Sirija

Locked
mirsek

#43226 Re: Sirija

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:
Ako tako brojis onda smo i mi pobjedili
Pa izgubili nismo sigurno. :D
Po kojim bi ti parametrima gledao taj sukob u Libanu ?
RepublikanskaGarda

#43227 Re: Sirija

Post by RepublikanskaGarda »

Challenger__ wrote:
RepublikanskaGarda wrote:i onda na kraju shvatiš da je sirija u jednom tunelu u kojem se ne nazire svijetlo..., jel ima tko od vas vrlih analitičara neki prijedlog ili neko razmišljanje na tu temu, zaboravio sam spomenut stanje sirijske dijaspore u Zagrebu, ona je lapo-lapo sa tim da 90% ovih koji podržava pobunjeike podržava ih jer ne mogu smislit Assada a ne zato što u njima vide neku alternativu za budućnost Sirije, a ista stvar i sa lojalistima, većina ih je i ostala u Hrvatskoj zbog protivljenja i neslaganja sa Hafezovom diktaturom al opet smatraju da je Baath partija manje zlo od oporbenjaka, na kvartu di ja živim ima jedna sunitska familija porijeklo iz Al-Bab-a, uglavnom reći ću vam da smo bili dobri obiteljski prijatelji do početka građanskog rata :)
Budućnost Sirije će odrediti epilog konflikta između Saudijske Arabije, Huta/Salleha i tzv. "Islamske države".
Jesi mozda mislio na pricu ne mjesajte se u Jemen a mi cemo ostavit Siriju ili si mislio na nesto drugo, iskreno ne pratim bas situaciju u Jemenu
DuckZz

#43228 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Libanonske stranice potvrdile, poginula 2 komandanta Hezbolaha tokom posljednjih sukoba u Qalamunu. Pobunjenici su objavili njihova imena još i prije ove potvrde, navodno se na spisku nalazi još jedna osoba.

Tawfeeq Najjar
Image

Ali Ulayyan
Image
insomnia78

#43229 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote:
Ako tako brojis onda smo i mi pobjedili
Pa izgubili nismo sigurno. :D
Po kojim bi ti parametrima gledao taj sukob u Libanu ?
Ma nema veze, mrsko mi se natakati
Hezbolah je pobjedio, Hamas isto
vivaldi

#43230 Re: Sirija

Post by vivaldi »

RepublikanskaGarda wrote:ma kad bolje razmislim to je nemoguća misija, sa jedne strane je assad ali tko je ta ključna osoba sa druge strane?
ima ovdje puno boljih poznavalaca sirije od mene, ukljucujuci i tebe logicno, ali vecini obicnog vijeta je sigurno pun kurac patnji i gladi. s jedne strane moze biti asad, a sa druge nekoliko predstavnika raznih fsa grupacija.

ostaje problem ovih najzadrtijih isila i nusre i tu se amerika mora umjesati intenzivnom jednosmjesecnom vojnom avio akcijom da ih razbije u najsitnije atoma (da im neda da skupe u grupe vece od 10 ljude), a onda da sirijsci zavrse posao.

ameri se prije ili kasnije moraju umjesati svakako jer ako asad izgubi, ovi ce fsa ekspresno nalupat. problem za amere i okolinu u tom slucaju je sto se radikali time nebi zadovoljili. ti ljudi ne znaju nista drugo raditi sem ratovati niti imaju nekih drugih ciljeva. poslije sirije bi odamh udarili negdje po komsiluku, a to onda opet ugroazava direktno ili indirektno americke interese.

zato mislim da bi mogli napraviti neki dejton uz naravno obecanje koje milijarde donacija za hranu i obnovu
Challenger__

#43231 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

RepublikanskaGarda wrote:Jesi mozda mislio na pricu ne mjesajte se u Jemen a mi cemo ostavit Siriju...
Ne, nisam to mislio. Sirijski konflkt je u osnovi proxy-war regionalnih i globalnih igrača. Taj rat za "Novi Bliski istok" se proširio na saudijski "podrum" i predvorje Jemen i ako Saudi (te njihova i katarska proxy-emanacija ISIL) izgube taj rat, Sirija će odahnuti.

Što naravno ne znači da je aktuelnoj vlasti u Siriji zagarantovan opstanak.
Challenger__

#43232 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Hoću reći da se težište čitavog ovog procesa na Magrebu i Bliskom istoku pomjerilo prema Rijadu od kako su Salleh/Huti u ofanzivi. Ishod tog procesa i potresa će determinisati budućnost čitave regije a samim tim i Sirije. Dakle, ni u snu ne vjerujem u višedecenijski/višegodišnji rat bez kraja.

Daleko smo od početka krize (2011) i sad smo bliži raspletu.
DuckZz

#43233 Re: Sirija

Post by DuckZz »

jel to maturski pišeš ?
jastuk1

#43234 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Hoću reći da se težište čitavog ovog procesa na Magrebu i Bliskom istoku pomjerilo prema Rijadu od kako su Salleh/Huti u ofanzivi. Ishod tog procesa i potresa će determinisati budućnost čitave regije a samim tim i Sirije. Dakle, ni u snu ne vjerujem u višedecenijski/višegodišnji rat bez kraja.

Daleko smo od početka krize (2011) i sad smo bliži raspletu.
Hmmmm.

Ja opet mislim da nema zadugo nikakvih raspleta, već samo određenih zamrzavanja stanja na terenu. To naravno podrauzmijeva mini ofanizve ali bez suštinski bitnih pomaka. Zapadu sada (zadnjih godinu dana) nipošto ne odgovara skidanje genocidaša, jer im se destabilizira njihova prešs Saudija. Kad bi rebeli (bilo koji) pretjerano uznapredovali, odjednom bi režim ili druga suprotna strana počeli dobivati info iz nepoznatih izvora o tome gdje su rebeli/neprijatelji da ih lakše potamane. Nažalost, status quo se mora održati po svaku cijenu. Mira u Siriji nema jer im ne odgovara mir.
Kikibombona

#43235 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:
ima ovdje puno boljih poznavalaca sirije od mene, ukljucujuci i tebe logicno, ali vecini obicnog vijeta je sigurno pun kurac patnji i gladi. s jedne strane moze biti asad, a sa druge nekoliko predstavnika raznih fsa grupacija.

ostaje problem ovih najzadrtijih isila i nusre i tu se amerika mora umjesati intenzivnom jednosmjesecnom vojnom avio akcijom da ih razbije u najsitnije atoma (da im neda da skupe u grupe vece od 10 ljude), a onda da sirijsci zavrse posao.

ameri se prije ili kasnije moraju umjesati svakako jer ako asad izgubi, ovi ce fsa ekspresno nalupat. problem za amere i okolinu u tom slucaju je sto se radikali time nebi zadovoljili. ti ljudi ne znaju nista drugo raditi sem ratovati niti imaju nekih drugih ciljeva. poslije sirije bi odamh udarili negdje po komsiluku, a to onda opet ugroazava direktno ili indirektno americke interese.

zato mislim da bi mogli napraviti neki dejton uz naravno obecanje koje milijarde donacija za hranu i obnovu
Ma kakva crna 'FSA', to uopste ne postoji! Postoje desetine grupa kojima je zajednicka jedino borba protiv Asada i koje su zapadni mediji prema instrukcijama zapadne politike nazvali romanticnim imenom FSA. Oni su kompaktni kao navijaci Zelje, Sarajeva, Celika, Veleza i Slobode. Dakle, zajedno navijaju za BiH, a medjusobno se ne podnose, niti medju njima postoji ikakva koordinacija. Ponekad se sklopi neko prijateljstvo za koje se nikada ne zna koliko ce trajati.

Tako imas primjer da Nusra Front gazi tzv. fantomsku 'FSA' u Idlibu, a da u isto vrijeme tzv. FSA izvodi akcije zajedno sa Nusrom u provinciji Dara. Koja budalastina! Nusra je rasformirala Hazm pokret, mozda i najjacu grupu koju su gurali pod okrilje 'FSA'. Hazm pokret je cijelo vrijeme uredno primao vojnu pomoc od Amerike i ekipe. Nusra je razvalila i SRF, ne znam da li vise uopste postoje.

Nusra nije najjaci selefisticki pokret u Siriji, nije ni ISIL.... Najjaci je Islamski front, kolacija koju su pristupile najjace pobunjenicke formacije. Dzejs el islam, Liva tevhid i Ahraru Sham. To su najjace pobunjenicke skupine u Siriji, sve redom selefijske. Njima su se prikljucile jos mnoge jedinice koje cine Islamski front. Oni bi da nema Asada bez problema mogli 1v1 razbucati i ISIL, i Nusru, a o 'FSA' da ne govorim.....

Ako pobunjenici dobiju rat u Siriji ce vladati selefizam, to je 100% sigurno. Nema teorije da neko Islamski front udalji od vlasti. Oni su najjaca snaga pobunjenika, bez IKAKVE konkurencije.
Challenger__

#43236 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Hmmmm.

Ja opet mislim da nema zadugo nikakvih raspleta, već samo određenih zamrzavanja stanja na terenu. To naravno podrauzmijeva mini ofanizve ali bez suštinski bitnih pomaka. Zapadu sada (zadnjih godinu dana) nipošto ne odgovara skidanje genocidaša, jer im se destabilizira njihova prešs Saudija. Kad bi rebeli (bilo koji) pretjerano uznapredovali, odjednom bi režim ili druga suprotna strana počeli dobivati info iz nepoznatih izvora o tome gdje su rebeli/neprijatelji da ih lakše potamane. Nažalost, status quo se mora održati po svaku cijenu. Mira u Siriji nema jer im ne odgovara mir.
Da, tako se trese KSA, ali ne pita se samo "zapad" (BTW, ko je taj "zapad"?). Odavno. Da, težište bliskoistočne drame se neumoljivo pomjera ka Rijadu, tenzije rastu, a status quo je nemoguć jer čitav region vri.

____

Mani se tih teških riječi, nisu od pomoći, ni malo.
Challenger__

#43237 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Oni su kompaktni kao navijaci Zelje, Sarajeva, Celika, Veleza i Slobode...
:lol:

:mrgreen:
Winzento

#43238 Re: Sirija

Post by Winzento »

..naletih na ove danasnje jezive snimke iz Quneitre i iz kratkog posta ne mogu zakljuciti kojem jatu pripadaju ovi poubijani,odnosno kojoj frakciji pripadaju ovi "mujahideen"

..zna li neko nesto vise

"Pro ISIS group Jaish Jihad was completely eliminated by joined mujahideen in Quneitra"

18 +

Image
https://pbs.twimg.com/media/CERZ_gfXIAEa_8F.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CERZ_gmXIAQgCCZ.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CERZ_gzWMAIQeQ-.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CERaMZwWMAMm61g.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CERaMamWMAA7Zyu.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CERZ_hBWoAE26oZ.jpg

ima ih jos ...da ne postavljam
Challenger__

#43239 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

kojem jatu pripadaju ovi poubijani
Piše ti u samoj vijesti. Sukob između pro-ISIL frakcije i one druge antivladine frakcije. Krajnji jugozapad provincije Dara i provincije Kuneitra.
DuckZz

#43240 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Pripadnici FSA Suqur Jabal uništili 23mm top u naselju Al Zahra, Alepo
https://www.youtube.com/watch?v=ypCofSpbua0
Image
Image

Pobunjenici u selu Qastun
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.68 ... 3&z=15&m=b
Image
Image
Image
Image

Ove godine možemo očekivat velike promjene stanja na terenu.
Ovo sam kazao u Januaru a evo već sada ne moram da tražim dalje potvde (Idlib, Kobane).

Sirijska vojska za sada najavila 2 ofanzive, jedna je zasigurno u oblasti Alepa, za drugu još nitko nema informacije.
Na drugoj strani pobunjenici su poslali jasnu sliku, glavni plan je da do kraja godine apsolutno zauzmu cijelu provinciju Idliba, koja će hipotetski postati druga oblast u Siriji u kojoj vlada nema nikakvog prisustva.

Dalje su najavili napad na grad Daru i njegovo kompletno zauzimanje. Trenutno je ovaj plan pomjeren, jedno zbog prisustva ISIL-a, drugo zbog stalne prijetnje vladinih snaga koje napadaju sa boka, npr. Bosra Sham i Quneitra.

Sve u svemu, po mojem mišljenju, Idlib će zasigurno biti zauzet, samo je pitanje vremena i koliko je Sirijska vojska spremna žrtvovat ionako izmorenih jedinica, koje će biti samo topovsko meso dok ista vojska sprema ofanzivu u drugim oblastima.
Drugo mišljenje je da će vladine snage napredovat u okolini Alepa, to sam već kazao a evo vidimo da su zauzeli 3 sela koja i dalje drže.
Challenger__

#43241 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Hassan Nasrallah o Suadima:

"Ružnoća Saudskih zločina u Jemenu samo dodaje ružnoći njihovih lica".

:lol: :lol:

Laku noć.
Kikibombona

#43242 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Porodica stradalog Britanca Erika Scurfileda nastavlja tamo gdje je njihov sin stao.....

Svaka cast za ove ljude!

http://kurdishquestion.com/index.php/ku ... f-ypg.html

Image

Majka i otac stradalog sa Salihom Muslimom, liderom PYD!

Stop ISIS campaign

Tviter profil Erikove majke, sa velikim brojem poruka podrske

https://twitter.com/Vasiliki66

Image

Peticija

https://www.change.org/p/number-10-down ... decisively
Kikibombona

#43243 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Ovaj narod je potpuno lud! Malo su operisani od realnosti, ali sta da se radi! Ne vjerujem da ce ikada skontati, da uopste zele skontati i prihvatiti nacin na koji funkcionise svijet! :D

Image

David Graeber: “Ne. Ovo je autentična revolucija”
Pinar Öğünç: intervju s Davidom Graeberom
Profesor antropologije na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti, aktivist i anarhist David Graeber napisao je članak za Guardian u listopadu ove godine, u prvim tjednima DA’IŠ-ove masovne ofenzive na Kobane, u kojem postavlja pitanje zašto svijet ignorira revolucionarne sirijske Kurde.
https://www.radnicka-fronta.org/2014/12 ... evolucija/

Slucajno nabasao na ovaj link....... Jako zanimljivo i vrijedi procitati!
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#43244 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

nije isključeno da je novinar plaćenik
cbrt

#43245 Re: Sirija

Post by cbrt »

fosna2014 wrote:*#Syria | #Hezbollah/#SAA liberate the village and hill on 'Masebeen and alHarsh' in #Idlib
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.83 ... 2&z=15&m=b
To selo ti je ono kraj kojega su juče (prekjuče) pogođena 3 tenka (jedan zasigurno i uništen) i odakle sam i ja postavljao snimke...odmah pored Arihe...nikad nije palo u rebelske ruke jednostavno se vojska povukla a ovi ga nisu zauzeli predviđejući kontranapad...brdo je Buthaina i juče su ga držali rebeli i mislim kako se ništa nije promenilo...

Još malo mapa severnog Homsa
Image
GeneralBHF

#43246 Re: Sirija

Post by GeneralBHF »

Saudija je trebala uci u Siriju i pocistiti sve. To je bilo jedino rjesenje a ovako ce se ginuti 100 godina bez kraja i ovdje jedna vojna sila mora da napravi odluku. Azraelu ovo definitivno odgovara jer oni mogu da rade sta zele sada su sve ocu na Jemenu, Siriji, Iraku.

Prije ili kasnija ta odluka ce morati da dodje!
sumirprimus

#43247 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

cbrt wrote:
fosna2014 wrote:*#Syria | #Hezbollah/#SAA liberate the village and hill on 'Masebeen and alHarsh' in #Idlib
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.83 ... 2&z=15&m=b
To selo ti je ono kraj kojega su juče (prekjuče) pogođena 3 tenka (jedan zasigurno i uništen) i odakle sam i ja postavljao snimke...odmah pored Arihe...nikad nije palo u rebelske ruke jednostavno se vojska povukla a ovi ga nisu zauzeli predviđejući kontranapad...brdo je Buthaina i juče su ga držali rebeli i mislim kako se ništa nije promenilo...
]

jel to ovo selo...izgleda ko bjezanija... :D
sumirprimus

#43248 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

insomnia78 wrote:
Plastikaa wrote:kako su izraelce maltretirali i kako su im razbijali "najbolji tenk na svijetu Merkava" i dobit ces odgovor na svoje pitanje zasto je to profesionalna vojska
Jel to ono kad su pobjedili?
:lol:
da im nikad vise nije palo na pamat udarat po njima,dobro ovo u siriji i na granici se ne racuna... :D
DuckZz

#43249 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Ovo je već šokantno. Sirijska vojska, Hezbolah, NDF i iracke jedinice su prije par dana zauzele Maydu u Damasku.

Neki dan glavonje iz FSA (doslovno, nije ni Al Nusra niti IF), tražile od Sirijske vojske da se povuku iz Mayde zbog humanitarnih razloga, navodno selo predstavlja neku rutu za civile. A pripadnicima Hezbolaha i NDF-a su zaprijetili da će aktivirat 5 000 vojnika koji se nalaze u centru Damaska.

Ovo je meni, a kamol tek podržavaocima Assada bilo i više nego smiješno i žalosno ...

No ipak :shock: :shock:

Izvještaj reportera FSA iz Mayde, Sirijska vojska se povukla

Još jedan izvještaj, ovaj put je reporter nezavisan

Neki pripadnici NDF-a odbili naredbu da se povuku, nisu dobro završili
http://img912.imageshack.us/img912/81/RMtGSQ.png (nema krvi ali ne volim stavljat mrtve ljude u HD-u)

Image
Opetja033

#43250 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Assad stvara alevitsku drzavu u Latakiji i Tartousu?

Bashar al-Assad pozvao alevite da napuste Damask
Bashar al-Assad preseljava oficirske porodice i druge alevite na obalu, pa se nagađa o proglašenju alevitske države.

Iseljavanje alevita iz Damaska uslijedilo je nakon ujedinjenja dvije velike vojne frakcije [EPA]

Piše: Omar Abu Khalil

Latakia - Novinar, koji je u bliskoj vezi sa sirijskim režimom, potvrdio je za Al Jazeeru da su obavještajne službe Bashara al-Assada u prošli petak tražile od alevita nastanjenih u Damasku – koji nemaju potrebe da se dalje zadržavaju u gradu – da pod hitno napuste Damask i presele se na obalno područje Sirije.

Ovaj novinar, koji je želio ostati anoniman, istakao je da su u zahtjevu priložene smjernice kojima se nalaže nužno prebacivanje oficirskih porodica isključivo u grad Tartous. Sirijski režim je za te potrebe obezbjedio i vojne kamione za prevoz oficirskih porodica, dok je od ostalih alevita zatraženo da se upute u svoja sela iz kojih su i došli u Damask.

Skrenuo je pažnju da je veliki broj alevitskih porodica odgovorio na ovaj poziv te da su napustili Damask, uputivši se ka obali. Vidio je na stotine kamiona natovarenih namještajem kako stoje u koloni na punktu sirijskog režima na sjevernom ulazu u grad Damask gdje čekaju odobrenje kako bi mogli krenuti.

Neizvjesnost i strah

Novinar navodi da aleviti u Damasku žive u nezapamćenoj panici, dok većina njih ne zna šta da učine. Pojedini su donijeli odluku da ostanu u Damasku, dok je jedan dio njih otputovao za Liban preko graničnog prelaza Al-Masnaa.

Prema riječima aktiviste Mohammeda Al-Banyasija, u grad Tartous pristigle su porodice na desetine alevitskih oficira. Smješteni su po oficirskim klubovima i hotelima, dok su pojedini odsjeli kod svoje rodbine ili u svojim porodičnim kućama.

Al-Banyasija smatra kako je začuđujuća stvar u svemu tome da aleviti napuštaju Damask i sele se u obalna područja, dok u isto vrijeme veliki broj alevitskih stanovnika iz tog djela zemlje bježi u mjesta poput Jabal Mohsena u Tripoliju i predgrađa južnog Bejruta.

Umm Basil, supruga jednog od oficira koji je došao u Tartous, izrazila je ogromni strah zbog svega što se dešava, te je istakla da ne zna zbog čega su obavještajne službe zahtijevale od njih da napuste Damask. Upravo zbog toga što im nisu dali nikakvo objašnjenje zašto da to urade, aleviti su uznemireni i zbunjeni te ne znaju šta da učine.

U telefonskom razgovoru za Al Jazeeru rekla je: „Otkako su počele borbe u Siriji nije prošao ni dan, a da se nismo brinuli. Na nas su padale granate. Stalno živimo u strahu od smrti. Moj suprug ide po ratištima, a sada nas sele iz Damaska. Želimo da se ova zabrinutost okonča, kako bismo živjeli u miru“.

Alevitska državica

Direktor ureda za medije Generalne uprave za revoluciju Tarek Abdel-Hadi, smatra kako postoje velike šanse da će aleviti napustiti Damask i otići u obalno područje, što će biti uvod za proglašenje Tartousa glavnim gradom te korak koji prethodi proglašenju alevitske države.

Smatra da novi razvoj situacije u posljednjim borbama na geografskom području Sirije ukazuje na sve veću mogućnost podjele države, naročito nakon zaustavljanja pobunjenika na granici Sahl al-Ghaba i činjenice da nisu napali na obalno područje, iako im je ono bilo nadomak ruke, kao i da je za to postojala realna mogućnost.

Tarek smatra kako postoji prijelazni međunarodni dogovor kojim se predviđa okupljanje alevita na obalnom području kako bi im se obezbjedila zaštita nakon pada režima uz pomoć međunarodnih ili arapskih mirovnih snaga.

U isto vrijeme, upozorava na opasnost vjerovanja u sve glasine koje se sve više šire u ovom trenutku, te je naglasio da većina njih potiče od strane sirijskog režima s ciljem da se diskreditiraju opozicioni mediji.

Iseljavanje alevita iz Damaska uslijedilo je nakon ujedinjenja dvije velike vojne frakcije na Istočnoj Ghouti u provinciji Damaska te širenja vijesti koja se pripisuje komandantu Jaish al-Islama (Vojske islama) o njegovoj namjeri da u nekoliko narednih dana napadne na Damask, što je glasnogovornik ovih snaga kasnije demantirao.

Aktivisti smatraju kako postoji vjerovatnoća da je velika vojna parada, koju je izvela Jaish al-Islam u provinciji Damaska, imala presudnu ulogu u tome da sirijski režim donese odluku o hitnom prebacivanju alevita u gradove bliže obali, zbog straha od napada na Damask i preuzimanja kontrole nad ovim gradom.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ba ... ste-damask
Locked