrila veoma je cudno jer SVEZNAJUCI bog kaze da je nasa majka rodjena prije 6000 godina. Malo se preracunao. Par desetina hiljada godina.
2) Nasa majka je starija od naseg oca. Svi muskarci imaju zajednickog pretka tzv Y hromosom Adam, s tim da je on mladji od mitohondrijske Eve. Znamo da je religijska prica kako je zena stvorena od muskog rebra. Prica je ocito netacna sto je veoma zanimljivo ako znamo da ju je objavio SVEZNAJUCI BOG.
3) Posto se genetski materijal kod ljudi mijenja jer ocito vidimo drugaciji kod u njima, ne preostaje nam nista nego da zakljucimo kako je Bog u posljednjih 200.000 godina ubacivao nove i nove informacije u isti. Doduse, postoji i opcija da je taj genetski materijal evoluirao ali to je haman nemoguce jer ne moze se stvoriti informacija bez inteligentnog stvoritelja. Tako da to samo izgleda kao da je mutiralo jer bog je htio da nama to tako izgleda.

Helem. Toplo preporucijem za one koji zele vidjeti put ljudi kroz historiju. Meni je fascinanto da analizom genetskog materijala mozemo vidjeti nasu ljudsku HISTORIJU. Bezbroj ljudi koji su zivjeli i umrli su kroz svog genetski materijal ispricali nasu zajednicku pricu. Kako smo osvojili planetu.

belfy

#4337 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

teodati wrote: 21/10/2023 20:59
apsidejzi wrote: 20/10/2023 00:26

Nauka je blizu da objasni kako je nastao zivot. Svi sastojci su tu. Bog ti ne treba. Ne treba ti inteligencija.
Ne znam u kojem svijetu ti živiš, ali u mojem ne samo da nauka nije blizu da objasni kako je nastao život, nego sve manje zna o tome, kako se gomilaju pitanja o kojima pojma nema, i treba ti Bog ali i Inteligencija da bi nastao život, nema druge istine, samo kažem, e da! 8)
kad se ocekuje izlazak knjige?
apsidejzi

#4338 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 21/10/2023 14:01
apsidejzi wrote: 21/10/2023 06:19

sve
Znači, nisi shvatio ama baš ništa; ni u kontekstu, ni izvan njega.

Vidim bilo je rano, oko šest ujutro, pa se možda još nisi bio pravo razbudio.
Nista je ne kontam drug. Otkud nukleotidi na asteroidima. Ja sam mislio da inteligentni stvoritelj to odmah stvori. Ono, informacija fazoni. Kad ispostavice se da je morao malo vjezbati. Kontao da niko nikad nece roviti po asteroidima i pronaci bezbroj bezuspjesnih pokusaja koje je imao. Cak i u genomu svih zivih bica ima 99% nukletida koji apsolutno nista ne rade.

Ne kontam ni kako to da razlike u tim nukelotidima iz nekog cudnog razloga odgovaraju Darwinocom drvetu zivota. Znas, kad posmatras slicnosti i razlike "informacionog" dijela DNA i onog koji ne nosi informaciju, nekako ovaj izmedju nas i cimpanzi najvise lici. A sto dalje idemo sve manje lici drugim zivotinjama. Al te zivotinje lice jedna drugoj po genetskom potpisu. A kad spojis nasu lozu sa njihovom lozom vidis da imaju zajednickog pretka koji se onda spaja sa nekom trecom lozom. Ne kontam kako izgleda da je informacija evoluirala kad je ocito inteligentni entitet morao aktivno mijenjati tu informaciju kroz milenije. Mora da je zato sto rano ujutru po tvom lokalnom vremenu pisem. Il je mozda zemlja ravna pa su sve vremenske zone iste. Ko bi ga znao.

Ne kontam kako je mitohondrijalna Eva starija od Y hromosom Adema. Biblija i Kur'an nas lijepo uce da je bog stvorio Adema od blata a onda od njegovog rebra stvorio Evu. INFORMACIJA u genima nas uci da je Eva nastala prije 200.000 godina a Adam malo kasnije od nje. Nesto ne stima.

Upravu si. Nisam shvatio ama bas nista. Ni u kontekstu ni izvan njega. Mora da sam glup, ili se nisam razbudio. Zamolio bih te da mi pomognes pa da razumijem ovo sa Evom i Adamom ako nista. Kako je ta informacija dosla i kako se ona uklapa u biblijsku pricu o 6000 godina starim Adamom i Evom i onom pricom sa zabranjenim vocem i tako to. Et, haj ako ti nije tesko napisi, da se dzaba ne sramotim po forumu.
toska

#4339 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

@apsidejzi kada kažeš da su tebi postale neodržive "intelektualne akrobacije" kojima bi bio (ostao?) vjernik šta bi to tačno značilo?

- Intelektualna neprihvatljivost tekstova Svetih knjiga, razne nelogičnosti u njima, propisi itd.
ili
- Intelektualna neprihvatljivost koncepta postojanja Boga, sudnjeg dana, postojanje drugog svijeta i sl.

ne moraš odgovoriti ali samo nemoj napisati oboje jer džaba onda postova.
Edouard

#4340 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 21/10/2023 23:10 ...Ova prava Eva je zivjela prije 200 miliona godina i sve danasnje zene imaju ostatke njene DNA...

1) Majka svih nas je zivjela prije cca 200 miliona godina....
apsidejzi wrote: 22/10/2023 10:56 ...INFORMACIJA u genima nas uci da je Eva nastala prije 200.000 godina a Adam malo kasnije od nje...
Dakle, apsi druže, još se nisi dobro razbudio.
Provjeri još jednom pa nam kaži radi li se o 200 miliona ili 200.000 godina.

I, jesi li upoznat da se mitohondriji mogu nasljeđivati i po očevoj liniji?
apsidejzi

#4341 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 22/10/2023 17:20
apsidejzi wrote: 21/10/2023 23:10 ...Ova prava Eva je zivjela prije 200 miliona godina i sve danasnje zene imaju ostatke njene DNA...

1) Majka svih nas je zivjela prije cca 200 miliona godina....
apsidejzi wrote: 22/10/2023 10:56 ...INFORMACIJA u genima nas uci da je Eva nastala prije 200.000 godina a Adam malo kasnije od nje...
Dakle, apsi druže, još se nisi dobro razbudio.
Provjeri još jednom pa nam kaži radi li se o 200 miliona ili 200.000 godina.

I, jesi li upoznat da se mitohondriji mogu nasljeđivati i po očevoj liniji?
Kad dodjemo do trazenja gramatickih greski, znamo da su argumenti iscrpljeni. Zapravo nije ih ni bilo. Tebi je svejedno jel 200 hiljada il miliona. Tebi je blize 6 hiljada.
Edouard

#4342 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 22/10/2023 23:02 Kad dodjemo do trazenja gramatickih greski, znamo da su argumenti iscrpljeni. Zapravo nije ih ni bilo. Tebi je svejedno jel 200 hiljada il miliona. Tebi je blize 6 hiljada.
Nisu to gramatičke greške.
apsidejzi wrote: 22/10/2023 10:56 Ne kontam kako je mitohondrijalna Eva starija od Y hromosom Adema.
Ali kad vidim ovakva i slična nesuvisla pitanja i tvrdnje, ne da mi ih se komentirati. Da vrijedi kakvog komentara, rado bih. Ovako radije komentiram tvoje lapsuse (ne gramatičke greške).
apsidejzi

#4343 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

toska wrote: 22/10/2023 13:52 @apsidejzi kada kažeš da su tebi postale neodržive "intelektualne akrobacije" kojima bi bio (ostao?) vjernik šta bi to tačno značilo?

- Intelektualna neprihvatljivost tekstova Svetih knjiga, razne nelogičnosti u njima, propisi itd.
ili
- Intelektualna neprihvatljivost koncepta postojanja Boga, sudnjeg dana, postojanje drugog svijeta i sl.

ne moraš odgovoriti ali samo nemoj napisati oboje jer džaba onda postova.
Definitivno prvo.
apsidejzi

#4344 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 22/10/2023 23:53
apsidejzi wrote: 22/10/2023 23:02 Kad dodjemo do trazenja gramatickih greski, znamo da su argumenti iscrpljeni. Zapravo nije ih ni bilo. Tebi je svejedno jel 200 hiljada il miliona. Tebi je blize 6 hiljada.
Nisu to gramatičke greške.
apsidejzi wrote: 22/10/2023 10:56 Ne kontam kako je mitohondrijalna Eva starija od Y hromosom Adema.
Ali kad vidim ovakva i slična nesuvisla pitanja i tvrdnje, ne da mi ih se komentirati. Da vrijedi kakvog komentara, rado bih. Ovako radije komentiram tvoje lapsuse (ne gramatičke greške).
Bioloska Eva jeste starija od bioloskog Adama. Ja bih rado procitao tvoj komentar po tom pitanju. Hajde da ga prevedem na tvoj jezik: Informacija u ljudskom genomu a koja se prenosi iskljucivo sa zene na zenu je starija od informacije koja se iskljucivo prenosi sa muskarca na muskarca. Kako ako je bog prvo stvorio muskarca i od njega stvorio zenu? Kako je zena mogla dobiti drugaciju i jedinstvenu informaciju ako je njen genetski materijal izveden iz muskog?

Ako mozes ikako ignorisati gramaticke greske i ne spominjati boziju svemoc. Cisto preko teorije informacije da mi objasnis. Sta kaze onaj tvoj Norbert Weiner. Ima li kakvu pametnu na ovu temu?
apsidejzi

#4345 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Jucer je tim naucnika objavio svoj rad na stranici cell.com na slijedecem linku: https://www.cell.com/current-biology/fu ... 23)01315-5

U tom radu je predstavljena jedna izgubljena loza ljudskog roda. Loza koja je bila izmedju Neandertalaca i nas. To je sada cetvrta poznata loza nakon sto smo se odvojili od cimpanzi. Cimpanze su danas
ljudima najbliza ziva vrsta koja je opstala. Nas zajednicki predak je zivio prije nekih 6-7 miliona godina. Iduca poznata vrsta su Neandertalci od kojih smo se odvojili prije cca 500.000 godina. Poznati
je i loza Denisovan ali tu imamo vrlo malo primjeraka a datiranje daje siroki spektar izmedju perioda prije 1,3 miliona godina do 700.000 godina. Ako istrazivaci nadju vise primjeraka vjerovatno ce moci
preciznije izracunati kada smo se od njih izdvojili.

Sada smo dobili i cetvrtu lozu koja nam je najbliza. Naime, danasnji ljudi su se odvojili prije nekih 300.000 godina s tim da nasa zajednicka majka tj bioloska Eva potice prije 200.000 godina. Kao sto mozes
vidjeti fali nam materijal izmedju 300.000 i 200.000 godina. U igru sada ulazi ova novootkrivena loza. Naime, moderni ljudi su poceli migrirati iz Afrike prije nekih 70.000 godina i tu su sreli Neandertalce
koji su zivjeli na teritoriji danasnje Evrope. No istrazivanjem Neandertalske DNA ispostavice ce da ovo nije bio prvi susret sa Neandertalcima. Prije nekih 250.000-270.000 godina, jos jedna grupa ljudi se
uputila u svijet nepoznatog i krenula put Evrope. Tu su sreli Neandertalce i pomjesali se sa njima. Kasnije je ta loza izumrla ali je ostao genetski materijal u Neandertalcima koji se prenio na ljude
koji su krenuli u migraciju prije 70.000 godina. Ova prva grupa ljudi pripada lozi koja je starija od bioloske Eve. Zaista fascinantno kako se historija ljudskog roda sakrije u DNA i kako danas u nasoj
DNA mozemo naci ostatke Neandertalske DNA u koju se umijesala DNA koja pripada jos starijoj lozi ljudi.

Ovdje vidimo kako funkcionise evolucija. Postepene promjene koje se nakupe dok se jedinke konstantno mijesaju. Neke prezive, neke izumru, u ovisnosti od okolnosti. Nekada davno, prije 6-7 miliona godina zivio je neki Hominid koji ce dobiti djecu
od kojih ce se danas biti dvije velike grupe Hominida: ljudi i cimpanze. Imaju 98,6% slican genetski materijal i imaju tog zajednickog pretka. Od tada do danas je bilo mnogo mijesanja genetskog materijala
mnogo seoba, uspjesnih i neuspjesnih pokusaja prilagodjavanja okruzenju. Imamo neke vremenske tacke sa Denisovian, Neandertalcima i sa ovom novom lozom. Tu se moze vidjeti kako se mijenja genetski materijal.
Kod danasnjih ljudi mozemo pratiti haplogrupe i vidjeti kako smo polako zauzimali planetu. To su sve male razlike u genetskom kodu koje nisu dovoljno velike da ih nazovemo razlikom u vrsti ali mozemo ih
nazvati varijantama. Bas kao sto je Covid evoluirao u razne varijante te i dalje evoluira. U jednom trenutku ce razlike biti tolike da neku varijantu moras nazvati novom vrstom.

Da li su Neandertalci i Denisovianci ljudska vrsta ili se mogu klasificirati u novu vrstu? Ovo je trenutno debata medju biolozima. Sta znaci nova vrsta? Koliko genetskih mutacija u % cini novu vrstu.
Mi se svi mozemo sloziti da su cimpanze zasebna vrsta, ali i sa njima dijelimo 98,6% genetskog materijala. Dakle, nekih 2-3% razlike je haman pa sigurno nova vrsta. Sa Neandertalcima dijelimo 99,7% slicnu
DNA. Medjutim, sa Denisoviancima dijelimo veoma malo DNA iako su se razdvojili kasnije od nas nego mi od cimpanzi. Ovo je pravo zanimljiv fenomen jer je ocito pritisak okruzenja glavni faktor evolucije.
Random mutacije se desavaju, ali okruzenje odlucuje koje ce se odrzati u drustvu.

Helem, sad imamo jos jednu lozu ljudi u igri. Trenutno nema imena, ali nam daje snapshot ljudske historije i evolucije. Ljudi koji su stariji od Adema i Eve. Toliko o Sveznanju Abrahamskog boga u Bibliji
i Kur'anu.
Edouard

#4346 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 23/10/2023 08:10 Bioloska Eva jeste starija od bioloskog Adama. Ja bih rado procitao tvoj komentar po tom pitanju. Hajde da ga prevedem na tvoj jezik: Informacija u ljudskom genomu a koja se prenosi iskljucivo sa zene na zenu je starija od informacije koja se iskljucivo prenosi sa muskarca na muskarca. Kako ako je bog prvo stvorio muskarca i od njega stvorio zenu? Kako je zena mogla dobiti drugaciju i jedinstvenu informaciju ako je njen genetski materijal izveden iz muskog?

Ako mozes ikako ignorisati gramaticke greske i ne spominjati boziju svemoc. Cisto preko teorije informacije da mi objasnis. Sta kaze onaj tvoj Norbert Weiner. Ima li kakvu pametnu na ovu temu?
Možeš primijetiti da se ja na ovoj temi ne pozivam i ne želim pozivati na Boga, već samo na ono u okvirima nauke, za razliku od tebe koji stalno navlačiš na religijski narativ. Pretpostavljam zbog poznatih frustracija.
Bioloska Eva jeste starija od bioloskog Adama. Ja bih rado procitao tvoj komentar po tom pitanju.
Moj komentar ti je istovremeno pitanje i odgovor.
S kime je to mitohondrijska Eva imala svoje potomstvo, kćeri i sinove, a i njezini potomci (kćeri) svoje, sve do pojave Adama; jesu li to bili ljudska muška bića?
Ako jesu, a sigurno jesu, onda taj tvoj Y-kromosom Adam nije prvo muško ljudsko biće, i glupo ga je uspoređivati s biblijskim Adamom, i iz toga izvoditi bilo kakve zaključke. Znam da je to tvoj stil, poput ovog najnovijeg:
apsidejzi wrote: 24/10/2023 14:51 ...Ljudi koji su stariji od Adema i Eve. Toliko o Sveznanju Abrahamskog boga u Bibliji i Kur'anu.
Ponavljam, osim jakih frustracija, za ovo ne postoji drugo objašnjenje.
apsidejzi

#4347 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 24/10/2023 16:08 Možeš primijetiti da se ja na ovoj temi ne pozivam i ne želim pozivati na Boga, već samo na ono u okvirima nauke, za razliku od tebe koji stalno navlačiš na religijski narativ. Pretpostavljam zbog poznatih frustracija.
U nas za takve kazu: Nit smrdi nit mirise, il sto bi Rambo Amadeus reci: Nit si vino nit si voda. Covjek bez obraza. Ja razumijem tvoju zelju da sebe zastitis izbjegavanjem odgovora na nezgodna pitanja i prebacivanjem loptice na suprotnu stranu, no mi svi znamo u sta ti vjerujes (jer si kazao to ranije). Ako ne zelis zauseti poziciju po ovom pitanju, ja bih ti savjetovao da forumsko korisnicko ime promijenis u "Statler", jer na njega podsjecas svojim ponasanjem. Lik koji konstantno sjedi na balkonu, kritikuje ostale ali nikada nista sam ne cini. Ja smatram da ako ne zelis zauzeti neki stav, ili dati svoje objasnjenje na neku pojavu, ili na neki nacin doprinjeti diskusiji (vjerovatno zbog straha da se ne provalis) onda nemas ni pravo komentarisati iskljucivo PROTIV jedne strane.

Ja nisam nigdje procitao tvoj komentar PROTIV Boga, nego iskljucivo protiv evolucije. Konstantno i uporno trazenje sve detaljnijih sitnica. U nedostatku istih ides cak i do gramatickih gresaka za koje si svjestan da su takve jer veoma dobro znas sta sam ja mislio kazati. Ali iz neke zlobe, vjerovatno iz nedostatka stvarnog odgovora, posezes za takvom alatkom. No ja to razumijem i ne krivim te. Jbg, svako ima pravo vjerovati sta god zeli.

Ali ostaje cinjenica da smo jedan korak blize razumjevanju kako je nastao zivot na zemlji, jedan korak smo blize razumjevanjem kako je evoluirao covjek u trenutnoj formi. Nije konacni odgovor, ali kako nauka napreduje, Abrahamski bog biva sve udaljeniji. Meni kao ateisti to je dovoljno. Sustina ateizma je skepticizam prema postojecim verzijama inteligentnog dizajna. Ni Jahve, ni Allah, ni Maninu, ni Visna, ni Amon Ra nam nisu nista rekli o nukleotidima na asteroidima, nisu nam nista rekli o izgubljenim ljudskim lozama, nisu nam rekli da je Eva starija od Adema. Naprotiv, rekli su mnogo stvari koje nisu istinite. Rekli su da je Zemlja nastala prije svjetla i prije zvijezda. Da ne idem sada u detalje.

Jednoj normalno intelignoj osobi bi trebalo biti ocito da ne postoji ni Jahve, ni Allah, ni Amon Ra ni Djeda Mraz ni Zubic vila. Mozda postoji inteligentni dizajn, to ne mogu iskljuciti, ali ova poznata imena to definitivno nisu. Makar onako kako se opisuju u svojim knjigama. Nadalje, mozda postoji inteligentni dizajn, ali i to je pod velikim upitnikom. MOZDA. U velikom broju slucajeva uopste nije potreban, no posto ne znamo sve varijable ne mozemo tvrditi da se negdje nije uvukao. Kako god, sve je dalji bilo kakav oblik inteligentnog dizajna. Jos je ostao u tvojim definicijama i tvrdnji da informacija ne moze nastati bez inteligencije. No to je tvrdnja bez iceg konkretnog.
Edouard

#4348 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 25/10/2023 14:07 Jednoj normalno intelignoj osobi bi trebalo biti ocito da ne postoji ni Jahve, ni Allah...
Jednoj normalno inteligentnoj osobi trebalo bi biti očito da vjerovanja poput ovih: da iz materijalnog nastaje nematerijalno, iz nerazumnog razumno, iz neživog živo, iz nesvjesnog svjesno, da takva vjerovanja ustvari praznovjerje, vrijeđaju zdravi razum, da su čista mitologija.

Dakle, kao šta sam ranije kazao, lik u svakoj prilici navlači na čisto svjetonazorski, protuvjerski, ateistički narativ. S jedne strane to radi zbog jakih frustracija i neuspješne svjetonazorske mutacije, a s druge strane, jer je glede nauke dokazano potkapacitiran. Domet su mu internet linkovi i video klipići koje nerijetko pogrešno razumije, šta je demonstrirao i s mitohondrijskom Evom i Y-kromosomskim Adamom.
vaučer

#4349 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Edouard wrote: 25/10/2023 22:50
Jednoj normalno inteligentnoj osobi trebalo bi biti očito da vjerovanja poput ovih: da iz materijalnog nastaje nematerijalno, iz nerazumnog razumno, iz neživog živo, iz nesvjesnog svjesno, da takva vjerovanja ustvari praznovjerje, vrijeđaju zdravi razum, da su čista mitologija.
Ovo je prilično samoljubna pozicija. Ne govorim za tebe direktno, ne poznam te, nego općenito za ljude koji ovako posmatraju svemir oko sebe. Bar ja tako gledam. Sve to možeš okrenuti naopako i jednako argumentirati - jer je potpuno svejedno. Kako materijalno iz nematerijalnog, kako neživo iz živog, kako nesvjesno iz svjesnog…

Svi ti koncepti, nematerijalno (ideja, informacija, duša..), razumno, živo, svjesno - su naši, ljudski koncepti. A mi, manji od ničega u kozmičkim mjerilima prostora i vremena, bi tu svoju perspektivu aplicirali na cijeli svemir iz udobnosti vlastite fotelje a nismo dobacili dalje od Mjeseca. Mislim ok, posmatraj svemir tako - na kraju krajeva - briga svemir za nas. Možemo biti kakvi hoćemo.

Meni je jedan od dražih trenutaka u zadnjih par godina bilo objavljivanje prve fotografije James Webb teleskopa. Ne znam jesi li je vidio i jesi li pratio. Kako bi testirali mogućnosti novog teleskopa usmjerili su ga u ‘crno nebo’. Dakle dio neba u kojem sa svom do tad dostupnom tehnologijom nismo vidjeli ništa ili skoro ništa. Taj ‘komad’ neba je jednak veličini da uzmeš zrno riže između dva prsta i držiš na udaljenosti ispružene ruke - dakle malo više od točke u nebu.

Smimak nije samo otkrio nešto, nego gustu, duboku, neshvatljivo koncentriranu čorbu galaksija. Svih veličina, starosti, smjerova i udaljenosti. U mrtvom nebu. Gdje smo prije vidjeli - ništa.

Dakle prije nego krenemo ljepiti našu logiku na ono što ne razumijemo, bilo bi dobro da bar priznamo sebi da ne znamo. Jer mislim da svemir boli neka stvar za našu logiku, našu svijest itd.
Edouard

#4350 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

vaučer wrote: 26/10/2023 06:21 Svi ti koncepti, nematerijalno (ideja, informacija, duša..), razumno, živo, svjesno - su naši, ljudski koncepti. A mi, manji od ničega u kozmičkim mjerilima prostora i vremena, bi tu svoju perspektivu aplicirali na cijeli svemir iz udobnosti vlastite fotelje a nismo dobacili dalje od Mjeseca.
Naravno da su naši koncepti, jer čiji bi mogli i trebali biti. Ali ono što je bitno, koliko ti koncepti, uvjerenja, izjave, odgovaraju stvarnom stanju stvari. Ono, teorija korespondencije. Sigurno ne mogu istovremeno odgovarati i ne odgovarati.

A što se tiče nas u kozmičkim mjerilima... Naravno da nismo neke naročite mase ni volumena. Ali ni za čovjeka od 100+ kila ne kaže se da je ljudina, već da je težak, ogroman.
Tako je i s nama u svemiru. Koliko god se činilo da smo mali, nezamjetni, nebitni, mi smo u tom svemiru izuzetno veliki. Naš duh, naša svijest, svijest o sebi i svemiru, sloboda..., čine nas velikim, uzvišenijim od svemira. Pa ako hoćeš na određeni način i materijalno superiorni; ljudski je mozak najkompleksnija materijalna struktura u čitavom poznatom svemiru. I, što ima fascinantnije u čitavom svemiru od plave planete u našoj galaksiji, nastanjene živim bićima u vodi, zraku, kopnu, te samosvjesnim bićem - čovjekom, kao vrhuncem među živim bićima?

Blaise Pascal:
»Čovjek je samo trska, najslabašnija u prirodi; ali ova trska misli. Nije potrebno da se sav svemir naoruža kako bi ga zgnječio: ubit će ga para ili kapljica vode. Ali, kad bi svemir i satro čovjeka, opet bi čovjek bio uzvišeniji od onoga što ga je ubilo, jer on zna da umire, on poima nadmoć što je svemir nad njim ima. Svemir o tome ništa ne zna.«

Dakle, tako mali, a opet tako veliki.
Post Reply