Majke mi pojedini isto k'o da su čitali nešto drugo.

U državi sa ovakvim ustavom i uređenjem nikada Vijeće ministara (vlada) neće odlučivati prostom većinom. U sporazumu je lijepo rečeno da se odluke donose koncenzusom, dakle ne mogu Srbi i Hrvati bez Bošnjaka ali isto i Bošnjaci bez Srba ili Hrvata donositi odluke. Jesu ubačeni kantoni kao još jedan faktor koji daje saglasnost ali, pazi sada ovo, u sporazumu se lijepo kaže da...
Sve odluke usvojene u različitim tijelima sistema koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od deset dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.
„U slučajevima kada neko od tijela u sistemu koordinacije ne usuglasi poziciju povodom određenog pitanja isto će biti upućeno višem nivou u sistemu koordinacije zaključno sa kolegijem za europske integracije koji se sastaje i djeluje u skladu s članom 4 ove odluke...
Dakle ovaj sporazum važi samo za put BiH ka Evropi i jednog dana kada uđemo u EU on se završava. Po meni, a to sam govorio na jednoj od tema, kantoni u F.BiH imaju gotovo iste institucije kao i entiteti pa zašto se ne bi i oni pitali evo recimo barem po ovom pitanju. Ako neki od kantona bude pravio namjerene opstrukcije lijepo se može Vlada F.BiH usvojiti odluke i pored protivljenja. Isto tako i Vijeće ministara može raspravljati o tome kada recimo RS ili F.BiH bude opstruirala put BiH ka EU. Po meni jedan dobar sporazum, izbalansiran.