SDP

Obi Wan Bosnian

#43001 Re: SDP

Post by Obi Wan Bosnian »

Novak20 wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:BiH je država svih njenih građana bez obzira kako se etnički izjašnjavaju. Podjela po etničkom principu nije prihvatljiva. Sve što vodi takvoj podjeli nije prihvatljivo.
:lol:

I ti to kao SDA-ovac treba da kažeš na SDP temi. Što ste onda uvijek u koaliciji sa HDZ-om ? Pa tvoj ideolog potpisa ovaj Ustav koji govori suprotno.
Nisam ja nikakav SDA-ovac. Isto bih branio i SDP da je SDP na vlasti i da ga se napada za ono za šta nije kriv.

I naravno da ću braniti i Aliju što je potpisao Dayton jer druga mogućnost nije postojala. Koalicija sa HDZ-om je isto tako jedino rješenje za ovaj mandat 2014-2018 jer HDZ ima kontrolu nad hrvatskim klubom doma naroda. Da probosanske stranke imaju 5-6 ruku u hrvatskom klubu doma naroda mogla bi se vlast formirati bez HDZ-a kao što se formirala za mandat 2010-2014 jer tada HDZ nije imao dovoljno ruku u domu naroda.

Vidiš, jednostavno i konzistentno.
Banksy

#43002 Re: SDP

Post by Banksy »

johntra wrote:
Čuj, klasična predizborna priča 18 mjeseci pred izbore?
pa ljudi ne znaju šta je juče bilo, a kamoli šta se desilo prije godinu i po...puno ti cijeniš narod koji samo čita pola naslova neke vijesti i već ima izgrađenu svijest o svemu...
Naravno da je predizborna, u predizbornoj smo stalno, to je jučer bila opća ocjena, Graz je to, na koncu, i izrekao.

Jedina svrha tog igrokaza jučer je bila iskreirati priliku da Maške malo obiđe lokalne medije i odglumi patriotu. Rekoh već, presmiješno i groteskno kao kad Bakir priča o 100 000 radnih mjesta.

A taman smo se, familijarno, mislili vratiti SDP-u.

edit: teško da će imati kakvog efekta, ali ovo je bar suvislo:
DANAS
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o iseljavanju stanovništva

Inicijator održavanja te sjednice je poslanik Naše stranke Dennis Gratz.

U izjavi za Fenu, Gratz je rekao da podaci govore o alarmanatnom iseljavanju stanovništva, zbog čega smatra da tom problemu treba posvetiti širu pažnju u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije BiH.
Last edited by Banksy on 22/03/2017 12:10, edited 1 time in total.
Novak20

#43003 Re: SDP

Post by Novak20 »

johntra wrote:
drugi profil wrote:Ja vala ne znam sta je ova rezolucija vise od toga sto hafis kaze.
Bezveze zakuhavanje. Primile se bosnjacke patriote, koji Bosnu vide samo kao drzavu Bosnjaka i manjina.
Pa kad se nas ostave naši "dobronamjerni" susjedi, ostavit ćemo se valjda i mi ovakvih stvari...ali kako se to nikada neće desiti, uvijek će se neko naći da odgovori...danas je to SDP, sutra SDA, prekosutra SBB, za tri dana Naša stranka i sve tako u krug...
Svaka nesposobna i poneka sposobna vlast koristi stvarne ili izmišljene neprijatelje da bi mogla da vlada i drži puk u pokornosti bez obzira na rezultat vladavine. Tako opstaju naši nacionalni čobani.

U situaciji kad je SDP opozicija, nema razloga da se prva prima na mahanje crvenom krpom. Neka SDP osvoji vlast tako što će ponuditi kvalitetne i poštene ljude, program i zakone koji nas mogu izvući iz go..na bez držanja figa iza leđa. Besmislena buka ne koristi nikome.
johntra

#43004 Re: SDP

Post by johntra »

Banksy wrote:
Naravno da je predizborna, u predizbornoj smo stalno, to je jučer bila opća ocjena, Graz je to, na koncu, i izrekao.

Jedina svrha tog igrokaza jučer je bila iskreirati priliku da Maške malo obiđe lokalne medije i odglumi patriotu. Rekoh već, presmiješno i groteskno kao kad Bakir priča o 100 000 radnih mjesta.

ako je ovo predizborna, onda SDP 2018. uzima izbore lopatom... :lol: smiješnije su vam tvrdnje od ovog smajlija...
na kraju krajeva, vidi se kakav je naš narod, najviše pažnje i jeste izazvalo nešto u čem se poziva na odbranu države, za razliku od sijaset dobrih inicijativa i prijedloga SDP-a u tom istom Parlamentu i koje su sve redom odbijene od strane vladajućih...
i šta to dokazuje? dokazuje da narod voli populističke priče, a za hljeb će se već nekako snaći... :run:
Capsicum

#43005 Re: SDP

Post by Capsicum »

Novak20 wrote:U situaciji kad je SDP opozicija, nema razloga da se prva prima na mahanje crvenom krpom. Neka SDP osvoji vlast tako što će ponuditi kvalitetne i poštene ljude, program i zakone koji nas mogu izvući iz go..na bez držanja figa iza leđa. Besmislena buka ne koristi nikome.
Inace se u ovoj drzavi izbori dobijaju kvalitetnim programima :lol:
johntra

#43006 Re: SDP

Post by johntra »

Novak20 wrote:
Svaka nesposobna i poneka sposobna vlast koristi stvarne ili izmišljene neprijatelje da bi mogla da vlada i drži puk u pokornosti bez obzira na rezultat vladavine. Tako opstaju naši nacionalni čobani.

U situaciji kad je SDP opozicija, nema razloga da se prva prima na mahanje crvenom krpom. Neka SDP osvoji vlast tako što će ponuditi kvalitetne i poštene ljude, program i zakone koji nas mogu izvući iz go..na bez držanja figa iza leđa. Besmislena buka ne koristi nikome.
nema ovdje ništa izmišljeno, jer imaš grupu ljudi i kod nas i u našoj okolini, koji jedva čekaju da raspračaju ovo malo jada što imamo...u tome je bit...
Banksy

#43007 Re: SDP

Post by Banksy »

johntra wrote:
Banksy wrote:
i šta to dokazuje? dokazuje da narod voli populističke priče, a za hljeb će se već nekako snaći... :run:
Zamjena teza. Dokazuje da kad nemaš odgovor i ideje za hljeb, podmećeš populizam.
Ni prvi, ni zadnji.
Last edited by Banksy on 22/03/2017 12:16, edited 1 time in total.
johntra

#43008 Re: SDP

Post by johntra »

Banksy wrote:
Zamjena teza. Dokazuje da kad nemaš odgovor i ideje a hljeb, podmećeš populizam.
Ni prvi, ni zadnji.
e sad već izmišljaš, a na izmišljotine mi mrsko odgovarati... :wink:
Banksy

#43009 Re: SDP

Post by Banksy »

johntra wrote:
Banksy wrote:
Zamjena teza. Dokazuje da kad nemaš odgovor i ideje a hljeb, podmećeš populizam.
Ni prvi, ni zadnji.
e sad već izmišljaš, a na izmišljotine mi mrsko odgovarati... :wink:
Dobro.
I, koji je rezultat, efekat, postignuti cilj jučerašnje ''rezolucije''?
johntra

#43010 Re: SDP

Post by johntra »

bio efekat ili ne, bilo je bitno da jedna državna, odnosno entitetska, institucija osudi najave o podjeli države upakovane u celofan...
efekat će se vjerovatno kasnije osjetiti, jer oni koji su pokrenuli ovu priču neće odustati od toga...moje mišljenje je da se na takve najave ne treba šutiti...
Banksy

#43011 Re: SDP

Post by Banksy »

Ozbiljna država, što Bosna nije, na takve najave reagira angažiranjem odgovarajućih ljudi, na nivou koji takva najava zaslužuje, tamo gdje ta reakcija ima snagu, i na način koji daje efekat.
U Bosni, Mašketova nova brada je jedne večeri prodefilirala kroz info programe pola medija pola države i to je rezultat, efekat i postignuti cilj.
SDP-u, puna šaka brade.
putokaz1

#43012 Re: SDP

Post by putokaz1 »

BIT će SDP dobar
ali uzet neće
SDA HDZ+ pridošlice,malestranke ili prelasci iz SDP u SDA.
jedan glasač SDP glasa1.
jedan glasač SDA glasa zasebe i uvede petero starijih ,slijepih...
U startu 5-1 za SDA.
Svaki SDA glasač će izać na izbore.
SDP glasači se dijele na SDP NS DF GS SDU.......
SDA ima više Općina u svojim rukama i mogućnost korištenja resursa tj radovi u septembru 2018 će donijeti rezultat.
SDP,odnosno opozcija,ima samo veće gradove ,osim Sarajeva,ali to je sve.
Sve podiljene sredine su SDA HDZ.Te Periferija.
Udružena opozicija bi mogla pobjediti ali samo ako tu budu:SDP ,NS DF GS SDU,SBB,SBIH,ASDA,LBH,LIBH,SD,DNZ,HDZ90,HSP,PS,SDF,HSS,SZP,LDS,GDS,SUND,Nezavisni načelnici,Penzioneri,invalidi,SC,DJB,TA,i mnogi drugi poznati i nepoznati,tada se može Pobjediti ali pojedinačno NE.
drug_profi

#43013 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ja sam kontao vratiti se SDP-u, ali za ovakve budalastine necu da glasam.
zaista je jedino i najbolje rjesenje pokusati razguliti odavde. Hebe me samo sto sam Bosanac. Niti šahare, niti orlova....
Obi Wan Bosnian

#43014 Re: SDP

Post by Obi Wan Bosnian »

Banksy wrote: Dobro.
I, koji je rezultat, efekat, postignuti cilj jučerašnje ''rezolucije''?
Simbolički. Da se pokaže jedinstvo svih probosanskih stranaka po ovom pitanju. Da ne bude kasnije "nismo znali"
johntra

#43015 Re: SDP

Post by johntra »

Banksy wrote:Ozbiljna država, što Bosna nije, na takve najave reagira angažiranjem odgovarajućih ljudi, na nivou koji takva najava zaslužuje, tamo gdje ta reakcija ima snagu, i na način koji daje efekat.
U Bosni, Mašketova nova brada je jedne večeri prodefilirala kroz info programe pola medija pola države i to je rezultat, efekat i postignuti cilj.
SDP-u, puna šaka brade.
Kako će državni nivo reagovati, kad u njemu sjede upravo oni koji bi da dijele državu? a SDA šuti li šuti, sve zbog svojih talova...
što se tiče Mašketa, bili mi ili ne njegovi fanovi, on je jedan od zastupnika koji zaista radi u tom Parlamentu i bilo bi nefer njegov rad ocjenjivati samo kroz ovo...ali haj, valjda ne voliš bradate muškarce...
putokaz1

#43016 Re: SDP

Post by putokaz1 »

1.oTIĆI ODAVDE
2-Mijenjati SDA HDZ SNSD
3.Promjena ne može bit Nkšićev,MAšićev SDP
4.Promjena se sastaji u Pravnoj državi i Razvoj ekonomije,usklađivanje tržišta rada i obrazovanja
5.Moje subjektivni mišljenje da je moj Načelnik Ta promjena,koja se traži
pemanapemani

#43017 Re: SDP

Post by pemanapemani »

drugi profil wrote:Ja sam kontao vratiti se SDP-u, ali za ovakve budalastine necu da glasam.
zaista je jedino i najbolje rjesenje pokusati razguliti odavde. Hebe me samo sto sam Bosanac. Niti šahare, niti orlova....
Neka te bolan, gdje ćeš. Možda nekad ponovo zatrebamo da nas pokazuju, pa će opet red optuživanja kako smo ubačeni element koji razjedinjuje Bošnjake, pa onda opet potreba i tako u krug.

Nećeš vjerovati, ja i danas mogu uzeti hrvatsku putovnicu, ali mi ne pada na pamet.

Znam da je glupo i da se jednom živi, a život leti, ali Bosnu u meni niko ne može ubiti i osjećao bih se kao da izdajem sebe kada bih uzeo hrvatsku putovnicu.
JThomas

#43018 Re: SDP

Post by JThomas »

naravno da ne može. imali su šansu i to nedvosmisleno pokazali. u opoziciji se svi bacaju idealizmom i floskulama. a čim dođu na vlast politika postaje umijeće mogućeg i kompromisa, što je kod nas eufemizam za zajedničko raspičkavanje i krčmljenje države, budžeta i resursa...
madner

#43019 Re: SDP

Post by madner »

Hafis wrote:
madner wrote:Obrnuto, Incko je ubacio HDZ u igru time sto je dozvolio blokadu formiranja DN.

Samo posto je HDZ tada imao maksimalisticke zahtjeve, dobio je drugi ferman pri kraju meca.

Siguran sam da ce i ovaj put mudro ocjeniti odnos snaga. :D
Bit će svakako tvrd meč i ne bih tipovao ništa.
HDZ ima jedno iskustvo više a SDP nije ni sjena onoga što je bio.
A i vanjske okolnosti su se mnogo promijenile.
Mislim, objektivno da neće imati muda pokušati tako nešto..a gdje su još izmjene izbornog zakona.....ima tu posla. bolje im je da se bave proučavanjem budućnosti socijaldemokratskih procesa u globaliziranom svijetu s posebnim aspektom na jačanje neoliberalne ekonomije i bla bla bla.
HDZ ima jedan ozbiljan problem da se smatra najmanje pozelnjom strankom za koaliranje u BiH. Puno trazi, malo daje, tj. nema vizije. Cak su i kadrovi srednja zalost, Krajina je bio puno bolji kadar od trenutnog izbora.

Jedini razlog zasto bi neko koalirao sa HDZom je sto ima kapacitet za ustavne reforme, no sa saveznistvom sa SNSDom to se pretvara u kapacitet za kocenje.

Naravno da sve ovisi od izbornog rezultata, trenutno plavo zeleni mogu ocekivati opoziciju 4 godine i zastoj ustavnih reformi.
statixx

#43020 Re: SDP

Post by statixx »

Banksy wrote:
johntra wrote:
Čuj, klasična predizborna priča 18 mjeseci pred izbore?
pa ljudi ne znaju šta je juče bilo, a kamoli šta se desilo prije godinu i po...puno ti cijeniš narod koji samo čita pola naslova neke vijesti i već ima izgrađenu svijest o svemu...

edit: teško da će imati kakvog efekta, ali ovo je bar suvislo:
DANAS
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o iseljavanju stanovništva

Inicijator održavanja te sjednice je poslanik Naše stranke Dennis Gratz.

U izjavi za Fenu, Gratz je rekao da podaci govore o alarmanatnom iseljavanju stanovništva, zbog čega smatra da tom problemu treba posvetiti širu pažnju u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije BiH.
Samo da im Pedja ne upadne u istu zamku. :D

http://ivanlovrenovic.com/2017/02/neven ... hrvatstvo/
drug_profi

#43021 Re: SDP

Post by drug_profi »

pemanapemani wrote:
drugi profil wrote:Ja sam kontao vratiti se SDP-u, ali za ovakve budalastine necu da glasam.
Neka te bolan, gdje ćeš. Možda nekad ponovo zatrebamo da nas pokazuju, pa će opet red optuživanja kako smo ubačeni element koji razjedinjuje Bošnjake, pa onda opet potreba i tako u krug.

Nećeš vjerovati, ja i danas mogu uzeti hrvatsku putovnicu, ali mi ne pada na pamet.

Znam da je glupo i da se jednom živi, a život leti, ali Bosnu u meni niko ne može ubiti i osjećao bih se kao da izdajem sebe kada bih uzeo hrvatsku putovnicu.
Konstitutivni su u meni ubili svaku ljubav za ovu jadnu zemlju. Volim ja ove rijeke i jezera, planine i vrleti, ali ove ljude ovdje - više ne volim.
Nebitno kojim slovom sebe označavaju.
Da ima pravde asteroid bi zaždio posred Balkana. Neka mene u glavu spuca.
madner

#43022 Re: SDP

Post by madner »

Najsmjesnija je kritika da se ovim ne treba baviti nego x stvarima koje su puno prece.

1. Ljudima je ovo najbitnija stavka kod izbora.
2. Ne iskljucuje bavljenje svim ostalim temema.

Namecu se licne preferencije stranci umjesto da se nadje stranka koja odgovara preferncijama. :D
zbiljovski

#43023 Re: SDP

Post by zbiljovski »

Ova tema je baš oživjela ? Ušla voda u uši zelenoj bandi, osjete homogenizaciju građanskog / državničkog / patriotskog bloka. Da se razumijemo Mašića cijenim malo više od jednog Kaplana, Marinka Čavare i ostalih pokušaja od političara. Po meni idealno rješenje bi bilo da Naša Stranka pobjedi na izborima i kao lider građanskog bloka drži konce u svojim rukama, formira vlast itd. Jedino se oni nisu "uprljali" i lizali u tolikoj mjeri sa fašističkom SDA. Međutim, realnost je nešto sasvim drugo, maksimalan domet NS-a na izborima 2018. je 35/40 000 glasova što je dovoljno da u Kantonu Sarajevu budu stranka koja će biti dio vlasti građanskog bloka i ništa više.

Kao logika stvari nameće nam se pitanje ko može mrdnuti iz vlasti fašističku SDA, a da je trun, gram, bolji i plemenitiji od te bande ? Odgovor je vrlo jasan i nedvosmislen: SDP BiH i upravo u tom smjeru građani u BiH moraju razmišljati. SDP je jedina politička opcija iz građanskog bloka koja podržana ostalim građanskim i centar strankama može parirati infrastrukturno, logistički i organizaciono SDA-u. U SDP-u, GS-u, DF-u, NS-u ima izuzetno dobrih, poštenih, čestitih i sposobnih kadrova, vjerujem da bi se kombinacijom ovog bloka mogla napraviti jedna reprezentativna vlast, koja bi napravila određeni zaokret u politiici u BiH i obratila pažnju više na običnog čovjeka i njegove potrebe.

Da se razumijemo, SDP je u ovom trenutku samo manje zlo od SDA, kao što je Vučić u Srbiji za Bošnjake, to je i SDP u BiH u ovom trenutku za Bosance i Hercegovce i mi kao građani moramo gurati tu priču, u suprotnom SDA će i naredne četiri godine harati i pustošiti našom domovinom.

Sasvim je prirodno da je SDA nanjušila ovaj projekt i prepoznala opasnost od SDP-a i zato u narednom periodu možemo očekivati žestoke podvale, napade na SDP, bez obzira što je i što će SDP period 2014 - 2018 provesti konstantno u opoziciji, a sve sa ciljem da se ovaj projekt mrdanja SDA iz vlasti pokuša zaustaviti što je moguće prije i kako ova priča oko građanskog bloka ne bi dobila zamaha i podrške među građanstvom.

Šta nam je činiti ? Čekati da se do kraja godine DF i SDP ujedine, a morao bi i GS ući u tu priču i da onda ljevica plus NS u Sarajevu konkretno predstave javnosti svoje kandidate i program kojeg će pomenuti kandidati realizovati, ukoliko naravno dobiju podršku od građana. Ja kao građanin ću apsolutno stati iza ovog građanskog bloka i u mjestu gdje živim apsolutno podržati.

Nažalost u ovom trenutku ovo malo razuma u Bosni i Hercegovini nema drugog izlaza, nema druge opcije, priisiljeni smo birati između fašisttičke SDA i ovakvog zaprljanog SDP-a, koji je i pored toga prihvatljivija opcija od rak rane naše države ( SDA ) Dakle treća opcija ne postoji, nema je, svaka druga opcija, svaka druga priča je nerealna, u FBiH organizaciono, infrastrukturno i shodno glasačkoj mašineriji do 200 000 mogu dobaciti samo dvije stranke, to je valjda svima jasno i mi upravo između te dvije stranke biramo, kao što rekoh izbor je sužen SDP ili ostanak SDA?
pemanapemani

#43024 Re: SDP

Post by pemanapemani »

drugi profil wrote:
pemanapemani wrote:

Konstitutivni su u meni ubili svaku ljubav za ovu jadnu zemlju. Volim ja ove rijeke i jezera, planine i vrleti, ali ove ljude ovdje - više ne volim.
Nebitno kojim slovom sebe označavaju.
Da ima pravde asteroid bi zaždio posred Balkana. Neka mene u glavu spuca.
Ne volim većinu ljudi, ali dok ima bar još jedan normalan čovjek ne mogu reći da ne volim ljude ovdje u BiH.

To je i cilj ovih fašista i kriminalaca - ubjediti ljude da mrze Bosnu i vole isključivo svoj narod.
Neki to rade krkanski i direktno, a drugi hinjski indirektno.
putokaz1

#43025 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Na istoj smo liniji
NS je najbolje rješenje ali nema Biračko tijelo.
SDP je nešto što se javlja kao najjači ''Protivnik'' SDA-u.
Da li se SDP -u kao manjem zlu može vjerovat.?
U nekim lokalnim sredinama u kojim je SDP dugotrajna opozicija,SDP se ponaša mnogo bolje od SDA.
Međutim Nikšić,Mašić,zatim dobar dio Sarajevskog SDP,pa čak i Imamović i Daso(Gračanica) su bliži,ponekad,SDA-u nego nekoj ljevici.
Ako ćemo imati SDP ko što je bio Ibro Berlo ili Bećirević ili Miladin,onda tu nema razlike.
DF je Krilo od SDA,prije izbore čim su se pojavile liste znalo se da će Stojnići preći u SDA.
LDS,SDU,GDS,SUND,SDF,USD,LIBH...sl,su stranke koje radeza SDA,kupe dio glasača ljevice te pomažu da se SDA zadrži u fetaljama.Čast izuzecima!
GS postoji samo u Bihaću i Sarajavu i drži se trenutno kao Lijeva stranka.
Zenička snaga Centra mora ili podržati SDP ili koalirati s nekim da prođe prag i ZDK.
Postoji mnogo zasad Neutralnih pokreta stranaka:To su tzv nezavisni načelnici te neke liste poput Tuzlanske alternative(u kojoj je i Tuzlanski dio NSRZB).
Pojavljuje se i Jerko Lijanović,kao kandidat kao nemože postići mnogo osim da radi za nekoga,ukidanje kantona nikom neće donijetu sreću na izborima.
Imamo SBB.SBIH,BPS,ASDA,LBH,DNZ(PROPALI),KSPP,terazne male Bošnjačke stranke koje nekad rade za sebe nek za SDA.
Pratim ,priča se da SDP jača,a nije dovoljno bez unutarstranačke promjene,te saveza s lijevim i drugim ne lijevim strankama.
Post Reply