Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Drvosjeca iz Dejcica

#43176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

madner wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
madner wrote:De se saberi, neznanje nije izgovor za pisanje gluposti.

Entitetski veto postoji zbog nacina glasanja u Parlamentu BIH. Entitetska vlada i parlament ne mogu blokirati, nego samo i iskljucivo zastupnici.
Plastican primjer je sada, prije ovog dogovora bi se sve moglo rjesiti na drzavnom nivou preglasavanjem SNSDa zbog koalicije sa SDSom. Nakon ovog dogovora ne.

Sada mi je jasnije, ljudi veze nemaju ni sta je Bakir potpisao i zasto ce to biti problem.
Nije šija nego vrat, pa ti zastupici su iz entiteta i političkih partija. Misliš da bi zastupnici SNSD-a ili SDS-a glasali za nešto što nije usaglašeno sa entitetskm vladom. Ti opet propuštaš da se ovaj sporazum odnosi samo i samo na put BiH ka EU i ništa više, ostala sva pitanja ostaju kao što je bilo i do sada. :oops:
Ne provaljuj se. Razlika je izmedju DRZAVNI zastupnici i ENTITETSKA vlada.
Ne propustam ja nista, samo konstatujem da pojma nemas ni sta je implikacija ovog sporazuma i zasto dosad nije mogao biti donesen ovakav kakav jeste.
Ne mozes govoriti o posljedicama kada ti je sve isto, odnosno pojma nemas sta je bio problem.
Kakva arogancija jebote ali evo da ti probam pojasniti. Ti državni zastupnici dolaze iz entiteta ne dolaze sa marsa. Oni naravno glasaju u skladu sa politikama partija iz koje dolaze i entiteta. Misliš da državni zastupnik može mimo volje baze glasati za nešto, mislim tehnički može ali bi mu vrlo brzo bila noga. Opet ne kontaš da se ovaj sporazum odnosi SAMO NA PUT BIH KA EU I NIŠTA VIŠE.
Drvosjeca iz Dejcica

#43177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

JThomas wrote:
madner wrote:De se saberi, neznanje nije izgovor za pisanje gluposti.

Entitetski veto postoji zbog nacina glasanja u Parlamentu BIH. Entitetska vlada i parlament ne mogu blokirati, nego samo i iskljucivo zastupnici.
Plastican primjer je sada, prije ovog dogovora bi se sve moglo rjesiti na drzavnom nivou preglasavanjem SNSDa zbog koalicije sa SDSom. Nakon ovog dogovora ne.

Sada mi je jasnije, ljudi veze nemaju ni sta je Bakir potpisao i zasto ce to biti problem.
Nije šija nego vrat, pa ti zastupici su iz entiteta i političkih partija. Misliš da bi zastupnici SNSD-a ili SDS-a glasali za nešto što nije usaglašeno sa entitetskm vladom. Ti opet propuštaš da se ovaj sporazum odnosi samo i samo na put BiH ka EU i ništa više, ostala sva pitanja ostaju kao što je bilo i do sada. :oops:
u današnjoj situaciji gdje je SDS u državnoj vlasti, a entitetska SNSD - bi i jesu.
Ako je tako zašto Ivanić nije prije par dana dao zeleno svjetlo na ovaj sporazum već se konsultovao sa entitetskom vladom (Dodikom i NS RS)? :oops:
Nemojte živjeti u zabludi i da je sve ostalo kako je bilo do sada, po pitanju puta BiH ka EU opet bi državni zastupnici iz RS-a konsultovali baze, NS RS-a i Dodika ma koliki između njih bio animozitet.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 02/08/2016 13:58, edited 1 time in total.
andromeda101

#43178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Eniteti imaju pravo veta a nemaju pravo referenduma.

Bolje nego Engleska Škotska.

Kod njih obrnuto.
andromeda101

#43179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Škotska nema pravo veta a ima pravo na referendum o nezavisnosti.
arzuhal

#43180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by arzuhal »

andromeda101 wrote:Samo kad je po njihov repu, brzo se provuču zakoni.

I za NATO i za EU.

Haj ga znaj.
Ljudi ozbiljno pričaju a nas dva samo meljamo bezveze, dobacujemo iz gledališča, valjda od muke nake... :mrgreen:
madner

#43181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

madner wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nije šija nego vrat, pa ti zastupici su iz entiteta i političkih partija. Misliš da bi zastupnici SNSD-a ili SDS-a glasali za nešto što nije usaglašeno sa entitetskm vladom. Ti opet propuštaš da se ovaj sporazum odnosi samo i samo na put BiH ka EU i ništa više, ostala sva pitanja ostaju kao što je bilo i do sada. :oops:
Ne provaljuj se. Razlika je izmedju DRZAVNI zastupnici i ENTITETSKA vlada.
Ne propustam ja nista, samo konstatujem da pojma nemas ni sta je implikacija ovog sporazuma i zasto dosad nije mogao biti donesen ovakav kakav jeste.
Ne mozes govoriti o posljedicama kada ti je sve isto, odnosno pojma nemas sta je bio problem.
Kakva arogancija jebote ali evo da ti probam pojasniti. Ti državni zastupnici dolaze iz entiteta ne dolaze sa marsa. Oni naravno glasaju u skladu sa politikama partija iz koje dolaze i entiteta. Misliš da državni zastupnik može mimo volje baze glasati za nešto, mislim tehnički može ali bi mu vrlo brzo bila noga. Opet ne kontaš da se ovaj sporazum odnosi SAMO NA PUT BIH KA EU I NIŠTA VIŠE.
Pa kada dodjes na temu i pricas o integralima predpostavka je da znas sabirati i mnoziti.

Tako i ovdje, sta cu ti sada objasnjavati sta je pozicija A i B kada ti je potpuno isto da li Parlament BiH ili entitet moze blokirati put EU. :roll:

Ako je tako nebitno, zasto je onda RS insistirao na vetu? Po tebi su i sada to mogli bez problema. Averzija prema knjigama daje strasne rezultate.
arzuhal

#43182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by arzuhal »

Mi nećemo moći prismrditi EU bez funkcionalne države ma koliko Dodik laprdao da je mehko srpski izum kako se ne bi ojačala država na uštrb entitetskih nadležnosti. Dakle jačanje države je nužno i to su najavili i Brisel i Vašington. Jer OHR mora otići jednom, nećemo kao protektorat u EU. Itd.

Ili nek nam ukinu više taj embargo na oružje, šta planiraju?
Drvosjeca iz Dejcica

#43183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

madner wrote:Pa kada dodjes na temu i pricas o integralima predpostavka je da znas sabirati i mnoziti.

Tako i ovdje, sta cu ti sada objasnjavati sta je pozicija A i B kada ti je potpuno isto da li Parlament BiH ili entitet moze blokirati put EU. :roll:

Ako je tako nebitno, zasto je onda RS insistirao na vetu? Po tebi su i sada to mogli bez problema. Averzija prema knjigama daje strasne rezultate.
Pa eto ja ti dajem plastičan primjer od prije 15 dana kada je Ivanić rekao NJET na ovaj sporazum jer je NSRS dala zaključak da je on negativan za RS. :oops: :mrgreen: Ja ti lijepo govorim da su i do sada imali instrumente blokiranja kao i to da je potpuno svejedno da li je državni službenik on se opet konsultuje sa bazom i politika u entitetima te u skladu s tim diže ili ne diže ruke kod glasanja ali ti to zbog svoj ignorantskog stava ne vidiš. :oops:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#43184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Toto »

saim_adka

#43185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 16/01/2017 09:35, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#43186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

arzuhal wrote:Mi nećemo moći prismrditi EU bez funkcionalne države ma koliko Dodik laprdao da je mehko srpski izum kako se ne bi ojačala država na uštrb entitetskih nadležnosti. Dakle jačanje države je nužno i to su najavili i Brisel i Vašington. Jer OHR mora otići jednom, nećemo kao protektorat u EU. Itd.

Upravo Dodik svojom politikom nastoji zadržati i zadržava OHR na ovim prostorima. Dakle najveći galamdžija i pobornik odlaska stranaca iz BiH radi sve da ih zadrži što duže. Politika negiranja svega i svačega, pozivanja svako malo na referendum radi u korist BiH i stranaca rekao bih. Ubjeđen sam da je 2006. godine kada je Dodik došao na vlast vodio umjereniju politiku do danas bi OHR već bi prošlost u BiH. Naravno on se prije svega vodio time da osvoji idući izborni ciklus pa je tako kao kontraefekat dobio da stranci budu vezani za BiH umjesto da odu.
channel10

#43187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by channel10 »

Toto wrote:Slabo vi pratite dobe vijeti:
http://forum.klix.ba/dobre-vijesti-iz-b ... #p12744926
Kad ste vec kod municije, ko kupuje 134 000 dionica Igmana i zasto se uopste prodaju?
madner

#43188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

madner wrote:Pa kada dodjes na temu i pricas o integralima predpostavka je da znas sabirati i mnoziti.

Pa eto ja ti dajem plastičan primjer od prije 15 dana kada je Ivanić rekao NJET na ovaj sporazum jer je NSRS dala zaključak da je on negativan za RS. :oops: :mrgreen: Ja ti lijepo govorim da su i do sada imali instrumente blokiranja kao i to da je potpuno svejedno da li je državni službenik on se opet konsultuje sa bazom i politika u entitetima te u skladu s tim diže ili ne diže ruke kod glasanja ali ti to zbog svoj ignorantskog stava ne vidiš. :oops:
Ja ti crtam da nije poenta u blokiranju, nego u pitanju ko je stariji, drzava ili entitet. No jasno mi je da tebi opste nije jasno ni sta je to, ni sto bi bilo bitno.
Drvosjeca iz Dejcica

#43189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

channel10 wrote:
Toto wrote:Slabo vi pratite dobe vijeti:
http://forum.klix.ba/dobre-vijesti-iz-b ... #p12744926
Kad ste vec kod municije, ko kupuje 134 000 dionica Igmana i zasto se uopste prodaju?
Eh to i mene interesuje. :cry:
statixx

#43190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by statixx »

arzuhal wrote:Mi nećemo moći prismrditi EU bez funkcionalne države ma koliko Dodik laprdao da je mehko srpski izum kako se ne bi ojačala država na uštrb entitetskih nadležnosti. Dakle jačanje države je nužno i to su najavili i Brisel i Vašington. Jer OHR mora otići jednom, nećemo kao protektorat u EU. Itd.

Svi su imali nekog Mehku :D , ali ovaj nas je odraz etnoteritorijalnih zelja odredjenih politickih partija, iako je godinama unazad i MZ prijedlog okarakterisala neefikasnim buduci da su se nadali jacanjem nadleznosti drzavnih institucija. Ali nejse, uspjeh je ovo veliki i vjerovatno jedini nacin da se uz postojece politicke snage i ambijent u BiH nastavi put ka EU . Vidjecemo kako ce to izgledati u praksi. Opozicija na jednom, a pozicija na drugom ili trecem nivou. Ali treba vjerovati nasoj HDZ lokomotivi :D , jer prema njihovim rijecima, sada cemo imati priliku vidjeti ko je samo deklarativno za EU, a ko stvarno.
Drvosjeca iz Dejcica

#43191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

madner wrote:

Ja ti crtam da nije poenta u blokiranju, nego u pitanju ko je stariji, drzava ili entitet. No jasno mi je da tebi opste nije jasno ni sta je to, ni sto bi bilo bitno.
Pa je li ti kada čitaš te knjige malo dublje analiziraš neke stvari ili ti je to nepoznanica i uzimaš sve zdravo za gotovo. U BiH de facto entiteti su ti koji su po moći ispred države jer mogu blokirati bilo šta a imaju i neke ovlasti države. Država ovakva kakva je sada ima više protokolarni karakter, vidjeti pod Predsjedništvo BiH. I ja bih volio da nije tako ali jeste pa se ti ljuti koliko hoćeš. Evo primjer VM koja bi trebala prerasti nekada u Vladu BiH (daj bože) uvijek predstavnici srpskog naroda ili bilo kojeg drugog mogu blokirati bilo šta. :oops:
madner

#43192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Kazem averzija prema knjigama daje strasne rezultate. Laprdas, gotovo nista u tom paragrafu nije tacno.

Tacno je da to propaganda iz Beograda i Banja Luke.
statixx

#43193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by statixx »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:U BiH de facto entiteti su ti koji su po moći ispred države jer mogu blokirati bilo šta a imaju i neke ovlasti države
Ovo k'o ona Bajina spika da SIPA ne moze pretresati po RS-u i da Sud BiH treba prepustiti rad sudovima iz RS-a. :D
ultima_palabra

#43194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Evo primjer VM koja bi trebala prerasti nekada u Vladu BiH (daj bože) uvijek predstavnici srpskog naroda ili bilo kojeg drugog mogu blokirati bilo šta.
Pa neka blokiraju, to im je pravo omogućeno ustavom. Ali ne treba uvoditi dodatne blokade za entitete i kantone, sasvim je dovoljno i ovo što imaju na državnom nivou.
arzuhal

#43195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by arzuhal »

U kojoj kafani je zakazan susret Bakira i Dragana?
Tomahawk11
Globalni moderator

#43196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Tomahawk11 »

arzuhal wrote:U kojoj kafani je zakazan susret Bakira i Dragana?
Sto, vole ljudi raditi u prirodnom ambijentu :mrgreen:

Dobro je ovo sve, obzirom da se u kafanama dogovara. Zlatno :oops:
arzuhal

#43197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by arzuhal »

Evo iz zaboravljene udruge zaboravljenih vojaka proistekle iz zaboravljenog hercegbosanskog UZP-a zahtijevaju oštar odgovor др Драгана Човића na četničko-isilovski dogovor tako što će ispuniti zaboravljeno obećanje i proglasiti Treću entitniju, kao i kanalniju na hrvatskom jeziku.

Image

http://www.bljesak.info/rubrika/vijesti ... etu/165525
155_mm

#43198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 155_mm »

madner wrote:
155_mm wrote:
madner wrote:Bake nastavlja u svom stilu. Jebo lud zbunjenog. :D
i to u kontinuitetu.
kad je fahraon zaglavijo robiju bake pojma nema sta se dogadja. a fahro ni danas ne zna sta ga snadje.

pa onda objava popisa. niko ni danas ne zna kako se to omaklo da se rezultati objave.

pa onda za kladionice jebe lud zbunjenog.

pa mu kao nije dosta po bosni otisao podjebavati po srbiji. kad u beogradu vlastita jaja nisu izgrizli.

i sad ovo. niko nista ne konta. ni dezurni pljuvaci na forumu ne znaju sta i kako pljuvati.
a meni je najzalije bevande. on jadan ne zna ni koga napadati pa ugrize vlastitog sefa. jadna li mu majka.

:lol: :lol: :lol:
Dezurni branioci iz nekog razloga ovaj dogovor smatraju uspjehom. Isti takav prije par godina je smatran izdajom drzavnih interesa. Sta se promjenilo?
vjerovatno su dezurni branioci spustali level kritike za svog vodju. ali ja sam pogresna adresa za pitanje dezurnih branioca to bi trebao pitati njih direktno.

cak sto vise ja nigdje nisam ni iznio svoje misljenje o ovom kaHvanskom dokumentu jer mi niko nije mogao objasniti ni sta je potpisano.
madner

#43199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Ukratko:
Bakir je ucjenio Dodika sa IMF aranzmanom da bi onda u dogovoru prihvatio Dodikove zahtjeve, istovremeno izgleda bez da se dogovorio sa HDZom. Tako da je upitno hoce li sta biti od dogovora.

Dodikov zahtjev je bio da se usvoji njegova logika po kojoj je BiH konfederacija entiteta, te da shodno tome entiteti imaju pravo veta. Naspram toga je bio zahtjev Sarajeva da je drzava starija od entiteta i da entiteti ne mogu imati veto.

Cirilica je jos trazio i da kantoni imaju pravo veta, no to ne odgovara RSu. :D
HORACIJE

#43200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by HORACIJE »

Fahro je opet pasivan.... :?
SBB je stvarno nestala sa politickog neba, vcrs u restoranu Orahovici kod Konjica satanak Baketa i Draganceta...bez Fahre :sad: utopio se Sbb totalno u SDA
Locked