LIBIJA

Post Reply
lexmarka

#4301 Re: LIBIJA

Post by lexmarka »

quasar wrote:Ja bih se iznenadio. Tamo nema plijena.
Nije bilo ni ovdje.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4302 Re: LIBIJA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

zakonpera wrote:Postovana gospodo, nakon stranica i stranica citanja i raznih gluposti odlucio sam se ukljucit na forum upravo zbog ove teme. Nemam nikakvu drugu namjeru osim da vam pokusam objasnit o cemu se radi kada spomenete Libiju.
Posto sam obisao hiljade kilometara te zemlje i to nedavno, mozda sam pod impresijama a mozda sto sam rođen tamo, mozda sto mi je ta drzava mnogo dala, kako meni tako i mojoj porodici i mnogim nasim drzavljanima. Bio sam i u Saudiji, Rijadu, Dzedi, Meki, Kuvajtu, Emiratima i ovo sto cu vam reci zaista je istina. Libija je za ove zemlje Swicarska. Nemojte da vas lazni neboderi, objekti koji i nisu odraz standarda tih laznih zemala pod americkom cizmom zavedu da je tamo raj. U Saudiji je hrana uzasno skupa, u tim zemljama nema nikakve polojprivredne proizvodnje, sve je predpostavljeno nafti bez koje bi propali i koja im je jedini resurs zaista.
Sa druge strane, bio sam u Sebhi na jugu Libije, oazi udaljenoj oko 700 kilometara od Tripolija na sjeveru. Isao sam prvo avionom pa autom. To je mjesto koje kazu da prije 50 godina bilo obicno selo, beduinsko. Sada je to oaza u utrobi sahare pod nepodnosljivim klimatskim uslovima. Sistemom navodnjavanja koje je sigurno 8 svjetsko cudo (o tome ce pricati generacije poslje nas)..to mjesto izgleda kao nepregledna oaza u izobilju, prelijepi kvartovi, nastambe uradjene sa ukusom i redom do maximalno 3 sprata, jako jako ciste ulice. Hrane je u izobilju, jako jeftina, pijace su pretrpane a taj gradic posjeduje aerodrom kojem bi posavidjeli mnogi veliki Njemacki. Kada se prilazi toj oazi ugledate nepregledne oranice, farme nema cega nema i vozite se jedno 3 sata neprestano u pustinji a oko vas je zelenilo, polja zita, raznog povrca, maslina, vinogradi, hurmi i svega ostalog. Sjajna je komunikacija do tog grada, putevi su fantasticni i vozite se na primjer jedno 5-6 sati samo ravnicom. U povratku prema Tripoliju je mnogo oaza koje svaka od njih ima sistem navodnjavanja, aerodrom, infrastrukturu, vjestacka polja i nasade. Postoje mjesta koja vas toliko oduseve da je jednostavno nemoguce ostati ravnodusan. Ljudi ono dole je zaista 8 svjetsko cudo, cirkulicnih oranica koje se stalno natopljavaju, precnika oko 800 metara do kiloovimetar kvadratnih je bezbroj. Imam osjecaj da za koju godinu ce biti sposobni nahranit cijelu Afriku. Gradovi na sjeveru su jako lijepo uredjeni i vec sada sa poloprivredom oko njih zadovoljavaju potrebe za hranom milione ljudi. Bog pa Gadafi im je dao hljeba zaista ljudi to je istina, pustite propagandu i gluposti. Da vidite samo te bazene za sakupljanje vode. Pa to su umjetna jezera u sred pustinje ljudi. Doo svakog sela u zemlji doveo je vodu a kasnije su se od pustinje kako kazu da je prije bila navodnila i stvorile nepregledne farme. Drzava je jako sigurna, nema potrebe za zakljucavanjem ili brigom, sve je jako sigurno i kradje prakticno ne postoje. Jako mnogo policajaca u civilu koji su rigorozni. Desio se ipak jedan incident za koji znam. Opljackan je kolega koji nije bio pazljiv tj. ostavio otvoren prozor u autu. Nakon dojave policiji, dolaze tri dzipa oko desetak policajaca jako dobro opremljenih, strpa kolegu u dzip i prevrnuli su naopacke jedan dio grada dok nisu nasli lopove za koje se i ranije zna. Kanije su ih toliko tukli pred ocima kolege da je molio da im oproste. Takvu expesnu akciju u zivotu nisam vidio. Kao da je u pitanju kilogrami heroina ili ne znam cega.
Gadafi ustvari nije bio formalni predsjednik, on je simbol revolucije a parlament itekako postoji, samo sto smo mi zrtve medijskog rata koji se vodi i blati taj narod. Dole ima 2000 plemena. Svako pleme ima po jednog vodju. Sastaju se jako cesto o svakom bitnom pitanju raspravljaju i donose odluke na celu sa Drzavom. Jako uredjen i posten sistem gdje svi imaju jednaka prava. Pa zar ne vidite da ih je taj sistem jedino u ujedinijo. Pogledajte samo tu propagandu. Ovdje se nista ne zna o najvecem projektu na svijetu sto se zove "Made main river" a zaista je najveci. To je primjer kada vlast nije pohlepna i kada je svoje resurse pruzila narodu, samo sto smo mi pod uticajem propagande pa ne znamo. Gadafi je za mene na kraju ispao heroj, ostao je u svom roodjenom gradu do smrti a te price da je iz zemlje izvuko milijarde su obicne lazi, pa da je tako i sam bi pobjego jer je imao mogucnosti za to. Odrzao je rijec i pogino za svoj narod. Njega narod dole u velikoj mjeri voli i podrzava tako da mislim da ce ova kriza se prevladat i da ukoliko imalo budu svjesni i imalo ne potpadnu pod medijski uticaj da ce zivjeti jos bolje.
Obisao sam Libiju uzduz i poprijeko radece tamo dvije godine. Manje vise sve si u pravu, ali ono boldirano :-) .

I jos da dodam da ce narod tamo zaliti za Gadafijem, ako bude imao slobodu da uopste i zali.
quasar

#4303 Re: LIBIJA

Post by quasar »

vatana wrote:
Ima i te kako. Pogledaj na karti gdje se Sirija nalazi ;)
Tacno. S tim bi bliski istok bio pod 100% kontrolom za konfrontaciju sa Iranom.
lexmarka wrote:
Nije bilo ni ovdje.
:shock: Kako nije?
vatana

#4304 Re: LIBIJA

Post by vatana »

Ma ja, sad slijedi Iran. Siriju ce uzet lopatom i onda pripreme za Iran. Vec su ga fino ogradili. S jedne strane Afganistan u njihovim rukama, sa druge Irak i ostale drzavice "Golf zaljeva".

U Kazahstanu i jos nekim "ex-SSSR" republikama vec imaju vojne baze, mada to njima danas toliko nije ni potrebno. Mogu sve sa mora i vazduha da urade.

Jos su im ostale 3 zemlje na planeti koje im nedaju naftu pod njihovim uslovima. Iran, Venecuela i Rusija...
agnostic_front

#4305 Re: LIBIJA

Post by agnostic_front »

vatana wrote:Ma ja, sad slijedi Iran. Siriju ce uzet lopatom i onda pripreme za Iran. Vec su ga fino ogradili. S jedne strane Afganistan u njihovim rukama, sa druge Irak i ostale drzavice "Golf zaljeva".

U Kazahstanu i jos nekim "ex-SSSR" republikama vec imaju vojne baze, mada to njima danas toliko nije ni potrebno. Mogu sve sa mora i vazduha da urade.

Jos su im ostale 3 zemlje na planeti koje im nedaju naftu pod njihovim uslovima. Iran, Venecuela i Rusija...
hmm...pretpostavimo da je zadnja rečenica tvog posta tačna...
kad su to CNPC i Lukoil postale američke kompanije, jer su te kompanije dobile najviše ugovora od iračke vlade?
Cyrax

#4306 Re: LIBIJA

Post by Cyrax »

agnostic_front wrote:
kad su to CNPC i Lukoil postale američke kompanije, jer su te kompanije dobile najviše ugovora od iračke vlade?
Moraju i Rusi da dobiju komad kolaca za njihovo ne mijesanje u okupaciji Iraka
5okraka

#4307 Re: LIBIJA

Post by 5okraka »

agnostic_front wrote:
vatana wrote:Ma ja, sad slijedi Iran. Siriju ce uzet lopatom i onda pripreme za Iran. Vec su ga fino ogradili. S jedne strane Afganistan u njihovim rukama, sa druge Irak i ostale drzavice "Golf zaljeva".

Lukoil i CNPC su korporacije, jel tako ? A SAD su upravo pod kontrolom tih korporacija (sto domacih sto stranih), koje se kriju iza americke ''slobode'',zastave i prodaju muda pod burege narodu te koriste njihovu masineriju da bi ostvarili svoje ciljeve.
5okraka

#4308 Re: LIBIJA

Post by 5okraka »

Cyrax wrote:
agnostic_front wrote:
Ne dobijaju rusi nista, rus ode tamo radi sa saku jada kao nasi u Libiju a kompanija/korporacija zgrne 99% profita. Znaci pricamo o nekolicini ljudi koji zaista profitiraju u svemu tome!
aldinjo

#4309 Re: LIBIJA

Post by aldinjo »

Neka sada gospodin Milovan Drecun ode u Tripoli i snimi reportažu o istom.Svaka 2-3 rečenica El-kaida,jadan i smješan! :roll:[/quote]

Pusti ti ' petoparackog Drecuna '..Nego , sta mislis kako bi americka vlast reagovala da im protestanti po Menhetnu protestuju kaljisnjikovima ?[/quote]
Amerikanci me neinteresuju puno,a vjerovatno bi silu pokazali,ali kakve to veze ima sa ovim mojim postom o dokumentarcu i njegovim autorom.Lijepo bi bilo od njega da uskoro ode u Tripoli i ćuje drugu stranu priče.
severin

#4310 Re: LIBIJA

Post by severin »

nemoj misliti da se kina nece umjesati ako napadnu iran!

to sto planiraju ameri osiguravaju naftu uspostavljaju teren za izrael i oslabljuju kinu...

znaci nema mira jos iducih 10 godina tamo dok ne padne iran i pakistan i otvara im se put za kinu i rusiju...
agnostic_front

#4311 Re: LIBIJA

Post by agnostic_front »

5okraka wrote:Lukoil i CNPC su korporacije, jel tako ? A SAD su upravo pod kontrolom tih korporacija (sto domacih sto stranih), koje se kriju iza americke ''slobode'',zastave i prodaju muda pod burege narodu te koriste njihovu masineriju da bi ostvarili svoje ciljeve.
i šta je problem ako su korporacije? ko treba da vrši bušenje nafte? kućna radinost?
jel korporacije zapošljavaju ljude?
ti da imaš svoj biznis, logično bi bilo da hoćeš da ti pos'o naraste, jel tako?
i da bi pos'o narast'o, ti uvodiš inovacije, jel tako, napreduješ. Zato je Amerika vodeća sila u svijetu, što ima insane koji razmišljaju kako da naprave neku inovaciju.
recimo CEO ExxonMobil-a, čovjek koji je diplomir'o na University of Texas, gdje semestar košta nekih 3-4 hiljade dolara, i koji može skoro svako u Americi da upiše (što se finansija tiče). Dakle, običan Amerikanac. To što je tebi i tvojoj petokraci nepojmljivo da običan Amerikanac može da dospije do pozicije CEO-a je drugi par čarapa.
seljak_cojek

#4312 Re: LIBIJA

Post by seljak_cojek »

agnostic_front wrote:
5okraka wrote:Lukoil i CNPC su korporacije, jel tako ? A SAD su upravo pod kontrolom tih korporacija (sto domacih sto stranih), koje se kriju iza americke ''slobode'',zastave i prodaju muda pod burege narodu te koriste njihovu masineriju da bi ostvarili svoje ciljeve.
i šta je problem ako su korporacije? ko treba da vrši bušenje nafte? kućna radinost?
jel korporacije zapošljavaju ljude?
ti da imaš svoj biznis, logično bi bilo da hoćeš da ti pos'o naraste, jel tako?
i da bi pos'o narast'o, ti uvodiš inovacije, jel tako, napreduješ. Zato je Amerika vodeća sila u svijetu, što ima insane koji razmišljaju kako da naprave neku inovaciju.
recimo CEO ExxonMobil-a, čovjek koji je diplomir'o na University of Texas, gdje semestar košta nekih 3-4 hiljade dolara, i koji može skoro svako u Americi da upiše (što se finansija tiče). Dakle, običan Amerikanac. To što je tebi i tvojoj petokraci nepojmljivo da običan Amerikanac može da dospije do pozicije CEO-a je drugi par čarapa.
Neznam da li ima kakve veze ali jedan od članova "Board of Directors" je i:

Richard H. Matzke
Member of the Board of Directors, former Vice-Chairman of the Board of Directors of Chevron Corporation, ChevronTexaco Corporation

http://www.lukoil.com/back/staff_head_b ... .asp?id=86
:skoljka:
seljak_cojek

#4313 Re: LIBIJA

Post by seljak_cojek »

Ili možda ovo ima veze:

Chinaoil (USA) Inc. was established in 1997, it main business scope covers the import and export of crude oil, refined products, the petrochemical products and related production processing technology and equipment. The market scope mainly lies at all countries in North America and South America. The trading volume in 2001 was amounted US$130 million.
http://www.cnpc.com.cn/pic/en/ssjg/hw/jg/usa.htm
agnostic_front

#4314 Re: LIBIJA

Post by agnostic_front »

ma nije mi to bila poenta, al hajd.
lukoil je ostavio rusiji 30 milijardi dolara poreza u 2010-oj, što će značit' da Rusija ima koristi od te kompanije.
I dakle od 11 članova upravnog odbora, 1 je amerikanac, 1 je italijan, i ti si zaključio da je to američka kompanija, šta li?

Chinaoil je subsidiary CNPC-a i firma koja vrši izvoz i uvoz nafte u Sj. Americi. Kako to narod kaže, šta je pisac htio reći svojim postom?
seljak_cojek

#4315 Re: LIBIJA

Post by seljak_cojek »

agnostic_front wrote:ma nije mi to bila poenta, al hajd.
lukoil je ostavio rusiji 30 milijardi dolara poreza u 2010-oj, što će značit' da Rusija ima koristi od te kompanije.
I dakle od 11 članova upravnog odbora, 1 je amerikanac, 1 je italijan, i ti si zaključio da je to američka kompanija, šta li?

Chinaoil je subsidiary CNPC-a i firma koja vrši izvoz i uvoz nafte u Sj. Americi. Kako to narod kaže, šta je pisac htio reći svojim postom?
Samo to da sam bio siguran da amerikanci imaju prste i u ovim kompanijama pa sam malo pročeprkao internet i potvrdio svoje sumnje. Ovo je u stvari bio i odgovor na ovo tvoje pitanje, koje je impliciralo da ove kompanije nemaju veze sa Amerikom:"kad su to CNPC i Lukoil postale američke kompanije, jer su te kompanije dobile najviše ugovora od iračke vlade?"
agnostic_front

#4316 Re: LIBIJA

Post by agnostic_front »

pa bolan, jedan amerikanac u upravnom odboru od 11 ljudi, a od toga 9 je Rusa, sjedište firme u Rusiji, Rusiji ostavljaju milijarde poreza, šta je nego ruska kompanija?
Pa u upravnom odboru Exxona je Austrijanac, šta sad to treba da znači?
seljak_cojek

#4317 Re: LIBIJA

Post by seljak_cojek »

agnostic_front wrote:pa bolan, jedan amerikanac u upravnom odboru od 11 ljudi, a od toga 9 je Rusa, sjedište firme u Rusiji, Rusiji ostavljaju milijarde poreza, šta je nego ruska kompanija?
Pa u upravnom odboru Exxona je Austrijanac, šta sad to treba da znači?
U pravu si, pa i guverner Kalifornije je bio Austrijanac.
jeza u ledja

#4318 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Seljak coek, je li ti to tvrdis da su Lukoil i CNPC americke kompanije???

CNPC je kineska DRZAVNA firma.

Ovo sto si napisao u vezi Chinaoil nema veze s vezom. Ti izgleda apsolutno ne razumijes osnovne makroekonomske postavke, pa ti je bilo dovoljno da vidis "Chinaoil (USA)" da skontas - aha, to znaci da Amerikanci imaju u to upletene svoje prste. :lol: :lol: Ili da vidis nekog Amerikanca u izvrsnom odboru Lukoila da skontas da je to americka firma???

Mislim, tako nesto ne mozes napisati ocekivajuci da te neko dalje ozbiljno shvata.

SVAKA velika firma ima svoje podruznice u drugim zemljama i mnoge od njih otvaraju podredjene kompanije za odredjena trzista iz raznih razloga.
Recimo Venecuela ima firmu CITGO koja je registrovana u Americi, a sluzi za rafiniranje, distribuciju i prodaju benzina i dizela u SAD, a u potpunom je vlasnistvu Venecuele. (drzavna kompanija), Venecuela je svojevremno kupila istu od americkog vlasnika. Slicno je sa Tamoilom u EU u vlasnistvu Libije.
Mnoge firme u raznim granama privrede imaju svoje pod-kompanije .

Takodje, mnoge firme imaju u IO strance, i jeste , tacno je da su mnoge korporacije multinacionalne i da se u sustini ne mogu nazvati "americkim", "ruskim" ili slicno. No ipak, bitno je gdje su te firme registrovane (zbog regulacija i taksi), u cijem su vlasnistvu, ko drzi njihove dionice (ako ih imaju) i slicno.
No firme poput CNPC koja je drzavna firma iz komunisticke zemlje nikako ama bas nikako ne mozes nazvati bilo kakvim drugim do kineskim, 1 kroz 1. Ta firma je dobila u Iraku vise nego americki gigant Exxon.
severin

#4319 Re: LIBIJA

Post by severin »

zamarate se glupostima ...mislite malo vise o nasim pravima ,pravima covjeka postvo vidim da sve ga vise nestaje iz danan u dan a ovo ostalo je sve ubleha samo skretanje paznje... :run:
Erzsebet

#4320 Re: LIBIJA

Post by Erzsebet »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
zakonpera wrote:Postovana gospodo, nakon stranica i stranica citanja i raznih gluposti odlucio sam se ukljucit na forum upravo zbog ove teme. Nemam nikakvu drugu namjeru osim da vam pokusam objasnit o cemu se radi kada spomenete Libiju.
Posto sam obisao hiljade kilometara te zemlje i to nedavno, mozda sam pod impresijama a mozda sto sam rođen tamo, mozda sto mi je ta drzava mnogo dala, kako meni tako i mojoj porodici i mnogim nasim drzavljanima. Bio sam i u Saudiji, Rijadu, Dzedi, Meki, Kuvajtu, Emiratima i ovo sto cu vam reci zaista je istina. Libija je za ove zemlje Swicarska. Nemojte da vas lazni neboderi, objekti koji i nisu odraz standarda tih laznih zemala pod americkom cizmom zavedu da je tamo raj. U Saudiji je hrana uzasno skupa, u tim zemljama nema nikakve polojprivredne proizvodnje, sve je predpostavljeno nafti bez koje bi propali i koja im je jedini resurs zaista.
Sa druge strane, bio sam u Sebhi na jugu Libije, oazi udaljenoj oko 700 kilometara od Tripolija na sjeveru. Isao sam prvo avionom pa autom. To je mjesto koje kazu da prije 50 godina bilo obicno selo, beduinsko. Sada je to oaza u utrobi sahare pod nepodnosljivim klimatskim uslovima. Sistemom navodnjavanja koje je sigurno 8 svjetsko cudo (o tome ce pricati generacije poslje nas)..to mjesto izgleda kao nepregledna oaza u izobilju, prelijepi kvartovi, nastambe uradjene sa ukusom i redom do maximalno 3 sprata, jako jako ciste ulice. Hrane je u izobilju, jako jeftina, pijace su pretrpane a taj gradic posjeduje aerodrom kojem bi posavidjeli mnogi veliki Njemacki. Kada se prilazi toj oazi ugledate nepregledne oranice, farme nema cega nema i vozite se jedno 3 sata neprestano u pustinji a oko vas je zelenilo, polja zita, raznog povrca, maslina, vinogradi, hurmi i svega ostalog. Sjajna je komunikacija do tog grada, putevi su fantasticni i vozite se na primjer jedno 5-6 sati samo ravnicom. U povratku prema Tripoliju je mnogo oaza koje svaka od njih ima sistem navodnjavanja, aerodrom, infrastrukturu, vjestacka polja i nasade. Postoje mjesta koja vas toliko oduseve da je jednostavno nemoguce ostati ravnodusan. Ljudi ono dole je zaista 8 svjetsko cudo, cirkulicnih oranica koje se stalno natopljavaju, precnika oko 800 metara do kiloovimetar kvadratnih je bezbroj. Imam osjecaj da za koju godinu ce biti sposobni nahranit cijelu Afriku. Gradovi na sjeveru su jako lijepo uredjeni i vec sada sa poloprivredom oko njih zadovoljavaju potrebe za hranom milione ljudi. Bog pa Gadafi im je dao hljeba zaista ljudi to je istina, pustite propagandu i gluposti. Da vidite samo te bazene za sakupljanje vode. Pa to su umjetna jezera u sred pustinje ljudi. Doo svakog sela u zemlji doveo je vodu a kasnije su se od pustinje kako kazu da je prije bila navodnila i stvorile nepregledne farme. Drzava je jako sigurna, nema potrebe za zakljucavanjem ili brigom, sve je jako sigurno i kradje prakticno ne postoje. Jako mnogo policajaca u civilu koji su rigorozni. Desio se ipak jedan incident za koji znam. Opljackan je kolega koji nije bio pazljiv tj. ostavio otvoren prozor u autu. Nakon dojave policiji, dolaze tri dzipa oko desetak policajaca jako dobro opremljenih, strpa kolegu u dzip i prevrnuli su naopacke jedan dio grada dok nisu nasli lopove za koje se i ranije zna. Kanije su ih toliko tukli pred ocima kolege da je molio da im oproste. Takvu expesnu akciju u zivotu nisam vidio. Kao da je u pitanju kilogrami heroina ili ne znam cega.
Gadafi ustvari nije bio formalni predsjednik, on je simbol revolucije a parlament itekako postoji, samo sto smo mi zrtve medijskog rata koji se vodi i blati taj narod. Dole ima 2000 plemena. Svako pleme ima po jednog vodju. Sastaju se jako cesto o svakom bitnom pitanju raspravljaju i donose odluke na celu sa Drzavom. Jako uredjen i posten sistem gdje svi imaju jednaka prava. Pa zar ne vidite da ih je taj sistem jedino u ujedinijo. Pogledajte samo tu propagandu. Ovdje se nista ne zna o najvecem projektu na svijetu sto se zove "Made main river" a zaista je najveci. To je primjer kada vlast nije pohlepna i kada je svoje resurse pruzila narodu, samo sto smo mi pod uticajem propagande pa ne znamo. Gadafi je za mene na kraju ispao heroj, ostao je u svom roodjenom gradu do smrti a te price da je iz zemlje izvuko milijarde su obicne lazi, pa da je tako i sam bi pobjego jer je imao mogucnosti za to. Odrzao je rijec i pogino za svoj narod. Njega narod dole u velikoj mjeri voli i podrzava tako da mislim da ce ova kriza se prevladat i da ukoliko imalo budu svjesni i imalo ne potpadnu pod medijski uticaj da ce zivjeti jos bolje.
Obisao sam Libiju uzduz i poprijeko radece tamo dvije godine. Manje vise sve si u pravu, ali ono boldirano :-) .

I jos da dodam da ce narod tamo zaliti za Gadafijem, ako bude imao slobodu da uopste i zali.
A zašto nije u pravu ovo što nije boldirano?
peddy

#4321 Re: LIBIJA

Post by peddy »

Gadafi nije cuo onu nasu poznatu: "Hrani hrani-govno nani" :D
lexmarka

#4322 Re: LIBIJA

Post by lexmarka »

Hodidid

#4323 Re: LIBIJA

Post by Hodidid »

Svidja mi se grafika kad je ovaj sajt u pitanju. Prilicno dobro uradjeno. Moraju medjutim izbjegavati infantilne greske poput toga da ne znaju napisati pravilno ime Mutasima Gadafija nego izvode neke verbalne akrobacije pa pisu o nekakvom Moatesemu Gadafiju. Gube na vjerodostojnosti kad pisu o necemu ili nekome a ne znaju ni kako se osoba recimo pravilno zove.

Najbolji snimak i poveznica mi je ovaj gdje se kao vijori zastava Al Kaide u Bengaziju iznad suda a nije losa ni ova poveznica izmedju Al Kaide i monarhije.
detroit-mercy

#4324 Re: LIBIJA

Post by detroit-mercy »

5okraka wrote:
Cyrax wrote:
agnostic_front wrote:
Ne dobijaju rusi nista, rus ode tamo radi sa saku jada kao nasi u Libiju a kompanija/korporacija zgrne 99% profita. Znaci pricamo o nekolicini ljudi koji zaista profitiraju u svemu tome!
De malo jaro rasclani ovih 99% profita pa da ti povjerujemo o cemu pricas. Ti ili si glup ili lud pa ne znas da naravno korporacija (vlasnik/investitor) zadrzava 100% profita koji kasnije bude ili jedan dio podijeljen shareholdersima a drugi ide u rezerve firme ili komplento jedno ili drugo. Ako gledas na profit marginu naftnih kompanija ona se krece oko 12-15% znaci od $100 prodate nafte imas $12-$15 dolara profita :mrgreen: . Ostalo ide na materijalne, troskove radne snage i ostalo. Ako su troskovi radne snage 1% onda ti ovo govori da je ucesce zivog rada jako malo, vjerovatno posljedica visoke automotizacije proizvodnje :mrgreen: .
Prije nego sto bubnes bilo sto, potrudi se bar malo da rasclanis to sto pises :mrgreen: barem danas nije tesko doci do informacije.
jeza u ledja

#4325 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Evo poceli su se napadati medjusobno:

http://www.cnn.com/2011/11/02/world/afr ... ?hpt=hp_t2

Ne djuluje mi kao nista pretjerano ozbiljno, ali moglo bi postati, s obzirom na vakuum u vlasti i organizaciji drzave.

Nova vlast mora podhitno poduzeti mjere razoruzavanja i demilitarizirati zemlju jer ce stvari izmaci van kontrole.
Post Reply