Pa izgubili nismo sigurno.insomnia78 wrote:Ako tako brojis onda smo i mi pobjedili
Po kojim bi ti parametrima gledao taj sukob u Libanu ?
Pa izgubili nismo sigurno.insomnia78 wrote:Ako tako brojis onda smo i mi pobjedili
Jesi mozda mislio na pricu ne mjesajte se u Jemen a mi cemo ostavit Siriju ili si mislio na nesto drugo, iskreno ne pratim bas situaciju u JemenuChallenger__ wrote:Budućnost Sirije će odrediti epilog konflikta između Saudijske Arabije, Huta/Salleha i tzv. "Islamske države".RepublikanskaGarda wrote:i onda na kraju shvatiš da je sirija u jednom tunelu u kojem se ne nazire svijetlo..., jel ima tko od vas vrlih analitičara neki prijedlog ili neko razmišljanje na tu temu, zaboravio sam spomenut stanje sirijske dijaspore u Zagrebu, ona je lapo-lapo sa tim da 90% ovih koji podržava pobunjeike podržava ih jer ne mogu smislit Assada a ne zato što u njima vide neku alternativu za budućnost Sirije, a ista stvar i sa lojalistima, većina ih je i ostala u Hrvatskoj zbog protivljenja i neslaganja sa Hafezovom diktaturom al opet smatraju da je Baath partija manje zlo od oporbenjaka, na kvartu di ja živim ima jedna sunitska familija porijeklo iz Al-Bab-a, uglavnom reći ću vam da smo bili dobri obiteljski prijatelji do početka građanskog rata

Ma nema veze, mrsko mi se natakatimirsek wrote:Pa izgubili nismo sigurno.insomnia78 wrote:Ako tako brojis onda smo i mi pobjedili![]()
Po kojim bi ti parametrima gledao taj sukob u Libanu ?
ima ovdje puno boljih poznavalaca sirije od mene, ukljucujuci i tebe logicno, ali vecini obicnog vijeta je sigurno pun kurac patnji i gladi. s jedne strane moze biti asad, a sa druge nekoliko predstavnika raznih fsa grupacija.RepublikanskaGarda wrote:ma kad bolje razmislim to je nemoguća misija, sa jedne strane je assad ali tko je ta ključna osoba sa druge strane?
Ne, nisam to mislio. Sirijski konflkt je u osnovi proxy-war regionalnih i globalnih igrača. Taj rat za "Novi Bliski istok" se proširio na saudijski "podrum" i predvorje Jemen i ako Saudi (te njihova i katarska proxy-emanacija ISIL) izgube taj rat, Sirija će odahnuti.RepublikanskaGarda wrote:Jesi mozda mislio na pricu ne mjesajte se u Jemen a mi cemo ostavit Siriju...
Hmmmm.Challenger__ wrote:Hoću reći da se težište čitavog ovog procesa na Magrebu i Bliskom istoku pomjerilo prema Rijadu od kako su Salleh/Huti u ofanzivi. Ishod tog procesa i potresa će determinisati budućnost čitave regije a samim tim i Sirije. Dakle, ni u snu ne vjerujem u višedecenijski/višegodišnji rat bez kraja.
Daleko smo od početka krize (2011) i sad smo bliži raspletu.
Ma kakva crna 'FSA', to uopste ne postoji! Postoje desetine grupa kojima je zajednicka jedino borba protiv Asada i koje su zapadni mediji prema instrukcijama zapadne politike nazvali romanticnim imenom FSA. Oni su kompaktni kao navijaci Zelje, Sarajeva, Celika, Veleza i Slobode. Dakle, zajedno navijaju za BiH, a medjusobno se ne podnose, niti medju njima postoji ikakva koordinacija. Ponekad se sklopi neko prijateljstvo za koje se nikada ne zna koliko ce trajati.vivaldi wrote:
ima ovdje puno boljih poznavalaca sirije od mene, ukljucujuci i tebe logicno, ali vecini obicnog vijeta je sigurno pun kurac patnji i gladi. s jedne strane moze biti asad, a sa druge nekoliko predstavnika raznih fsa grupacija.
ostaje problem ovih najzadrtijih isila i nusre i tu se amerika mora umjesati intenzivnom jednosmjesecnom vojnom avio akcijom da ih razbije u najsitnije atoma (da im neda da skupe u grupe vece od 10 ljude), a onda da sirijsci zavrse posao.
ameri se prije ili kasnije moraju umjesati svakako jer ako asad izgubi, ovi ce fsa ekspresno nalupat. problem za amere i okolinu u tom slucaju je sto se radikali time nebi zadovoljili. ti ljudi ne znaju nista drugo raditi sem ratovati niti imaju nekih drugih ciljeva. poslije sirije bi odamh udarili negdje po komsiluku, a to onda opet ugroazava direktno ili indirektno americke interese.
zato mislim da bi mogli napraviti neki dejton uz naravno obecanje koje milijarde donacija za hranu i obnovu
Da, tako se trese KSA, ali ne pita se samo "zapad" (BTW, ko je taj "zapad"?). Odavno. Da, težište bliskoistočne drame se neumoljivo pomjera ka Rijadu, tenzije rastu, a status quo je nemoguć jer čitav region vri.jastuk1 wrote:Hmmmm.
Ja opet mislim da nema zadugo nikakvih raspleta, već samo određenih zamrzavanja stanja na terenu. To naravno podrauzmijeva mini ofanizve ali bez suštinski bitnih pomaka. Zapadu sada (zadnjih godinu dana) nipošto ne odgovara skidanje genocidaša, jer im se destabilizira njihova prešs Saudija. Kad bi rebeli (bilo koji) pretjerano uznapredovali, odjednom bi režim ili druga suprotna strana počeli dobivati info iz nepoznatih izvora o tome gdje su rebeli/neprijatelji da ih lakše potamane. Nažalost, status quo se mora održati po svaku cijenu. Mira u Siriji nema jer im ne odgovara mir.
Oni su kompaktni kao navijaci Zelje, Sarajeva, Celika, Veleza i Slobode...

Piše ti u samoj vijesti. Sukob između pro-ISIL frakcije i one druge antivladine frakcije. Krajnji jugozapad provincije Dara i provincije Kuneitra.kojem jatu pripadaju ovi poubijani

https://www.radnicka-fronta.org/2014/12 ... evolucija/Pinar Öğünç: intervju s Davidom Graeberom
Profesor antropologije na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti, aktivist i anarhist David Graeber napisao je članak za Guardian u listopadu ove godine, u prvim tjednima DA’IŠ-ove masovne ofenzive na Kobane, u kojem postavlja pitanje zašto svijet ignorira revolucionarne sirijske Kurde.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.83 ... 2&z=15&m=bfosna2014 wrote:*#Syria | #Hezbollah/#SAA liberate the village and hill on 'Masebeen and alHarsh' in #Idlib

cbrt wrote:http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.83 ... 2&z=15&m=bfosna2014 wrote:*#Syria | #Hezbollah/#SAA liberate the village and hill on 'Masebeen and alHarsh' in #Idlib
To selo ti je ono kraj kojega su juče (prekjuče) pogođena 3 tenka (jedan zasigurno i uništen) i odakle sam i ja postavljao snimke...odmah pored Arihe...nikad nije palo u rebelske ruke jednostavno se vojska povukla a ovi ga nisu zauzeli predviđejući kontranapad...brdo je Buthaina i juče su ga držali rebeli i mislim kako se ništa nije promenilo...
]
da im nikad vise nije palo na pamat udarat po njima,dobro ovo u siriji i na granici se ne racuna...insomnia78 wrote:Jel to ono kad su pobjedili?Plastikaa wrote:kako su izraelce maltretirali i kako su im razbijali "najbolji tenk na svijetu Merkava" i dobit ces odgovor na svoje pitanje zasto je to profesionalna vojska

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ba ... ste-damaskBashar al-Assad pozvao alevite da napuste Damask
Bashar al-Assad preseljava oficirske porodice i druge alevite na obalu, pa se nagađa o proglašenju alevitske države.
Iseljavanje alevita iz Damaska uslijedilo je nakon ujedinjenja dvije velike vojne frakcije [EPA]
Piše: Omar Abu Khalil
Latakia - Novinar, koji je u bliskoj vezi sa sirijskim režimom, potvrdio je za Al Jazeeru da su obavještajne službe Bashara al-Assada u prošli petak tražile od alevita nastanjenih u Damasku – koji nemaju potrebe da se dalje zadržavaju u gradu – da pod hitno napuste Damask i presele se na obalno područje Sirije.
Ovaj novinar, koji je želio ostati anoniman, istakao je da su u zahtjevu priložene smjernice kojima se nalaže nužno prebacivanje oficirskih porodica isključivo u grad Tartous. Sirijski režim je za te potrebe obezbjedio i vojne kamione za prevoz oficirskih porodica, dok je od ostalih alevita zatraženo da se upute u svoja sela iz kojih su i došli u Damask.
Skrenuo je pažnju da je veliki broj alevitskih porodica odgovorio na ovaj poziv te da su napustili Damask, uputivši se ka obali. Vidio je na stotine kamiona natovarenih namještajem kako stoje u koloni na punktu sirijskog režima na sjevernom ulazu u grad Damask gdje čekaju odobrenje kako bi mogli krenuti.
Neizvjesnost i strah
Novinar navodi da aleviti u Damasku žive u nezapamćenoj panici, dok većina njih ne zna šta da učine. Pojedini su donijeli odluku da ostanu u Damasku, dok je jedan dio njih otputovao za Liban preko graničnog prelaza Al-Masnaa.
Prema riječima aktiviste Mohammeda Al-Banyasija, u grad Tartous pristigle su porodice na desetine alevitskih oficira. Smješteni su po oficirskim klubovima i hotelima, dok su pojedini odsjeli kod svoje rodbine ili u svojim porodičnim kućama.
Al-Banyasija smatra kako je začuđujuća stvar u svemu tome da aleviti napuštaju Damask i sele se u obalna područja, dok u isto vrijeme veliki broj alevitskih stanovnika iz tog djela zemlje bježi u mjesta poput Jabal Mohsena u Tripoliju i predgrađa južnog Bejruta.
Umm Basil, supruga jednog od oficira koji je došao u Tartous, izrazila je ogromni strah zbog svega što se dešava, te je istakla da ne zna zbog čega su obavještajne službe zahtijevale od njih da napuste Damask. Upravo zbog toga što im nisu dali nikakvo objašnjenje zašto da to urade, aleviti su uznemireni i zbunjeni te ne znaju šta da učine.
U telefonskom razgovoru za Al Jazeeru rekla je: „Otkako su počele borbe u Siriji nije prošao ni dan, a da se nismo brinuli. Na nas su padale granate. Stalno živimo u strahu od smrti. Moj suprug ide po ratištima, a sada nas sele iz Damaska. Želimo da se ova zabrinutost okonča, kako bismo živjeli u miru“.
Alevitska državica
Direktor ureda za medije Generalne uprave za revoluciju Tarek Abdel-Hadi, smatra kako postoje velike šanse da će aleviti napustiti Damask i otići u obalno područje, što će biti uvod za proglašenje Tartousa glavnim gradom te korak koji prethodi proglašenju alevitske države.
Smatra da novi razvoj situacije u posljednjim borbama na geografskom području Sirije ukazuje na sve veću mogućnost podjele države, naročito nakon zaustavljanja pobunjenika na granici Sahl al-Ghaba i činjenice da nisu napali na obalno područje, iako im je ono bilo nadomak ruke, kao i da je za to postojala realna mogućnost.
Tarek smatra kako postoji prijelazni međunarodni dogovor kojim se predviđa okupljanje alevita na obalnom području kako bi im se obezbjedila zaštita nakon pada režima uz pomoć međunarodnih ili arapskih mirovnih snaga.
U isto vrijeme, upozorava na opasnost vjerovanja u sve glasine koje se sve više šire u ovom trenutku, te je naglasio da većina njih potiče od strane sirijskog režima s ciljem da se diskreditiraju opozicioni mediji.
Iseljavanje alevita iz Damaska uslijedilo je nakon ujedinjenja dvije velike vojne frakcije na Istočnoj Ghouti u provinciji Damaska te širenja vijesti koja se pripisuje komandantu Jaish al-Islama (Vojske islama) o njegovoj namjeri da u nekoliko narednih dana napadne na Damask, što je glasnogovornik ovih snaga kasnije demantirao.
Aktivisti smatraju kako postoji vjerovatnoća da je velika vojna parada, koju je izvela Jaish al-Islam u provinciji Damaska, imala presudnu ulogu u tome da sirijski režim donese odluku o hitnom prebacivanju alevita u gradove bliže obali, zbog straha od napada na Damask i preuzimanja kontrole nad ovim gradom.