Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#4301 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Iskustvo dvostruke mame kaže - lova. Vjeruj da ih sad pitaš šta im treba blage veze nemaju. Ove male bebeće stvari vjerovatno imaju u suvišku. Ako ti je baš stalo da ti kupiš nešto slatko, mazno i mekano a da to ipak bude upotrebljivo naruči vreću za spavanje sa nogama i bez rukava od babysaurus. Ali naruči veličinu za oktobar 2013. Vjeruj da će te mati spominjati. Možeš izabrati platno, aplikaciju - možeš sama dizajnirati kako će to izgledati.
affidavit

#4302 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Miss D wrote:Drage sadasnje i buduce mame,
mislim da biste mi vi najbolje mogle pomoci, nego da pitam na bilo kojoj drugoj temi... :)

Prijatelji su nedavno dobili bebu, curica od nekoliko sedmica, i treba mi pomoc sta da im kupim?
Nemam nikakvih isustava sa kupovinom stvari za bebe.

Sta je najbolje kupiti? I je li se kupuje poklon i za mamu ili je dovoljno nesto za bebu?
Ako odjecu, sta je najpotrebnije i u kojoj velicini (citala sam ovdje da se stvari jako brzo prerastu...) i gdje u Sarajevu vi kupujete te stvari?
Ako ne odjecu, onda sta? :)

Hvala vam :kiss:
Vecina ljudi uglavnom kupi za bebu sve sto treba prije samog rodjenja. Eh, uvijek zatreba neka sitnica, ili mami recimo treba nesto npr. za dojenje, sad zavisi koliko je dobro poznajes, i koliko je spremna reci sta joj treba, odnosno specificirati tacno u kojoj je radnji to sto joj treba. U svakom slucaju je nabolje da pitas da li im treba nesto, ovo opet ukoliko ih dobro poznajes. Mislim da se niko nece ljutiti ako novac koji si planirala potrositi na poklon za bebu, stavis u cestitku, i kupis neku igrackicu tipa neke zvecke za bebu. Roditelji ce sigurno u skorijoj buducnosti imati priliku da potrose novac za bebu, i to za nesto sto im bas treba u tom periodu. Ljudi veoma često kupe nesto za bebu, daju fine pare za to, a na kraju beba stigne to jednom da obuce.
Ne znam, opet je bolje da odgovore mame koje su prosle kroz to.
Btw. kupila sam vrecu za spavanje, na Socijalnom, u radnji pored Mone, opet ne znam kako se ta radnja zove. :)
Miss D

#4303 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Miss D »

Hej hvala vam puno :)

Vidim da se cesto ovdje spominju te vrece za spavanje, to mi zvuci dobro.
Babysaurus - to je koliko vidim neki baby shop online, sad cu precesljati. Vi ste vec uzimale odavde ?
safran

#4304 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Miss D wrote:Hej hvala vam puno :)

Vidim da se cesto ovdje spominju te vrece za spavanje, to mi zvuci dobro.
Babysaurus - to je koliko vidim neki baby shop online, sad cu precesljati. Vi ste vec uzimale odavde ?
Ako imaš fb onda samo tamo upiši babysaurus - možeš odmah i pogledati kako to izgleda i kontaktirati direktno putem poruke. Ručno su rađene, materijal je kvalitetan i sama izrada je također vrlo kvalitetna a o svemu se možeš dogovoriti - dimenzije, dezen, aplikacija. Ja preporučujem običnu vreću za bebe do 7-8 mjeseci a onda, kada počnu da se vrte većini smeta nogicama pa se nerviraju i bude. "Tvoja beba" će imati godinu dana u oktobru 2013 tako da bi joj vreća sa nogavicama taman pasala za iduću zimsku sezonu. Ja sam naručila svom bebanu i razrahatila se.
LieToMe

#4305 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Miss D wrote:Drage sadasnje i buduce mame,
mislim da biste mi vi najbolje mogle pomoci, nego da pitam na bilo kojoj drugoj temi... :)

Prijatelji su nedavno dobili bebu, curica od nekoliko sedmica, i treba mi pomoc sta da im kupim?
Nemam nikakvih isustava sa kupovinom stvari za bebe.

Sta je najbolje kupiti? I je li se kupuje poklon i za mamu ili je dovoljno nesto za bebu?
Ako odjecu, sta je najpotrebnije i u kojoj velicini (citala sam ovdje da se stvari jako brzo prerastu...) i gdje u Sarajevu vi kupujete te stvari?
Ako ne odjecu, onda sta? :)

Hvala vam :kiss:
Evo iskustvo mame koja treba da se porodi za koju sedmicu :-D nama je prvo dijete, prvo unuce sa obje strane, prva beba u drustvu... mi smo nasoj bebici kupili doslovno sve - nismo imali od nekog nesto naslijediti (dobili smo od mojih prijateljica neke sitnice tipa bodi, gegice, siperak ili kapica, mama i svekrva su naravno isto kupovale) ali mi smo kupili od krevetica, kolica, preko bodija, peskira, pelena, stramplica, carapica... doslovno SVE. Nista nam stvarno ne treba a novac je uvijek ono sto je dobro doslo. Na kraju pare uvijek mozes staviti djetetu na stednu pa skupljati jer bice prilike kad ce se te pare isplatiti (skolovanje, ekskurzije i slicno). Mi smo imali 3-4 babina u zadnjih pola godine i u svim navratima smo kovertirali lijepu sumu,bebi kupili samo neku igrackicu ili djidju i cestitku sa lijepom posvetom a roditeljima neku flasu pica ili slicno (ipak im eto ulazis u kucu nakon rodjenja djeteta). Vjerujem da ce ti roditelji pare uloziti u nesto sto ce im stvarno trebati i sto ce im se svidjati i u velicini u kojoj im treba.
Ako si bliska sa prijateljicom (vjerujem da jesi jer ipak ides na babine djetetu) pitaj je treba li joj nesto, ako ti kaze ne treba nista (vjerovatno joj je nezgodno reci da bi htjela novac narocito ako ti ne radis) ti lijepo cestitku i u cestitku koliko mozes od srca i neku zvecku za bebu, igrackicu, siperak, carapice... bilo koju sitnicu. Isto tako za mamu mozes i ne moras, lijepo je kupiti i njoj neku sitnicu ako nista cvjetic, ako ti je bas dobra prijateljica ili mozes i flasu pica, sta ja znam mogucnosti su razne. Vjerujem da ce oni tvoj poklon cijeniti u svakom slucaju narocito sto je od srca :wink:
radenska

#4306 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Evo mene jos nesto da pitam :D Kakve ste grudnjake kupovale, ja vise ne mogu podnijeti nikakav. Kakvi se uzimaju za dojenje, mogu li oni obicni sportski i kakve spuzvice idu unutra, gdje se to ima kupiti.
vanad

#4307 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

@radenska - jedno pitanje za tebe. Ti si imala hematom na pocetku trudnoce? Moja dobra drugarica je u bolnici i ima hematom preko pola materice. Sad je 9. sedmica. Kako kod tebe na kraju zavrsi? Jel hematom sam nestao i koliko dugo je to trajao? Jadna je sva isprepadana. Vec drugu sedmicu lezi u bolnici.
Arminaa

#4308 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

radenska wrote:Evo mene jos nesto da pitam :D Kakve ste grudnjake kupovale, ja vise ne mogu podnijeti nikakav. Kakvi se uzimaju za dojenje, mogu li oni obicni sportski i kakve spuzvice idu unutra, gdje se to ima kupiti.
Isto sam pitanje postavila prije nekoliko dana na ovoj temi, pa su mi nase iskusne trudnice i porodilje objasnile kako izabrati grudnjak za dojilje, pa mozda da se vratis unazad nekoliko stranica pa procitas :-). U Lisci ima samo jedan model i kosta 22 KM, a na pijacama su ti po 5-7 KM.
Ja trenutno nosim one sportske sto ispod imaju samo siru gumu i moram priznati da sam se bas razrahatila s njima :D, a moja prijateljica mi je rekla da uzmem grudnjak za dojilje broj veci od broja kojeg inace koristim. A dala mi je i punu kesu NUK-ovih ulozaka-spuzvica da mogu stavljati u grudnjak da mlijeko ne curi :razz:
radenska

#4309 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

vanad wrote:@radenska - jedno pitanje za tebe. Ti si imala hematom na pocetku trudnoce? Moja dobra drugarica je u bolnici i ima hematom preko pola materice. Sad je 9. sedmica. Kako kod tebe na kraju zavrsi? Jel hematom sam nestao i koliko dugo je to trajao? Jadna je sva isprepadana. Vec drugu sedmicu lezi u bolnici.
Vidi, meni se hematom stvorio nakon jednog veceg problema. Meni se u dvanaestoj sedmici pocela odvajati posteljica i imala sam bas jako krvarenje sa plodnom vodom. Elem, zbog tog krvarenja se stvorio hematom. Ja to nisam znala, nego nakon 15 dana kad sam izasla iz bolnice ponovo sam pocela krvariti i doktori su mi objasnili da se taj hematom cijedi i da je mnogo bolje kad se on iscisti nego kad ostane unutar maternice.
Moja kuma takodjer ima hematom, a prije toga je imala urednu trudnocu i krvarila je sigurnih 20ak dana. Doktori su uvijek za to da je bolje da taj hematom izadje, s tim da ne smije nista teze od kasike dici da ne stvara dodatno opterecenje. Rekli su joj da ce trudnoca biti uredu.

Sa mnom u bolnici je lezala zena kojoj su bukvalno komadici krvi i mesa ispadali iz nje ( grozno zvuci, znam, ali tako je) i ona nazalost nije mogla sacuvati trudnocu, dosla je kad je vec proslo odogovarajuce vrijeme za serklaz jer se pocela mnogo otvarati.

Reci joj neka samo miruje, po meni je najbitnije ako je vec kriticno strogo mirovanje od 12aeste do neke 26 nedjelje, poslije se to vec ustabili.

Gdje cu kupiti te nukove spuzvice, a za grudnjak cu vec procitati :-D
vanad

#4310 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Kod nje je problem sto je prije cca cetiri do pet mjeseci bila na keritazi zbog spontanog. Njoj je taj doktor rekao da pozure sa drugom trudnocom sto se pokazalo kao velika greska. Tako da sad lezi, moze samo na wc da ode, cak i jede lezeci. Taj hematom je vjerovatno dobro kad se iscisti ali kod nje je valjda tako veliki da postoji vjerovatnoca da bi povukao i embrio sa sobom. Sad dobija neke lijekove da joj se hematom povuce. Inace i ona kaze da je iz nje ispadali ugrusci veliki i po 10 cm :( . Tek kad ovako nesto covjek cuje, zahvali dragom Bogu sto je iznio trudnocu i rodio zdravo dijete.
Arminaa

#4311 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

radenska wrote: Gdje cu kupiti te nukove spuzvice, a za grudnjak cu vec procitati :-D
Pitacu nju, pa ti javim :D
safran

#4312 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Uložaka za dojenje ima svuda - NUK, Johnson, Lumpi, Babylove .... raznih, ima i pamučnih koji se peru - eh, koji će ti najbolje pasati to ćeš sama otkriti.
U zadnjih 7-8 godina puno mojih prijateljica, poznanica i kolegica postale su mame, neke i 2 x (mnogima bio i zadnji voz, jel' te) i većina tih trudnoća je prošla bez problema - tu i tamo poneki progesteronski tretman. Međutim, u zadnje dvije godine gledam više bliskih parova kako se bore za potomstvo i tek sam sad postala svjesna koliko sam ja i većina mojih prijateljica bile sretne.
Ali desilo se i nekoliko malih čuda - nakon više neuspjelih potpomognutih postupaka dvoje kolega su dobili krasnu curicu metodom "sam svoj majstor", kolega i supruga nakon deset izgubljenih trudnoća i odluke da se mire sa voljom Božijom (vjernici su oboje) dobili su također curicu, prije 10-ak dana rodio se dječačić čijim roditeljima su ljekari u 3 zemlje potvrdili da se to nikada neće desiti, kolega i supruga mu - nakon 2 neuspjela IVF u Njemačkoj odustali pa sopstvenim snagama dobili djevojčicu koja ovih dana puni 2 god.
Ovo su priče koje daju nadu i utjehu. Ja sam sretna mama dva zijanćera. Imala sam super trudnoće, OK porode i rodila sam zdrave bebe ali mislim da dugo nisam bila svjesna koliko sam u tome imala i sreće.
Alhemicarkaa

#4313 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Eh, i ja sam bila dugogodišnja trudilica. Četri inseminacije, dva HSG-a (ko je jednom radio zna kako boli) operacija, hormonske terapije, oplakana svaka menstruacija, UZV sonda u meni bila više nego nešto drugo, jelte... A pitanja šta ima novo, i značajne poglede u stomak, savjete kojekakve, samo mi još nisu rekli da promjenim muža, a nekima su i to govorili... Pripreme za VTO i upali prirodnjak. I sad kad se okrenem, shvatam koliko sam se pripremala da jednom ovo moje malo čudo dođe i onda mi ove dvije vještice (znaju one) kažu vrati djete u krevetac, nedaj da sa tobom spava. :razz: Znate li vi otkad ja čekam da ona samnom spava :)
Kinaski

#4314 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Kinaski »

Ako neko zeli da postane mama, nek se pise preko pp.
Ispunjavam zelje ko zlatna ribica. A osim zlatne zelje u stanju sam da ispunim vise ribica.

Pozdrav za buduce majke .
S ljubavlju
vanad

#4315 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Alhemicarkaa wrote:Eh, i ja sam bila dugogodišnja trudilica. Četri inseminacije, dva HSG-a (ko je jednom radio zna kako boli) operacija, hormonske terapije, oplakana svaka menstruacija, UZV sonda u meni bila više nego nešto drugo, jelte... A pitanja šta ima novo, i značajne poglede u stomak, savjete kojekakve, samo mi još nisu rekli da promjenim muža, a nekima su i to govorili... Pripreme za VTO i upali prirodnjak. I sad kad se okrenem, shvatam koliko sam se pripremala da jednom ovo moje malo čudo dođe i onda mi ove dvije vještice (znaju one) kažu vrati djete u krevetac, nedaj da sa tobom spava. :razz: Znate li vi otkad ja čekam da ona samnom spava :)
Dabogda ih ti sad troje naredala pa spavajte svi na onom madracu na podu :)
Alhemicarkaa

#4316 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

:lol: Amin :)
To sam i planirala, zastrti sobu madracem.
Hvala :kiss:
putujucidzindas

#4317 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Alhemicarkaa wrote: Znate li vi otkad ja čekam da ona samnom spava :)
Sve sam ovo htjela da ti kažem :) :kiss:
Kinaski

#4318 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Kinaski »

Kinaski wrote:Ako neko zeli da postane mama, nek se pise preko pp.
Ispunjavam zelje ko zlatna ribica. A osim zlatne zelje u stanju sam da ispunim vise ribica.

Pozdrav za buduce majke .
S ljubavlju
TOTALNA RASPRODAJA
otherside

#4319 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:Eh, i ja sam bila dugogodišnja trudilica. Četri inseminacije, dva HSG-a (ko je jednom radio zna kako boli) operacija, hormonske terapije, oplakana svaka menstruacija, UZV sonda u meni bila više nego nešto drugo, jelte... A pitanja šta ima novo, i značajne poglede u stomak, savjete kojekakve, samo mi još nisu rekli da promjenim muža, a nekima su i to govorili... Pripreme za VTO i upali prirodnjak. I sad kad se okrenem, shvatam koliko sam se pripremala da jednom ovo moje malo čudo dođe i onda mi ove dvije vještice (znaju one) kažu vrati djete u krevetac, nedaj da sa tobom spava. :razz: Znate li vi otkad ja čekam da ona samnom spava :)
:shock: :angry:
:lol:
pitacemo te za opet za godinu, dvije :lol:
Alhemicarkaa

#4320 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Zašto mislim da će to biti za koji mjesec, čim počnem da radim :D Znam ja da ćete mi plaziti jezike i sve, zato i jeste vještice. Kad razmislim, nije vas samo dvije, ima vas više :razz:
safran

#4321 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Kad se vraćaš na posao? Gdje će malena ?
Alhemicarkaa

#4322 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

9. aprila počinjem raditi.
Čuvat će je moja mama. Odmah se preznojim, čim pomislim na to.
safran

#4323 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Alhemicarkaa wrote:9. aprila počinjem raditi.
Čuvat će je moja mama. Odmah se preznojim, čim pomislim na to.
Ih, rano ti je za preznojavanje :lol: Ne troši vrijeme na to - biće kad bude. Tvoja ide tvojoj mami kod koje su barem dva djeteta preživjela. Da vidiš mene kad sam trebala prvog ostaviti nekome. Razgovaram sa potencijalnom tetom čuvalicom koja na početku razgovora izgleda sasvim normalno, prijazno i ljubazno. Kako razgovor odmiče njoj se izdužuju nokti, sužavaju zjenice, izdužuju očnjaci - do kraja razgovora liči na :evil:
putujucidzindas

#4324 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Nemaš se šta preznojavati. Ja počinjem raditi čim nađem posao :D A i u tom slučaju ga nijedna mama ne može čuvati. Tvoja je situacija idealna - mami možeš narediti :lol: :lol: :lol:
Alhemicarkaa

#4325 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Eih, rano. Ne znate vi moje muke. Moja mama ljeti živi na Nišićima. :| I budi pametan. Vagala sam ja to dugo, i izvagala u korist djeteta. Meni kao ženi bi bilo puno lakše da nađem ženu koja će mi dolaziti. Moja mama nije ni godinama ni zdravljem u idealnom stanju (mada se odlično drži), ali znam koliko bi joj to značilo. S druge strane, moje vaspitne metode se ne razlikuju mnogo od njenih i znam da malenoj nigdje neće biti bolje. A odrastati na selu je nešto što bi svakom djetetu trebalo priuštiti, gore je prelijepo. Eh, kako ću ja organizovati svoj život i posao, vidjećemo. Ne želim da mami stvorim previše obaveza, a ona je opet takva da ih sama sebi stvara, i naći tu balans bit će umjetnost. Hiljadu je tu pitanja, ako i mi budemo gore ispašće da se ženi uvaljujemo u kuću, na ručak i sve to. A moj posao je vrlo zahtjevan, i nekad ostajem i duže od planiranog vremena. Pojma nemam kako će to sve funkcionisati. Dobro je to da mi muž radi u prosvjeti, pa će bar pola ljeta moći biti gore non stop. Uh, evo me želudac boli.

džindas, zar ti nisi imala posao?
Post Reply