crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#4326 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ovi prijeratni su bili OK, ja sam svog prodao sa 116.000 na satu, jedino je nekad oko 90.000 izvađen iberlauf, ali vozio je i dalje bez problema.
-
tempuser
#4327 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Na zadnjim stojadinima su izbacili i retrovitor iz ugla vrata i nabili jugin stari retrovizor na mjesto gdje su imali GTL i modeli prije njega, na tockove nabili kineske aftermarket radkape.
Sto se tice kvaliteta, kad se poceo proizvoditi je vjerovatno bio konkurentan tehnoloski, po performansama, kvaliteti izradi, dugovjecnosti motora i pa po mojoj procjeni kvalitet je bio prihvatljiv do kraja generacije Confort/Mediteran/SC/Special mada je to tehnoloski vec bio 10 god star model. Nakon toga od GTL-a nadalje krece sve nizbrdo, koji bolje znaju kazu da DMB motori nisu mogli izdrzati 100k km bez otvaranja, kvalitet izrade nikakav, mjesali su djelove sa raznih modela bez pravila, a tehnoloski odavno zastario. Ne mozes 30 god na istoj masini praviti isti auto da bude konkurentan i kvalitetan i pri tome zavisis od kooperanata. Ono fabrickih gresaka sto je moja stara za 2 god imala na GTL-u iz 1983. godine se ni u snu ne bi moglo dogoditi nikome od konkurencije u koju su romanticari gurali stojadina. Krenula je da preuzme teget plavog sa 5 vrata, vratila se sa cokolada smedjim sa 3 vrata jer je bio najmanje felerican. U prvih godinu dana korodirali i prgledali branici, korodirale felge, branici zamjenjeni u garanciji, pukli i iskrivili se nasloni prednjih sjedala, pri tome su oba bila lijeva, o to je zamjenjeno u garanciji. crkla kontakt brava, drugu nije bilo moguce kupiti pa je ugradjeno dugme za kontakt, pustao vodu gdje je stigao, a od kolicine Sintex zive gume po autu se skulptura mogla napraviti.
Sto se tice kvaliteta, kad se poceo proizvoditi je vjerovatno bio konkurentan tehnoloski, po performansama, kvaliteti izradi, dugovjecnosti motora i pa po mojoj procjeni kvalitet je bio prihvatljiv do kraja generacije Confort/Mediteran/SC/Special mada je to tehnoloski vec bio 10 god star model. Nakon toga od GTL-a nadalje krece sve nizbrdo, koji bolje znaju kazu da DMB motori nisu mogli izdrzati 100k km bez otvaranja, kvalitet izrade nikakav, mjesali su djelove sa raznih modela bez pravila, a tehnoloski odavno zastario. Ne mozes 30 god na istoj masini praviti isti auto da bude konkurentan i kvalitetan i pri tome zavisis od kooperanata. Ono fabrickih gresaka sto je moja stara za 2 god imala na GTL-u iz 1983. godine se ni u snu ne bi moglo dogoditi nikome od konkurencije u koju su romanticari gurali stojadina. Krenula je da preuzme teget plavog sa 5 vrata, vratila se sa cokolada smedjim sa 3 vrata jer je bio najmanje felerican. U prvih godinu dana korodirali i prgledali branici, korodirale felge, branici zamjenjeni u garanciji, pukli i iskrivili se nasloni prednjih sjedala, pri tome su oba bila lijeva, o to je zamjenjeno u garanciji. crkla kontakt brava, drugu nije bilo moguce kupiti pa je ugradjeno dugme za kontakt, pustao vodu gdje je stigao, a od kolicine Sintex zive gume po autu se skulptura mogla napraviti.
-
530i
#4328 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Osim prvu godinu-dvije, svi motori su bili domaće proizvodnje, a ljudi su prosipali šuplju da je motor "talijan" i iz 1984. npr. Samo jer je pisalo fiat na bloku, a zanemarivali su natpis dmb. Uz normalnu vožnju i održavanje mogao je svaki 150.000 bez problema, barem ovi do rata.
-
milojicabrzi
#4329 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
...Cuo sam i da su u nekoj fazi proizvodnje, ugrađivali neke blokove, livene čini mi se u Rakovici kod Beograda ili nešto sl.
Kažu da su takvi modeli jedva sastavili 50 000 km bez otvaranja i intervencija.
BTW, neki dan se vozim sa starijim kolegom, koji je nekada sredinom '80-ih, išao po novu Ladu, negdje u Podgoricu, tadašnji Titograd, jer ih je tamo bilo na stanju, imao neki koncesionar.
Kaže da je sve bilo koliko-toliko ok, do nekih 50 000 km, a nakon toga je počela trošiti ulje, da je na put po BiH, od oko 200 km, morao dosipati ulja
Mislim da reče da je oko 10-11 hiljada KM platio tu novu Ladu
Kažu da su takvi modeli jedva sastavili 50 000 km bez otvaranja i intervencija.
BTW, neki dan se vozim sa starijim kolegom, koji je nekada sredinom '80-ih, išao po novu Ladu, negdje u Podgoricu, tadašnji Titograd, jer ih je tamo bilo na stanju, imao neki koncesionar.
Kaže da je sve bilo koliko-toliko ok, do nekih 50 000 km, a nakon toga je počela trošiti ulje, da je na put po BiH, od oko 200 km, morao dosipati ulja
Mislim da reče da je oko 10-11 hiljada KM platio tu novu Ladu
-
530i
#4330 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
U Rakovici je bila fabrika motora DMB. I svi su od 74-75 motori u Zastavama dolazila iz te fabrike.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4331 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
nisu svi ,1300 su do 82 bili fiat530i wrote:U Rakovici je bila fabrika motora DMB. I svi su od 74-75 motori u Zastavama dolazila iz te fabrike.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4332 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Cim sta ugrabim para, jedan 1300 ce biti na nišanu. 
-
530i
#4333 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
bitanga_sa_otesa wrote:nisu svi ,1300 su do 82 bili fiat530i wrote:U Rakovici je bila fabrika motora DMB. I svi su od 74-75 motori u Zastavama dolazila iz te fabrike.138.1 kodna oznaka.
- Ommadawn
#4334 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Svi su se žalili na te motore ali i na limariju koja je bila slabo zaštićena pa je korodirala vrlo brzo.
Uzmi u obzir i tadašnje puteve, kvalitet goriva (koje je bilo ograničeno 80-ih, pa se ljudi snalazili svakako a to što bi im šverceri prodavali je bilo još sumnjivije), te motorna ulja i saobraćaj. Onda naravno kvalitet proizvodnje, kontrola iste, tržište zaštićeno pa i nema stvarne konkurencije, možeš prodati šta hoćeš manje-više.
Imaš Stojadina i danas koji se nakon 35 godina kotrljaju ako je to vozio neko ko je pažljiviji na gasu i ako je auto uredno održavao, čuvao - ali to je rijetkost.
Zastava je pokušala ozbiljnije ući sa sopstvenim modelom Floridom ali pogrešno vrijeme, ekonomska i politička kriza, nemotivisana radna snaga te višak iste. Meni je taj model fantastičan. Ali i nju je bio glas lošeg kvaliteta materijala i izrade.
Uzmi u obzir i tadašnje puteve, kvalitet goriva (koje je bilo ograničeno 80-ih, pa se ljudi snalazili svakako a to što bi im šverceri prodavali je bilo još sumnjivije), te motorna ulja i saobraćaj. Onda naravno kvalitet proizvodnje, kontrola iste, tržište zaštićeno pa i nema stvarne konkurencije, možeš prodati šta hoćeš manje-više.
Imaš Stojadina i danas koji se nakon 35 godina kotrljaju ako je to vozio neko ko je pažljiviji na gasu i ako je auto uredno održavao, čuvao - ali to je rijetkost.
Zastava je pokušala ozbiljnije ući sa sopstvenim modelom Floridom ali pogrešno vrijeme, ekonomska i politička kriza, nemotivisana radna snaga te višak iste. Meni je taj model fantastičan. Ali i nju je bio glas lošeg kvaliteta materijala i izrade.
- bitanga_sa_otesa
#4335 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
moraces nabavit neku dobru optiku,nema toga bas...konektovan wrote:Cim sta ugrabim para, jedan 1300 ce biti na nišanu.
- konektovan
#4336 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ma to je san, ali u tom nekom svom sanjarenju 1300 i ds citroen, bili bi idealan auto za imati izmedju svih ostalih.bitanga_sa_otesa wrote:moraces nabavit neku dobru optiku,nema toga bas...konektovan wrote:Cim sta ugrabim para, jedan 1300 ce biti na nišanu.
- bitanga_sa_otesa
#4337 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
specijala je bilo 4-5 u sarajevu,samo je jos jedan citav u originalnom stanju ,ali ne znam gdje se krije...ostali su u smecu zavrsili...konektovan wrote:
Ma to je san, ali u tom nekom svom sanjarenju 1300 i ds citroen, bili bi idealan auto za imati izmedju svih ostalih.
- konektovan
#4338 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Meni samo nije jasno kako se neko nije našao, da to spasi....bitanga_sa_otesa wrote:specijala je bilo 4-5 u sarajevu,samo je jos jedan citav u originalnom stanju ,ali ne znam gdje se krije...ostali su u smecu zavrsili...konektovan wrote:
Ma to je san, ali u tom nekom svom sanjarenju 1300 i ds citroen, bili bi idealan auto za imati izmedju svih ostalih.
- bitanga_sa_otesa
#4339 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
nasao sam se ja ,ali znas kako me pogledao lik kad sam pitao da proda...auto se vozio na slepi, petokraka SA tablice su na njemu bile...konektovan wrote:
Meni samo nije jasno kako se neko nije našao, da to spasi....
- konektovan
#4340 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
bitanga_sa_otesa wrote:nasao sam se ja ,ali znas kako me pogledao lik kad sam pitao da proda...auto se vozio na slepi, petokraka SA tablice su na njemu bile...konektovan wrote:
Meni samo nije jasno kako se neko nije našao, da to spasi....
Šteta, zaista.......
- bitanga_sa_otesa
#4341 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
izronice on za 5-6 god sa cifrom od 10 miljakonektovan wrote:
Šteta, zaista.......
-
NediM17
#4342 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
das citru i jos doplatis za specijala ako nadjes budalukonektovan wrote:Cim sta ugrabim para, jedan 1300 ce biti na nišanu.
- konektovan
#4343 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Nece niko oldtimera za oldtimera..NediM17 wrote:das citru i jos doplatis za specijala ako nadjes budalukonektovan wrote:Cim sta ugrabim para, jedan 1300 ce biti na nišanu.![]()
-
citroen xm
#4344 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Meni je kod Stojadina najbitnije da je Stari tip, sve ostalo je nebitno i poželjno. Na žalost i kod mene će sve ostati na sanjarenju. Takvo auto ako izbaciš iz jednačine novac, jednostavno nije za držanja na parkingu.
-
milojicabrzi
#4345 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Gdje se sastavljalo lim za Stojadina...
Nekad sam čuo, ali čini mi se kao neprovjerena priča, da su za Zastava auto-industriju, bili kupovani limovi sa starih brodova, kad se sjeku, pa da je to bio jedan od razloga katastrofalne limarije kod tih modela.
Nekad sam čuo, ali čini mi se kao neprovjerena priča, da su za Zastava auto-industriju, bili kupovani limovi sa starih brodova, kad se sjeku, pa da je to bio jedan od razloga katastrofalne limarije kod tih modela.
- bitanga_sa_otesa
#4346 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
ma sve od starih hrdjavih limova su pravili ,vidi se ovdje na snimcima
od 6:20
od 6:20
- trambusek88
#4347 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
GVL s domaćim farovima.

- bitanga_sa_otesa
#4348 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
to je gv ,onaj s pofalica ,jednom smo pisali o njemu...
koliko ja znam postoje gv i gvx
gv je imao obicne branike.gvx duboke i plastike na vratima...
koliko ja znam postoje gv i gvx
gv je imao obicne branike.gvx duboke i plastike na vratima...
- trambusek88
#4349 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Piše GVL pozadi.
Imaju GV, GVL, GVS i GVX
Imaju GV, GVL, GVS i GVX
- bitanga_sa_otesa
#4350 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
u pravu si,samo su izgleda rijetki bili kod nas...