Pozdrav ljudi,
Ove godine napokon odlučih da promijenim sistem grijanja, pa budući da sam još zelen po ovom pitanju nadam se da će iskusni forumaši moći ponuditi par korisnih savjeta. Ne zamjerite ako je neko već pitao isto, dosta sam vremena proveo čitajući prethodne stranice ali opet nekako je lakše da direktno pitam a vjerujem da ima još dosta ljudi kojima bi iste te informacije mogle dobro doći. Inače sve pohvale za temu
Naime ljetos, po super akciji kupljena ova duvaljka:
http://www.termal-int.com/bs/termal-kamin-10
Dakle Termal, 10 kW, trenutno grijem cca 50 m2: dnevni boravak sa kuhinjom, sobu i weseli centar. Oko kuće je izolacija stiropor 10 cm. Kamin je ljetos osposobljen i pušten u probni rad međutim tek sa nedavnim padom temperatura sam ga krenuo intenzivnije koristiti. Ono što me kopka jeste učestalo javljanje greške i zaustavljanje rada kamina. Sve postavke su podešene na "Auto" kako je i navedeno u uputstvu i po preporuci servisera. Jedino na meniju za izbor kvalitete peleta su ponuđene postavke od 1-3.
Kamin ponekada upali iz prve a ponekada po nekoliko puta zaredom javi istu grešku - neuspješna potpala. Nakon 10-ak minuta doziranja javi se alarm. Kada se to desi obično promjenim vrijednost sa npr. 1 na 2 i potpala se uspješno izvrši. Eh sada zna se desiti da nakon što kamin dostigne traženu temperaturu (trenutno sam postavio na 25 stepeni), isti se ugasi i nakon što temperatura padne na 21-22 stepena, ponovo se automatski upali. Sada me buni, jer ponekada se dešava da ta druga potpala uspije bez problema a vrlo često se dešava da na ovom „drugom“ paljenju ponovo dođe do iste greške. Doziranje potraje opet nekih cca 10 minuta ali potpala ne uspije. Bune me ove oscilacije, nekada radi perfektno a nekada nikako. Imam li razloga za brigu ili je ovo "normalna pojava"? Naravno, nakon svake upotrebe, kamin detaljno očistim, usisivač radi 3 smjene.
Čitajući prethodne stranice čini mi se da se sve svodi na kvalitetu peleta. Gorivo koje trenutno koristim je ovo, ima li neko iskustva sa istim?

Unaprijed hvala na svim savjetima.