Izrael je opet pocinio zlocin!
-
smijesni_ste
#43176 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Upravo čitam da će jedan od trojice ranjenih palestinskih studenata u Americi ostati paralizovan

- Charuga
- Globalni moderator
#43177 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Konačni cilj je ... Ma zna se, uništiti Hamas, ništa drugo.
- Charuga
- Globalni moderator
- Charuga
- Globalni moderator
- skrbavi-admin
#43180 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
civilizacijsko smetlje
- HarTar
#43181 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Šef Shin Beta, Ronen Bar, prijeti da će ubiti visoke zvaničnike Hamasa koji se nalaze u Turskoj i Kataru.
-
hamos
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
-
Moenx
#43184 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Izrael proglasio pocetak operacija na cijelom pojasu Gaze
- Charuga
- Globalni moderator
#43185 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Avionski napad na izbjeglički kamp Jabalia. Opet su civili ubijani jer su bili štit teroristima hamasa. Ili nisu? Kakav je plan? Naguraj ih što više na manji prostor, lakše ćeš ih pobiti.
GENOCID iz udżbenika!
GENOCID iz udżbenika!
- Charuga
- Globalni moderator
-
ragib
-
Mrvice_ba
#43188 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Pogođeni brodovi nisu još potonuli, duga noć pred njima.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#43189 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Tokom primirja sam negdje nasao podatak da je 400 ubijeno i preko 2000 ranjeno.
Nemojte me pitati za izvor, zaboravio sam, ali cifre nisam zaboravio.
- SmokingMan
#43190 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Vidio sam da je izašao video sa jednog punkta gdje su dvojica Hamasovih militanata likvidirali ljude u autu. Međutim, ne dostaje trenutak kada su likvidirani, da li ima negdje cijeli video, ako da, proslijedite mi na PP.
-
splinter
#43191 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Braća
Čovječe koja energija.
Ovo me podsjeća na koncert Jamiroquai u Skenderiji dok su izvodili "Deeper underground", toliko se tresla tribina da mi nije jasno kako je izdržala, ili ono kad odeš na gostovanje u Vrapčiće pa ona montažna skela-tribina, moliš boga da se ne sruši sve ona pjesma: ale ale oo pjevajmo zajedno . . .
- Bloo
- Globalna šefica
#43192 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
https://pescanik.net/teror-rijaliti/
Teror-rijaliti
HAARETZ
04/12/2023
Teško je proceniti kolektivnu psihološku štetu koja se nanosi građanima Izraela u danima primirja. U pravu su novinari koji ističu da nigde na svetu još uvek nije bilo ovakvih televizijskih prenosa. Ovo je nešto posebno, kao uvod u novi svet u kom terorističke organizacije terorišu civile. Ovo je probni rijaliti iz pakla. Okvir dogovora o oslobođenju otetih je zapravo format za jezivi rijaliti šou koji se bavi bliskom budućnošću gde rijaliti programi prelaze Rubikon i igraju se života i smrti pravih ljudi. Ovde nema proterivanja kući ili na neko ostrvo. Kao u Netflixovom hitu „The Squid Game“.
Okvir dogovora o oslobođenju otetih reflektuje mračni duh vremena naše kulture pod dubokim i kontinuiranim uticajem rijaliti žanra, koji oblikuje način razmišljanja i shvatanja stvarnosti u celom svetu. Jahja Sinvar [komandant Hamasa u Gazi] zna koliko su građani Izraela navučeni na televiziju i takođe zna šta vole da gledaju. Ovde im je pripremio reality snuff od kog nisu u stanju da odvoje pogled. Svako veče Izraelce obaveštavaju da je desetak ljudi oslobođeno, a napetost ih je do tada već prikovala za ekran. Nakon toga sledi katarza. Oni razumeju Sinvarovu predstavu i format rijalitija koji je izmislio da se igra njihovim emocijama. Oni shvataju da se učesnici i porodice muče. Ali ipak pristaju na to.
To je ostvarenje vizije „Igre gladi“. Izrael je probni teren, kao što je bio sa vakcinama protiv korone. Pravi ljudi se nalaze u istinskoj i neposrednoj smrtnoj opasnosti. Rijaliti zahteva i takmičarski element. Ako nema takmičenja nema ni igre, nema ni pobednika. Gde je ovde takmičenje? Ono je skriveno, prefinjeno i izražava se samo kroz pitanje svih pitanja, kroz moto ovog čudovišnog rijalitija: ko će danas biti oslobođen? Solidarnost između porodica je prava i iskrena, naravno, ali pitanje ipak stoji. To je neka vrsta zero sum igre koja se nevoljno odvija između njih i bez ikakve inicijative s njihove strane. Još jedan dan u zatočeništvu je dan bliže smrti. Sat otkucava, a takmičenje je igra protiv protoka vremena. Ali takmičenje se odnosi i na pitanje prioriteta u oslobađanju. Postoji hijerarhija: deca pre odraslih, žene pre muškaraca. To su bolesne okolnosti koje su nametnute gledaocima igre. Teške moralne dileme, kao i u svakoj rijaliti igri, ali ovde još jačeg intenziteta.
Igre pogađanja identiteta onih koji će biti oslobođeni u studijima i po kućama su preuzete direktno iz „Igara gladi“. Ovaj format je u stvari nova vrsta terora: zastrašivanje mase kroz rijaliti. Nazvaćemo ga terroreality. Ono što ga čini posebno efektivnim jeste nužni sastojak svakog rijalitija: svedočanstva učesnika kojih ovde ima u izobilju. Intervjuišu se članovi porodica otetih koji su ostali u Gazi, kao i oni koji su se vratili; oni pružaju kritične informacije za mehanizam igre publici koja žudi za svakom mrvicom detalja o proživljenom iskustvu, traumi, trenucima sreće i žalosti. Sve je prožeto najdramatičnijim mogućim stvarima. Televizija koja se mora gledati.
Rogel Alpher, Haaretz, 29.11.2023.
Prevela Alma Ferhat
Peščanik.net, 04.12.2023.
- Charuga
- Globalni moderator
#43193 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
https://www.instagram.com/reel/C0bSr_lO ... M5NmIwOQ==
Zbog terorista hamasa, i njihovih tunela jadni IDF sve rusi samo da ih nadje.
Zbog terorista hamasa, i njihovih tunela jadni IDF sve rusi samo da ih nadje.
- SmokingMan
#43194 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Slabašan članak, kamo sreće da se neko potrudio oko fragmenata događaja i posložio ih u jednu povezanu cijelinu, ima ih, ali ovi novinari nikako da napišu smislenu analizu. Gdje im se žuri sa ovim prepiranjem onoga što se već zna. Trebalo bi duboko udahnuti, i pronaći onaj pravi zanos, i unijeti se malo u uloge žrtava.
- Bloo
- Globalna šefica
#43195 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ako mislis na ovaj PEscanikov, on je, barem se meni tako cini, vise napisan pod dojmom videnog.SmokingMan wrote: ↑04/12/2023 11:43 Slabašan članak, kamo sreće da se neko potrudio oko fragmenata događaja i posložio ih u jednu povezanu cijelinu, ima ih, ali ovi novinari nikako da napišu smislenu analizu. Gdje im se žuri sa ovim prepiranjem onoga što se već zna. Trebalo bi duboko udahnuti, i pronaći onaj pravi zanos, i unijeti se malo u uloge žrtava.
- Bloo
- Globalna šefica
#43196 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
@SmokingMan
https://pescanik.net/vaznost-palestinskih-zivota/
Originalni intervju J. Butler
https://www.democracynow.org/2023/10/26 ... za_israel
https://www.democracynow.org/2023/10/26 ... - VIDEO 2
We speak with philosopher Judith Butler, one of dozens of Jewish American writers and artists who signed an open letter to President Biden calling for an immediate ceasefire in Gaza. “We should all be standing up and objecting and calling for an end to genocide,” says Butler of the Israeli assault. “Until Palestine is free … we will continue to see violence. We will continue to see this structural violence producing this kind of resistance.” Butler is the author of numerous books, including The Force of Nonviolence: An Ethico-Political Bind and Parting Ways: Jewishness and the Critique of Zionism. They are on the advisory board of Jewish Voice for Peace.
MAda mislim da si vec upoznat sa njom. Kroz druge momente.
Anyway, moze biti interesantno.
We speak with philosopher Judith Butler, one of dozens of Jewish American writers and artists who signed an open letter to President Biden calling for an immediate ceasefire in Gaza. “We should all be standing up and objecting and calling for an end to genocide,” says Butler of the Israeli assault. “Until Palestine is free … we will continue to see violence. We will continue to see this structural violence producing this kind of resistance.” Butler is the author of numerous books, including The Force of Nonviolence: An Ethico-Political Bind and Parting Ways: Jewishness and the Critique of Zionism. They are on the advisory board of Jewish Voice for Peace.
- SmokingMan
#43197 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne znam koliko i pod kakvim okolnostima i koliko je to dobro u domenu sagledavanja zaista onoga što se dogodilo. Za priču je se potrebno izložiti riziku, pribran izaći vani, provesti nekoliko dana na različitim lokacijama, primjerice od Hebrona do Juga Gaze. Danas žurnalistika pati od lijenosti i dosta toga se odvija tek u krugu kancelarije, ne znam koliko njih to zaista radi u nekom srčanom ritmu, pa toliko i ne misle o tome da li će negdje izgubiti glavu ili ne. Dao bih Pulitzera onome ko bi praktično sakupio nešto stvari u ranac, strpao tu i tamo friškog novca u džep, povukao za sobom nekog jednako ludog kolegu fotografa da mu usput pravi i društvo. To je negdje bilo rašireno do Invazije na Irak, kasnije se pristupilo manjem riziku, a odnos između vojske i je omogućio agencijskim kućama da naprave nešto elastičniji odnos. Jer niko nikada nije mogao garantovati fotoreporterima sigurnost na frontu.Bloo wrote: ↑04/12/2023 11:48Ako mislis na ovaj PEscanikov, on je, barem se meni tako cini, vise napisan pod dojmom videnog.SmokingMan wrote: ↑04/12/2023 11:43 Slabašan članak, kamo sreće da se neko potrudio oko fragmenata događaja i posložio ih u jednu povezanu cijelinu, ima ih, ali ovi novinari nikako da napišu smislenu analizu. Gdje im se žuri sa ovim prepiranjem onoga što se već zna. Trebalo bi duboko udahnuti, i pronaći onaj pravi zanos, i unijeti se malo u uloge žrtava.
Koliko sam obaviješten u pogledu Ukrajine, skoro svi reporteri daju "idiote" vojnicima, kako bi izbjegli da sa vojskom skakuću po tranšeima. To su oni jednokratni aparati za upotrebu, daš nekome da fotografiše ko nema pojma šta je shutter speed, i nije više bitno koliko je to dobra fotografija, bitno je da je načinjena na prvoj liniji otpora, i da što prije bude spremna za javnosti.
Istina se ne treba pretvoriti u spektakl, već u svjedočanstvo jednog vremena, i kao takvo ne smije biti samo prolazni podsjetnik.
-
Heraklit
#43198 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Svaki dan izbacuju mrtve
https://instagram.com/kol_hahayalim?igs ... c2ODk2ZA==
https://instagram.com/kol_hahayalim?igs ... c2ODk2ZA==
- SmokingMan
#43199 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nisam nikada čuo za nju, Arendt mi je oduvijek bila interesatna, to je ipak bila žena nekog drugog vremena i okolnosti. Evo imam knjigu pisama između nje i Heideggera, mada je i ona vidno dokinuta drugim prepiskama. Naime, Heidegerovi naslijednici jedini imaju pravo da odobravaju izmjene i dopune ove knjige. Volio bih da znam više o tome šta je uistinu Heidegger "politički" mislio o Ani.Bloo wrote: ↑04/12/2023 11:50 @SmokingMan
Jako cijenim jevrejske intelektualce, pogotovo oni koji su vaistinu realisti, ne da bi zadovoljili moje mišljenje, već i demantovali od onoga što krivo razumijem. Recimo mene je Sapolski kupio samo jednim člankom na nekom naučnom portalu, i odmah sam prešao da izučavam ono što mi je do sada bilo manje jasno u pogledu slobodne volje.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#43200 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
mislim da se takvi novinari nalaze na Youtubeu bas sam neku noc gledao prilog slicno ono sto trazis... ne mogu se sjetiti kanalaSmokingMan wrote: ↑04/12/2023 12:09Ne znam koliko i pod kakvim okolnostima i koliko je to dobro u domenu sagledavanja zaista onoga što se dogodilo. Za priču je se potrebno izložiti riziku, pribran izaći vani, provesti nekoliko dana na različitim lokacijama, primjerice od Hebrona do Juga Gaze. Danas žurnalistika pati od lijenosti i dosta toga se odvija tek u krugu kancelarije, ne znam koliko njih to zaista radi u nekom srčanom ritmu, pa toliko i ne misle o tome da li će negdje izgubiti glavu ili ne. Dao bih Pulitzera onome ko bi praktično sakupio nešto stvari u ranac, strpao tu i tamo friškog novca u džep, povukao za sobom nekog jednako ludog kolegu fotografa da mu usput pravi i društvo. To je negdje bilo rašireno do Invazije na Irak, kasnije se pristupilo manjem riziku, a odnos između vojske i je omogućio agencijskim kućama da naprave nešto elastičniji odnos. Jer niko nikada nije mogao garantovati fotoreporterima sigurnost na frontu.Bloo wrote: ↑04/12/2023 11:48Ako mislis na ovaj PEscanikov, on je, barem se meni tako cini, vise napisan pod dojmom videnog.SmokingMan wrote: ↑04/12/2023 11:43 Slabašan članak, kamo sreće da se neko potrudio oko fragmenata događaja i posložio ih u jednu povezanu cijelinu, ima ih, ali ovi novinari nikako da napišu smislenu analizu. Gdje im se žuri sa ovim prepiranjem onoga što se već zna. Trebalo bi duboko udahnuti, i pronaći onaj pravi zanos, i unijeti se malo u uloge žrtava.
Koliko sam obaviješten u pogledu Ukrajine, skoro svi reporteri daju "idiote" vojnicima, kako bi izbjegli da sa vojskom skakuću po tranšeima. To su oni jednokratni aparati za upotrebu, daš nekome da fotografiše ko nema pojma šta je shutter speed, i nije više bitno koliko je to dobra fotografija, bitno je da je načinjena na prvoj liniji otpora, i da što prije bude spremna za javnosti.
Istina se ne treba pretvoriti u spektakl, već u svjedočanstvo jednog vremena, i kao takvo ne smije biti samo prolazni podsjetnik.