Tako izgleda. Javasluk pravdaj ratom koji je zavrsen prije 25 godina.[/quote]Styling wrote:Kod nas ce rat i iducih 50 godina biti opravdanje za svedetroit-mercy wrote:Samo što ti gradovi nisu preživili bombardovanje, granatiranje, jebeni rat koji je uništio infrastrukturu gradasaale wrote:[quote="Styling"
Naravno, treba da se gradi ali sa nekim planom i programom, a ne da svako posadi zgradu gdje mu je ceif. Sarajevo ima specificnu geografiju, o tome treba voditi racuna. Nije Beograd ni Zagreb da mozes ici u sirinu koliko te volja. A i u ovim gradovima veliki soping centri su smjesteni izvan grada. PO gradu se voze trulje stare po 25-30 godina, toga u drugim evropskim gradovima nema. Cak u odredjenim gradovima imas restrikcije za oznju po centru grada.
Zakon je tako uredjen da opcine mogu da grade kako hoce, a misljenje Zavoda za planiranje se uzima samo kao neobavezna informacija. Drugi problem je sto je SDA kadar poklopio oba zavoda, i za planiranje i za izgradnju i rastjerao strucne a postavio kadrovcice i djecu politicara koja su fakultete zavrsavala bez da se pojave na predavanjima. Mene su drzali tri godine kao projektanta sa ugovorima o djelu da me ne zaposle zastalno, cuvali mjesto za podobnog ... nakon deset godina me zvali natrag da im opet crtam prostorne planove srceparajucom pricom da ja lijevom nogom projektujem bolje od svih zaposlenih u zavodu, da nemaju kvalitetnog kadra - nije mi palo na pamet da opet radim za makarone a da drugi beru kajmak sa mojih ledja.
Infrastruktura grada nije dotaknuta granatiranjem, mozemo govoriti o stetama na postojecim objektima. Problem grada je seljacki mentalitet trpanja u centar umjesto sirenja grada. Nedostatak zelenih povrsina i zelenih zasada, zastita voda, imamo kanalizaciju koja direktno otice u Miljacku i Bosnu. Administracija treba da se izvlaci van grada, kao i industrijske zone. Administrativni dio treba siriti od Alipasina preko zone Stupa u pravcu Reljeva, iskoristiti zone oko objekta BH televizije, sve je to idealno za gradnju.
Ima grad neiskoristenih ili lose koristenih prostora, ali kako rekoh, primitivac dosao u grad i on misli da je centar grada trista metara oko Vjecne vatre, i u tih trista metara bi da natrpa sve. Ljudi skucene duse skuceno razmisljaju.