Ok skonto, kolko sam shvatio u islamu je uopste zabranjeno crtanje "zivih" likova?iceman2010 wrote:Pa ne bune se iz razloga koji sam ranije navodio, ali je slabo ko izgleda shvatio. Prikazivanje Boga je duboko ukorjenjeno u krscansku tradiciju i bez obzira sto se ono kosi sa islamskim principima (kao i trojstvo, prikazivanje Isusa kao boga itd.) niko se ne buni. Razumije se da krscani u to vjeruju. Ali kada prikazes Muhammeda a.s. koji ima veze samo sa muslimanima i sa Islamom i to jos u negativnom kontekstu nastojeci se sprdati sa tim onda vrijedjas muslimane.insomnia78 wrote:Jasno mi je da postoji zabrana prikazivanja poslanikovog lika, jasno mi je i zbog cega nego me zanima odakle je ona tacno izvucena, iz Kur'ana ili iz hadisa?
Ako moze neko da nam stavi ajet il' hadis
Zasto se muslimani npr ne bune na prikazivanje bozijeg lika
Bog kao starac sa sjedom bradom ili Morgan Freeman kao bog?
Zar nije bog "iznad" poslanika?
Terorizam u Parizu!
- insomnia78
#4326 Re: Terorizam u Parizu!
-
Mohamad Sissoko
#4327 Re: Terorizam u Parizu!
Ova žena je bolesna, ne zbog toga šta govori nego način na koji govori, primjer psihopate.
-
nigor
#4328 Re: Terorizam u Parizu!
Zabranjeno je i u kršćanstvu.
- uglavnomja
#4329 Re: Terorizam u Parizu!
iceman2010 wrote:Pa ne bune se iz razloga koji sam ranije navodio, ali je slabo ko izgleda shvatio. Prikazivanje Boga je duboko ukorjenjeno u krscansku tradiciju i bez obzira sto se ono kosi sa islamskim principima (kao i trojstvo, prikazivanje Isusa kao boga itd.) niko se ne buni. Razumije se da krscani u to vjeruju. Ali kada prikazes Muhammeda a.s. koji ima veze samo sa muslimanima i sa Islamom i to jos u negativnom kontekstu nastojeci se sprdati sa tim onda vrijedjas muslimane.insomnia78 wrote:Jasno mi je da postoji zabrana prikazivanja poslanikovog lika, jasno mi je i zbog cega nego me zanima odakle je ona tacno izvucena, iz Kur'ana ili iz hadisa?
Ako moze neko da nam stavi ajet il' hadis
Zasto se muslimani npr ne bune na prikazivanje bozijeg lika
Bog kao starac sa sjedom bradom ili Morgan Freeman kao bog?
Zar nije bog "iznad" poslanika?
nije sprdanje nego (satircno, ostro, preostro) ukazivanje na situaciju u datom trenutku!!!
negativan kontekst su stvorili alkaidovci i slicno smece.
-
sha_ba
#4330 Re: Terorizam u Parizu!
nazalost nije jedina, mnogo ovakvih pacijenata je u zadnje vrijeme na tv-uMohamad Sissoko wrote:Ova žena je bolesna, ne zbog toga šta govori nego način na koji govori, primjer psihopate.
-
iceman2010
#4331 Re: Terorizam u Parizu!
Eto ti tvog nivoa tolerancije. Ne mora se uvesti serijat da bi se zakonski regulisalo krace odsustvo u toku jednog radnog dana. Ako Bog da nekada ce i biti.uglavnomja wrote: tebi je logika za 20![]()
po ustavu bosne i hercegovine subota i nedelja su neradni dani. ende. kraj price. adio.
ako se (a ja iskreno vjerujem da nece) nekad slucajno uvede serijat, onda pricaj o tome.
hoces li sutra traziti da se vozi lijevom stranom? naci ce neko hadis, a ako treba i napisace, da je nekad neki muharije jahao kamilu lijevom stranom i sad svi treba da voze ....
Sto se tice voznje lijevom stranom, ako se vecina oko toga slozi, ako to ne krsi osnovna ljudska prava, prodje svu zakonski propisanu proceduru zasto ne? U svoj ovoj prici se ja zalazem za Evropske principe dok si ti netolerantan. Ti bi zaustavljao i sprjecavao necije pravo iako to ama bas nikako ne utice na tebe. Iz ciste zlobe dakle.
-
Mohamad Sissoko
#4332 Re: Terorizam u Parizu!
Pratim ja te fox-ovce često, pogotovo Jon Stewart ukazuje na bolešćuru ovih likova, al na svoj humorističan način.sha_ba wrote:nazalost nije jedina, mnogo ovakvih pacijenata je u zadnje vrijeme na tv-uMohamad Sissoko wrote:Ova žena je bolesna, ne zbog toga šta govori nego način na koji govori, primjer psihopate.
Last edited by Mohamad Sissoko on 13/01/2015 19:58, edited 1 time in total.
-
babanovac
#4333 Re: Terorizam u Parizu!
Pirpa kozojebu...pirpa wrote:treba otici onim karikaturistima i na grobove im se popisat a slike poslati njihovoj porodici, famili .siguran sam da bi razumjeli da je to sloboda izrazavanja.
Treba dozvoliti brak izmedju muskaraca i vise koza.
- Stjui
#4334 Re: Terorizam u Parizu!
e,da...još malo slobode govora:
2 djevojke uhapšene zbog parole "moja ljubav,moj Poslanik"
https://www.youtube.com/watch?v=uYJGy2XQTzI
2 djevojke uhapšene zbog parole "moja ljubav,moj Poslanik"
https://www.youtube.com/watch?v=uYJGy2XQTzI
Last edited by Stjui on 13/01/2015 20:00, edited 1 time in total.
-
KENJAC
#4335 Re: Terorizam u Parizu!
[/quote]exliberal-ex wrote:de ba osramotio bi se na prvoj....cuj 70KENJAC wrote:
Minimum ispod koga ja necu pristati je 70 djevica ! I to probranih , nemoj mi neke sto niko nece !
Ih dobro si
-
iceman2010
#4336 Re: Terorizam u Parizu!
Nisam sad nesto potkovan sa znanjem po tom pitanju, ali mislim da je u najmanju ruku pokudjeno (nije preporuceno), mada mislim da postoje izuzetci. Za neki precizniji odgovor bih i ja morao "guglati", a trenutno nisam raspolozeninsomnia78 wrote: Ok skonto, kolko sam shvatio u islamu je uopste zabranjeno crtanje "zivih" likova?
- NIN
#4337 Re: Terorizam u Parizu!
oh yeah!todd_smith wrote:ne zale se tj ne bune ekstremisti jer je to krscanski Bog, a ne Allah dz.s. tako da nema nikakve veze sa Islamom. I Buddha je Bog u svojoj vjeri, da li se treba zaliti sto i Budhu prikazuju?
- insomnia78
#4338 Re: Terorizam u Parizu!
Savjet za fetve Mešihata Islamske zajednice u Srbiji izdaje
F E T V U
Najstrožije se zabranjuje, haram je pokazivanje i prikazivanje lika bilo kojeg od Božjih poslanika a.s., bilo da je riječ o crtežu, filmu ili crtanom filmu, kao što se zabranjuje prikazivanje likova članova porodice Poslanika Muhameda a.s., četvorice pravednih halifa i desetorice ashaba kojima je obećan Džennet.
OBRAZLOŽENJE
Od aktueliziranja pomenutog pitanja 1926. god., kada je turski reditelj Vedat Arifi htio snimiti film o životu Poslanika Muhameda a.s. sa glumcem koji bi tumačio njegov lik, pa sve do danas, jedinstven je stav relevantne islamske uleme najvećih i najpriznatijih islamskih univerziteta, na čelu sa Al-Azharom, te priznatih svjetskih akademija za islamska istraživanja i vijeća za fetve širom islamskog svijeta, o strogoj zabrani koja se ne odnosi samo na prikazivanje lika Poslanika Muhammeda a.s., već i na sve Božje poslanike, kao i sve prethodno pomenute u fetvi.
– 1926. god. je Al-Azhar izdao fetvu o zabrani.
– 1950. god. Islamska akademija i egipatsko Vijeće za fetve potvrdilo je prethodnu fetvu, koja je od 1961. do 2010. god. potvrđena od strane pomenutog, kao i drugih sličnih vijeća koja djeluju u islamskom svijetu, od Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta itd., kada god je ovo pitanje aktuelizirano.
Slijedom pomenutog zahtijevamo od svih televizijskih i izdavačkih kuća u gradu, regiji i državi da u programima koje emituju poštuju pomenutu fetvu i ne uznemiravaju vjernike sadržajima koji se kose sa njom, u kojima se prikazuju likovi bilo kojeg od Božjih poslanika, koje je Uzvišeni Allah zaštitio od ljudskih manjkavosti i grijeha i podstakao vjernike da izučavaju njihovu biografiju kako bi im postali uzor u životima.
Fetva-i-emin
Rešad ef. Plojović
(Mešihat)
- uglavnomja
#4339 Re: Terorizam u Parizu!
zloba kazesiceman2010 wrote:Eto ti tvog nivoa tolerancije. Ne mora se uvesti serijat da bi se zakonski regulisalo krace odsustvo u toku jednog radnog dana. Ako Bog da nekada ce i biti.uglavnomja wrote: tebi je logika za 20![]()
po ustavu bosne i hercegovine subota i nedelja su neradni dani. ende. kraj price. adio.
ako se (a ja iskreno vjerujem da nece) nekad slucajno uvede serijat, onda pricaj o tome.
hoces li sutra traziti da se vozi lijevom stranom? naci ce neko hadis, a ako treba i napisace, da je nekad neki muharije jahao kamilu lijevom stranom i sad svi treba da voze ....
Sto se tice voznje lijevom stranom, ako se vecina oko toga slozi, ako to ne krsi osnovna ljudska prava, prodje svu zakonski propisanu proceduru zasto ne? U svoj ovoj prici se ja zalazem za Evropske principe dok si ti netolerantan. Ti bi zaustavljao i sprjecavao necije pravo iako to ama bas nikako ne utice na tebe. Iz ciste zlobe dakle.
kako se zove to kad neko kao ti, zaposlenik nekog ministarstva recimo, ode na dzumu petkom i efektivno ne radi sat dva. znaci 4 puta sat dva izadje izmedju 4 i 8 sati mjesecno, znaci citav jedan radni dan nije bio na poslu. ili jos bolje, ne vrati se nikako, a znam jako dobro da je petkom popodne gotovo nemoguce nacvi musku glavu po kantonalnim ministarstvima. znaci 4 sata puta 4 petka je 16 sati, ili 2 dana mjesecno.
da li im je umanjena plata za ta dva dana?
dalje, zena, muslimanka, posti, pokrivena, blabla ... nema taj sat da izadje vani, da se moli, da se druzi, da sklapa poznanstva i veze u prvim safovima ... nego mora da sjedi na poslu. za istu platu kao i taj sto nije na piolsu.
o nemuslimanima
ovo je matematika, a ne zloba
Last edited by uglavnomja on 13/01/2015 20:13, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#4340 Re: Terorizam u Parizu!
znaci ... nema dna ...insomnia78 wrote:Savjet za fetve Mešihata Islamske zajednice u Srbiji izdaje
F E T V U
Najstrožije se zabranjuje, haram je pokazivanje i prikazivanje lika bilo kojeg od Božjih poslanika a.s., bilo da je riječ o crtežu, filmu ili crtanom filmu, kao što se zabranjuje prikazivanje likova članova porodice Poslanika Muhameda a.s., četvorice pravednih halifa i desetorice ashaba kojima je obećan Džennet.
OBRAZLOŽENJE
Od aktueliziranja pomenutog pitanja 1926. god., kada je turski reditelj Vedat Arifi htio snimiti film o životu Poslanika Muhameda a.s. sa glumcem koji bi tumačio njegov lik, pa sve do danas, jedinstven je stav relevantne islamske uleme najvećih i najpriznatijih islamskih univerziteta, na čelu sa Al-Azharom, te priznatih svjetskih akademija za islamska istraživanja i vijeća za fetve širom islamskog svijeta, o strogoj zabrani koja se ne odnosi samo na prikazivanje lika Poslanika Muhammeda a.s., već i na sve Božje poslanike, kao i sve prethodno pomenute u fetvi.
– 1926. god. je Al-Azhar izdao fetvu o zabrani.
– 1950. god. Islamska akademija i egipatsko Vijeće za fetve potvrdilo je prethodnu fetvu, koja je od 1961. do 2010. god. potvrđena od strane pomenutog, kao i drugih sličnih vijeća koja djeluju u islamskom svijetu, od Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta itd., kada god je ovo pitanje aktuelizirano.
Slijedom pomenutog zahtijevamo od svih televizijskih i izdavačkih kuća u gradu, regiji i državi da u programima koje emituju poštuju pomenutu fetvu i ne uznemiravaju vjernike sadržajima koji se kose sa njom, u kojima se prikazuju likovi bilo kojeg od Božjih poslanika, koje je Uzvišeni Allah zaštitio od ljudskih manjkavosti i grijeha i podstakao vjernike da izučavaju njihovu biografiju kako bi im postali uzor u životima.
Fetva-i-emin
Rešad ef. Plojović
(Mešihat)
- skafiskafsnjak
#4341 Re: Terorizam u Parizu!
Nek oni crtaju...dabogda im izgorila redakcija. Idioti maloumni.
-
iceman2010
#4342 Re: Terorizam u Parizu!
Dobra ti matematika. Ja pricam o preraspodjeli, a ti o izbivanju sa posla. ja napisao:uglavnomja wrote:
zloba kazes![]()
![]()
kako se zove to kad neko kao ti, zaposlenik nekog ministarstva recimo, ode na dzumu petkom i efektivno ne radi sat dva. znaci 4 puta sat dva izadje izmedju 4 i 8 sati mjesecno, znaci citav jedan radni dan nije bio na poslu. ili jos bolje, ne vrati se nikako, a znam jako dobro da je petkom popodne gotovo nemoguce nacvi musku glavu po kantonalnim ministarstvima. znaci 4 sata puta 4 petka je 16 sati, ili 2 dana mjesecno.
da li im je umanjena plata za ta dva dana?![]()
dalje, zena, muslimanka, posti, pokrivena, blabla ... nema taj sat da izadje vani, da se moli, da se druzi, da sklapa poznanstva i veze u prvim safovima ... nego mora da sjedi na poslu. za istu platu kao i taj sto nije na piolsu.
o nemuslimanima![]()
pri cemu nisam izdvojio nikoga posebno. Dakle, svi bi imali pravo na to, bilo koji radni dan, da ne bi bilo diskriminiranih. Ako ce to biti 2 sata sedmicno mogu raditi jednu subotu mjesecno da to nadoknade. Ako ne koriste tu mogucnost nece raditi tu subotu. Ima modela, samo si ti nisi dovoljno tolerantan da bi ih prihvatio.Ne mora se uvesti serijat da bi se zakonski regulisalo krace odsustvo u toku jednog radnog dana.
Last edited by iceman2010 on 13/01/2015 20:20, edited 1 time in total.
- Šunj
#4343 Re: Terorizam u Parizu!
http://www.rtvbn.com/330123/Izbrisali-A ... a-u-Parizu
MERKEL IZBRISANA S FOTOGRAFIJE POVORKE SOLIDARNOSTI

Izbrisali Angelu Merkel sa fotografije marša u Parizu
Utorak 13. Jan 2015 14:48
Konzervativne izraelske novine Hamevaser Photoshopom su izbrisale dvije političarke sa marša solidarnosti koji je održan u Parizu nakon terorističkog napada na Charlie Hebdo. Jedna od njih je najmoćnija žena svijeta Angela Merkel. Izraelske novine objavile su na naslovnici fotografiju marša, ali na njoj nema Angele Merkel i gradonačelnice Pariza Anne Hidalgo. Na originalnoj fotografiji Merkel je stajala između francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. No, u verziji Hamevasera ona je izbrisana.
Hollande i Abbas, koga su pripadnici Hamasa proglasili licemjernim zbog prisustva mitingu, stajali su rame uz rame na njihovoj fotografiji. Tako je i Hidalgo misteriozno nestala, iako je stajala pored predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junkera.
No, predsjednika Izraela, Benjamina Netanyahua su posebno istakli, mada je ostao na istom mjestu kao i na originalnoj fotografiji.
Ove izraelske novine i ranije su kritikovane zbog brisanja žena sa fotografija.
Blizu 1,6 miliona ljudi izašlo je na ulice Pariza u nedjelju u znak protesta protiv terorističkih napada u kojima je poginulo 17 osoba.
MERKEL IZBRISANA S FOTOGRAFIJE POVORKE SOLIDARNOSTI

Izbrisali Angelu Merkel sa fotografije marša u Parizu
Utorak 13. Jan 2015 14:48
Konzervativne izraelske novine Hamevaser Photoshopom su izbrisale dvije političarke sa marša solidarnosti koji je održan u Parizu nakon terorističkog napada na Charlie Hebdo. Jedna od njih je najmoćnija žena svijeta Angela Merkel. Izraelske novine objavile su na naslovnici fotografiju marša, ali na njoj nema Angele Merkel i gradonačelnice Pariza Anne Hidalgo. Na originalnoj fotografiji Merkel je stajala između francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. No, u verziji Hamevasera ona je izbrisana.
Hollande i Abbas, koga su pripadnici Hamasa proglasili licemjernim zbog prisustva mitingu, stajali su rame uz rame na njihovoj fotografiji. Tako je i Hidalgo misteriozno nestala, iako je stajala pored predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junkera.
No, predsjednika Izraela, Benjamina Netanyahua su posebno istakli, mada je ostao na istom mjestu kao i na originalnoj fotografiji.
Ove izraelske novine i ranije su kritikovane zbog brisanja žena sa fotografija.
Blizu 1,6 miliona ljudi izašlo je na ulice Pariza u nedjelju u znak protesta protiv terorističkih napada u kojima je poginulo 17 osoba.
-
nigor
#4345 Re: Terorizam u Parizu!
Ovi što petkom izlaze sa posla i idu na džumu, uglavnom se ne vraćaju više na posao, znači razgule u pola dvanaest i ne vraćaju se, ajde i to nekako, bar da odu na džumu, nego svi izlazi iz Sarajeva petkom u 12 blokirani, naročito ljeti, ili zimi kada je lijepo vrijeme i na planinama ima snijega, svi putevi iz Sarajeva petkom u podne zakrčeni džumašimauglavnomja wrote:kako se zove to kad neko kao ti, zaposlenik nekog ministarstva recimo, ode na dzumu petkom i efektivno ne radi sat dva.
- uglavnomja
#4346 Re: Terorizam u Parizu!
iceman2010 wrote:Dobra ti matematika. Ja pricam o preraspodjeli, a ti o izbivanju sa posla. ja napisao:uglavnomja wrote:
zloba kazes![]()
![]()
da li im je umanjena plata za ta dva dana?![]()
o nemuslimanima![]()
pri cemu nisam izdvojio nikoga posebno. Dakle, svi bi imali pravo na to, bilo koji radni dan, da ne bi bilo diskriminiranih. Ako ce to biti 2 sata sedmicno mogu raditi jednu subotu mjesecno da to nadoknade. Ako ne koriste tu mogucnost nece raditi tu subotu. Ima modela, samo si ti nisi dovoljno tolerantan da bi ih prihvatio.Ne mora se uvesti serijat da bi se zakonski regulisalo krace odsustvo u toku jednog radnog dana.
znaci ti si recimo prevodilac na poslovnom sastanku za ulaganje x miliona i i ti u pola 12 kazes: odo' ja na dzumu, pa cu prevesti ostatak u nedelju
ili doktor ili medicnski tehnicar usred operacije ...
ili konobar ...donijecu vam naruceni rucak u subotu ... ili te taksista izbaci na sred ulice ... odvesce te na aerodrom za par dana ... ili policajac ... ili prodavacica u radnji ili profesor ili ...
nisu svi kancelarijski misevi koji rade nepotrebne i izmisljene poslove
bolan ... jedno je planirati slobodne dane na osnovu predvidjenog obima posla, a drugo ugrozavati posao zbog privatnih stvari.
- Kombat
#4347 Re: Terorizam u Parizu!
Kažu da vehabosi ovih dana prave liste onih koji po gradovima i selima prave Snješka Bijelića. Ako se u vašoj mahali pojavi isti, uklonite ga da vas ne bi spominjali kao " breaking news".
Islam...wtf?!?!
I ne...nije ONION
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... alues.html
- insomnia78
#4348 Re: Terorizam u Parizu!
http://youtu.be/iCsCcv6OI44
Novi video, par sekundi poslije su ubili policajca
-
nigor
#4349 Re: Terorizam u Parizu!
Već je ranije postavljen, ima i ton, čuju se ova dvojica, a čuju se i ovi što snimaju, nešto se smiju i tako to, ti nam prevedi šta pričaju.insomnia78 wrote:http://youtu.be/iCsCcv6OI44
nigor wrote:Kakav snimak, ova dvojica saburli laganini, nigdje ne žure, a policajci, kako naivno![]()
http://news.sky.com/story/1407227/new-f ... gun-attack
- insomnia78
#4350 Re: Terorizam u Parizu!
Hocu, kasnije malonigor wrote:Već je ranije postavljen, ima i ton, čuju se ova dvojica, a čuju se i ovi što snimaju, nešto se smiju i tako to, ti nam prevedi šta pričaju.insomnia78 wrote:http://youtu.be/iCsCcv6OI44
Novi video, par sekundi poslije su ubili policajcanigor wrote:Kakav snimak, ova dvojica saburli laganini, nigdje ne žure, a policajci, kako naivno![]()
http://news.sky.com/story/1407227/new-f ... gun-attack
Ima sad djete sa mnom