Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vatrogasac

#4326 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Mišo_Kovač wrote:Da je Muha tu i tada dao i zapisao precizno astronomsko objasnjenje kretanja nebeskih tijela te šta je i zašto dolazi do pomračenja Sunca, e to bi bilo nešto.
Ovako alahovi znakovi, kurac palac. Prdimahovina. :P
Tvoje se ne pika ozbiljno jer ti ovome prilaziš kao bajkama prije nego je išta i rečeno. Jel' tako? :mrgreen:
Mišo_Kovač

#4327 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Nije tako. Prilazim ovome kao bajci <nakon> što je sve rečeno. Kakav drugačiji (učen, naučni, empirijski, očiotvarajući) pristup možeš imati kad neko pomračenje sunca objašnjava kao znak od boga i savjetuje ljude da se mole dok pomračenje ne prođe?
vatrogasac

#4328 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Mišo_Kovač wrote:Nije tako. Prilazim ovome kao bajci <nakon> što je sve rečeno. Kakav drugačiji (učen, naučni, empirijski, očiotvarajući) pristup možeš imati kad neko pomračenje sunca objašnjava kao znak od boga i savjetuje ljude da se mole dok pomračenje ne prođe?
Kako površno. Da bi im odvukao fokus sa tumačenja da to ima veze sa smrću njegovog sina on im predlaže da klanjaju ne spominjući u tome nikakvu opasnost, ali ti si tražio od čega bi napravio nešto negativno u hadisu. Jel' tako? :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#4329 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote: I da je tako,a zna se da nije jer bi morali uključiti u priču i hz. Omera, zašto amidža nije bar lažno primio islam jer njegov nadimak je pogrdan zato što je bio loša osoba pa mu jedna laž više ne bi značila ništa, a nanijela bi nepopravljivu štetu misiji Poslanika a.s.? Samo par riječi i jedna cijela sura više nije ispravna, a time i Kur'an. Zašto?
Počinjemo se vrtiti u krug, tako da je meni mrsko dalje o tome... uživaj.
Ne, već počinje da liči na ovo:

Image
MarlboroGold

#4330 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote: I da je tako,a zna se da nije jer bi morali uključiti u priču i hz. Omera, zašto amidža nije bar lažno primio islam jer njegov nadimak je pogrdan zato što je bio loša osoba pa mu jedna laž više ne bi značila ništa, a nanijela bi nepopravljivu štetu misiji Poslanika a.s.? Samo par riječi i jedna cijela sura više nije ispravna, a time i Kur'an. Zašto?
Počinjemo se vrtiti u krug, tako da je meni mrsko dalje o tome... uživaj.
Ne, već počinje da liči na ovo:

Image
Bolje odigrati koji scenario HOMAM 3 nego ulaziti u ovakve rasprave :D
Irsar

#4331 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Mišo_Kovač wrote:Kakav drugačiji (učen, naučni, empirijski, očiotvarajući) pristup možeš imati kad neko pomračenje sunca objašnjava kao znak od boga i savjetuje ljude da se mole dok pomračenje ne prođe?
Pristup edukacije i odgoja ljudi koji su tek prihvatili Islam i koji još uvijek, u podsvijesti, su skloni sujevjerju i greškama. Svrha savjeta da se klanja namaz je upravo da se skrene pažnja sa pomračenja Sunca kao nečega što samo po sebi nije ništa vrijedno posebne pažnje, obzirom da je namaz nešto što Musliman mora redovno obavljati na dnevnoj bazi, pa klanjanje dodatnog namaza na to samo ukazuje na nebitnost pomračenja Sunca; nebitnost u smislu kakav su mu neki htjeli dati.

A što se tiče pomračenja kao "znaka", pa pojam "znak" se u Kur'anu koristi za mnogo šta, čak se spominju i insekti kao neki "znaci"; "znak" predstavlja "nešto od Allaha sa nekim značenjem i svrhom", a to značenje i svrha ne moraju biti ništa "nadnaravno" ili "čudesno", čak naprotiv.
Dozer

#4332 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrle ba... Nije valjda da sad s "brojcanih cuda Kur'ana" polako nadolazimo samo na "ljepotu izrazavanja u Kur'anu"? Mislim, to je meni potpuno OK i prihvatljivo, ali ne mogu da vjerujem da odustajes od ubjedjivanja svih nas ovdje da se ipak ne radi ni o kakvim cudima... :)

Pazi nesto, ljudi ni prije 1500 godina nisu bili glupi, a oni pismeni su se znali izrazavati mozda i ljepse i opisnije nego mi danas. DOduse, arapski jezik je svakako opisni jezik, pa u tome vjerovatno i lezi sva ta misticnost tadasnjeg nacina pisanja i, kako ti volis reci , "kodiranja".
Ali, taj nacin izrazavanja i pisanja je zapravo i razlog zasto se danas Kur'an mora tumaciti.
Kada je Kur'an nastao, vjerovatno su ga bez vecih prblema razumjeli svi tada pismeni, a takvih je tada bilo zaista malo. I ovo je takodjer jedan od razloga visevjekovne fame oko "tumaca Kur'ana" - ljudi su naprosto do prije 150-200 godina bili vecinom nepismeni, pa mozes onda samo zamisliti kako je lako bilo njima manipulisati, pogotovo kroz religiju.

Ovo je i razlog sve veceg opadanja broja pravih vjernika, ne samo u islamu, nego i svih drugih religija koje imaju svoje svete knjige. Ljudi su danas sposobni i sami sve to procitati, sabrati 2 i 2, a oni malo otvorenijeg uma i s malo vise obrazovanja i zivotnog iskustva sve to onda glat ostave po strani.
Ranije to nije bilo tako i nepismeni ljudi su se vodili samo onim sto im kazu i "rastumace" hodze i popovi. I to je trajalo vijekovima i stotinama generacija, pa je sasvim logicno da i danas postoje "genetski" tragovi toga u ljudima. I trajace to jos 50-100 godina, a onda ce lagano nestajati. Bar u civilizovanom i pismenom svijetu, kako se vec danas desava.
Zatucane i polupismene sredine i ljudi ce uvijek biti podlozni dogmama i ispiranju mozga. To je naprosto tako oduvijek, i bice zauvijek, bez obzira o cemu se radi.
sekerbay

#4333 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Pa siđe dozeru brate :kiss: znaš da sam poželio tvoje argumentovane upise.
Dozer wrote:mozda
Dozer wrote:vjerovatno
Nema šta, razvaljuješ argumentima :mrgreen:
Ovaj put neću o kontradikcijama u samom upisu.
Ev da ti kažem neš bez nagađanja.
Ne, uvaženi kolega, ni najpismeniji arapi tog vremena nisu shvatali kur'an, nego su trčali poslaniku da im pojasni.
Majka mu stara, barem si to trebo znat.
Ipak si ti to sve proučio i istražio pa tek onda shvatio da je nebuloza :mrgreen:
vatrogasac

#4334 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: Zatucane i polupismene sredine i ljudi ce uvijek biti podlozni dogmama i ispiranju mozga.
Jel' pod ovo knjižiš vjernike u Boga? Zazvuča zbog genetskog koda koji su popovi hodže oblikovali. :mrgreen:
славянин

#4335 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

sekerbay wrote:Pa siđe dozeru brate :kiss: znaš da sam poželio tvoje argumentovane upise.
Ne, uvaženi kolega, ni najpismeniji arapi tog vremena nisu shvatali kur'an, nego su trčali poslaniku da im pojasni.
Ipak si ti to sve proučio i istražio pa tek onda shvatio da je nebuloza :mrgreen:
Da dok vi prosvijeceni pisete “postoji” , “jeste” , “tako je” a dokazi u vidu tezine slona od 105 kg .
Kod vas prosvijetljenih Muhamed je mudzizu uz pomoc Boga odradio - raspolovio mjesec pa spojio- i to ide “jeste” nema ni mozda ni vjerovatno.

Odkud to znas dali su tada i najpismenijinArapi trcali Muhamedun- nepismenom covjeku po njemu samom- jel to sigurno znas ili ima tog i “vjerovatno ili moguce” ??
sekerbay

#4336 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Kod nas nema dvojbe, il je il nije.
Neću se valjda brukat ko ti na onoj drugoj temi u vezi alije, a.s.
MarlboroGold

#4337 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

:lol:
славянин

#4338 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

sekerbay wrote:Kod nas nema dvojbe, il je il nije.
Neću se valjda brukat ko ti na onoj drugoj temi u vezi alije, a.s.
Kojeg sad Alije podsjeti me ?
sekerbay

#4339 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Biži ba, nemam volje za ozbiljne diskusije.
Nastasia

#4340 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nastasia »

Bloo wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

RASNI Bosanci.
Imaju i pedigre.
Imaju li kakav papir?

Imaju li detaljno opisane rodoslove Zapecaceni bosnjacki napitak sa neodređenim navodima o plemenima iz stoljeća sedmog.....

Niko ostalima neće Poslanika više zgaditi od vas samih.

Titodragi, pa ne popij, pa ne razbij.
Nadam se samo da trolate.
:D :D :D
Last edited by Nastasia on 15/08/2018 09:28, edited 1 time in total.
ExNihilo

#4341 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

...
Last edited by ExNihilo on 15/08/2018 09:28, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#4342 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

:lol:
Smrcak15

#4343 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Smrle ba... Nije valjda da sad s "brojcanih cuda Kur'ana" polako nadolazimo samo na "ljepotu izrazavanja u Kur'anu"? Mislim, to je meni potpuno OK i prihvatljivo, ali ne mogu da vjerujem da odustajes od ubjedjivanja svih nas ovdje da se ipak ne radi ni o kakvim cudima... :)

Pazi nesto, ljudi ni prije 1500 godina nisu bili glupi, a oni pismeni su se znali izrazavati mozda i ljepse i opisnije nego mi danas. DOduse, arapski jezik je svakako opisni jezik, pa u tome vjerovatno i lezi sva ta misticnost tadasnjeg nacina pisanja i, kako ti volis reci , "kodiranja".
Ali, taj nacin izrazavanja i pisanja je zapravo i razlog zasto se danas Kur'an mora tumaciti.
Kada je Kur'an nastao, vjerovatno su ga bez vecih prblema razumjeli svi tada pismeni, a takvih je tada bilo zaista malo. I ovo je takodjer jedan od razloga visevjekovne fame oko "tumaca Kur'ana" - ljudi su naprosto do prije 150-200 godina bili vecinom nepismeni, pa mozes onda samo zamisliti kako je lako bilo njima manipulisati, pogotovo kroz religiju.

Ovo je i razlog sve veceg opadanja broja pravih vjernika, ne samo u islamu, nego i svih drugih religija koje imaju svoje svete knjige. Ljudi su danas sposobni i sami sve to procitati, sabrati 2 i 2, a oni malo otvorenijeg uma i s malo vise obrazovanja i zivotnog iskustva sve to onda glat ostave po strani.
Ranije to nije bilo tako i nepismeni ljudi su se vodili samo onim sto im kazu i "rastumace" hodze i popovi. I to je trajalo vijekovima i stotinama generacija, pa je sasvim logicno da i danas postoje "genetski" tragovi toga u ljudima. I trajace to jos 50-100 godina, a onda ce lagano nestajati. Bar u civilizovanom i pismenom svijetu, kako se vec danas desava.
Zatucane i polupismene sredine i ljudi ce uvijek biti podlozni dogmama i ispiranju mozga. To je naprosto tako oduvijek, i bice zauvijek, bez obzira o cemu se radi.
Smrle ba... Nije valjda da sad s "brojcanih cuda Kur'ana" polako nadolazimo samo na "ljepotu izrazavanja u Kur'anu"? Mislim, to je meni potpuno OK i prihvatljivo, ali ne mogu da vjerujem da odustajes od ubjedjivanja svih nas ovdje da se ipak ne radi ni o kakvim cudima... :)
imas nesto sto se moze klasificirati kao cudo, a nesto ne...svaki sitni detalj nemoze biti cudo, jer je u domenu covjekovog kapaciteta, ali neke stvari nisu i zato su brojcana cuda u cjelini cudo jer ima na hljade kako mali tako visoko kompleksnih struktura koje je nemoguce uraditi u onakvim okolnostima kakvim je muhammed bio, pa cak ima i nekih stvari koje je nemoguce i sad uraditi u danasnjem vemenu...i to je sto Kuran cini nadnaravnom knjigu, dokaz da vjerujemo da je Kuran od Boga.

ne govorim ovdje o ljepoti izrazavanja, jer su to subjektivne stvari, nekome je lijepo nekome nije, ali brojevi su objektivne prirode.

Ovo je i razlog sve veceg opadanja broja pravih vjernika, ne samo u islamu, nego i svih drugih religija koje imaju svoje svete knjige.
ne bi ja bas rekao opadanje, ako gledamo recimo moj dzemat dzamiju, sve vise i vise je naroda pa ako je tako kod mene sigurno je tako i na drugim mjestima.
Smrcak15

#4344 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
sekerbay wrote:Pa siđe dozeru brate :kiss: znaš da sam poželio tvoje argumentovane upise.
Da dok vi prosvijeceni pisete “postoji” , “jeste” , “tako je” a dokazi u vidu tezine slona od 105 kg.
Kod vas prosvijetljenih Muhamed je mudzizu uz pomoc Boga odradio - raspolovio mjesec pa spojio- i to ide “jeste” nema ni mozda ni vjerovatno.

Odkud to znas dali su tada i najpismenijinArapi trcali Muhamedun- nepismenom covjeku po njemu samom- jel to sigurno znas ili ima tog i “vjerovatno ili moguce” ??
Da dok vi prosvijeceni pisete “postoji” , “jeste” , “tako je” a dokazi u vidu tezine slona od 105 kg.
a sta mislis da je mozda Bog dao da im se ucini da da se raspolovili kada su trazili od Muhammeda to pa Bog ucinio u ocima svih ljudi koji su gledali u mjesec kao da se raspolovljava a mozda u stvarnosti se nije raspolovio, jer raspolovio ga u stvarnosti ili da im se ucini u ocima raspolovljenje svejedno im dodje, jer kako god nemogu se pribliziti mjesecu da provjere je li stvarno se raspolovio ili im se samo u ocima ucinilo.

poenta je daj da vidimo raspolovljenje, pa ako im Bog dadne u ocima kako se ono raspolovljava, kao da stvarno se raspolovi, dobili su ono sto su trazili , iz njihove perpektive nevazno je li stvarno ili opticko prividjanje jer ga nemogu potvrditi empirijski u smislu da dodju vide svojim ocima, opipaju rukama, cuju usima itd.

mada sam ja vjerovanja da se stvarno desilo, u sklopu cuda koje su date Muhamemdu kao verifikacijsko sredstvo da je usinitu Boziji poslanik, kao sto su data cuda i prijasnjim poslanicima.
Smrcak15

#4345 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Evo jedno pitanje ili opaska za ateiste pa da vidim kako ce se nositi sa ovim.

Po ateistickom shvatanju covjek nema svrhu u zivotu, jer ako je produkt slucajnosti kroz evolucijsko mutacijske procese, onda mu niko nije sa strane dao svrhu...kako to onda da covjek nema svrhu a recimo nesto kao toalet papir ima svrhu, ili ekser u stolici ima svrhu, ili pertle na cipelama imaju svrhu....kako to da ove stvari imaju svrhu a covjek kompleksno bice nema svrhe. pa logicki gledano, nesto sto ima svrhu je vrijednije nego nesto sto nema svrhu.
Nastasia

#4346 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nastasia »

:facepalm:

Bjež' došla sam s namjerom da popušim ban na sedmicu-dvije, kol'ko se iznervirah, ako se nagovorim šta mislim, sjeme će mi zatrjet.
Smrcak15

#4347 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Nastasia wrote::facepalm:

Bjež' došla sam s namjerom da popušim ban na sedmicu-dvije, kol'ko se iznervirah, ako se nagovorim šta mislim, sjeme će mi zatrjet.
ko je ruzio da ga bijemo odmah :D

udahni duboko, ispusi se vidjet ces lakse ce ti biti :D
Bloo
Globalna šefica

#4348 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:Evo jedno pitanje ili opaska za ateiste pa da vidim kako ce se nositi sa ovim.

Po ateistickom shvatanju covjek nema svrhu u zivotu, jer ako je produkt slucajnosti kroz evolucijsko mutacijske procese, onda mu niko nije sa strane dao svrhu...kako to onda da covjek nema svrhu a recimo nesto kao toalet papir ima svrhu, ili ekser u stolici ima svrhu, ili pertle na cipelama imaju svrhu....kako to da ove stvari imaju svrhu a covjek kompleksno bice nema svrhe. pa logicki gledano, nesto sto ima svrhu je vrijednije nego nesto sto nema svrhu.

:mrgreen:
Kako si nadošao na ovo?Druženjem sa ateistima? Spaljivanjem istih?Čitanjem opskurnih ateističkih knjižica?

Čuj nemamo svrhu!
Svrha je što više seksa, droge, alkohola i hair metala.
Bloo
Globalna šefica

#4349 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Nastasia wrote::facepalm:

Sjeme zatrt. Most spalit. Palačinke pojest. :mrgreen:
Smrcak15

#4350 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:Evo jedno pitanje ili opaska za ateiste pa da vidim kako ce se nositi sa ovim.

:mrgreen:
Kako si nadošao na ovo?Druženjem sa ateistima? Spaljivanjem istih?Čitanjem opskurnih ateističkih knjižica?

Čuj nemamo svrhu!
Svrha je što više seksa, droge, alkohola i hair metala.
slazu li se ostali ateisti sa ovim

ko je za ko protiv , da cujemo :D
Locked