SDP

Banksy

#43051 Re: SDP

Post by Banksy »

statixx wrote:
Banksy wrote:
statixx wrote:
Slazem se, zato i kazem da ne upadne u zamku, jer pametnije im je nastaviti sa konkretnim inicijativama od kojih svaki gradjanin moze imati koristi, a izbjegavati teren na kojem etnokrate suvereno vladaju.
Nije to baš zamka, a nije ni važna ni relevantna, ako ti je pripremaju ovi iznad i ako je grade ovakvim konstrukcijama.

Stavovi oko osnovnih ''patriotskih'' stvari se moraju imati, ali ne očekujem da stranke ljevice (ljevicom ih zovem jer mi je jednostavnije) grade kampanju na turbopatriotizmu. Prvo, meni, kao glasaču, 20 god nakon rata, on nije primaran, zanimaju me druge stvari, drugo, već imamo veterane patriotizma koji će ih pojesti za doručak, tako da je to unaprijed izgubljena bitka, i za njih i za nas.

Razumijem da je jednostavnije bildati patriotizam nego osmisliti i predstaviti nove ideje za omladinu, nezaposlene, ugrožene, manjine, baviti se ekonomijom, zdravstvom, socijalom, razumijem i da su, trenutno, intelektualno deficitarni, ali ''rezolucija'' i sl, je zaista bacanje vremena i energije, a s izvjesno negativnim učinkom. SDA fanove ne mogu dobiti, mene, kao potencijalnog glasača, mogu izgubiti.

Milanovićeva turbopatriot avantura, od koje se tamošnji SDP, s vrlo lošim prognozama, još uvijek opravlja, je vrlo vrijedna i poučna lekcija. Valjalo bi je dobro proučiti.
:thumbup:

Moj glas ce otici njima, sve vise vjerujem u to, ali ne zato sto gajim iluzije o gradjanskoj BiH, vec sto mislim da imaju postene ljude, kvalitetne ideje i rjesenja, energiju i optimizam da ova zemlja moze bolje, i sto je najvaznije djeluju kao da zaista vjeruju u to.
Jedan hizo nam je dovoljan... :mrgreen:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#43052 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

A ko si to ti da ja tebi postirem dokaze. Ko je citao, dom cno zna. Ne pada mi na pamet adminovim pidguznim muhama nesto postirati cim zucnu «lazes»
Ne pada mi na pamet.
statixx

#43053 Re: SDP

Post by statixx »

drugi profil wrote:
Pa za pretpostaviti je da ce u istom procesu i pravosudje da evoluira jer ce novi progoniti stare.
Buduci da svi imaju kriminalnih afera, lakse im je sklopiti dogovor da ne progone jedni druge.
IZETBEGOVIĆ: Tužilaštva su neosnovano progonila političare, vjerujem da je to slučaj s Radončićem!
:D

U pravosudju imaju dovoljno velike plate i podrsku medjunarodne zajednice, da ne moraju cekati nikakvu smjenu vlasti ili neciji nalog da se obracunaju sa kriminalom. Kod nas kako koji tuzilac dodje kuka o prasnjavim ladicama prepunih optuznicama.
statixx

#43054 Re: SDP

Post by statixx »

Banksy wrote:
Jedan hizo nam je dovoljan... :mrgreen:
Pa dobro, ne mogu ni svi siriti defetizam, to je tvoja specijalnost... :D
pemanapemani

#43055 Re: SDP

Post by pemanapemani »

KatarinaKosaca wrote:A ko si to ti da ja tebi postirem dokaze. Ko je citao, dom cno zna. Ne pada mi na pamet adminovim pidguznim muhama nesto postirati cim zucnu «lazes»
Ne pada mi na pamet.
To je ta SDA logika. Istina je ono što ja kažem i ne pada mi na pamet da to dokazujem. :-)

Još nikad nisam pročitao nekoga ko je napisao da se ljudi banuju sa foruma, jer tvrde da su četnici držali Sarajevo pod opsadom.

Ovo "adminova podguzna muha" si naknadno dopisala u prethodnom postu. Valjda kada nemaš argumenata i lažeš, onda su i naknadne laži argumenti, ili možda alternativni argumenti.

Mislim da znaš moje ime kada smo se prije par godina dopisivali nešto oko cuka i možeš slobodno provjeriti jesam li u SDP-u.

Što se tiče administracije, samo jednom, prije tri, četiri godine sam razmijenio PP sa @chmoljom, odnosno, čovjek mi je poslao poruku da smanjim sa psovanjem ili letim u banoviće. To je moj čitav kontakt sa administracijom. Ako treba i dokažem, jer nemam ni deset pp od 2008., a niti jednu nisam izbrisao.
IMT25

#43056 Re: SDP

Post by IMT25 »

KatarinaKosaca wrote:
pemanapemani wrote:
KatarinaKosaca wrote:Sta, opet crveni kmeri odlucili zauzeti mi mistarstva, pa i na forumu pokrenuli staru ekipu? U Banovice onaj ko napise da su cetnici drzali grad u opsadi, a ne Alija!
Zato ćeš iz protesta glasati za SDA, a inače nikad ne bi glasala. :-)

Ako može jedan citat gdje je neko od forumaša koji simpatišu ili su članovi SDP-a napisao da je Alija držao Sarajevo u okruženju, a ne četnici?

I ko je to ikad banovan na ovom forumu kada je napisao da su četnici držali grad u opsadi i općenito izvršili agresiju na BiH?

Na stranu ljigava i šupačka politika SDP-a, ali ti si u najmanju ruku zlonamjerna i ne govoriš istinu, odnosno, jebi ga, lažeš.
Sta lazem? :mrgreen: Vidim pripreme su vam vrele, ali pbijedicete u q...u. Ne, SDA ni uz inat niti ikako glasam. Smislite novi spin,
Ma ne Katarina, nije ti jasno, drug Nerko, Željkić i ekipica nisu željni vlasti radi ministarstava. Ne, oni iz herojskog patriotizma, požrtvovanja i nesebične ljubavi prema Bosni i Hercegovni napadaju na vlast 2018-te. :D
drug_profi

#43057 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ne znam da iko govori drugačije. Naravno da političari jesu željni vlasti, ponajviše jer ništa drugo ne znaju raditi i umrli bi od gladi kad ne bi bilo politike.
Bit je u tome da se pocnu kidati sheme i talovi.
Last edited by drug_profi on 22/03/2017 15:59, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#43058 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

pemanapemani wrote:
KatarinaKosaca wrote:A ko si to ti da ja tebi postirem dokaze. Ko je citao, dom cno zna. Ne pada mi na pamet adminovim pidguznim muhama nesto postirati cim zucnu «lazes»
Ne pada mi na pamet.
To je ta SDA logika. Istina je ono što ja kažem i ne pada mi na pamet da to dokazujem. :-)

Još nikad nisam pročitao nekoga ko je napisao da se ljudi banuju sa foruma, jer tvrde da su četnici držali Sarajevo pod opsadom.

Ovo "adminova podguzna muha" si naknadno dopisala u prethodnom postu. Valjda kada nemaš argumenata i lažeš, onda su i naknadne laži argumenti, ili možda alternativni argumenti.

Mislim da znaš moje ime kada smo se prije par godina dopisivali nešto oko cuka i možeš slobodno provjeriti jesam li u SDP-u.

Što se tiče administracije, samo jednom, prije tri, četiri godine sam razmijenio PP sa @chmoljom, odnosno, čovjek mi je poslao poruku da smanjim sa psovanjem ili letim u banoviće. To je moj čitav kontakt sa administracijom. Ako treba i dokažem, jer nemam ni deset pp od 2008., a niti jednu nisam izbrisao.
znam.tvoje ima i ti moje. Izvini za dopisano, tebi da, kazem izvini. Kako ti znas mene, jednako znas da niti lazem niti glasam za SDA. Zao mi je sto bas ti ode u najcrnju pionirsku promudzbu i dogmu. Ali, napisah, necu vise pisati
I
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#43059 Re: SDP

Post by sabina1 »

Capsicum wrote:Nekakav opozicioni blok ce se morati formirati prije izbora 2018...E sad, prirodno bi bilo da u tom bloku budu SDP, DF i GS, s tim da ce vjerovatno doci do ujedinjenja SDP i DF, jer je DF prakticno u raspadu. Dobro bi bilo da u takvom bloku odredjeno ucesce uzme i NS, mada nije neophodno. Otprilike su svoj stav o tome vec dali samim neucestvovanjem, odnosno nepodrzavanjem Jahorinske deklaracije. Licno mislim da bi oni sami imali vece koristi od ucesca u takvom bloku, ali vrijeme ce pokazati...
Capsicum ,
u opcinskim vijecima u Sarajevu , vijecnici NS I GS saradjuju odlicno , sigurno mnogo bolje nego sa SDP I DF. Ne znam kakav je stav vrha NS-a prema GS-u i obratno ali ako se po twitteru dan poznaje i nisu najbolji ali to nikako ne treba iskljucivati dobar rad na terenu i medjusobno uvazavanje.
Reuf Bajrovic koliko god talentovan bio u ovom trenutku sa GS nema nazalost ni 10 % infrastrukturnog kapaciteta niti ugleda NS (ovim ne govorim nista lose,zelim reci da je za ozbiljnu stranku potreban rad i vrijeme) odnosno pozicije u birackom tijelu stoga je NS ovo ucesce u lijevom bloku nuzno nevezano za Jahorinu.

Nasa stranka nije od srca zeljela i ne zeli od srca biti saveznik SDP-u sa ovakvim kadrovima sa prosloscu klasicnog lijevog krila SDA I SBB zbog participacije u vlasti sa istim a pogotovo ne sa DF koji je o sebi sve rekao.
Kakva ce biti sudbina DF je nazalost nebitno , kazem nazalost jer su za njih glasali brojni koje su razocarali , misljenja sam da ce ostaci DF biti oslonac ZK da bude nominiran u predsjednistvo ili vazno mjesto neke liste a da ce nakon toga nestati jer je to stranka bez infrastrukture i ideologije.
Posljednji cavao u kovceg.
Koliko bi SDP profitirao ako ih "proguta" je upitno , oni bi se doduse "prosirili" pogotovo u Sarajevu ali sam sigurna da bi broj zastupnika koji bi prisli SDP ili postali nezavisni bio jednak.

Elem , Nasa stranka ce vjerovatno nevoljno participirati u tom lijevom bloku ili kao dio njega ili kao saveznica jer je to jedini nacin da se glasovi ne rasipaju a da se pobijedi SDA.
Ovo "nevoljno" nije naravno zbog ideje ili ideologije ili cilja vec iskljucivo zbog kadrova koji su (pre)ostali u tom lijevom bloku.

Previse je vaznih pitanja koji se moraju rijesiti 2018 da bi ljevica naglasavala medjusobne vlastite primjedbe. Cilj mora biti ostvaren - pobjeda nad SDA , prvo to pa tek onda Komsicevi ili ciji vec licni afiniteti.

Pozdrav.
putokaz1

#43060 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Cilj postoji!
Ali je daleko svjetlosnim godinama!
pemanapemani

#43061 Re: SDP

Post by pemanapemani »

sabina1 wrote:
Capsicum wrote:Nekakav opozicioni blok ce se morati formirati prije izbora 2018...E sad, prirodno bi bilo da u tom bloku budu SDP, DF i GS, s tim da ce vjerovatno doci do ujedinjenja SDP i DF, jer je DF prakticno u raspadu. Dobro bi bilo da u takvom bloku odredjeno ucesce uzme i NS, mada nije neophodno. Otprilike su svoj stav o tome vec dali samim neucestvovanjem, odnosno nepodrzavanjem Jahorinske deklaracije. Licno mislim da bi oni sami imali vece koristi od ucesca u takvom bloku, ali vrijeme ce pokazati...
Capsicum ,
u opcinskim vijecima u Sarajevu , vijecnici NS I GS saradjuju odlicno , sigurno mnogo bolje nego sa SDP I DF. Ne znam kakav je stav vrha NS-a prema GS-u i obratno ali ako se po twitteru dan poznaje i nisu najbolji ali to nikako ne treba iskljucivati dobar rad na terenu i medjusobno uvazavanje.
Reuf Bajrovic koliko god talentovan bio u ovom trenutku sa GS nema nazalost ni 10 % infrastrukturnog kapaciteta niti ugleda NS (ovim ne govorim nista lose,zelim reci da je za ozbiljnu stranku potreban rad i vrijeme) odnosno pozicije u birackom tijelu stoga je NS ovo ucesce u lijevom bloku nuzno nevezano za Jahorinu.

Nasa stranka nije od srca zeljela i ne zeli od srca biti saveznik SDP-u sa ovakvim kadrovima sa prosloscu klasicnog lijevog krila SDA I SBB zbog participacije u vlasti sa istim a pogotovo ne sa DF koji je o sebi sve rekao.
Kakva ce biti sudbina DF je nazalost nebitno , kazem nazalost jer su za njih glasali brojni koje su razocarali , misljenja sam da ce ostaci DF biti oslonac ZK da bude nominiran u predsjednistvo ili vazno mjesto neke liste a da ce nakon toga nestati jer je to stranka bez infrastrukture i ideologije.
Posljednji cavao u kovceg.
Koliko bi SDP profitirao ako ih "proguta" je upitno , oni bi se doduse "prosirili" pogotovo u Sarajevu ali sam sigurna da bi broj zastupnika koji bi prisli SDP ili postali nezavisni bio jednak.

Elem , Nasa stranka ce vjerovatno nevoljno participirati u tom lijevom bloku ili kao dio njega ili kao saveznica jer je to jedini nacin da se glasovi ne rasipaju a da se pobijedi SDA.
Ovo "nevoljno" nije naravno zbog ideje ili ideologije ili cilja vec iskljucivo zbog kadrova koji su (pre)ostali u tom lijevom bloku.

Previse je vaznih pitanja koji se moraju rijesiti 2018 da bi ljevica naglasavala medjusobne vlastite primjedbe. Cilj mora biti ostvaren - pobjeda nad SDA , prvo to pa tek onda Komsicevi ili ciji vec licni afiniteti.

Pozdrav.
:thumbup:

Drago mi je sto si promijenila misljenje oko predizbornog koaliranja NS sa SDP, DF , GS...
putokaz1

#43062 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Kolicija tih stranaka ponegdje postoji
DF je najtanji dio toga
vivaldi

#43063 Re: SDP

Post by vivaldi »

za sdp je jedina sansa da ibru spahica dovedu za predsjednika
Novak20

#43064 Re: SDP

Post by Novak20 »

Obi Wan Bosnian wrote:
Novak20 wrote: Vidim, jednostavno, samo katastrofalne rezultate vlasti u periodu 1995 - 2017. A konzistentno je traženje izgovora za njih.
I ja vidim katastrofalne rezultate i kritikujem za ono za šta se može kritikovati:

-kriminal
-korupcija
-nepotizam
-nerad

ali kada ih se napada za ono što ili ne rade (da dijele zemlju u dogovoru sa HDZ-om npr) ili ne mogu spriječiti (poraz na izborima u Srebrenici npr) onda ukazujem da su to besmisleni napadi. Ako pažljivo pogledaš vidjet ćeš da ja SDA i Bakira branim samo u takvim slučajevima. Evo konkretno šta mi pada na pamet da sam branio:

-Paranoja da Sebija uništava zdravstveni sistem
-Paranoja da Konaković namjerno zatvara vodu
-Paranoja da će SDA podjeliti Federaciju sa HDZ-om
-Površno gledanje da je SDA kriva za sve što nas je snašlo
-Ubleha da bi bilo bolje da nema SDA

i slično. A što se tiče kriminala, korupcije, nepotizma, nerada, itd nikada nisam sporio i treba ih napadati zbog toga.
U redu, svakako imaš pravo da ukažeš na ono što misliš da ne odgovara istini ili da braniš neku stranku (ne mora biti SDA) od laži i podvale. Shvatam, prihvatam i podržavam.

Ovo što si ti naveo a ja boldirao je postalo model ponašanja i rak rana kompletnog društva. Ima toga negativnog još i da se ne pravimo mutavi, zna se ko je za to najodgovorniji. Nisu to Bošnjaci, Srbi ni Hrvati i ostali nego sasvim konkretna imena ljudi i stranaka. Tu kritika, očito je, ne pomaže.

Pomaže samo uskraćivanje našeg glasa na izborima, pozivanje na odgovornost i sankcionisanje svake vrste.
IMT25

#43065 Re: SDP

Post by IMT25 »

drugi profil wrote:Ne znam da iko govori drugačije. Naravno da političari jesu željni vlasti, ponajviše jer ništa drugo ne znaju raditi i umrli bi od gladi kad ne bi bilo politike.
Aha, a ja mislio da je bit u tome da se počnu baviti podizanjem životnog standarda, ekonomkim i drugim prosperitetom za sve građane BiH.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#43066 Re: SDP

Post by sabina1 »

pemanapemani wrote: :thumbup:
Drago mi je sto si promijenila misljenje oko predizbornog koaliranja NS sa SDP, DF , GS...
Pemanapemani ,
koliko god apsurdno zvucalo na forumu pisem o potrebi ujedinjenja "ljevice" cak prizivam i Faraona u "tehnicku pomoc" ali privatno nisam nimalo zadovoljna.
Naime nakon izbora nije bilo mnogo nekih prevelikih informacija o daljem pozicioniranju Nase stranke u sadasnjosti i buducnosti...ovdje smo samo procitali informaciju da NS "predvodi opozicioni blok" na nivou opcina i grada Sarajeva...a znas ko je sve tu , Hazibajric , Lazovic , Miladin , Zlatar , Srdic , I.Komsic...dakle "prelomila" sam iako ni blizu nisam ni sretna niti smatram da Nasa stranka ide u dobrom smjeru.

Doduse sticaj okolnosti je tjera da reaguje kako reaguje , pa je samo moje vjerovanje u ispravnost postupaka NS sve blijedje i blijedje ali trenutno bolje alternative SDA uzurpatorima od NS-a jednostavno nema.
Isto tako nakon izbora je savrseno jasno da SDA ne smije ostati na vlasti ni sekund , svaki sekund je dragocjen , unistice sve preostalo a sistem vrijednosti i bilo kakve vladavine prava ce svesti na nivo ulicnih bandi u americkim getoima.
Dakle sve mora biti podredjeno pobjedi nad SDA 2018 godine a to podrazumijeva i dosadasnju dosljednost i principijelnost NS-a.
Valjda pemanapemani , valjda ?

Da , dodajem da sve gore nabrojano vrijedi u slucaju da je NS neupitni lider opozicije u Sarajevu i da odredjuje SVA pravila igre (preuzima odgovornost) to je vrlo mala garancija dosljednosti i uspjeha ali barem neka jeste u odnosu da to cini recimo SDP.
Sad se javlja stvar koja je dobra i losa , naime suska se da SBB sprema definitivan raskid koalicije ali da su DF- ovi preostali kadrovi vec tu da kao novi "nezavisni"uskoce gdje treba...ne znam kakav je raspored snaga zaista...lose je to sto bi se agonija nastavila na lokalu ali je dobro sto bi se DF do kraja raskrinkao i potpuno nestao cak i prije izbora 2018 godine te ne bi dobio ni projicirano marginalan broj glasova i pozicija.

Kazem vidjecemo...da li vrijedi prodati ideale radi cilja koji je neminovan , koji se namece sam od sebe zaista ne znam...ipak iskreno govoreci mislim da NE VRIJEDI.

Srdacan pozdrav.
putokaz1

#43067 Re: SDP

Post by putokaz1 »

NS je jedina opozicija u Sarajevu.
DA.
Izvan Istog potanko.
Mala rasprostranjenost.
SDP ''Roba sumljivog kvaliteta'' ali kad si gladan nisi svoj uzet ćeš i SDP samo da ne bude SDA.
drug_profi

#43068 Re: SDP

Post by drug_profi »

IMT25 wrote:
drugi profil wrote:Ne znam da iko govori drugačije. Naravno da političari jesu željni vlasti, ponajviše jer ništa drugo ne znaju raditi i umrli bi od gladi kad ne bi bilo politike.
Aha, a ja mislio da je bit u tome da se počnu baviti podizanjem životnog standarda, ekonomkim i drugim prosperitetom za sve građane BiH.
Dobro si mislio. Ali to je dug put koji počinje kidanjem talova i shema.
zbiljovski

#43069 Re: SDP

Post by zbiljovski »

putokaz1 wrote:NS je jedina opozicija u Sarajevu.
DA.
Izvan Istog potanko.
Mala rasprostranjenost.
SDP ''Roba sumljivog kvaliteta'' ali kad si gladan nisi svoj uzet ćeš i SDP samo da ne bude SDA.
O tome cijelo vrijeme pišem, upitno je koliko će NS dobro proći i u Sarajevu, treba imati na umu da se opći izbori dobrano razlikuju od lokalnih i prema tome ne vjerujem u neki rast NS-a u Sarajevu, dok će dosta nezadovoljnog biračkog tijela SBB-a, DF-a potražiti novu političku opcija koja je najviše anti SDA nastrojena, a to je u ovom trenutku, a tako će i ostati do 2018. očigledno SDP. Oni se vjerovatno vode tom logikom da pored svog biračkog tijela i glasova birača koji racionalno razmišljaju moraju loviti i glasove anti SDA birača, koji su prethodni put otišli SBB-u, a dijelom i DF-u, zato u zadnjih godinu dana imamo intezivno napadanje SDA od strane SDP-a.

Pojedini traže od građanskog bloka, odnosno SDP-a da se izađe sa Izbornim programom, odnosno kvalitetnim rješenjima za nagomilane probleme u državi, vjerujem da će nam građanski blok to i ponuditi, ali se mora paralelno i žestoko kritikovati svaki potez SDA, zbog ljudi u ruralnim dijelovima i ljudi koji će glasati za stranku koja bude najviše kritikovala SDA. Vjerujte da nam građanski blok već sada izađe sa rješenjima, a da zanemari konstantno napadanje SDA, da bi ostvarili daleko lošiji rezultat nego što će ga ostvariti ovom anti SDA retorikom. Da karikiram, šta briga prosječnog SDA-ovog glasača za obustavu izgradnje autoputa i za rješenja koja predlaže SDP,, kad se ista ta osoba ne koristi autoputem. Za takav prototip birača je stvar potrebno maksimalno pojednostavit, predstavit SDA i Bakira kao glavne i odgovorne krivce i na taj način pokušati uzeti glasove, sve ostalo je iluzija.

Upravo zbog toga opravdavam svakodnevno i direktno napadanje Bakira i SDA, mora se jednostavno ova stvarna percepcija koju smo mi ovdje na forumu kreirali da je SDA i Bakir generator svih loših stvari u državi proširiti u stvarni svijet i u svaku kuću i jedno na taj način se karcinogeno tkivo ovo države SDA može mrdnuti iz vlasti. Što prije SDP izađe sa ujedinjenim građanskim blokom to su šanse sve veće.
madner

#43070 Re: SDP

Post by madner »

NS moze i treba pokupiti glasove ljudi koji ne vjeruju SDPu. :D

Dok SDP treba pokupiti anti SDA + ozbiljna stranka + siroka baza glasove.
Obi Wan Bosnian

#43071 Re: SDP

Post by Obi Wan Bosnian »

Da se ne lažemo, SDP je dio iste kriminalne hobotnice kojoj pripadaju i SDA i SBB.

Jedina stranka koja MOŽDA nije dio te priče je NS ali oni su previše lokalni i nemaju šanse na višim nivoima.
Novak20

#43072 Re: SDP

Post by Novak20 »

zbiljovski wrote:
putokaz1 wrote:NS je jedina opozicija u Sarajevu.
DA.
Izvan Istog potanko.
Mala rasprostranjenost.
O tome cijelo vrijeme pišem, upitno je koliko će NS dobro proći i u Sarajevu, treba imati na umu da se opći izbori dobrano razlikuju od lokalnih i prema tome ne vjerujem u neki rast NS-a u Sarajevu, dok će dosta nezadovoljnog biračkog tijela SBB-a, DF-a potražiti novu političku opcija koja je najviše anti SDA nastrojena, a to je u ovom trenutku, a tako će i ostati do 2018. očigledno SDP. Oni se vjerovatno vode tom logikom da pored svog biračkog tijela i glasova birača koji racionalno razmišljaju moraju loviti i glasove anti SDA birača, koji su prethodni put otišli SBB-u, a dijelom i DF-u, zato u zadnjih godinu dana imamo intezivno napadanje SDA od strane SDP-a.

Pojedini traže od građanskog bloka, odnosno SDP-a da se izađe sa Izbornim programom, odnosno kvalitetnim rješenjima za nagomilane probleme u državi, vjerujem da će nam građanski blok to i ponuditi, ali se mora paralelno i žestoko kritikovati svaki potez SDA, zbog ljudi u ruralnim dijelovima i ljudi koji će glasati za stranku koja bude najviše kritikovala SDA. Vjerujte da nam građanski blok već sada izađe sa rješenjima, a da zanemari konstantno napadanje SDA, da bi ostvarili daleko lošiji rezultat nego što će ga ostvariti ovom anti SDA retorikom. Da karikiram, šta briga prosječnog SDA-ovog glasača za obustavu izgradnje autoputa i za rješenja koja predlaže SDP,, kad se ista ta osoba ne koristi autoputem. Za takav prototip birača je stvar potrebno maksimalno pojednostavit, predstavit SDA i Bakira kao glavne i odgovorne krivce i na taj način pokušati uzeti glasove, sve ostalo je iluzija.

Upravo zbog toga opravdavam svakodnevno i direktno napadanje Bakira i SDA, mora se jednostavno ova stvarna percepcija koju smo mi ovdje na forumu kreirali da je SDA i Bakir generator svih loših stvari u državi proširiti u stvarni svijet i u svaku kuću i jedno na taj način se karcinogeno tkivo ovo države SDA može mrdnuti iz vlasti. Što prije SDP izađe sa ujedinjenim građanskim blokom to su šanse sve veće.
Stvari su mnogo komplikovanije iz mog ugla gledanja. Možda zato što sam kao dugogodišnji, a sada bivši, glasač SDP iznevjeren koalicijom sa SDA, potpuno istovjetnim obrascem ponašanja u momentu kad se dolazi u poziciju vlasti, obesmišljavanjem opozicionog djelovanja koaliranjem sa najljučim ideološkim protivnikom i na kraju, objektivno, lošim rezultatom vladanja. Ovakvom SDP jednostavno ne vjerujem.

SDP može napadati SDA, pa i HDZ-HNS koliko hoće ali će imati od toga više štete nego koristi. Pogotovo ako su napadi neargumentovani ili fingirani. Prljave rabote i pljuvanja već sad obavljaju koalicioni partneri SDA-SBB-HDZ-HNS između sebe. Ne treba se miješati. Razočarani glasač SDA ima ponudu u vidu SBB, SzBiH, BPS i svih drugih kojima SDA u principu ne smeta i koji se nadaju da će biti njen priljepak u raspodjeli fotelja. I neka ih na toj strani.

SDP mora raditi na pridobijanju povjerenja građana kojima je normalan život ispred nad.ebavanja preko medija i koji mogu prihvatiti ideologiju socijaldemokratije ili kroz građanske stranke koalirati sa SDP. Oni moraju biti ciljna grupa i prioritet. Kako prije, tako i poslije izbora.
U tom smislu SDP se treba se okrenuti sebi, očistiti lagumdžijine kadrove i preletače iz SDA, SzBiH (ima i takvih) iz svekolikog rukovodstva, uspostaviti partijsku disciplinu a ideologiju socijaldemokratije provoditi na terenu uz konkretnu podršku radnicima, sindikatima, studentima i svim drugim obespravljenim djelovanjem nakaradno uspostavljenog sistema. Ako treba na ulicu da se podrže opravdani protesti, SDP treba biti prvi. Je.eš više papire i proglase. Socijaldemokratija i njen interes treba biti prva u svemu i to treba imati na umu ako se već moraju sklapati nekakvi kompromisi.

Da ne bi bilo novog zajeba glasača u slučaju osvajanja vlasti, tri mjeseca pred izbore moraju se znati kandidati za funkcije ispred SDP. Ti kandidati trebaju biti stručna lica, ne podobna a mi bi već po imenima znali jesu li jedno ili drugo. Ne smije na čelo privrednog giganta doći asistent direktno sa fakulteta ili na čelo direkcije nečiji brat uz bilo kakav izgovor. Reforme, ne samo program, do u slovo zakona moraju biti objavljene prije izbora.

Već sad SDP treba garantovati da neće ulaziti u koaliciju sa SDA i prema tome birati kandidate za zakonodavnu vlast koji se ne mogu kupiti. Koalicija sa HDZ-HNS je, nažalost, izvjesnija ali nije pod moranje. Ne mora se vlast imati po svaku cijenu kao što se SDP ne mora trošiti u nacionalnom prepucavanju, naduravanju i guranju prsta u oko kandidovanjem hrvatskog člana Predsjedništva. Ima dovoljno, pa i previše, čobana zaduženih za to i satus quo. :D

Interes svih koji ovde životare su samo reforme koje će zaustaviti bezbrojne negativne procese u društvu. SDP mora biti svjestan i spreman da ih od prvog dana provodi kako treba pa da u mandatu 2018-22 zasluži ili trajno izgubi povjerenje građana.
hizo ramidovic

#43073 Re: SDP

Post by hizo ramidovic »

svioni koi nevide daje zaovu zemlju iza partiu ezdepe naj bolje dase jope vrati lagundzija dabudne presiednik netrebaju pisat opolitiki inekse ne cim drugim bave jerovo ni je zanjiha
madner

#43074 Re: SDP

Post by madner »

To svakako.
The BEN10

#43075 Re: SDP

Post by The BEN10 »

Novak20 wrote:Da ne bi bilo novog zajeba glasača u slučaju osvajanja vlasti, tri mjeseca pred izbore moraju se znati kandidati za funkcije ispred SDP. Ti kandidati trebaju biti stručna lica, ne podobna a mi bi već po imenima znali jesu li jedno ili drugo. Ne smije na čelo privrednog giganta doći asistent direktno sa fakulteta ili na čelo direkcije nečiji brat uz bilo kakav izgovor. Reforme, ne samo program, do u slovo zakona moraju biti objavljene prije izbora.
Smije li na čelu partije biti čovjek koji je tog brata instalirao tamo? :lol:
Post Reply