Ommadawn wrote:Kaligrafija wrote:Haj lijepo sa razumijevanjem, svi koji replicirate gluposti, procitajte ponovo moj post, jedno 6-7 puta, ako vam i tad nije jasno, tad se pomolite bogovima sa Olimpa i trazite upute...!
Hint 1: rekao sam, svi koji nisu iz ratnih podrucja... oni nisu izbjeglice....!
Hint 2:
poredjenje sa bosanskim izbjeglicama, veze nema, niko nije bacao dokumente, lagao tamosnje vlasti... mnogi su zaboravili da su zapadne zemlje Evrope, vracale nase ljude nazad u Bosnu i Hercegovinu, nakon rata, cak su placani neki iznosi, onima koji dobrovoljno se vrate...neki su se snasli, na osnovu rodbine koja je duze vremena bila gore, neki su regularno dobili azil, neki su radne dozvole odmah dobijali, jer su iz potrebne struke, a generalno svi su se prilagodili zakonima zemlje gdje su boravili, naucili jezik, prilagodili se kulturi i danas njihova djeca, vise se identifikuju sa stranom zemljom gdje su se rodili ili odrasli, nego sa Bosnom i Hercegovinom...! Inace narodi bivse YU lako se uklapaju u bilo koje drustvo, za razliku od ovih plemenskih zajednica...
primjer Somalijci u nordijskim zemljama, koji ne znaju beknut, njihov jezik i 20 godina poslije, traze socijalnu pomoc, a stancaju po desetero djece...! A takvi su i mnogi od ovih, ne svi, ali mnogi da...!
Hint 3: Zasto bi neko vracao nase ljude koji su otisli ovih godina da rade u Njemacku i druge zemlje EU!?? Nasi ljudi su prosli sve potrebne procedure koje traze te drzave, poziv poslodavca kao potreban kadar za rad tamo, nasli sami posao, pa predali za vizu, preko neke agencije, napravili ugovor, naucili jezik i dobili radnu dozvolu/vizu...oni nisu imigranti, oni su osobe na radu u stranoj zemlji i ta zemlja im moze otkazati radnu dozvolu, bilo kad ili po isteku same, ne mora je produziti...!
Jel sad jasnije, 90% ove rulje, bez dokumenata, nije iz zemalja zahvacenih ratom, nego idu u zemlje EU, kao da ce im tamo samo padati s neba...misle zivotni vijek provesti na tudjoj sisi, cast izuzetcima...!
Nema usporedbe sa nama iz BiH ili sa bilo kojim narodom iz bivse Yu...!
Pita neko iz mase, kako bi ih ubacio u avione, ko i u svim razvijenim zemljama, policija, granicne patrole i ostale agencije, hapsenje i na aerodrom...nemas dokumente, saznas identitet, negdje su se prijavili, Grcka, Srbija, Makedonija...trazi digitalnu bazu podataka od tih drzava i humanitarnih organizacija i bla bla...Ako je neko bas tvrdoglav i nece da kaze zemlju porijekla, a on Indijac, kazes ok, mi cemo ti pisati zemlju Pakistan i ides prvim avionom u Pakistan...!
Pa da vidis sine hoce li progovoriti koja mu je zemlja porijekla...! Sto se tice glupog pitanja, kako bi ih slao, pa skupis grupu Pakistanaca, jedan avion u Pakistan, pa grupa Indijaca u Indiju, grupa Iranaca u Iran, problematicne iz ratnih podrucja, strogo u kolektivne centre iz kojih ne mogu izlaziti, tipa stare kasarne sa ogradom i naoruzanim cuvarima...! Normalnim ljudima iz ratnih podrucja sve bi obezbijedio, sve dok ne budu nasli regularan nacin da odu u EU ili dok se stanje u njihovim zemljama ne promijeni, pa budu zeljeli sami da idu svojoj kuci...!!
Toliko od mene, Mekticu ako citas, sve u avione i kuci! Jeftinije...!
Hajd lijepo pa sa razumijevanjem:
Hint 1: Sta je tacno definicija izbjeglice? Iz koja tri razloga ljudi traze azil?
Hint 2: Boldirano - nasi su dolazili bez dokumenata, sa laznim dokumentima! Moja porodica i hiljade njih je samo iz Banja Luke tako dosla.
Boldirano 2: pun kurac primjera nasih ljudi koji nisu naucili nas jezik niti se adaptovali u svedsko drustvo. Uzelo nekakve prijevremene penzije, 6 mjeseci su u BiH, dolaze u Svedsku kad treba podici pare na socijali - masa ih je takvih. U vecim gradovima izdaju svoje stanove na crno porodicama, mahom ovim novim pridoslim iz Sirije i Afganistana a nerijetko i raznim kriminalnim organizacijama. Za Dansku da ne govorim.
Somalijaca imas svakakvih ali moje licno iskustvo je da su sasvim okej ljudi, jedino si morao biti pazljiv pri zajebanciji ali to je vise pitanje mentaliteta. No kada sam ja imao povredu na poslu, Somalijac je zvao hitnu a nasi su govorili "E jebiga, sto nisi pazio? Kako si tako smotan".
90% ove, kako ih ti zoves rulje, se ne moze adaptirati u drustvo ali najmanje 75% moze, ukoliko se dovoljno daju resursi za to. No to nije u interesu desnicara koji su za to da se porez smanji. To sto 75% njih koji se uspiju adaptirati u drustvo moze ubuduce generirati novac - nije interesantno.
Sta ces na posljednje boldovano ukoliko im ne mozes ustvrditi identitet? Gdje ces ih poslati? Sta ako nije Indijac ili Pakistanac? Ili Iranac? Sta ako ne moze ni u maticnu zemlju u kojima nema ljudska prava iz raznih razloga?
Strogo problematicne iz ratnih podrucja ces u kolektivne centre kasarne i naoruzanim cuvarima - od cega onda to finansirati? Koliko dugo? I koliko ce to da kosta?
Prirodne katastrofe, zemljotresi, oluje, vulkanske erupcije, susa-glad, politicke izbjeglice, usljed ratnih razaranja...! Ove kategorije koje sam ja pobrojao, nisu ni jedna iz ovih zemalja, koje sam naveo...! Ima jos tu migranata iz zemalja koji ne pripadaju navedenoj kategoriji... Politicki azilanti takodje nisu, novinari, vojne licnosti, politicke licnosti, manjine i sl. su odavno dobile politicke azile u zemljama EU, ako su ugnjetavani, ako neki i sad dodju, mozes ih pobrojati na prste jedne ruke...! Znaci ovo izbjeglice nisu, osim Afganistanaca i Sirijaca...
Prvo nauci razlikovati pojmove i klasifikacije, pa se onda javi...!
Drugo, lazes! Milion ljudi sa laznim pasosima jel...!? U ratnom vihoru...jel...!? Nasim ljudima koji su bjezali je prvo bilo ponesi pasos, ponesi licnu, jebes sve ostalo...Ako slucajno nisu imali pasos, imali su licne, pa bi na prvim destinacijama, recimo u Sloveniji u nasoj ambasadi izvadili pasos...! Samo pitanje, ako su pod laznim dokumentima, usli u te zemlje, kako ti kazes nacionalni sport, kako su regulisali svoj ostanak i penzije, koje ti navodis, pod laznim imenima jel!? Laz...!
Nasi ljudi su vecinom vrijedni, ne cekaju milostinju, ako su i bili na socijali, jako brzo su se pozaposljavali, kad su naucili jezik...da je bilo onih koji se nisu snasli i koji su htjeli da iskoriste sistem, bilo je, ali taj broj je minoran. to ti je isto ko urbana legenda, "njih troje ima socijale ko platu inzinjera..." Djeca nasih ljudih su toliko prilagodjena drustvima u kojima su roditelji dosli, da ih skoro ne mozes razlikovati od domicilnog stanovnistva, osim po vanjstini i to je upitno...! Dodju u BiH i ne znaju mnogi beknut nas jezik, ali znaju savrseno jezik zemlje iz koje dolaze...!
Trece, jos jedna laz, ti meni na osnovu jednog Somalijca, peres sve njih, a pljujes sve nase, jer su ti pobogu rekli, sto nisi pazio, dpbro su ti i rekli, ja mislim da se ti stidis svog identiteta, ko si, sta si i odakle dolazis...!
Svedi, Danci, Norvezani, jako se pocinju radikalozovati kao drustvo, upravo zbog toga, sto su htjeli svima da pomognu i sve da prime, pa ih sad zajebaju u njihovim zemljama, preuzimaju kvartove, tjeraju policiju, najvise Somalijci i Afganistanci, plemenske zajednice...
Kad si cuo da je iko sa prostora bivse Yu, od nekog naroda, preuzeo kvart, tuce policiju, razbija sve zivo!?? Da se getoizira bilo kako!?? Nas narod drhti pred policijom u zapadnim zemljama, postuju sve zakone, oni se samo kurce kad dodju kuci u BiH, malo se ispusu i odose u red, rad, disciplinu...!
U ovo gore ne ubrajam organizovane kriminalne grupe iz bivse Yu, one su postojale daleko prije raspada, zajednicke nam drzave, a postoje i sad...oni su prica za sebe..I kad su se ubijali, ubijali su se izmedju sebe i po nalogu nam bivse zajednicke drzave Yu...npr. politicke disidente...Ali i ti takvi kakvi su bili opasni i sad koji su opasni, to su gospoda za ove divljake...On nece napasti obicnog prolaznika, djevojku, babu...cak kad ih uhvate u pljackama banke, domicilno stanovnisto se iscudjava da je taj neko lopov, pa kazu bio je divan decko, gospodin...bla bla...
Primjer USA, najbolje se vidi sta im je donijela Juzna Amerika, jedno veliko zlo, okrutne bande na svakom cosku, narko karteli, sa kojim vise ni jedna sluzba ne moze da izadje na kraj...djeca sa kojim bi se moglo raditi kako ti kazes, ne mogu da se odvoje od tog svijeta, od malena sa 9-10 godina se novace i dilaju drogu, a u tom dobu otprilike izvrse i svoje prvo ulazno ubistvo...! Slican scenario ceka i Evropu, ako se ovo ne zaustavi, neki su to vec i skontali, pa zatvaraju granice...!
Eto ako navedes jedno mjesto u Evropi gdje su se nasi ljudi getoizirali, gdje maltretiraju domicilno stanovnistvo, osim ako maltretiranje ne ukljucuje maltretiranje cevapima, burekom, sogan-dolmom itd. ja cu pojesti ovaj telefon sa kojeg pisem sad...!
Edit. za ovo ispaljivanje avionima, stojim iza svake svoje rijeci, bas kako sam napisao...
Mekticu, ispaljuj, jeftinije je...