Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
julisiz es grant

#4326 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by julisiz es grant »

mk ultra wrote:
julisiz es grant wrote: Dok vi pametujete, tu je već označen pješački prelaz.
Prije 10-ak dana sam tuda prelazio i iznenadio se kad sam vidio...ugodno :)
i semafor, ha ja
Semafor još nije bio tad...al smo ažurni :-D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4327 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mk ultra »

julisiz es grant wrote:
mk ultra wrote:
julisiz es grant wrote: Dok vi pametujete, tu je već označen pješački prelaz.
Prije 10-ak dana sam tuda prelazio i iznenadio se kad sam vidio...ugodno :)
i semafor, ha ja
Semafor još nije bio tad...al smo ažurni :-D
ma glupost velika... ne možeš 50m sastaviti bezz semafora
Naslovnica

#4328 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

STEP doo zadovoljno trlja ruke.
Fakat, ovu firmu mora da drži neko mnogo jak, stranački kolega.
Imam osjećaj da 1/3 semafora postavljena kao svrha sama sebi, tj STEP-u.
julisiz es grant

#4329 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Zar nije mogao pješački bez semafora? Da se ne zaustavlja saobraćaj kad nikog nema da prelazi, a kad pješak hoće da pređe da smije znajući da auto mora da uspori kad ga vidi da je zakoračio.
Semafor ne odgovara ni pješacima ni vozačima. Ali u Sarajevu kao da je farz imati pješački sa semaforom.
Logovan

#4330 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

julisiz es grant wrote:Zar nije mogao pješački bez semafora? Da se ne zaustavlja saobraćaj kad nikog nema da prelazi, a kad pješak hoće da pređe da smije znajući da auto mora da uspori kad ga vidi da je zakoračio.
Semafor ne odgovara ni pješacima ni vozačima. Ali u Sarajevu kao da je farz imati pješački sa semaforom.
To je bolje rješenje od pješačkog sa semaforom, ali onda dođemo do toga da naši vozači baš i ne stanu pješacima. Džaba pješački, džaba što ljudi stoje i hoće da prođu, auta prolaze li prolaze.

Most za pješake - preskup.
Pješački sa semaforom - gužve.
Samo pješački - vozači ne stanu pješacima (sa nekim manjim gužvama).
:oops: :roll:
P308

#4331 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by P308 »

julisiz es grant wrote:Zar nije mogao pješački bez semafora? Da se ne zaustavlja saobraćaj kad nikog nema da prelazi, a kad pješak hoće da pređe da smije znajući da auto mora da uspori kad ga vidi da je zakoračio.

Koliko je uopce sigurno da ce tu biti semafor? Provjerena vijest ili nesto na nivou dnevnog avaza? Inace slazem se s tobom, pjesacki prelaz je dovoljan i neophodan na tom mjestu vec godinama.
julisiz es grant

#4332 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

P308 wrote:

Koliko je uopce sigurno da ce tu biti semafor? Provjerena vijest ili nesto na nivou dnevnog avaza? Inace slazem se s tobom, pjesacki prelaz je dovoljan i neophodan na tom mjestu vec godinama.
Pa ja sam prošao tu prije 10-ak dana...bio samo obilježen prelaz. A semafor sad na temi spomenuše, pojma nemam.
amar1994

#4333 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

Naslovnica wrote:STEP doo zadovoljno trlja ruke.
Fakat, ovu firmu mora da drži neko mnogo jak, stranački kolega.
Imam osjećaj da 1/3 semafora postavljena kao svrha sama sebi, tj STEP-u.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :sax:

i kaze nije lobiranje i stranacki , kurac nije :lol:
O'zone
Globalni moderator

#4334 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

Danas sam ja stao na tom pješačkom sa vozilom da pređu tri pješaka iz pravca Kampusa, bio sam u lijevoj traci i taman kad su oni krenuli projurio je desnom trakom Golf V pa onda još jedno vozilo da bi tek treće počelo da koči a tip iza mene je granao rukama :roll:
P308 wrote:

Semafor je već postavljen samo nije u funkciji, postavljene su i vertikalne table sa oznakom da je tu pješački prelaz ali niko to ne ferma.

Strašne gužve će biti tu kad se semafor pusti u funkciju, posebno što je drugi nekih stotinjak metara niže. Neću ni spominjati koliko će biti prolazaka kroz crveno dok se skonta da ima semafor tu :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4335 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mk ultra »

O'zone wrote:
Semafor je već postavljen samo nije u funkciji, postavljene su i vertikalne table sa oznakom da je tu pješački prelaz ali niko to ne ferma.

Strašne gužve će biti tu kad se semafor pusti u funkciju, posebno što je drugi nekih stotinjak metara niže. Neću ni spominjati koliko će biti prolazaka kroz crveno dok se skonta da ima semafor tu :mrgreen:
stotinjak metara i tamo i vamo... jedina normalna zaobilaznica što je bila
nedaj bože sad na velešiće...
amar1994

#4336 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

Zato se nece trosit noge i kasniti na BUS arane :) 8)
So What!

#4337 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Južna longitudinala - 01. 11. 2017.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#4338 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#4339 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Južna longitudinala - 02. 11. 2017. @ Mamkić (SSC)

Image

Image

Image

Image
Thorgerson

#4340 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

supercali wrote:
jao_situacije wrote:govorim o stavu mnogih u sarajevu da sve mora biti u 3 koraka i bez puno hodanja
hoćeš da stigneš na vrijeme kreni ranije hoćeš u policiju računaj na 100 metara hodanja

jednostavno je.
Imas invalida? Ko ga jebe sto se pati sa hodanjem od 100 metara
Govorimo o ljudima koji nemaju auto I koji se voze tramvajem
Hajd mi objasni kako invalid u kolicima moze sam uci u tramvaj, ja ti odmah dam 100 KM. Posalji mi ziro racun. Odmah ti uplacujem. Samo mi pojasni.

Sto se tice invalida koji su pokretni, mogu hodati - vjeruj mi da takvi ljudi i vole da hodaju i vise hodaju nego zdravi. Imam u ulazu dvojicu i predju na dan sigurno pet puta vise od mene pjeske, koji sjedim u kancelariji.
holowey

#4341 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by holowey »

Thorgerson wrote:
supercali wrote:
jao_situacije wrote:govorim o stavu mnogih u sarajevu da sve mora biti u 3 koraka i bez puno hodanja
hoćeš da stigneš na vrijeme kreni ranije hoćeš u policiju računaj na 100 metara hodanja

jednostavno je.
Imas invalida? Ko ga jebe sto se pati sa hodanjem od 100 metara
Govorimo o ljudima koji nemaju auto I koji se voze tramvajem
Hajd mi objasni kako invalid u kolicima moze sam uci u tramvaj, ja ti odmah dam 100 KM. Posalji mi ziro racun. Odmah ti uplacujem. Samo mi pojasni.

Sto se tice invalida koji su pokretni, mogu hodati - vjeruj mi da takvi ljudi i vole da hodaju i vise hodaju nego zdravi. Imam u ulazu dvojicu i predju na dan sigurno pet puta vise od mene pjeske, koji sjedim u kancelariji.
sta mislis cemu sluze niskopodna vozila?
Thorgerson

#4342 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

holowey wrote: sta mislis cemu sluze niskopodna vozila?
Opet i za tebe Ajnstajn, je l imamo mi uopste takav tramvaj i jesu li nase stanice tome prilagodjene? Niti ima ikakvog standarda ni bilo cega. Jedna je niza stanica, jedna visa. Jedna manje odmaknuta od sina, jedna vise.

Naravno da je u normalnim drzavama to uredjeno. Kod nas nije. Dok sam vozario, na nekim stanicama jedva mozes uci u tramvaj. I btw koliko si osoba u kolicima vidio u tramvaju u Sarajevu?

Lafo briga za invalide, a prava istina je da je guzici mrsko prosetati posranih 200m. Cuj ej morat ce od tehnicke skole ici do mupa, pa jebote zivot ko da se pora popet na vrh trebevica. :roll:
amar1994

#4343 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

Thorgerson wrote:
Opet i za tebe Ajnstajn, je l imamo mi uopste takav tramvaj i jesu li nase stanice tome prilagodjene? Niti ima ikakvog standarda ni bilo cega. Jedna je niza stanica, jedna visa. Jedna manje odmaknuta od sina, jedna vise.

Naravno da je u normalnim drzavama to uredjeno. Kod nas nije. Dok sam vozario, na nekim stanicama jedva mozes uci u tramvaj. I btw koliko si osoba u kolicima vidio u tramvaju u Sarajevu?

Lafo briga za invalide, a prava istina je da je guzici mrsko prosetati posranih 200m. Cuj ej morat ce od tehnicke skole ici do mupa, pa jebote zivot ko da se pora popet na vrh trebevica. :roll:
:thumbup: :run:
holowey

#4344 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by holowey »

Thorgerson wrote:

upravu si... treba izbrisati pjesacki i ukinuti semafor...neka i dalje pretrcavaju na tom mjestu..bezze se trose pare na farbu i semafor, jos struja...
Thorgerson

#4345 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

holowey wrote:
Thorgerson wrote:

upravu si... treba izbrisati pjesacki i ukinuti semafor...neka i dalje pretrcavaju na tom mjestu..bezze se trose pare na farbu i semafor, jos struja...
Ne treba ni to. Ali ne treba ni ici linijom manjeg otpora. Hocemo li sad svakih 100m stavljati pjesacke prelaze i semafore kako se kome prohtije? Koliko ima lokacija u gradu gdje ljudi moraju hodati i vise od 400m da bi dosli do travmaja, presli ulicu itd? To ti nije palo na pamet?

Ondje se pjesacki nije treba staviti i gotovo. Evo sad sam mjerio, semafor nize dole prema Pofalicima je udaljen 200m (x2 = 400m), ovaj gore prema gradu je 240m (x2 = 480m). Dakle, ti semafori uopste nisu daleko.

Ja gdje stanujem kada krenem da setam imam nekih 400-500m do prvog semafora i prelaza. Ja odmah idem tom putanjom kojom cu najkrace doci do semafora, ne najkracom putanjom do same ceste, pa da je moram pretrcavati ili cekati da se neko smiluje da me pusti i gazati po travi i blatu.

Dakle, ovdje je trebalo samo pjesacki saobracaj usmjeriti prema postojecim semaforima i to je to. Prema semaforu kod americke vec imamo trotar, a ovaj dole nize prelaz prema Pofalicima ide nigdje. I to je greska. Taj prelaz je trebalo uvezati sa kampusom i usmjeriti pjesake da kada hoce da idu na autobusku ili zeljeznicku da odmah u glavi znaju da idu tamo, da se zna da je tamo prelaz. Da se to uradilo, da se kaznio koji pjesak koji proba pretrcati ovamo gore...raja bi to ukapirala i svi bi koristili ovaj dole semafor ili kod americke.

Ovako to ne moze jer do prelaza koji je blizi Pofalicima uopste ne vodi nikakva staza, ali su zato genijalci napravili trotar i stazu koja vodi pravo na cestu. I naravno da ce ljudi pretrcavati. I evo naravno sada da cemo doci do toga da imamo semafor i pjesacki. Znaci imat cemo tri semafora u 600m. To je problem. :-)
Haris.ba

#4346 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Ondje je trebao biti pješački davnih dana. Problem je što je godinama ondje bila kasarna. Pa je taj dio bio izolovan. Htio - nehtio, morao si okolo.

Ono je najbliža veza tramvajske stanice i autobuske stanice. Kad si sa torbama - nema puno razmišljanja. Naravno da je šteta što nisu napravili prothodnik. Ali, bolje staviti pješački, ili ogradu. Treće nema (ima - ali se nema para).
amar1994

#4347 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

Thorgerson wrote: Ne treba ni to. Ali ne treba ni ici linijom manjeg otpora. Hocemo li sad svakih 100m stavljati pjesacke prelaze i semafore kako se kome prohtije? Koliko ima lokacija u gradu gdje ljudi moraju hodati i vise od 400m da bi dosli do travmaja, presli ulicu itd? To ti nije palo na pamet?

Ondje se pjesacki nije treba staviti i gotovo. Evo sad sam mjerio, semafor nize dole prema Pofalicima je udaljen 200m (x2 = 400m), ovaj gore prema gradu je 240m (x2 = 480m). Dakle, ti semafori uopste nisu daleko.

Ja gdje stanujem kada krenem da setam imam nekih 400-500m do prvog semafora i prelaza. Ja odmah idem tom putanjom kojom cu najkrace doci do semafora, ne najkracom putanjom do same ceste, pa da je moram pretrcavati ili cekati da se neko smiluje da me pusti i gazati po travi i blatu.

Dakle, ovdje je trebalo samo pjesacki saobracaj usmjeriti prema postojecim semaforima i to je to. Prema semaforu kod americke vec imamo trotar, a ovaj dole nize prelaz prema Pofalicima ide nigdje. I to je greska. Taj prelaz je trebalo uvezati sa kampusom i usmjeriti pjesake da kada hoce da idu na autobusku ili zeljeznicku da odmah u glavi znaju da idu tamo, da se zna da je tamo prelaz. Da se to uradilo, da se kaznio koji pjesak koji proba pretrcati ovamo gore...raja bi to ukapirala i svi bi koristili ovaj dole semafor ili kod americke.

Ovako to ne moze jer do prelaza koji je blizi Pofalicima uopste ne vodi nikakva staza, ali su zato genijalci napravili trotar i stazu koja vodi pravo na cestu. I naravno da ce ljudi pretrcavati. I evo naravno sada da cemo doci do toga da imamo semafor i pjesacki. Znaci imat cemo tri semafora u 600m. To je problem. :-)
ma kome objasnjavas , ljudi i previse jedu govna :thumbup:

Boldano
:lol: :lol: :lol: , zato nece kasnit na bus 8)

PS. Sta ocekivati od papnskog sistema i projektanata koji veze nemaju sa inzinjeringom :run:
supercali

#4348 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

Thorgerson wrote:

Ne ravnaj svijet po sebi
Uzmi oca majku nanu dedu ako su zivi pa stavi se u njihov polozaj da moras ici do mupa
Kad to budes shvatio mislim da ces promjeniti misljenje

Meni licno nije problem ja na posao idem 2 stanice pjeske znaci ja bih trebao govoriti ukinite tramvaj mebi ne treba nikako
Ukinite glavnu meni ne treba nek bude kao wills setnica
holowey

#4349 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by holowey »

Thorgerson wrote:
holowey wrote:
Thorgerson wrote: Opet i za tebe Ajnstajn, je l imamo mi uopste takav tramvaj i jesu li nase stanice tome prilagodjene? Niti ima ikakvog standarda ni bilo cega. Jedna je niza stanica, jedna visa. Jedna manje odmaknuta od sina, jedna vise.

Ne treba ni to. Ali ne treba ni ici linijom manjeg otpora. Hocemo li sad svakih 100m stavljati pjesacke prelaze i semafore kako se kome prohtije? Koliko ima lokacija u gradu gdje ljudi moraju hodati i vise od 400m da bi dosli do travmaja, presli ulicu itd? To ti nije palo na pamet?

ali sta ocekujes? da neko stoji sa kandjijom i kandjija svakog ko pretrcava cestu?

gledaj gdje je trava utabana i tu poplocaj stazu...nemoj je poplocavati gdje estetski mislis nego kuda je stoka vec ugazila jer uzalud je poplocavati ako se nece koristiti...e tako i ovaj pjesacki...
kakaljin

#4350 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Haris.ba wrote:Ondje je trebao biti pješački davnih dana. Problem je što je godinama ondje bila kasarna. Pa je taj dio bio izolovan. Htio - nehtio, morao si okolo.

Ono je najbliža veza tramvajske stanice i autobuske stanice. Kad si sa torbama - nema puno razmišljanja. Naravno da je šteta što nisu napravili prothodnik. Ali, bolje staviti pješački, ili ogradu. Treće nema (ima - ali se nema para).
Kada si sa torbama i hoces na autobusku stanicu, iz nekog dijela si grada onda ganjsa tramvaj br 1 li 4 u zavisnosti odakle ides, a ako ides z kampusa ides na najblizi pjesacki prelaz prelazis tu, a ne preko ceste koja ima 4 saobracajne trake i to rads mimo propisa i jer si navikao da prelazis gdje god hoces. Treba se prilagoditi pravlima u gradu ii propisma.

Trebali su ogradu staviti skorz od jednog semafora do drugog da sprjece prelaske pjesaka mimo pjesackog
Post Reply