Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hellhammer

#4301 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hellhammer »

u Becu desetine kruzni tokova sa semaforima
almir90

#4302 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by almir90 »

Kad prođe pored znaka STOP, oduzme mi prvenstvo, i još otvori prozor da se raspravlja i govori "da nema veze što ima znak, ne moram ja čekati da ti prođeš". :-) :fazlija:
punosvega

#4303 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by punosvega »

zena prelazi raskrsnicu dijagonalno i ljuti se sto joj sviraju. nije da ima samo sofera da su kreteni, i pjesaka pola treba vratiti u sumu.
https://www.youtube.com/watch?v=BEanWBM ... e=youtu.be
mahalas505

#4304 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

fidoremilienko wrote:Ne znam kako vi vozite u kružnom toku, aali evo situacije:

Kad je u pitanju ovaj sa dvije trake, ako ne izlazim na prvom izlazu upadnem u unutrašnju traku i vozim dok ne dođem do svog izlaza, dajući pri tome priliku ostalim učesnicima da se uključe kako Bog zapovijeda. Ali ono što mi se često dešava, i zbog čega sve više i više vozim vanjskom trakom je sljedeća situacija. Prije neki dan na mostarskom raskršću, ušao sam u unutrašnju traku i idem prema ilidži (crvena boja). Tip dolazi iz pravca Hadžića, zelena boja. Vidi mene da sam u unutrašnjoj i da sam dao žmigavac da hoću na izlaz sljedeći. Frajer se ubaci u vanjsku i po gasu. Nije mi dao da se uključim, morao sam sačekati, inače sudar. Sigurno sam bio u većoj brzini nego on, ali nisam rizikovao da upadnem ispred njega.. I on je htio prema Ilidži. A šta tek reći za istu situaciju, kad frajer neće prema ilidži nego gusla vanjskom trakom?

Image
Nema sanse kod ove situacije ukoliko dodje do sudara da je crveni kriv ukoliko na ulazima u kruzni tok postoji ovaj znak:

Image
seoBIH

#4305 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Ako dodje do sutra na izlazu iz kruznog? Ja mislim da je crveni kriv zbog pravila desne strane. Ipak, mozda nisam u pravu, jer cim ide unutrasnjom, to znaci da je crveni PREMA ZAKONU sigurno usao u kruzni prije zelenog.

Da li se u kruznom toku primijenjuju pravila desne strane, ili prvenstvo prolaza onih koji su u kruznom i na ostale? Ovo pitam za trake unutar kruznog.
calculator

#4306 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by calculator »

Raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja - http://ltablice.com/pravila-saobracaja/ ... saobracaja
mahalas505

#4307 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

seoBIH wrote:Ako dodje do sutra na izlazu iz kruznog? Ja mislim da je crveni kriv zbog pravila desne strane. Ipak, mozda nisam u pravu, jer cim ide unutrasnjom, to znaci da je crveni PREMA ZAKONU sigurno usao u kruzni prije zelenog.

Da li se u kruznom toku primijenjuju pravila desne strane, ili prvenstvo prolaza onih koji su u kruznom i na ostale? Ovo pitam za trake unutar kruznog.
Kada ima gore navedeni znak("nailazak na put sa prvenstvom prolaza), onda nema pravila desne strane u kruznom toku. Oni sto se vec nalaze u kruznom toku imaju prednost, pa shodno tome zeleni treba pricekati da crveni prodje bez obzira u kojoj traci se nalazi.
calculator wrote:Raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja - http://ltablice.com/pravila-saobracaja/ ... saobracaja
Sve fino objasnjeno :thumbup: .
seoBIH

#4308 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

mahalas505 wrote: Kada ima gore navedeni znak("nailazak na put sa prvenstvom prolaza), onda nema pravila desne strane u kruznom toku. Oni sto se vec nalaze u kruznom toku imaju prednost, pa shodno tome zeleni treba pricekati da crveni prodje bez obzira u kojoj traci se nalazi.
Pa jbga, napisah kada su OBA VOZILA U KRUZNOM TOKU, jedan u unutrasnjoj, jedan u vanjskoj. Ko ima prednost u odnosu jedan na drugog?
supercali

#4309 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

seoBIH wrote:
mahalas505 wrote: Kada ima gore navedeni znak("nailazak na put sa prvenstvom prolaza), onda nema pravila desne strane u kruznom toku. Oni sto se vec nalaze u kruznom toku imaju prednost, pa shodno tome zeleni treba pricekati da crveni prodje bez obzira u kojoj traci se nalazi.
Pa jbga, napisah kada su OBA VOZILA U KRUZNOM TOKU, jedan u unutrasnjoj, jedan u vanjskoj. Ko ima prednost u odnosu jedan na drugog?
pravilo desne strane a i logika govori da onaj vanjski ima prednost jer bi ovaj presjecanjem mogao napraviti guzvu a onda kruzni nema nikakvog efekta
seoBIH

#4310 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

U potpunosti se slažem! Upitao sam jer je postavljač slike tvrdio da je on u pravu, kako prema zakonu, tako prema logici. Meni logike nema.

Jedino čega ima jeste suosjećanje, odnosno kada vidiš da neko dugo čeka da se uključi (u ovom slučaju isključi), ti staneš i pustiš ga. Ostalo ništa.
fidoremilienko

#4311 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by fidoremilienko »

Da ne bude zabune, nisam tvrdio sam sam u pravu niti da imam prvenstvo. Samo mislim da malo osjećajnosti i obzirnosti ne bi škodilo nikome.

Ali ja derem sad samo vanjskom. Osim ako kružim :D
mahalas505

#4312 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

seoBIH wrote:
Ja sam napisao za konkretnu situaciju na slici, ti si malo dodao, malo uduzeo.

Znaci, ponavljam ako se gleda situacija kao na slici, i ako postoji vec navedeni znak, crveni je 100% upravu ukoliko dodje do sudara, jednostavno crveni se vec kretao u kruznom toku, i zeleni ga je trebao propustiti prije nego sto ude u kruzni tok, bez obzira u kojoj traci se crveni nalazio.

Druga situacija ako npr. oba zadese u kruznom toku istovremeno, jedan u unutrasnjoj, jedan u vanjskoj, onda jednostavno vrijede pravilo kao kod prestrojavanja, promjene trake, opet nema pravila desne strane, jer to nema veze s raskrsnicom.

supercali wrote:pravilo desne strane a i logika govori da onaj vanjski ima prednost jer bi ovaj presjecanjem mogao napraviti guzvu a onda kruzni nema nikakvog efekta
Primarna uloga kruznog toka nije da ubrza saobracaj, nego da poveca bezbjednost na raskrsnicama, gdje se i dogadja dosta veliki broj nesreca.

Image
supercali

#4313 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

cim se ubrzava saobracaj znaci da ima i manje dodirnih tocaka izmedju 2 automobila
Naslovnica

#4314 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Mene hoće ispizditi kada se vozim iza lika koji ne zna držati konstantnu brzinu (kada je moguće), nego čas usporava, čas ubrzava, bez ikakvog vidljivog razloga.
Npr, idem iz grada prema Vogošći, nekada zaista zna biti drama ako se nađem iza debila koji vozi 40-50-60 (nikada po nekoj logici zašto baš tom brzinom), pa kočenje na 40 pred svakom krivinom, pa onda pravac on gusla 45, itd...
Nisam brzac, daleko do toga, ali ovakva vrsta vozača zaista zna da ispizdi čovjeka, pogotovu ako nema mjesta prostora da ga se pretekne.
Najbolje držati solidan razmak i čekati svoju šansu.
quarterback

#4315 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

gori su mi oni sa jacim autima koji zadaju na ravnicama pa ih ne mogu prestici a cim dodje puna pocnu da guslaju 40/50
relax11

#4316 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by relax11 »

Sto se levati pobise sad u Hrasnu na raskrsnici kod semafora zaustavili kolonu kilometar :lol: mislim to i nije bio neki fajt ne smije niko da krene sve neko gurkanje ko trebice :-) :D
Bakir1

#4317 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

I tako vracam se ja maloprije sa puta dugog 800 km vazdan za jebenim volanom svih godisnjih doba prodjoh od bajre kolona std, sta cu i ja u koloni guzeljaj kadli u karambolku bmw e46 divlji ksenoni andjeo oci maca braca, pravac poslije skretanja za vjetrenice kod petrola mrtva puna ode kurcu fala.
Ne lezi vraze murija izleti negdje iz mraka rotacija palica desno i osta.
Za pola sata na skretanju za busovacu isti bmw mrtva puna kolona ispred mene koci, ispred nestro petrola murija i opet desno.
Ocekivao sam ga i treci put da se poubijamo barem
mahalas505

#4318 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Bakir1 wrote:I tako vracam se ja maloprije sa puta dugog 800 km vazdan za jebenim volanom svih godisnjih doba prodjoh od bajre kolona std, sta cu i ja u koloni guzeljaj kadli u karambolku bmw e46 divlji ksenoni andjeo oci maca braca, pravac poslije skretanja za vjetrenice kod petrola mrtva puna ode kurcu fala.
Za pola sata na skretanju za busovacu isti bmw mrtva puna kolona ispred mene koci, ispred nestro petrola murija i opet desno.
Podsjeti me kad nesto napise @sema :D, moras 5 procitati da se sta skonta. Vide se da se umorno :) .
Bakir1

#4319 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

lik sa bmw-om prestize prvi put na punoj, na njegovu nesrecu policija ga uocila na vakat i ostavila kod ahmica na preslusavanju, poslije toga isti taj bmw opet prestize na punoj poslije skretanja za busovacu i ubacuje se ispred mene, opet, i opet ga policija koja se nalazila na nestro petrol pumpi zaustavlja.
priznajem u afektu sam pisao ;-)
mahalas505

#4320 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Bakir1 wrote:lik sa bmw-om prestize prvi put na punoj, na njegovu nesrecu policija ga uocila na vakat i ostavila kod ahmica na preslusavanju, poslije toga isti taj bmw opet prestize na punoj poslije skretanja za busovacu i ubacuje se ispred mene, opet, i opet ga policija koja se nalazila na nestro petrol pumpi zaustavlja.
priznajem u afektu sam pisao ;-)
Ma uredu je, skontao sam to sve, nego sam se nasmijao isto kao kad @sema malo popije i onda pise referat sa mobitela :D .

Vidim malo se stilu "Prodjoh Bosnom kroz gradove" u posljednje vrijeme :) .
Bakir1

#4321 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

malo vise, na cesti sam stalno nemam kada forumati, a sa mobitela ne pisem :D
1.3. servis radjen, "vec" sam nabrao 7000 km ;-)
mahalas505

#4322 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Bakir1 wrote:malo vise, na cesti sam stalno nemam kada forumati, a sa mobitela ne pisem :D
1.3. servis radjen, "vec" sam nabrao 7000 km ;-)
Haj valjda ces kad napredovati u firmi :-D . Jel ono bijase pasat?
Bakir1

#4323 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

najvise bih napredovao kada bi mi ko stado ovaca zaduzio da odmorim mozak malo...
jest pasat samo suti ubjediti ce me da nije do auta sto sam se umorio nego je do mene :D
kakavdanakneiskustvu

#4324 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakavdanakneiskustvu »

Naslovnica wrote:Mene hoće ispizditi kada se vozim iza lika koji ne zna držati konstantnu brzinu (kada je moguće), nego čas usporava, čas ubrzava, bez ikakvog vidljivog razloga.
Npr, idem iz grada prema Vogošći, nekada zaista zna biti drama ako se nađem iza debila koji vozi 40-50-60 (nikada po nekoj logici zašto baš tom brzinom), pa kočenje na 40 pred svakom krivinom, pa onda pravac on gusla 45, itd...
Nisam brzac, daleko do toga, ali ovakva vrsta vozača zaista zna da ispizdi čovjeka, pogotovu ako nema mjesta prostora da ga se pretekne.
Najbolje držati solidan razmak i čekati svoju šansu.

:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#4325 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakavdanakneiskustvu »

mahalas505 wrote:
Bakir1 wrote:I tako vracam se ja maloprije sa puta dugog 800 km vazdan za jebenim volanom svih godisnjih doba prodjoh od bajre kolona std, sta cu i ja u koloni guzeljaj kadli u karambolku bmw e46 divlji ksenoni andjeo oci maca braca, pravac poslije skretanja za vjetrenice kod petrola mrtva puna ode kurcu fala.
Podsjeti me kad nesto napise @sema :D, moras 5 procitati da se sta skonta. Vide se da se umorno :) .

:lol: :thumbup:
Post Reply