Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
reis1

#43051 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by reis1 »

lua wrote:
reis1 wrote:
Plaha!!!

Al malo ko da nije povukla na babu?
NAŠ PRECEDNIK JE LEP U DUŠI

Ja mislim da je schchera na frst lejdi:

Image

A dushom na precednika.
Tiger 033

#43052 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tiger 033 »

lua wrote:JELI OVO ŠČERKA NAŠEG PRECEDNIKA? LJEVŠA JE OD SVAKE SRBSKE POBEDE
:izet: Glavom i bradom Gorica Dodik :izet:

Image
Image
archi_a

#43053 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by archi_a »

Tiger 033 wrote:
lua wrote:JELI OVO ŠČERKA NAŠEG PRECEDNIKA? LJEVŠA JE OD SVAKE SRBSKE POBEDE
:izet: Glavom i bradom Gorica Dodik :izet:

Image
Image
Da se ne uvrijede branioci guardiJana, al menscini da joj je malo shpura otisla. Morala bi na kanal. ;)
archi_a

#43054 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by archi_a »

reis1 wrote:
lua wrote:
reis1 wrote:
Plaha!!!

Al malo ko da nije povukla na babu?
NAŠ PRECEDNIK JE LEP U DUŠI

Ja mislim da je schchera na frst lejdi:

Image

A dushom na precednika.
:lol:

ebes zenu kad joj je covjek ljepsi od nje.
čaika

#43055 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by čaika »

Sramotno je da neki ovdje ne prepoznaju članove guardianske familije.

GUARDIANSKA FAMILIJA U ZANOSU SLUŠA POJANJE PRILIKOM OČITAVANJA KRSNE SLAVE
Image

S lijeva na desno: guardianski brat, guardianska žena, guardianska ćerka, Guardian, guardianski otac. Guardianski sin je imao neke neodložne obaveze u sklopu borbe protiv narkomanije kada je bilo slikanje.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#43056 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prljavi Hare »

čaika wrote:Sramotno je da neki ovdje ne prepoznaju članove guardianske familije.

GUARDIANSKA FAMILIJA U ZANOSU SLUŠA POJANJE PRILIKOM OČITAVANJA KRSNE SLAVE
Image

S lijeva na desno: guardianski brat, guardianska žena, guardianska ćerka, Guardian, guardianski otac. Guardianski sin je imao neke neodložne obaveze u sklopu borbe protiv narkomanije kada je bilo slikanje.
...i klošarluka. :lol: :lol: :lol:
Alfons Kauders

#43057 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

spreca wrote:
muzicar_iz_parka wrote:Lud zbunjenog, kako će rs primati direktno gas ako nemaju nikakvog plinovoda?
:roll:
Vi-Fi :lol:
to je onaj novi 802.11gas standard :D
Tiger 033

#43058 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tiger 033 »

Dodik: Poslije Škotske, svima poručujem, na redu je Srpska!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iznio je svoje mišljenje o gorućem pitanju nezavisnosti Škotske u kojoj se danas održava referendum o otcjeljenju od Velike Britanije, i nagovijestio da budućnost Srpske može krenuti istom putanjom
Dodik je iz Moskve iznio svoje stavove za "Nedeljnik". Prenosimo vam ih u cjelosti.

Postoje godine koje su ključne u istoriji čovječanstva. Prije 100 godina desila se jedna takva godina, godina u kojoj je Principovim pucnjima u Sarajevu započela rekompozicija svijeta koji više nije bio onakav kakvog je većina stanovnika ove planete željela i mogla da trpi. Sve što se desilo u tom velikom ratu zauvijek je promijenilo svijet.

Danas, 100 godina kasnije, svijet je na novoj prekretnici. Događaji se nižu kao na traci i ključno je pitanje koliko smo mudrosti akumulirali i koliko smo svjesni strahote koja nam prijeti ako nismo u stanju da se dogovorimo kako ćemo živjeti dalje. Zajedno na jednoj planeti, ali da jedni druge ne ugrožavamo, majorizujemo ili sputavamo u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava o kojima toliko mnogo pričamo, ali i nacionalnih prava o kojima se priča samo kada se mora.

Mi u Republici Srpskoj u novijoj historiji smo bili zatočenici nesposobnosti nekih reprezenata nacionalnih politika da se dogovore, i gurnuti smo u nesrećan sukob, i upravo smo mi ti koji imaju najviše prava da, i kada drugi to ne vide, upozoravamo na bauk sukoba koji se uvijek pojavljuje kao posljedica nametanja volja većih, moćnijih ili agresivnijih. I zato u ovim burnim vremenima moramo tragati za odgovorima koji osiguravaju mir, ali i pravo na zaštitu svih prava, od ljudskih, preko manjinskih do nacionalnih.

Jedan od odgovora koji je prošao kušnju vremena jeste i pravo na referendum koji u svojoj osnovi ima pravo na samoopredjeljenje, a u svojoj završnici pravo na otcjepljenje.
Referendum o nezavisnosti Škotske, koji se gradio kroz čitav niz zakonskih i drugih aktivnosti desetinama godina, od 18. septembra 2014. godine prestaje da bude samo lijep san Škota i noćna mora britanskih političara, već postaje i nova realnost Evropske unije. Kada bih želio da budem ciničan, podsjetio bih nas sve ovdje na ulogu Ujedinjenog Kraljevstva na Balkanu, posebno kada su u pitanju događaji vezani za raspad Jugoslavije.

Ali neću da budem ni ciničan, ni maliciozan. Iskustvo me je naučilo da u životu, bez obzira na vanjske pritiske, na kraju ipak opstanu samo one državne tvorevine u kojima narodi koji ih čine žele da nastave da žive u njima.

Po pravilu, oni to žele samo ako su zadovoljni životom u tim državnim zajednicama. A njihovo zadovoljstvo je determinisano nivoom stečenih prava, njihovom održivošću kao i šansama i mogućnostima da žive bolje koje im pružaju upravo te državne zajednice.

Ipak, danas kada je referendum o Škotskoj u pitanju, sve ovo nije ni važno. Nije važan ni rezultat. Jedino važno je da se institucija referenduma koji podrazumijeva dezintegraciju jedne od najmoćnijih zemalja svijeta lagodno ušetala pod briselske svodove. Dakle, bez obzira na rezultat, Evropska unija nema više prava da osporava bilo kome upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava, uključujući pravo na bolji život. Svako drugo ponašanje predstavljalo bi još jedan doprinos afirmaciji politike konfrontacije, koja je duboko u suprotnosti sa evropskom idejom, koja je u svojoj osnovici imala potrebu za trajnim mirom i kontinuiranim napretkom.

Uostalom, još se u Deklaraciji nezavisnosti SAD navodi pravo naroda da ustanovi novu vladu i da se samoorganizuje sa ciljem obezbjeđenja sigurnosti i sreće naroda, ukoliko to postojeća vlada nije u stanju da obezbijedi. Slično pravo naroda afirmiše se i u povelji Ujedinjenih nacija, u kojoj se insistira na poštovanju načela ravnopravnosti i samoopredjeljenja.
Dugo se u savremenom svijetu tragalo za mogućnošću oživljavanja ova dva vrijedna dokumenta i vrijednosnog sistema koji oni sa sobom nose. Danas je jasno. Model je referendum. Referendum, jer obezbjeđuje i mir i demokratiju i neotuđiva prava naroda priznata svim relevantnim međunarodnim dokumentima.

U godini u kojoj je Krim referendumom odlučio da se uslijed uličnog i nasilnog svrgavanja legalno izabrane vlasti, izazvanog probuđenim NATO pretenzijama na "mekani trbuh" Rusije, pripoji istoj toj Rusiji, referendum u Škotskoj jeste svojevrsna potvrda prava Rusa u Ukrajini da odluče kako i gdje će živjeti, ali i potvrda ispravnosti opredjeljenja političkog vodstva Republike Srpske, pa ako želite i mog ličnog opredjeljenja, po kom instituciju referenduma treba permanentno graditi i jačati, sve do konačnog stvaranja pretpostavki za njegovo sprovođenje.

U Škotskoj je to trajalo decenijama. Mi u Republici Srpskoj smo u proteklih osam godina, od situacije u kojoj je na pomen prvog slova reči referendum, slova "r", reagovao OHR, nasilnički ukidajući ljudima osnovno pravo, pravo da budu birani, uspjeli da stvorimo novu realnost koja podrazumijeva i postojanje zakonskog okvira za sprovođenje referenduma.

Neki me i ovih dana ponovo optužuju za nacionalizam, i u Beogradu, a i u Sarajevu, a ja, kao i narod kome pripadam u Republici Srpskoj, referendum doživljavam dvostruko, i kao ideal samostalnosti kome težimo, ali i kao posljednju liniju odbrane Dejtonske, entitetske Bosne.

A to je sve - samo nacionalizam nije. To je borba za očuvanje prava koje smo stekli, to je borba za naše pravo da odlučujemo o sebi, to je borba za razvojne projekte koji treba da proizvedu nova radna mjesta, to je borba za društvo sa manje korupcije i više odgovornosti, to je borba za sigurnost svih građana Republike Srpske. Šta nam nude ti koji mene napadaju? Nude nam funkcionalnu državu, državu u kojoj će politički dominirati jedan narod, najbrojniji narod. Nude nam model koji nije uspio kada je u pitanju bila Jugoslavija.

Ako na to pristanemo, nećemo opstati kao narod na području Bosne i Hercegovine. Ako na to pristanemo, gubimo identittet, gubimo jezik, gubimo pravo da odlučujemo ko su nam prijatelji, gubimo svoj način života, gubimo budućnost na ovim prostorima. Mi u Republici Srpskoj nećemo ništa više nego što nam garantuje Ustav. Mi ne želimo ni više ni manje Bosne od te mjere, mi želimo više, ali ne pristajemo na manje Republike Srpske.

I zato referendum kao kategorija koja od 18. septembra živi i u Evropskoj uniji, jeste garancija opstanka Republike Srpske u Dejtonskoj Bosni, ili garancija opstanka srpskog naroda na prostorima na koje pravo polažu tri naroda.

I dok se u Španiji spremaju da referendumsko pitanje iz Škotske prevedu sa engleskog na katalonski, ja Škotima i ostatku Britanije želim miran i dostojanstven 18. septembar, koji će sasvim sigurno postati još jedan istorijski datum. A svima poručujem - neka se spremi Republika Srpska.

Poslije ovoga smo u NATO-u :izet: :bih:
vaučer

#43059 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vaučer »

:lol:
Znao sam, kako otužno i predvidljivo.
Daleko su Škoti dogurali bome, tko da zaboravi protjerivanje pola milijuna Engleza iz Škotske, masovna ubojstva i masovne grobnice u rezidencijalnim dijelovima Edinburgha o kojima se šutilo decenijama. A vidi ih sad - glatko na putu prema samostalnosti koju nisu ni mogli sanjati kad su kao obična regija dobili to smješno ime 'Škotska' u okviru Ujedinjenog kraljevstva. Bravo Škoti - svjetli ste primjer da je put od genocida do državotvornosti kratak i posut mirisnim ružama poricanja i zablude.
omar little

#43060 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by omar little »

de link za ovo pliz

edit: :facepalm: tek sad vidim da ima gore link, nevr majnd. :D
daddy-kool

#43061 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by daddy-kool »

Plebiscitat. :D
čaika

#43062 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by čaika »

PUTIN: GUARDIANE, VI STE GENIJE!
Putin podržao Dodika :lol: :lol: :lol: :lol:
Na zvaničnoj internet stranici predsjednika Ruske Federacije objavljen je transkript razgovora :lol: :lol: Vladimira Putina sa predsjdenikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

twitter.com/KremlinRussia
Putin je govorio o ekonomskim odnosima između Republike Srpske i Rusije, odnosima na međunarodnoj sceni, ali i proteklim regionalnim izborima u Rusiji i predstojećim u Srpskoj i BiH.
„Iako su podaci o trgovini i ekonomskoj saradnji prilično skromni, promet raste i povećan je za četvrtinu u posljednjih nekoliko godina. Sada su teška vremena na međunarodnoj sceni, kako u Evropi, tako i u globalnoj ekonomiji, ali naši odnosi se uspješno razvijaju, što je bitan faktor za situaciju u cijelom regionu“, rekao je ruski predsjednik.

„Znam da ćete uskoro imati izbore i želim Vam uspjeh“, :lol: :lol: :lol: izjavio je Vladimir Putin i dodao: „Danas je jasno i znam da Vas veliki dio birača podržava.“ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
“Iskusan ste i vješt političar. To svi dobro znamo. Vaš ustavni program oplodnje nerotkinja prepoznao je cijeli moderni svijet. Vaše investicione cikluse izučavaju naučnici na prestižnim svjetskim univerzitetima, među njima i na ruskim. Vaša socijalno-ekonomska komponenta Razvojnog programa je primjer kako se vodi briga o ugroženima u surovim uslovima svjetske ekonomske krize”, rekao je Putin, i dodao:

„Volio bih da imamo više takvih ljudi u Rusiji. Vi ste svijetao primjer patriotizma u službi vlastitog naroda. Znam da imate velike probleme sa izdajničkom opozicijom i islamistima iz Sarajeva, ali isto tako znam da ćete ih Vi svojom mudrošću savladati. Želim vam mnogo sreće, pazite na sebe, ne pretjerujte sa oplodnjom nerotkinja, u našim godinama to može biti problem“, naglasio je predsjednik Ruske Federacije.
Što sada ćuti Midhat Bosnić, gdje su sada miševi iz izdajničke opozicije? Sigurno su im se usijali telefoni od razgovora sa stranim nalogodavcima, pitaju šta trebaju da rade, Guardian ih prosto izluđuje. Narod je svoje rekao, Putin je svoje rekao, džaba su izdajnicima i TV BN i petro-dolari i izdajničke značke, narod će do kraja ostati uz svog Guardiana.
spreca

#43063 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by spreca »

gdje onaj Hare peksin :twisted: ....dok ovdje mnogi pljuju i seru po njusci Baje, taki ko ti Cajka ste se mnogo osilili....kako vas nije sramota dok se Baja i to GLAVNI bori za korijenje ti mu se kenjas u koncepciju.......samo da znas ,neces dobiti ni jednog korijena pa sad crkni od gladi a ti Hare da znas da ce te Glavni ukinut ko teletinu u Rshu.....ni ti neces dobiti ni korijencica sram te bilo :twisted:
Juliuscezar

#43064 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Juliuscezar »

Iz kojeg se ovo pokušaja Guardian udostojio da primi Putina u Moskovi, ne bi on ali Putin ko dijete, hoce pa hoce.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#43065 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prljavi Hare »

čaika wrote:PUTIN: GUARDIANE, VI STE GENIJE!
Na zvaničnoj internet stranici predsjednika Ruske Federacije objavljen je transkript razgovora :lol: :lol: Vladimira Putina sa predsjdenikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Putin je govorio o ekonomskim odnosima između Republike Srpske i Rusije, odnosima na međunarodnoj sceni, ali i proteklim regionalnim izborima u Rusiji i predstojećim u Srpskoj i BiH.
„Iako su podaci o trgovini i ekonomskoj saradnji prilično skromni, promet raste i povećan je za četvrtinu u posljednjih nekoliko godina. Sada su teška vremena na međunarodnoj sceni, kako u Evropi, tako i u globalnoj ekonomiji, ali naši odnosi se uspješno razvijaju, što je bitan faktor za situaciju u cijelom regionu“, rekao je ruski predsjednik.

„Znam da ćete uskoro imati izbore i želim Vam uspjeh“, :lol: :lol: :lol: izjavio je Vladimir Putin i dodao: „Danas je jasno i znam da Vas veliki dio birača podržava.“ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
“Iskusan ste i vješt političar. To svi dobro znamo. Vaš ustavni program oplodnje nerotkinja prepoznao je cijeli moderni svijet. Vaše investicione cikluse izučavaju naučnici na prestižnim svjetskim univerzitetima, među njima i na ruskim. Vaša socijalno-ekonomska komponenta Razvojnog programa je primjer kako se vodi briga o ugroženima u surovim uslovima svjetske ekonomske krize”, rekao je Putin, i dodao:

„Volio bih da imamo više takvih ljudi u Rusiji. Vi ste svijetao primjer patriotizma u službi vlastitog naroda. Znam da imate velike probleme sa izdajničkom opozicijom i islamistima iz Sarajeva, ali isto tako znam da ćete ih Vi svojom mudrošću savladati. Želim vam mnogo sreće, pazite na sebe, ne pretjerujte sa oplodnjom nerotkinja, u našim godinama to može biti problem“, naglasio je predsjednik Ruske Federacije.
Što sada ćuti Midhat Bosnić, gdje su sada miševi iz izdajničke opozicije? Sigurno su im se usijali telefoni od razgovora sa stranim nalogodavcima, pitaju šta trebaju da rade, Guardian ih prosto izluđuje. Narod je svoje rekao, Putin je svoje rekao, džaba su izdajnicima i TV BN i petro-dolari i izdajničke značke, narod će do kraja ostati uz svog Guardiana.

A šta miševi mogu reći?Sakriveni u mišje rupe nakon ovog mega-istorijskog sastanka.Guardian iz bratske Rusije donosi mazut,plin koji će bezcjevnim putem gasificirati domove svih šumnjaka i sredstva potrebna za pokretanje novog
investicionog ciklusa.Putinov zadivljeni pogled koji ni jednog momenta nije silazio sa Guardiana,sve govori.

Jasno je šta je sve Guardian obezbjedio slobodarskoj šumskoj,a šta to mogu obezbijediti Bosnić i njegovi probosanci?
Eventualno svakom šumnjaku po jednu hurmašicu iz Teherana i po primjerak "Islamske deklaracije" napisane na
jeziku bošnjačkog naroda. :mrgreen:

Guardianova pobjeda na izborima u šumskoj biće čista kao suza i dominantna.Sad kad se više nema šta razmišljati,
da mi jednu zapjevamo! :pijani:

:igra1:
mayab

#43066 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mayab »

Zaj..ebase ga....
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da bez obzira na to kakav bude ishod današnjeg referenduma u Škotskoj, Evropska unija nema više prava da bilo kome osporava upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava, te dodao "neka se spremi Republika Srpska.

- Referendum o nezavisnosti Škotske, koji se gradio kroz čitav niz zakonskih i drugih aktivnosti desetinama godina, od 18. septembra 2014. godine prestaje da bude samo lijep san Škota i noćna mora britanskih političara, već postaje i nova realnost Evropske unije - naveo je Dodik u razgovoru za "Nedeljnik".

On je istaknuo da je referendum u Škotskoj svojevrsna potvrda prava Rusa u Ukrajini da odluče kako i gdje će živjeti, ali i potvrda ispravnosti opredjeljenja političkog vodstva RS-a po kojem instituciju referenduma treba permanentno graditi i jačati.

- Nije važan ni rezultat. Jedino važno je da se institucija referenduma koji podrazumijeva dezintegraciju jedne od najmoćnijih zemalja svijeta lagodno ušetala pod briselske svodove. Dakle, bez obzira na rezultat, Evropska unija nema više prava da osporava bilo kome upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava, uključujući pravo na bolji život - rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a naglasio je da referendum osigurava i mir i demokraciju i neotuđiva prava naroda priznata svim relevantnim međunarodnim dokumentima.

- I dok se u Španiji spremaju da referendumsko pitanje iz Škotske prevedu s engleskog na katalonski, ja Škotima i ostatku Britanije želim miran i dostojanstven 18. septembar, koji će sasvim sigurno postati još jedan historijski datum. A svima poručujem - neka se spremi Republika Srpska - kazao je Dodik.

On je istaknuo da se "svijet ove godine našao na novoj prekretnici kao i prije 100 godina, da se Krim referendumski pripojio Rusiji, kao i da njegovo insistiranje na referendumu nije nacionalizam, kao što tvrde neki u Sarajevu i Beogradu".
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/136401/dodik- ... 2Xe7f.dpuf
jazzer

#43067 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by jazzer »

PreCednik je pristao da se, u sluzbenoj izjavi za medije, kaze kako je Putin podrzao PreCednika.
Naravno, svi osim izdajnicke opozicije, znaju da je ustvari PreCednik podrzao Putina u pravednoj borbi za Krim.

Morao sam ovo reci, cisto da se znaju neke stvari, da se PreCednikova dobrota i veliko srce
ne koristi u dnevnopoliticke svrhe :-).
dalje

#43068 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dalje »

Precednik je u posjeti na nivou medjudrzavne.
Sta za to vrijeme rade 2 clana Predsjednistva i MIP?

Image

Image

Image
spreca

#43069 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by spreca »

[quote="dalje"]Precednik je u posjeti na nivou medjudrzavne.
Sta za to vrijeme rade 2 clana Predsjednistva i MIP?
[/quote]
:lol: :lol: :lol: a ja mislio kome svako jutro ovih dana postrojavaju pocasni vod kod kremlja :lol: :lol: :lol: :lol:
James_ Harden

#43070 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by James_ Harden »

Tiger 033 wrote:Dodik: Poslije Škotske, svima poručujem, na redu je Srpska!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iznio je svoje mišljenje o gorućem pitanju nezavisnosti Škotske u kojoj se danas održava referendum o otcjeljenju od Velike Britanije, i nagovijestio da budućnost Srpske može krenuti istom putanjom
Dodik je iz Moskve iznio svoje stavove za "Nedeljnik". Prenosimo vam ih u cjelosti.

Postoje godine koje su ključne u istoriji čovječanstva. Prije 100 godina desila se jedna takva godina, godina u kojoj je Principovim pucnjima u Sarajevu započela rekompozicija svijeta koji više nije bio onakav kakvog je većina stanovnika ove planete željela i mogla da trpi. Sve što se desilo u tom velikom ratu zauvijek je promijenilo svijet.

Danas, 100 godina kasnije, svijet je na novoj prekretnici. Događaji se nižu kao na traci i ključno je pitanje koliko smo mudrosti akumulirali i koliko smo svjesni strahote koja nam prijeti ako nismo u stanju da se dogovorimo kako ćemo živjeti dalje. Zajedno na jednoj planeti, ali da jedni druge ne ugrožavamo, majorizujemo ili sputavamo u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava o kojima toliko mnogo pričamo, ali i nacionalnih prava o kojima se priča samo kada se mora.

Mi u Republici Srpskoj u novijoj historiji smo bili zatočenici nesposobnosti nekih reprezenata nacionalnih politika da se dogovore, i gurnuti smo u nesrećan sukob, i upravo smo mi ti koji imaju najviše prava da, i kada drugi to ne vide, upozoravamo na bauk sukoba koji se uvijek pojavljuje kao posljedica nametanja volja većih, moćnijih ili agresivnijih. I zato u ovim burnim vremenima moramo tragati za odgovorima koji osiguravaju mir, ali i pravo na zaštitu svih prava, od ljudskih, preko manjinskih do nacionalnih.

Jedan od odgovora koji je prošao kušnju vremena jeste i pravo na referendum koji u svojoj osnovi ima pravo na samoopredjeljenje, a u svojoj završnici pravo na otcjepljenje.
Referendum o nezavisnosti Škotske, koji se gradio kroz čitav niz zakonskih i drugih aktivnosti desetinama godina, od 18. septembra 2014. godine prestaje da bude samo lijep san Škota i noćna mora britanskih političara, već postaje i nova realnost Evropske unije. Kada bih želio da budem ciničan, podsjetio bih nas sve ovdje na ulogu Ujedinjenog Kraljevstva na Balkanu, posebno kada su u pitanju događaji vezani za raspad Jugoslavije.

Ali neću da budem ni ciničan, ni maliciozan. Iskustvo me je naučilo da u životu, bez obzira na vanjske pritiske, na kraju ipak opstanu samo one državne tvorevine u kojima narodi koji ih čine žele da nastave da žive u njima.

Po pravilu, oni to žele samo ako su zadovoljni životom u tim državnim zajednicama. A njihovo zadovoljstvo je determinisano nivoom stečenih prava, njihovom održivošću kao i šansama i mogućnostima da žive bolje koje im pružaju upravo te državne zajednice.

Ipak, danas kada je referendum o Škotskoj u pitanju, sve ovo nije ni važno. Nije važan ni rezultat. Jedino važno je da se institucija referenduma koji podrazumijeva dezintegraciju jedne od najmoćnijih zemalja svijeta lagodno ušetala pod briselske svodove. Dakle, bez obzira na rezultat, Evropska unija nema više prava da osporava bilo kome upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava, uključujući pravo na bolji život. Svako drugo ponašanje predstavljalo bi još jedan doprinos afirmaciji politike konfrontacije, koja je duboko u suprotnosti sa evropskom idejom, koja je u svojoj osnovici imala potrebu za trajnim mirom i kontinuiranim napretkom.

Uostalom, još se u Deklaraciji nezavisnosti SAD navodi pravo naroda da ustanovi novu vladu i da se samoorganizuje sa ciljem obezbjeđenja sigurnosti i sreće naroda, ukoliko to postojeća vlada nije u stanju da obezbijedi. Slično pravo naroda afirmiše se i u povelji Ujedinjenih nacija, u kojoj se insistira na poštovanju načela ravnopravnosti i samoopredjeljenja.
Dugo se u savremenom svijetu tragalo za mogućnošću oživljavanja ova dva vrijedna dokumenta i vrijednosnog sistema koji oni sa sobom nose. Danas je jasno. Model je referendum. Referendum, jer obezbjeđuje i mir i demokratiju i neotuđiva prava naroda priznata svim relevantnim međunarodnim dokumentima.

U godini u kojoj je Krim referendumom odlučio da se uslijed uličnog i nasilnog svrgavanja legalno izabrane vlasti, izazvanog probuđenim NATO pretenzijama na "mekani trbuh" Rusije, pripoji istoj toj Rusiji, referendum u Škotskoj jeste svojevrsna potvrda prava Rusa u Ukrajini da odluče kako i gdje će živjeti, ali i potvrda ispravnosti opredjeljenja političkog vodstva Republike Srpske, pa ako želite i mog ličnog opredjeljenja, po kom instituciju referenduma treba permanentno graditi i jačati, sve do konačnog stvaranja pretpostavki za njegovo sprovođenje.

U Škotskoj je to trajalo decenijama. Mi u Republici Srpskoj smo u proteklih osam godina, od situacije u kojoj je na pomen prvog slova reči referendum, slova "r", reagovao OHR, nasilnički ukidajući ljudima osnovno pravo, pravo da budu birani, uspjeli da stvorimo novu realnost koja podrazumijeva i postojanje zakonskog okvira za sprovođenje referenduma.

Neki me i ovih dana ponovo optužuju za nacionalizam, i u Beogradu, a i u Sarajevu, a ja, kao i narod kome pripadam u Republici Srpskoj, referendum doživljavam dvostruko, i kao ideal samostalnosti kome težimo, ali i kao posljednju liniju odbrane Dejtonske, entitetske Bosne.

A to je sve - samo nacionalizam nije. To je borba za očuvanje prava koje smo stekli, to je borba za naše pravo da odlučujemo o sebi, to je borba za razvojne projekte koji treba da proizvedu nova radna mjesta, to je borba za društvo sa manje korupcije i više odgovornosti, to je borba za sigurnost svih građana Republike Srpske. Šta nam nude ti koji mene napadaju? Nude nam funkcionalnu državu, državu u kojoj će politički dominirati jedan narod, najbrojniji narod. Nude nam model koji nije uspio kada je u pitanju bila Jugoslavija.

Ako na to pristanemo, nećemo opstati kao narod na području Bosne i Hercegovine. Ako na to pristanemo, gubimo identittet, gubimo jezik, gubimo pravo da odlučujemo ko su nam prijatelji, gubimo svoj način života, gubimo budućnost na ovim prostorima. Mi u Republici Srpskoj nećemo ništa više nego što nam garantuje Ustav. Mi ne želimo ni više ni manje Bosne od te mjere, mi želimo više, ali ne pristajemo na manje Republike Srpske.

I zato referendum kao kategorija koja od 18. septembra živi i u Evropskoj uniji, jeste garancija opstanka Republike Srpske u Dejtonskoj Bosni, ili garancija opstanka srpskog naroda na prostorima na koje pravo polažu tri naroda.

I dok se u Španiji spremaju da referendumsko pitanje iz Škotske prevedu sa engleskog na katalonski, ja Škotima i ostatku Britanije želim miran i dostojanstven 18. septembar, koji će sasvim sigurno postati još jedan istorijski datum. A svima poručujem - neka se spremi Republika Srpska.

Poslije ovoga smo u NATO-u :izet: :bih:
I ta ka'e precednik, kad more Škotska onda more i pepublika crpcka :lol: :lol: :lol:

A te žvrljotine gore su mu ujedno i kompletan politički program. To je jedino što ima ponuditi jadnicima.
James_ Harden

#43071 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by James_ Harden »

dalje wrote:
Image
Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#43072 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

ja se nadam poBedi od najmanje 146% glasova...bio prdCenik kod boga i uslišio mu molitve i za poBedu na izborima i na referendumu...OOOOOO VJERNIČE MOOOJJJJ IMAT ĆEŠ 146% ČISTU POBJEEEDUUU, TVOM STRPLJENJU OD TRI DANA JE DOŠAO KRAJ IDI SMIROM I ĆEKAJ BOGA KUĆI !!!

:thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih:
James_ Harden

#43073 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by James_ Harden »

Nakon PC-a na redu su milioni sela i zaseoka širom Evrope. Svaka ptica svome gruntu leti! :D
archi_a

#43074 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by archi_a »

Putin je naredio svim privrednicima u Rusiji da sve ili vecinu svojih privrednih planova podrede izgradnji i razvoju pisija. Pisi je na vrhu prioriteta Rusije i sva energija ce biti usmjerena ka tom cilju, obecao je to ruski predsjednik "dvojici" izaslanika (cvijanovicu i dodi) iz ovog naprednog entiteta u BiH. Eto para od rusa, ne brini narode republike. Hahahahahaahah :izet:
Znaci Boze
Locked