Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4326 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

probook wrote: Nikako mi nisu jasni ljudi koji cekaju 9-10 mjesec da nabavljaju pelet.
Pelet ( bilo koje grijanje ) je samo jedna od rupa koju treba zakrpiti :D , nemaju svi keš u svakom trenutku.
Inače , čini mi se da se histerija oko peleta smiruje , ko je mislio preći na pelet - prešao je a dosta ljudi je kupilo pelet. Cijena je stabilna od maja na ovamo i ne mislim da će nešto potražnja ( a time i cijena ) bitnije rasti.
Nadam se da će se tržište dodatno ustabiliti i da razlika ljetne i zimske cijene neće biti veća od 50-tak KM/t.
almirkoba

#4327 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

vidim na piku trenutno pelet 350 i plus

u bingu 315km :) nisam gledao koji je proizvođač
probook

#4328 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by probook »

maks_rs wrote:
probook wrote: Nikako mi nisu jasni ljudi koji cekaju 9-10 mjesec da nabavljaju pelet.
Pelet ( bilo koje grijanje ) je samo jedna od rupa koju treba zakrpiti :D , nemaju svi keš u svakom trenutku.
Inače , čini mi se da se histerija oko peleta smiruje , ko je mislio preći na pelet - prešao je a dosta ljudi je kupilo pelet. Cijena je stabilna od maja na ovamo i ne mislim da će nešto potražnja ( a time i cijena ) bitnije rasti.
Nadam se da će se tržište dodatno ustabiliti i da razlika ljetne i zimske cijene neće biti veća od 50-tak KM/t.
Eto deveti mjesec je idealan :mrgreen: djeca polaze u skolu, zimnica se sprema itd. mnogo vise troskova nego u maju mjesecu al’ eto.
doktorrr

#4329 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by doktorrr »

Čiji pelet (proizvodjač) prodaje Bingo ove sezone?
Nadzorna_ploca

#4330 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Stigao jucer radijalov pelet, 4 palete. Kupljen na sajmu. Ubacio smjestio nisam probao loziti. :mrgreen:
maximilijan333

#4331 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

Grejna povrsina kuce, prizemlje i sprat, kuca 11x10, 8cm stiropora i obicna drvena stolarija, iznad toga je sustanarov sprat i nema razvedeno grijanje. Potrosnja za proslu sezonu iznosila nepunih 5 tona peleta. Ove godine sam uspio na spratu uraditi rigips po plafonima, a izmedju rigipsa i ploce sam ubacio 10 cm tervola komplet sprat. Pitanje, kolika bi usteda trebala biti u ovoj sezoni s obzirom na navedenu izolaciju koju sam uradio po plafonima sprata, cisto zbog narudzbe peleta, hvala unaprijed pozzz...
Maraschino

#4332 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

maximilijan333 wrote:Grejna povrsina kuce, prizemlje i sprat, kuca 11x10, 8cm stiropora i obicna drvena stolarija, iznad toga je sustanarov sprat i nema razvedeno grijanje. Potrosnja za proslu sezonu iznosila nepunih 5 tona peleta. Ove godine sam uspio na spratu uraditi rigips po plafonima, a izmedju rigipsa i ploce sam ubacio 10 cm tervola komplet sprat. Pitanje, kolika bi usteda trebala biti u ovoj sezoni s obzirom na navedenu izolaciju koju sam uradio po plafonima sprata, cisto zbog narudzbe peleta, hvala unaprijed pozzz...
Potrosnju diktira stotinu faktora. kako smo ono rekli, ti grijes gubitke. Sto su manji manja potreba za zagrijavanjem

Dobro je to sto si uradio izolaciju plafona jer se i tu apsorbuje nepotrebna toplota. Koliko je to u potrosnji, tesko je reci. Opet zavisi i od zime. Ako bude hladnija zima bez obzira na tvoju novu izolaciju opet ces mozda potrositi isto...tako da je tesko reci...ali izolacija je osnov u ustedi.
kadic

#4333 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kadic »

sta mislite sta je uzrok visoke cjene peleta: sirovina, monopol, proizvođači, trgovci, drzava-pogresna politika, neinformiranost........
Maraschino

#4334 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Sve od toga pomalo a najvise nakupci(Hifa i drugi).
rovac13

#4335 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Sve od toga ali krivi su i kupci sami.

Kad je one teske zime skocio na 600km a normalno kostao 250 ljeto ranije.........zasto su ljudi placali toliko pelet.......meni to nikad nije bilo jasno.

Mojim roditeljima na sprat kuce na tim hladnocama islo 2 vrece na dan ili malo vise.......to je tona mjesec 600km

Upalis grijalice budes gospodin ne mogu potrosit vise od 600 km za mjesec u tom spratu.

Jednostavno cijena nigdje veze.......a ljudi cekaju u redu ko u ratu......cekaju pelet i daju para koliko ovi kazu.

Gdje je logika.
Maraschino

#4336 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

U Krajini nestalo drveta za ogrjev: Cijene enormno porasle, inspekcije na terenu
https://www.biscani.net/u-krajini-nesta ... -terenu-2/

Vjerovatno ce ovako i za pelet reagovati. :oops:
turbofolk

#4337 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by turbofolk »

Nadzorna_ploca wrote:Stigao jucer radijalov pelet, 4 palete. Kupljen na sajmu. Ubacio smjestio nisam probao loziti. :mrgreen:
Izvini, zanima me koji su ti pelet poslali, onaj svoj prepoznatljivi u crno žutoj vreći ili neki u zelenoj vreći ispisanoj na (valjda) talijanskom jeziku. Ja takođe na sajmu u Gračanici naručio i dobio obećanje, da će mi pelet biti istog kvaliteta kao i prošle zime. Još mi onaj šef kaže, ne bude li ti dobar, zovi nas, mi ćemo o svom trošku vratit i poslat ti drugi ili vratit pare. I onda, neki dan mi pošalju ovaj u zelenoj vrećici i kažu da je to njihov pelet za izvoz :roll:

Dakle, nisam dobio ovaj: Image

Nego ovaj: Image
Nadzorna_ploca

#4338 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

turbofolk wrote:
Nadzorna_ploca wrote:Stigao jucer radijalov pelet, 4 palete. Kupljen na sajmu. Ubacio smjestio nisam probao loziti. :mrgreen:
Izvini, zanima me koji su ti pelet poslali, onaj svoj prepoznatljivi u crno žutoj vreći ili neki u zelenoj vreći ispisanoj na (valjda) talijanskom jeziku. Ja takođe na sajmu u Gračanici naručio i dobio obećanje, da će mi pelet biti istog kvaliteta kao i prošle zime. Još mi onaj šef kaže, ne bude li ti dobar, zovi nas, mi ćemo o svom trošku vratit i poslat ti drugi ili vratit pare. I onda, neki dan mi pošalju ovaj u zelenoj vrećici i kažu da je to njihov pelet za izvoz :roll:

Dakle, nisam dobio ovaj: Image

Nego ovaj: Image
I ja sam taj drugi dobio. Sta i kakav ce biti ne znam. I ja sam preko garancije kupovao. Ako sta useru dogodine cu ih javno popljuvati na sajmu da cuje po sale.
sabanss

#4339 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Pa ovaj drugi meni izgleda bolje?
Maraschino

#4340 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

koji je prvi a koji drugi ne znam ali vidim da je ovaj za italiju svjetliji sto znaci kvalitetniji.
Nadzorna_ploca

#4341 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Maraschino wrote:koji je prvi a koji drugi ne znam ali vidim da je ovaj za italiju svjetliji sto znaci kvalitetniji.
Taj svjetliji je za talijansku bagru. :mrgreen:
Opet kazem da pricekamo pocetak lozenja pa cemo onda suditi. Obecali su kvalitet. Ako au hostapleri nece valjati.
Maraschino

#4342 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Nadzorna_ploca wrote:
Maraschino wrote:koji je prvi a koji drugi ne znam ali vidim da je ovaj za italiju svjetliji sto znaci kvalitetniji.
Opet kazem da pricekamo pocetak lozenja pa cemo onda suditi. Obecali su kvalitet. Ako au hostapleri nece valjati.
Valjda ce biti dobar inace im zaprijeti da ces ih obrukati na sajmu. :D
Nadzorna_ploca

#4343 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Maraschino wrote:
Nadzorna_ploca wrote:
Valjda ce biti dobar inace im zaprijeti da ces ih obrukati na sajmu. :D
Necu prijetiti nego samo zavrsiti to. A mozda i ko inspektor s ovlastima odem ali to je druga tema. :mrgreen:
turbofolk

#4344 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by turbofolk »

Nadzorna_ploca wrote:
I ja sam taj drugi dobio. Sta i kakav ce biti ne znam. I ja sam preko garancije kupovao. Ako sta useru dogodine cu ih javno popljuvati na sajmu da cuje po sale.
Hvala na odgovoru. Dakle nadam se da je pelet kvalitetan. Ako ne budeš zadovoljan, molim te objavi i na ovoj temi, a i ja ću. Ako bude dobar, ja ću prvi doći i pohvaliti ga, kao što sam ga, uostalom i zimus hvalio.
Nadzorna_ploca

#4345 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

turbofolk wrote:
Nadzorna_ploca wrote:
Hvala na odgovoru. Dakle nadam se da je pelet kvalitetan. Ako ne budeš zadovoljan, molim te objavi i na ovoj temi, a i ja ću. Ako bude dobar, ja ću prvi doći i pohvaliti ga, kao što sam ga, uostalom i zimus hvalio.
Svakako. :thumbup:
almirkoba

#4346 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

ja sam prošle godine koristio taj žuti od radijala i jako je oscilirao sa kvalitetom, i nije mi bio kvalitetan kao pelet od sezone prije druge marke, zato na mene nije ostavio neki utisak i nisam ga ove godine uopšte gledao, pa sam uspio nabavit kovanov.
lethalthreat

#4347 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by lethalthreat »

Pozdrav ljudi,

Ove godine napokon odlučih da promijenim sistem grijanja, pa budući da sam još zelen po ovom pitanju nadam se da će iskusni forumaši moći ponuditi par korisnih savjeta. Ne zamjerite ako je neko već pitao isto, dosta sam vremena proveo čitajući prethodne stranice ali opet nekako je lakše da direktno pitam a vjerujem da ima još dosta ljudi kojima bi iste te informacije mogle dobro doći. Inače sve pohvale za temu :thumbup:

Naime ljetos, po super akciji kupljena ova duvaljka:
Image

http://www.termal-int.com/bs/termal-kamin-10
Dakle Termal, 10 kW, trenutno grijem cca 50 m2: dnevni boravak sa kuhinjom, sobu i weseli centar. Oko kuće je izolacija stiropor 10 cm. Kamin je ljetos osposobljen i pušten u probni rad međutim tek sa nedavnim padom temperatura sam ga krenuo intenzivnije koristiti. Ono što me kopka jeste učestalo javljanje greške i zaustavljanje rada kamina. Sve postavke su podešene na "Auto" kako je i navedeno u uputstvu i po preporuci servisera. Jedino na meniju za izbor kvalitete peleta su ponuđene postavke od 1-3.

Kamin ponekada upali iz prve a ponekada po nekoliko puta zaredom javi istu grešku - neuspješna potpala. Nakon 10-ak minuta doziranja javi se alarm. Kada se to desi obično promjenim vrijednost sa npr. 1 na 2 i potpala se uspješno izvrši. Eh sada zna se desiti da nakon što kamin dostigne traženu temperaturu (trenutno sam postavio na 25 stepeni), isti se ugasi i nakon što temperatura padne na 21-22 stepena, ponovo se automatski upali. Sada me buni, jer ponekada se dešava da ta druga potpala uspije bez problema a vrlo često se dešava da na ovom „drugom“ paljenju ponovo dođe do iste greške. Doziranje potraje opet nekih cca 10 minuta ali potpala ne uspije. Bune me ove oscilacije, nekada radi perfektno a nekada nikako. Imam li razloga za brigu ili je ovo "normalna pojava"? Naravno, nakon svake upotrebe, kamin detaljno očistim, usisivač radi 3 smjene.

Čitajući prethodne stranice čini mi se da se sve svodi na kvalitetu peleta. Gorivo koje trenutno koristim je ovo, ima li neko iskustva sa istim?

Image
Unaprijed hvala na svim savjetima.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#4348 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitar sa Kariba »

Vjerovatno ti je los grijac koji pali pelet.
rovac13

#4349 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ja sam imao na termoflux nekad greske kod paljenja i kod nas nije bilo do grijaca.
Grijac ako ne radi nece upalit ni jednom.

Ako nije dobra smjesa doziranje peleta- kolicina zraka.....pelet zna da potusi vatru istekne vrijeme dozvoljeno za potpalu i onda ide alarm greska sve stane.

Ja sam rijesio tako sto sam skontao u meni gdje se stima doziranje peleta i snaga ventilatora (zraka) i podesio bolji omjer.
Treba pratit kako se ponasa temperatura u dimnjaku ako ima na displeju.

Nekad zna krenut rast temp,i onda ako je preveliko doziranje peleta,gasi vatru,neda da se rasplamsa....u tom slucaju smanjim doziranje peleta kod potpale.

Ili ako je za vrijeme potpale premalo peleta u lozistu onda nravno pojacat doziranje kod potpale.

Obicno kad kupim novi pelet onda malo precesljam kako potpaljuje i kako radi pa malo dotegnem pritegnem,i poslije sve ok.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#4350 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitar sa Kariba »

Moze biti, samo je ovo kamin. Nisam siguran da ima regulaciju snage ventilatora kod potpale. Grijac moze da oslabi, jednostavno nema vise snagu da uzari dovoljno i sporije dostize temperaturu paljenja zbog toga istekne vremenski period te se upali se alarm. Medjutim koliko skontah kamin je u garanciji i mislim da ovo nije normalno ponasanje treba da zoves servis.
Kod mene je slican kamin i imao sam iste probleme koji su rijeseni zamjenom grijaca.
Post Reply