Ja i ?
Hoće li sada Bošnjaci tražiti da Mostar bude jedinstven grad u kojemu nema legitimnog predstavljanja ?
Ja i ?
Pa zar Mostar nije jedinstven grad? Jedan gradonacelnik, jedno vijece?
Ja trazim, ne samo da trazim nego i zahtijevam to od mostarskih politickih predstavnika. I to prvo za gradonacelnika mora biti demokratski izbor, dosta vise delegata i fazona.
OH da, opet sumko sa svojim duplim nickovima
ja mislim da je taj put miniran još u 19. vijeku, kad su se nacije formirale i razvijale, sve potom je uzaludno i podosta zakašnjelo, čemu svjedočimo danas...drug_profi wrote: ↑10/09/2025 11:58 Prvo mi sami vise nismo sigurni sta smo jer se vjera ovdje poistovjecuje sa etnosom.
Dakle ispada kad promjenis vjeru, mjenjas i DNK. Vise nisi onaj sto si bio.
Da ne pominjem ovakve kao sto sam sam.
A sve se moglo odavno pokrenuti sa Bosanstvom/Bošnjaštvom kako god ga zvali, bez vjerske odrednice.
Ona kampanja pred popis i one budalaštine od reisa Cerića nakon rata su minirale taj put.
Možda bi neki autoritet sada mogao to pokrenuti ponovo, ali takvog autoriteta ovdje više nema.
Ma izjednaciti vjeru i etnos nije i neki problem, sve su etnije izmisljene, ako je to neki faktor koji zblizava hajde neka bude to ta neka nulta tacka. Ako to sta kome znaci. Ali nacija je pojam iznad etnije, valjda bi trebala postojati neka krovna nacija jer nacije su nositelji suvereniteta od francuske revolucije, valjda smo to uzeli od kralja.drug_profi wrote: ↑10/09/2025 11:58 Prvo mi sami vise nismo sigurni sta smo jer se vjera ovdje poistovjecuje sa etnosom.
A sve se moglo odavno pokrenuti sa Bosanstvom/Bošnjaštvom kako god ga zvali, bez vjerske odrednice.
Ona kampanja pred popis i one budalaštine od reisa Cerića nakon rata su minirale taj put.
Možda bi neki autoritet sada mogao to pokrenuti ponovo, ali takvog autoriteta ovdje više nema.
Ne drugi, nego ovi iz tvoje stranek
Majstore, dajes sebi previse za pravo da etiketiras nekoga.
Dajem, ali sve bazirano na postovima.
Niej stari to isto. Ima nas 2-3% koji smo neopredjeljeni. Ima ih koji se izjasniše kao Hrvati ilI Srbi jer nece da budu neopredjeljeni, a Bošnjaštvo je rezervirano za islam. Evo da ti kažem da ja znam dvoje H i jednog S koji su mi tako rekli. Dakle sigurno nisu takva rijetkost.dr_Evil wrote: ↑10/09/2025 12:04Ma izjednaciti vjeru i etnos nije i neki problem, sve su etnije izmisljene, ako je to neki faktor koji zblizava hajde neka bude to ta neka nulta tacka. Ako to sta kome znaci. Ali nacija je pojam iznad etnije, valjda bi trebala postojati neka krovna nacija jer nacije su nositelji suvereniteta od francuske revolucije, valjda smo to uzeli od kralja.drug_profi wrote: ↑10/09/2025 11:58 Prvo mi sami vise nismo sigurni sta smo jer se vjera ovdje poistovjecuje sa etnosom.
I sad dolazimo do toga, da li ti vjerujes da sutra svi Bosnjaci potpisu da su Bosanci, da bi vise od 1% danasnjih Srba ili Hrvata uradilo isto? Sad zamisli ludi svijet gdje bosanski Hrvat(to se ne desava) putuje sa pasosom, i prijavi se za nesto i napise Hrvat umjesto Bosnianvaljda ide pod krivicno djelo. Helem, nebitno, lutam.
Ovdje su nacije formirane, takve kakve jesu, Ceric i iza rata nista nisu mogli promijeniti. Ali mi zakonski mozemo napraviti te izmjene, nacija i etnija mogu biti razlicite stavke, gdje je obavezno da je svaki gradjanin BiH ujedno i nacionalno nesto. Ali posto je cilj unija nacija onda se to nikad nece desiti.
Ja cu sutra da se pisem kao Jugosloven ako cemo je vratiti, ali ni u Tite nije moglo.
Kad je zapucalo kod nas je bilo sigurno preko 30% Bosnjaka u HVO-u, daleko da su se osjecali Hrvatima ali su vjerovali da brane svoje porodice i mahale. Ako je tako kazes, onda bi broj neopredjeljenih u BIH 1991-e bio daleko veci od onog 14.000, ali hajde evo imali smo 240.000 Jugoslovena.drug_profi wrote: ↑10/09/2025 12:41
Niej stari to isto. Ima nas 2-3% koji smo neopredjeljeni. Ima ih koji se izjasniše kao Hrvati ilI Srbi jer nece da budu neopredjeljeni, a Bošnjaštvo je rezervirano za islam. Evo da ti kažem da ja znam dvoje H i jednog S koji su mi tako rekli. Dakle sigurno nisu takva rijetkost.
Izgradnja nacije je komplikovana i vezana je najvise za sentiment. A ako imas sentiment da negdje ne pripadas onda jebi ga. A taj sentiment je stvorio reis i SDA, koji su nalegli na propagandu H i S, prikladno glupavo (ili možda baš namjerno). U ratu u mojoj jedinici je bilo vise od 30% nemuslimana. Znaci raja iz dvije-tri MZ, gradski momci. Osjecaj im je prvo bio Bosanski, jer su radi toga i usli u jedinice ARBiH. Naknadno ih je neko "otrijeznio" pa su poslije postali H i S i B.
Neki su ovo primijetili tek evo na kraju 2025. godine.dr_Evil wrote: ↑10/09/2025 12:53Kad je zapucalo kod nas je bilo sigurno preko 30% Bosnjaka u HVO-u, daleko da su se osjecali Hrvatima ali su vjerovali da brane svoje porodice i mahale. Ako je tako kazes, onda bi broj neopredjeljenih u BIH 1991-e bio daleko veci od onog 14.000, ali hajde evo imali smo 240.000 Jugoslovena.drug_profi wrote: ↑10/09/2025 12:41
Niej stari to isto. Ima nas 2-3% koji smo neopredjeljeni. Ima ih koji se izjasniše kao Hrvati ilI Srbi jer nece da budu neopredjeljeni, a Bošnjaštvo je rezervirano za islam. Evo da ti kažem da ja znam dvoje H i jednog S koji su mi tako rekli. Dakle sigurno nisu takva rijetkost.
Izgradnja nacije je komplikovana i vezana je najvise za sentiment. A ako imas sentiment da negdje ne pripadas onda jebi ga. A taj sentiment je stvorio reis i SDA, koji su nalegli na propagandu H i S, prikladno glupavo (ili možda baš namjerno). U ratu u mojoj jedinici je bilo vise od 30% nemuslimana. Znaci raja iz dvije-tri MZ, gradski momci. Osjecaj im je prvo bio Bosanski, jer su radi toga i usli u jedinice ARBiH. Naknadno ih je neko "otrijeznio" pa su poslije postali H i S i B.
Nije druze Alija mogao uraditi nista po tom pitanju, a pogotovo te ratne 93-e, sto se tice formiranja nacija. Druga je prica parcijalna islamizacija Armije i drzave. Ja se apsolutno slazem da je prije rata i u ratu postojao broj danasnjih HRvata i Srba koji su bili blizi Bosni, ali opet ponavljam nama ni danas niko ne brani da stvorimo krovnu naciju, i pritisak ne bi trebao biti na Bosnjacima. Naprotiv svaki pokusaj koji bi dosao od Bosnjaka bio bi posmatran kao majorizacija.
Samo bih istakao da mi u BiH u real time prolazimo kroz stvaranje jos jedne nacije, iako to slabo primjetimo. Jeste li primjetili kampanju oko mi nismo Bosanski Srbi nego Srbi? Nije to samo eksterno nego i interno, valjda je jasno da kod odredjenog broja Srba postoji veza prema Bosni, mozda ne avnojskoj, mozda ne o suzivotu, ali o tome da Bosna ipak jeste identitet odvojen od matice otkad su njihove familije tu. ZAmisli sad situaciju gdje bi krenula neka akcija od strane Bosnjaka, kontraefekat, samo bi se ubrzalo.
Naravno. Najbolje bi bilo da to recimo krene od dobrih Franjevaca, čuvara Bosne.
Inače, ja u Tursku idem isključivo s pasošomdr_Evil wrote: ↑10/09/2025 12:04Ma izjednaciti vjeru i etnos nije i neki problem, sve su etnije izmisljene, ako je to neki faktor koji zblizava hajde neka bude to ta neka nulta tacka. Ako to sta kome znaci. Ali nacija je pojam iznad etnije, valjda bi trebala postojati neka krovna nacija jer nacije su nositelji suvereniteta od francuske revolucije, valjda smo to uzeli od kralja.drug_profi wrote: ↑10/09/2025 11:58 Prvo mi sami vise nismo sigurni sta smo jer se vjera ovdje poistovjecuje sa etnosom.
I sad dolazimo do toga, da li ti vjerujes da sutra svi Bosnjaci potpisu da su Bosanci, da bi vise od 1% danasnjih Srba ili Hrvata uradilo isto? Sad zamisli ludi svijet gdje bosanski Hrvat(to se ne desava) putuje sa pasosom, i prijavi se za nesto i napise Hrvat umjesto Bosnianvaljda ide pod krivicno djelo. Helem, nebitno, lutam.
Ovdje su nacije formirane, takve kakve jesu, Ceric i iza rata nista nisu mogli promijeniti. Ali mi zakonski mozemo napraviti te izmjene, nacija i etnija mogu biti razlicite stavke, gdje je obavezno da je svaki gradjanin BiH ujedno i nacionalno nesto. Ali posto je cilj unija nacija onda se to nikad nece desiti.
Ja cu sutra da se pisem kao Jugosloven ako cemo je vratiti, ali ni u Tite nije moglo.
Svaka cast susjed, ali vise je primjer bio da ako moras traziti nesto, prebivaliste, vizu ili slicno. Tesko je strancu objasniti nas krnji sistem gdje pasos, drzavljanstvo i nacionalnost nije isto. Kod njih to ide pod "podrazumijeva se". Ne bi ni ti sigurno prolazio kroz proces dobivanja boravisne dozvole u Njemackoj, a imas putovnicu, kao ni vecina Bosnjaka koji posjeduju istu.

Cuj svaka castdr_Evil wrote: ↑10/09/2025 15:36Svaka cast susjed, ali vise je primjer bio da ako moras traziti nesto, prebivaliste, vizu ili slicno. Tesko je strancu objasniti nas krnji sistem gdje pasos, drzavljanstvo i nacionalnost nije isto. Kod njih to ide pod "podrazumijeva se". Ne bi ni ti sigurno prolazio kroz proces dobivanja boravisne dozvole u Njemackoj, a imas putovnicu, kao ni vecina Bosnjaka koji posjeduju istu.
Shvatio sam, ali samo to sto ga ima znaci puno. Ebi ga, nema nista lose u tome koristiti pogodnosti koje ti je omogucio zakon.palermo wrote: ↑10/09/2025 15:57Cuj svaka castdr_Evil wrote: ↑10/09/2025 15:36Svaka cast susjed, ali vise je primjer bio da ako moras traziti nesto, prebivaliste, vizu ili slicno. Tesko je strancu objasniti nas krnji sistem gdje pasos, drzavljanstvo i nacionalnost nije isto. Kod njih to ide pod "podrazumijeva se". Ne bi ni ti sigurno prolazio kroz proces dobivanja boravisne dozvole u Njemackoj, a imas putovnicu, kao ni vecina Bosnjaka koji posjeduju istu.pa ide sa bih pasosem sto mu visa ne treba, a sa hrvatskim treba.