Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

mango bob

#4326 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

Sva ta brojanja koje veči i veličanje svoje vjere ili nacije ili države Bogu su smješni i odvratni. Ima u starim objavama piše kako se Bog naljutio na Davida kad je prebrojao narod pa je poslao anđela da mu pokaže da je učinio zlo, David je vidio anđela sa mačem u ruci kako stoji između neba i zemlje i tu je na tom mjestu Salamun (Sulejman) sagradio sveti hram Božiji u Jeruzalemu. Dakle Bogu je to jako odvratno.
SamoVasGledam

#4327 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote:
mango bob wrote:
El Mumin wrote: Jesi ti meni i smiješan kad počneš pljuvati po Islamu i otkrivati nam svoju verziju Boga :)
Pa ja pljujem po svim sotonskim religijama :)
Zaista? Islam koja je jedina monoteisticka vjera danas je sotonistička? To je vjera najbliža Bogu, i tu se nema šta više diskutovati.
Niko vama kršćanima /pravoslavcima nije kriv što ste od svoje vjere napravili šprdačinu.
Da, Hrišćanstvo je sprdačina, ali ni Islam ne zaostaje mnogo. Zaista mi nije jasno kako neko može ozbiljno shvatati religiju koja te uči kojom nogom da ulaziš u kupatilom, kojom rukom da pereš guzicu, kojim prstima da se hraniš, koje pse i guštere moraš da ubijaš, kako da imaš seks ukoliko želiš da dete liči na tebe, te leteći konji, te prepolovljavanje Meseca, price koje kamenjem ubijaju slonove itd.

Šta je sve to ako ne sprdačina?
El Mumin

#4328 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote: Ma jok to. Ljude otvorenog uma je zaintigrirao Islam, pa žele da upoznaju to zlo o kojem mediji bruje.
Na njihovo iznenađenje, pronađu duhovnu sreću u Islamu i shvate da je to istina od Gospodara Svjetova.
Kao rezultat toga je naravno njihov prelazak u Islam.
Vi što brojite o Islamu kao zlu, čiji su umovi izaprani medijima, koji nemate kritičko mišljenje i vjerujete svemu što čujete, preporučujem vam da bolje istražite Islam i shvatite šta je duhovna sreća.
Ko zna, možda ummet poslanika Muhammeda a.s. se obogati još i više.
Dakle oni koji prelaze na Islam su otvorenog uma, a oni koji imaju negativno mišljenje o Islamu su zatvorenog izatrovanog uma. A šta ćemo sa ljudima koji napuštaju Islam u sve većem broju? Šta ćemo sa ljudima koji su svoje negativno mišljenje o Islamu kao religiji stekli upravo proučavajući ga?
Broj ljudi koji prelaze na Islam je višestruko veći od onih koji ga napuštaju ili se konvertuju u neku drugu vjeru.
Da, mislim da ljudi koji nisu spoznali Boga su zatvorenog uma, ograničeni na svojih šest osjetila i da lutaju u mraku.
Žive od danas do sutra bez ikakvog smisla, bez ispravnog puta.
Novac je njihov Bog, strast je njihov zatvor. Duševna sreća je nešto o čemu samo pročitaju u knjigama ili proguglaju.
I onda na kraju umru duševno siromašni, a to je najgore što se jednom čovjeku može desiti.
mango bob

#4329 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

El Mumin wrote:
mango bob wrote:
El Mumin wrote: Jesi ti meni i smiješan kad počneš pljuvati po Islamu i otkrivati nam svoju verziju Boga :)
Pa ja pljujem po svim sotonskim religijama :)
Zaista? Islam koja je jedina monoteisticka vjera danas je sotonistička? To je vjera najbliža Bogu, i tu se nema šta više diskutovati.
Niko vama kršćanima /pravoslavcima nije kriv što ste od svoje vjere napravili šprdačinu.
Ja nisam dio tih kako ih zoveš krščana pravoslavaca krivoslavaca ili katolikanaca ili ne znam, ja vjerujem po knjigi bez njih u Boga i znam neke stvari koje današnji primitivni vjernici bi na to poveli inkviziciju kad bi rekao da je gore iznad nas visoko razvijna civilizacija u svemiru. Ljudi primitivni još nisu spremni za takva saznanja. Isto kad bi pračovjeku metnuo iphon u ruke, on bi rekao da je to neka magija i ne bi kontao o čemu je riječ :lol:
El Mumin

#4330 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

mango bob wrote:
El Mumin wrote:
mango bob wrote: Pa ja pljujem po svim sotonskim religijama :)
Ja nisam dio tih kako ih zoveš krščana pravoslavaca krivoslavaca ili katolikanaca ili ne znam, ja vjerujem po knjigi bez njih u Boga i znam neke stvari koje današnji primitivni vjernici bi na to poveli inkviziciju kad bi rekao da je gore iznad nas visoko razvijna civilizacija u svemiru. Ljudi primitivni još nisu spremni za takva saznanja. Isto kad bi pračovjeku metnuo iphon u ruke, on bi rekao da je to neka magija i ne bi kontao o čemu je riječ [emoji38]
Ja odavno vjerujem u razvijenije civilizacije u svemiru.
Bog nije stvorio univerzum samo zbog ljudi.
SamoVasGledam

#4331 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote: Ja odavno vjerujem u razvijenije civilizacije u svemiru.
Bog nije stvorio univerzum samo zbog ljudi.
Ne? A zvezde?
El Mumin

#4332 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote:
mango bob wrote: Pa ja pljujem po svim sotonskim religijama :)
Da, Hrišćanstvo je sprdačina, ali ni Islam ne zaostaje mnogo. Zaista mi nije jasno kako neko može ozbiljno shvatati religiju koja te uči kojom nogom da ulaziš u kupatilom, kojom rukom da pereš guzicu, kojim prstima da se hraniš, koje pse i guštere moraš da ubijaš, kako da imaš seks ukoliko želiš da dete liči na tebe, te leteći konji, te prepolovljavanje Meseca, price koje kamenjem ubijaju slonove itd.

Znaš li za cvijet koji se otvara samo kad uči ezan? Dokaz konekcije Stvoritelja i prirode.
Što je zanimljivo izvještaj o tom cvijetu je objavio CNN - tako da ne možeš reći da je to propaganda neke Islamske televizije.
Sve snimljeno kamerom i milioni ljudi su to vidjeli.
Ali, naći ćeš ti neko laičko objašnjenje i za taj fenomen.
Možda to nauka može objasniti?
mango bob

#4333 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

SamoVasGledam wrote:

To su primitivni ljudi, isto primitivni kao i oni što se krstovima klanjaju. Vjeruju u boga i bogove mehanički, robotski, samo da se broji. Ne razmišljaju dublje, dalje, šire, kao Bog, razmišljaju ljudski, primitivno, kako će koga mrziti, svoje bližnje, zavidjeti, ogovarati, kuditi, blatiti, ismijavati, umjesto da vole svoje neprijatelje, i bližnje da vole, i da sami dođu do zaključaka o istinitim informacijama.
El Mumin

#4334 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

mango bob wrote:
SamoVasGledam wrote:

To su primitivni ljudi, isto primitivni kao i oni što se krstovima klanjaju. Vjeruju u boga i bogove mehanički, robotski, samo da se broji. Ne razmišljaju dublje, dalje, šire, kao Bog, razmišljaju ljudski, primitivno, kako će koga mrziti, svoje bližnje, zavidjeti, ogovarati, kuditi, blatiti, ismijavati, umjesto da vole svoje neprijatelje, i bližnje da vole, i da sami dođu do zaključaka o istinitim informacijama.
Kladim se da ni ti sam ne znaš šta si napisao :-D
El Mumin

#4335 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Ponekad nas priroda zadivi svojim ponašanjem,reagovanjima nekih stvari na nju,i jednostavno,ostavi nas bez teksta i u čudu shvatimo da nikada nećemo moći da razumijemo i istražimo njene tajne koja ona od nas krije i koje povremeno otkrivamo.Tako i ovo,naizgled obično cvijeće, krije tajanstvenosti i čuda Božijeg stvaranja.
Sakupljač različitih vrsta cvijeća iz Azerbeidžana.,Muhammed Rahim Eldarov,shvatio je da neke vrste cvijeća uz zvuk ezana,otvaraju svoje latice i to na svakom od vaktova.Jednu vrstu cvijeta je nazvao "Ezan" , upravo zbog toga što se budi, i otvara svoje latice uz zvuk ezana.Ovaj neobični prirodni fenomen, shvatamo kao povezanost između Boga,čovjeka i prirode, i nenadmašno Božije stvaralaštvo.

Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (Fussilat, 53)
mango bob

#4336 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

El Mumin wrote: Znaš li za cvijet koji se otvara samo kad uči ezan? Dokaz konekcije Stvoritelja i prirode.
Što je zanimljivo izvještaj o tom cvijetu je objavio CNN - tako da ne možeš reći da je to propaganda neke Islamske televizije.
Ja ču ti o tom cvijetu objasniti. Reaguje na zvuk. Mono. Ako je to tako.
Ali znaš li ti da iluziju mađioničari mogu raditi i sam sotona rai čuda da bi dobio vjernike pretvara se u anđela svjetla.
Tako su egipacki mudraci uspjeli pred Mojsijem pretvoriti vodu u krv i štapove u zmije čaranjem, ali im je Bog pomrsio račune.
mango bob

#4337 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

El Mumin wrote: Kladim se da ni ti sam ne znaš šta si napisao :-D
Nemoj se kladiti. Bog ne voli kocku i kockanje :lol:
El Mumin

#4338 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

mango bob wrote:
El Mumin wrote: Znaš li za cvijet koji se otvara samo kad uči ezan? Dokaz konekcije Stvoritelja i prirode.
Ja ču ti o tom cvijetu objasniti. Reaguje na zvuk. Mono. Ako je to tako.
Ali znaš li ti da iluziju mađioničari mogu raditi i sam sotona rai čuda da bi dobio vjernike pretvara se u anđela svjetla.
Tako su egipacki mudraci uspjeli pred Mojsijem pretvoriti vodu u krv i štapove u zmije čaranjem, ali im je Bog pomrsio račune.
E baš si objasnio. Otvara se samo na zvuk ezana, zašto se ne otvara na druge zvukove? Hajde, možeš ti bolje, mora da imaš neko objašnjenje u rukavu.
SamoVasGledam

#4339 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

Pa šta? Neki cvetovi jednostavno reaguju na zvuk i druge promene oko sebe
https://dengarden.com/gardening/the-eff ... ant-growth

Znaš li da postoji i cvet koji se otvara na dečiju buku?
https://www.youtube.com/watch?v=CeHPUWGiOlY

Ti imaš proprilično plitko viđenje na stvari za nekog ko tvrdi da poseduje IQ preko 120.
mango bob

#4340 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

El Mumin wrote:Ponekad nas priroda zadivi svojim ponašanjem,reagovanjima nekih stvari na nju,i jednostavno,ostavi nas bez teksta i u čudu shvatimo da nikada nećemo moći da razumijemo i istražimo njene tajne koja ona od nas krije i koje povremeno otkrivamo.Tako i ovo,naizgled obično cvijeće, krije tajanstvenosti i čuda Božijeg stvaranja.
Sakupljač različitih vrsta cvijeća iz Azerbeidžana.,Muhammed Rahim Eldarov,shvatio je da neke vrste cvijeća uz zvuk ezana,otvaraju svoje latice i to na svakom od vaktova.Jednu vrstu cvijeta je nazvao "Ezan" , upravo zbog toga što se budi, i otvara svoje latice uz zvuk ezana.Ovaj neobični prirodni fenomen, shvatamo kao povezanost između Boga,čovjeka i prirode, i nenadmašno Božije stvaralaštvo.

Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (Fussilat, 53)
Pa onda su i oni sa dvije piramide prekriženje valjani jer prate cvijet poznat kao kozmički, orhideja i ljuljan :shock: Evo slika tog cvijeta

http://img.mp.itc.cn/upload/20160716/d4 ... 313_th.jpg
mango bob

#4341 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

mango bob wrote:
El Mumin wrote:Ponekad nas priroda zadivi svojim ponašanjem,reagovanjima nekih stvari na nju,i jednostavno,ostavi nas bez teksta i u čudu shvatimo da nikada nećemo moći da razumijemo i istražimo njene tajne koja ona od nas krije i koje povremeno otkrivamo.Tako i ovo,naizgled obično cvijeće, krije tajanstvenosti i čuda Božijeg stvaranja.

Pa onda su i oni sa dvije piramide prekriženje valjani jer prate cvijet poznat kao kozmički, orhideja i ljuljan :shock: Evo slika tog cvijeta

http://img.mp.itc.cn/upload/20160716/d4 ... 313_th.jpg
Ali nisu ni jedni upravu. A ja znam kakva je pozadina toga otprilike, drevna civilizacija i zle nebeske sile
SamoVasGledam

#4342 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

Sad po nekoj logici koja se ovde forsira, ovo bi trebalo da je dokaz da je Judaizam jedina prava vera.
SamoVasGledam

#4343 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

A ako se taj jedan cvet otvara uz zvuk ezana, to znači da je taj cvet muslimanski, a ovo ostalo bilje je neverničko. Predlažem da se u islamskim zemljama poseče svo bilje i da se gaji samo taj halal cvet.
mango bob

#4344 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

SamoVasGledam wrote:

Sad po nekoj logici koja se ovde forsira, ovo bi trebalo da je dokaz da je Judaizam jedina prava vera.
Ne judaizam, nego ono pismo štoje došlo preko židova je istinito, dakle Biblijska poruka. Ali u Božijim objavama Bibliji je objašnjeno da Bog ne slijedi ljude i plemena nego ljudi treba da slijede Boga. Bog je dao istinite uputstva ali je otišao dalje od ljubavi prema jednom plemenu i objasnio da sada svi narodi svijeta mogu i hoće dolaziti ka svjetlosti Njegovih objava mudrosti koje znače život.
SamoVasGledam

#4345 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

mango bob wrote:
Ne judaizam, nego ono pismo štoje došlo preko židova je istinito, dakle Biblijska poruka. Ali u Božijim objavama Bibliji je objašnjeno da Bog ne slijedi ljude i plemena nego ljudi treba da slijede Boga. Bog je dao istinite uputstva ali je otišao dalje od ljubavi prema jednom plemenu i objasnio da sada svi narodi svijeta mogu i hoće dolaziti ka svjetlosti Njegovih objava mudrosti koje znače život.
Nakon što je istrebio onolike ljude tokom istorije. Što on lično, što Jevreji njegovom komandom.
El Mumin

#4346 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Vrlo ste smiješni. Kad ne znate odgovor, okrenete na ismijavanje.
Epitet neznalica...
Dobro, halalim vam :-)
mango bob

#4347 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

Pogledaj ljuljanbilo koje boje. Dva troguta se vide jedan dole, jedan gore. I orhideje neke imaju to.

https://static.kupindoslike.com/Kisni-l ... 358061.jpg
El Mumin

#4348 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

mango bob wrote:
SamoVasGledam wrote:

Prosvijetli nas... Evo me na koljenima, spreman da primim val tvoje božanske aure.
El Mumin

#4349 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

SamoVasGledam wrote:
Pa šta? Neki cvetovi jednostavno reaguju na zvuk i druge promene oko sebe
https://dengarden.com/gardening/the-eff ... ant-growth

Znaš li da postoji i cvet koji se otvara na dečiju buku?
https://www.youtube.com/watch?v=CeHPUWGiOlY

Ti imaš proprilično plitko viđenje na stvari za nekog ko tvrdi da poseduje IQ preko 120.
Ja ništa ne tvrdim. Nije tema foruma moj IQ...Vazda se kačiš za moj IQ, jesi li to zavidan?
Nego drži se teme....
SamoVasGledam

#4350 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

El Mumin wrote:Vrlo ste smiješni. Kad ne znate odgovor, okrenete na ismijavanje.
Epitet neznalica...
Dobro, halalim vam :-)
Kakvo ismejavanje? Dobio si konkretan odgovor sa linkovima i video klipom. Nego ti nastavljaš da se provaljuješ, pa ostaješ bez argumenata, baš kao što je to bio i juče slučaj sa onim 'proročanstvom' o Vizantincima.
Locked