ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drug_profi
#4301 Re: ZOBS
Po zadnjem važećem pravilniku stoji "i" a ne "ili". tako da pravno gledano izgleda da moraš imati lance i zimske gume na pogonskoj osovini.
zakonodavci su nam briljantni, a ministri koji potpisuju ove budalastine jos genijalniji.
zakonodavci su nam briljantni, a ministri koji potpisuju ove budalastine jos genijalniji.
-
sale07
#4302 Re: ZOBS
hvaladrug_profi wrote:Po zadnjem važećem pravilniku stoji "i" a ne "ili". tako da pravno gledano izgleda da moraš imati lance i zimske gume na pogonskoj osovini.
-
azdralovic
#4303 Re: ZOBS
Neki dan kad je bilo ono obracanje mupa rekose ili zimske ili ljetne+lanci
Mene vala niko nikada nije pitao za lance kad vidi zimske gume
- drug_profi
#4304 Re: ZOBS
Da, svi tako tumače pravilnik, ali u pravilniku tako ne piše tako da ako nemaš komandira iz MUP-a sa sobom u autu, ostaje ti da se ubjedjujes sa drotom koji odluci da te zahebava,azdralovic wrote:Neki dan kad je bilo ono obracanje mupa rekose ili zimske ili ljetne+lanci
- drug_profi
#4305 Re: ZOBS
Član 155.
(1) Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila,
podrazumijevaju se:
a) lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske
točkove i
b) gume minimalne dubine utora na gaznoj površini 4
mm, s tim da gume na pogonskim točkovima moraju biti
zimske ili gume s oznakama MS, M+S ili M&S.
(2) Na vozila se ne smiju postavljati gume s ekserima.
Ako ima neki pravilnik koji tretira ovu materiju, a da je izašao poslije aprila 2007. onda vas molim da date link ili citat.POGLAVLJE X. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Član 167.
Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestaje primjena
svih propisa koji su regulirali dimenzije, ukupne mase i
osovinsko opterećenje vozila, uređaje i opremu koju moraju
imati vozila i osnovne uvjete koje moraju ispunjavati uređaji i
oprema u saobraćaju na putevima u Bosni i Hecegovini.
Član 168.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana
objavljivanja u "Službenom glasniku BiH", a objavit će se i u
službenim glasilima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i
Hercegovine.
Broj 01-02-2-328-20/07
22. marta 2007. godine
Sarajevo
Ministar
dr. Božo Ljubić, s. r.
- Travnički Noćni Šetač
#4306 Re: ZOBS
Oko zimske opreme je haos u pravnim aktima države... Zimsku opremu propisuju istovremeno dva Pravilnika ali na različit način....
1. Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima u članu 4. kaže:
Član 4.
(Oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima)
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na
vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i
moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima,
smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije
veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku
označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na
stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje
4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru
odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
za to vrijeme
2. Pravilnik o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila,o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima, u članu 155. navodi:
Ĉlan 155.
(1) Pod zimskom opremom motornih i prikljuĉnih vozila, podrazumijevaju se:
a) lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske toĉkove i
b) gume minimalne dubine utora na gaznoj površini 4 mm, s tim da gume na pogonskim toĉkovima moraju biti
...
...
...
Ova nebuloza u sukobu dva Pravilnika je opisan i na BIHAMK ovoj stranici ( link: https://bihamk.ba/bs/vijesti/zimska-oprema/341 ), te se do usklađivanja ova dva Pravilnika navodno primjenjuje nekakav dokument Ministarstva komunikacija i prometa BiH ( link: http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA )
...
...
...
Volio bih sada da mi neko kaže da su ovo zastarjele informacije i da je do sada to sve usklađeno, ali ja nisam ništa u tom smislu mogao pronaći...
Član 4.
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na
smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku
stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje
4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru
odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
za to vrijeme
2. Pravilnik o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila,o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima, u članu 155. navodi:
Ĉlan 155.
b) gume minimalne dubine utora na gaznoj površini 4 mm, s tim da gume na pogonskim toĉkovima moraju biti
...
...
...
Ova nebuloza u sukobu dva Pravilnika je opisan i na BIHAMK ovoj stranici ( link: https://bihamk.ba/bs/vijesti/zimska-oprema/341 ), te se do usklađivanja ova dva Pravilnika navodno primjenjuje nekakav dokument Ministarstva komunikacija i prometa BiH ( link: http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA )
...
...
...
Volio bih sada da mi neko kaže da su ovo zastarjele informacije i da je do sada to sve usklađeno, ali ja nisam ništa u tom smislu mogao pronaći...
- Travnički Noćni Šetač
#4307 Re: ZOBS
Završe odredbe koje je gore precizno citirao drug Profi (
) ne ukidaju važnost Pravilnika o zimskim uvjetima , već samo starog Pravilnika o dimenzijama, bla bla bla i opremi .... tako da su pravno oba na snazi a o istoj stvari propisuju različito... ovo je slično kao naknada za Eko test... već druga godina kako su priznali da je nezakonit ali još nije stavljen van snage...
- Travnički Noćni Šetač
#4308 Re: ZOBS
azdralovic wrote:vertikalna ima vecu vaznost od horizontalneOptimist wrote:Pitanje za upucenije.
Da li horizontalna signalizacija mora pratiti i vertikalnu?
Ukoliko nisu kompatibilne, koja ima vecu vaznost?
Uopšte ne sporim stavove niti važnost jedne ili druge signalizacije, ali bih zaista želio dobiti neki član Zakona ili Pravilnika gdje se ovo naglašava, kako bi eventualno imao validnu odbranu na sudu. Hvala.mk ultra wrote:Daazdralovic wrote:vertikalna ima vecu vaznost od horizontalneOptimist wrote:Pitanje za upucenije.
Da li horizontalna signalizacija mora pratiti i vertikalnu?
Ukoliko nisu kompatibilne, koja ima vecu vaznost?
- drug_profi
#4309 Re: ZOBS
Pa to ti je ono osnovno pravilo hijerarhije:
1. saobraćajac
2. semafor.
3. vertikalna saobraćajna signalizacija
4. horizontalna saobraćajna signalizacija
5. pravilo desne strane i pravilo prvenstva prolaza (opšta pravila)
Znak višeg prioriteta uvijek poništava znak nižeg prioriteta.
E sad gdje to tačno piše više ne znam, ali ovo su univerzalna saobraćajna pravila u svim zemljama svijeta, koliko znam.
To spada u osnovna pravila saobraćaja. Al ubij me nemam pojma gdje to piše.
1. saobraćajac
2. semafor.
3. vertikalna saobraćajna signalizacija
4. horizontalna saobraćajna signalizacija
5. pravilo desne strane i pravilo prvenstva prolaza (opšta pravila)
Znak višeg prioriteta uvijek poništava znak nižeg prioriteta.
E sad gdje to tačno piše više ne znam, ali ovo su univerzalna saobraćajna pravila u svim zemljama svijeta, koliko znam.
To spada u osnovna pravila saobraćaja. Al ubij me nemam pojma gdje to piše.
- Travnički Noćni Šetač
#4310 Re: ZOBS
Vertikalna i horizontalna saobracajna signalizacija su prema ZOBS - u iste vaznosti, odnosno horizontalna se moze koristi sama i tada ima vaznoat identicno kao saobracajni znak a moze i kao dopuna uz saobracajne znakove u smislu da istakne, potpunije odredi ili pojasni vertikalnu signalizaciju( clan 142. stav 2 ZOBS ) i u sustini vertikalna i horizontalna signalizacija MORAJU biti kompatibilni odnosno imati ista znacenja kao saobracajni znak uz koji su postavljene ....
U ovom gore slucaju odgovornost je jedino na instituciji koja upravlja predmetnom cestom jer je clanom 131 stav 3 ZOBS-a obavezna ukloniti,dopuniti ili zamijeniti saobracajnu signalizaciju koja ne odgovara izmijenjenim uslovima saobracaja ...
...
...
...
EDIT: Koliko vidim ZOBS nije uopšte predvidio situaciju da se horizontalna i vertikalna signalizacija razlikuju već samo dopunjuju.... Zato bih volio vidjeti gdje je napisana prednost vertikalne u odnosu na horizontalnu signalizciju jer ne mogu pronaći to... i dalje ne sporim ništa samo tražim podatak....
U ovom gore slucaju odgovornost je jedino na instituciji koja upravlja predmetnom cestom jer je clanom 131 stav 3 ZOBS-a obavezna ukloniti,dopuniti ili zamijeniti saobracajnu signalizaciju koja ne odgovara izmijenjenim uslovima saobracaja ...
...
...
...
EDIT: Koliko vidim ZOBS nije uopšte predvidio situaciju da se horizontalna i vertikalna signalizacija razlikuju već samo dopunjuju.... Zato bih volio vidjeti gdje je napisana prednost vertikalne u odnosu na horizontalnu signalizciju jer ne mogu pronaći to... i dalje ne sporim ništa samo tražim podatak....
- drug_profi
#4311 Re: ZOBS
Ne znam. Postoji mogucnost da je vertikalna u suprotnosti sa horizontalnom i zato se mora znati koja je starija. Po svakoj je logici da je vertikalna, jer horizontalna moze biti i zaklonjena, izbrisana, pokrivena snijegom i sl. Znaci gledas znakove i ako ih ima ravnas se po njima, ako nema - gledas cestu.
Mislim da su to opsta saobracajna pravila. Nasao sam ih bas ovako navedene na SRB portalima koji se bave auto obukom.
Bilo bi lijepo da znamo da li i gdje to pise, ali mislim da mora postojati negdje. Pokusaj naci u ZOBS za HR i SRB da li negdje pise, pa vidi da li je i kod nas isto jer smo svi mi povukli to od SFRJ. Ako kod njih ima, a kod nas nema, znaci da je zakonodavac slucajno ili namjerno izbacio to.
Koliko se sjecam ovo je jedna od prvih lekcija u auto skoli, jos prije nego sjednes za volan.
Mislim da su to opsta saobracajna pravila. Nasao sam ih bas ovako navedene na SRB portalima koji se bave auto obukom.
Bilo bi lijepo da znamo da li i gdje to pise, ali mislim da mora postojati negdje. Pokusaj naci u ZOBS za HR i SRB da li negdje pise, pa vidi da li je i kod nas isto jer smo svi mi povukli to od SFRJ. Ako kod njih ima, a kod nas nema, znaci da je zakonodavac slucajno ili namjerno izbacio to.
Koliko se sjecam ovo je jedna od prvih lekcija u auto skoli, jos prije nego sjednes za volan.
- Travnički Noćni Šetač
#4312 Re: ZOBS
U ZOBS- je u odjeljku "prventsvo prolaza" od clana 49. do 54. sva ta pravila definisana osim horizontalne signalizacije koja je kad se uveze clan 142. ocigledno iste vaznosti kao saobracajni znak i ne smije biti u suprotnosti sa saobracajnim znakom....
Izbrisana, pokrivena snijegom ili na drugi nacin ostecena horizontalna signalizacija se spominje u clanu 131. stav 4 u kojem se navodi da mora biti ista u svim vremenskim uslovima, po danjem svjetlu i pod farovima , a za odrzavanje signalizacije u ispravnom stanju se u clanu 131. stav 1 zaduzuje institucija kija je nadlezna za cestu....
....
vidio sam i ja to po SRB i HR portalima ali kod nas jednostavno ne mogu naci napisano nigdje da je vertikalna signalizacija starija od horizontalne....
....
Cak se i u definiciji saobracajne signalizacije u clanu 130 stav 3 te dvije vrste signalizacije izjednacuju....
....
treba jos razmotriti ali za sada izgleda da zakonodavac nije predvidio situaciju da se na istom mjestu razlikuju vertikalna i horizontalna signalizacija , niti ih je razdvojio po znacenju uopce....
....
provjericu sutra sa par kolega instruktora i saobracajnih policajaca... trebamo ovo rascistiti do kraja da znamo svi sta nam je ciniti u takvim situacijama...
Izbrisana, pokrivena snijegom ili na drugi nacin ostecena horizontalna signalizacija se spominje u clanu 131. stav 4 u kojem se navodi da mora biti ista u svim vremenskim uslovima, po danjem svjetlu i pod farovima , a za odrzavanje signalizacije u ispravnom stanju se u clanu 131. stav 1 zaduzuje institucija kija je nadlezna za cestu....
....
vidio sam i ja to po SRB i HR portalima ali kod nas jednostavno ne mogu naci napisano nigdje da je vertikalna signalizacija starija od horizontalne....
....
Cak se i u definiciji saobracajne signalizacije u clanu 130 stav 3 te dvije vrste signalizacije izjednacuju....
....
treba jos razmotriti ali za sada izgleda da zakonodavac nije predvidio situaciju da se na istom mjestu razlikuju vertikalna i horizontalna signalizacija , niti ih je razdvojio po znacenju uopce....
....
provjericu sutra sa par kolega instruktora i saobracajnih policajaca... trebamo ovo rascistiti do kraja da znamo svi sta nam je ciniti u takvim situacijama...
-
Seawolf
#4313 Re: ZOBS
U ovom slučaju, vertikalna i horizontalna signalizacija nisu potpuno u suprotnosti, nego je jedna (horizontalna, koja obavezuje da se iz lijeve trake vozi samo pravo) restriktivnija od druge (vertikalne, koja dozvoljava da se iz lijeve trake vozi pravo ili desno).tempuser wrote:Nekad je i horizontalna bila ocrtana da je lijeva za pravo u Dj. Mazalica, desna za desno u Hisetu, pa je onda ocrtano da se iz lijeve moze i pravo i desno kao sto ti radis i kako je na znaku, ali su opet ocrtali da se iz lijeve moze samo pravo. Po meni je tu starija vertikalna signalizacija, ali se ne bih pouzdao u to u slucaju belaja.mk ultra wrote: Da
Ali kad se ukljucujes iz ulice Kotromanica u Hisetu, imas 2 trake
Znak kaze desna traka samo desno (ukljucenje u prvu desnu ne na sine), lijeva pravo i desno (ukljucenje u srednju). Na cesti je nacrtano desno iz desne, pravo iz lijeve
Desno iz lijeve nema na cesti![]()
I redovno idem iz lijeve u sredinu i redovno mi sviraju i redovno izbjegavam udes...
U takvom slučaju, mora se poštovati horizontalna signalizacija, u odnosu na vertikalnu, ne zato što je horizontalna, nego zato što je restriktivnija.
To vrijedi uvijek, kada su u pitanju signalizacija i znakovi zabrane, obaveze i ograničenja. To nije propisano u zakonu i ne mora biti, jer je to jednostavna logika tavih znakova i signalizacije.
Kao što vrijedi da signalizacija i znakovi zabrane, obaveze i ograničenja, imaju prednost u odnosu na znakove obavještenja. Npr. ako vozeći naiđete na raskrsnicu, gdje vam na znaku pored puta stoji žuta baklava (obavještenje da ste na putu sa pravom prvenstva), a na vašoj saobraćajnoj traci iscrtan bijeli trokut okrenut vrhom prema vama, i poprečna široka bijela linija. Šta mislite, da li prilikom ulaska u raskrsnicu iz te saobraćajne trake, imate prednost vi, ili neko drugi?
-
noviclan
#4314 Re: ZOBS
Dakle smije se voziti na letnim gumama da sarom >4mm sa pripadajucim lancina u gepeku dok sneg ne zavejeTravnički Noćni Šetač wrote:Oko zimske opreme je haos u pravnim aktima države... Zimsku opremu propisuju istovremeno dva Pravilnika ali na različit način....
Član 4.
smatra se:
4 mm,
za to vrijeme
Ĉlan 155.
...
...
...
...
...
...
-
tempuser
#4315 Re: ZOBS
Tacno da nije 100% u suprotnosti, ali je dovoljno razlicita da dodje do incidenta.Seawolf wrote: U ovom slučaju, vertikalna i horizontalna signalizacija nisu potpuno u suprotnosti, nego je jedna (horizontalna, koja obavezuje da se iz lijeve trake vozi samo pravo) restriktivnija od druge (vertikalne, koja dozvoljava da se iz lijeve trake vozi pravo ili desno).
U takvom slučaju, mora se poštovati horizontalna signalizacija, u odnosu na vertikalnu, ne zato što je horizontalna, nego zato što je restriktivnija.
To vrijedi uvijek, kada su u pitanju signalizacija i znakovi zabrane, obaveze i ograničenja. To nije propisano u zakonu i ne mora biti, jer je to jednostavna logika tavih znakova i signalizacije.
Kao što vrijedi da signalizacija i znakovi zabrane, obaveze i ograničenja, imaju prednost u odnosu na znakove obavještenja. Npr. ako vozeći naiđete na raskrsnicu, gdje vam na znaku pored puta stoji žuta baklava (obavještenje da ste na putu sa pravom prvenstva), a na vašoj saobraćajnoj traci iscrtan bijeli trokut okrenut vrhom prema vama, i poprečna široka bijela linija. Šta mislite, da li prilikom ulaska u raskrsnicu iz te saobraćajne trake, imate prednost vi, ili neko drugi?
Hipoteticki... Ja, koji postujem horizontanu signalizaciju, iz desne trake u Kontoranica hocu u krajnju lijevu u Hiseti. Pored mene je vozac koji postuje vertikalnu i koji iz lijeve trake u Kotromanica takodjer hoce u krajnju lijevu u Hiseti. Krecemo, ja mu presjecam putanju i sudarimo se... Nisam siguran ko bi bio kriv...?
- Travnički Noćni Šetač
#4316 Re: ZOBS
Kod problema ovakav argument na sudu ne prolazi ... Bio sam dovoljno puta po službenoj dužnosti na sudu da znam da sve što sud donese u presudi mora imati uporište u Zakonu...Seawolf wrote: To nije propisano u zakonu i ne mora biti, jer je to jednostavna logika tavih znakova i signalizacije.
Do sada sam uspio pronaći u ZOBS-u da se ovakva situacija ne smije desiti ( ja je do sada iskreno nisam ni susreo ) , i nisam još uvijek uspio pronaći da je ZOBS propisao šta činiti u ovakvom i sličnom slučaju, osim što je obavezao instituciju koja upravlja cestom da pravilno postavlja i održava prometnu signalizaciju...Seawolf wrote:Npr. ako vozeći naiđete na raskrsnicu, gdje vam na znaku pored puta stoji žuta baklava (obavještenje da ste na putu sa pravom prvenstva), a na vašoj saobraćajnoj traci iscrtan bijeli trokut okrenut vrhom prema vama, i poprečna široka bijela linija. Šta mislite, da li prilikom ulaska u raskrsnicu iz te saobraćajne trake, imate prednost vi, ili neko drugi?
...
Probaću danas obaviti konsultacije pa da probamo otkriti šta Zakon kaže za ove slučajeve...
-
tempuser
#4317 Re: ZOBS
Kad bi se po sudovima islo mak na konac, za razliku od vertilkalne, horizontalna signalizacija ne mora nuzno biti vidljiva, moze biti izbrisana, pokrivane vozilom itd...
-
Seawolf
#4318 Re: ZOBS
Za navedenu situaciju zakon je jasan, jer je propisano da znakovi obaveze i zabrane, bilo vertikalne, bilo horizontalne signalizacije, imaju prednost u odnosu na znakove obavještenja.Travnički Noćni Šetač wrote:Do sada sam uspio pronaći u ZOBS-u da se ovakva situacija ne smije desiti ( ja je do sada iskreno nisam ni susreo ) , i nisam još uvijek uspio pronaći da je ZOBS propisao šta činiti u ovakvom i sličnom slučaju, osim što je obavezao instituciju koja upravlja cestom da pravilno postavlja i održava prometnu signalizaciju...Seawolf wrote:Npr. ako vozeći naiđete na raskrsnicu, gdje vam na znaku pored puta stoji žuta baklava (obavještenje da ste na putu sa pravom prvenstva), a na vašoj saobraćajnoj traci iscrtan bijeli trokut okrenut vrhom prema vama, i poprečna široka bijela linija. Šta mislite, da li prilikom ulaska u raskrsnicu iz te saobraćajne trake, imate prednost vi, ili neko drugi?
...
Probaću danas obaviti konsultacije pa da probamo otkriti šta Zakon kaže za ove slučajeve...
U datom slučaju, znak horizontalne signalizacije je znak obaveze (propuštanja drugih vozila), a znak vertikalne signalizacije je znak obavještenja (o putu sa pravom prvenstva), tako da je sve jasno.
-
Seawolf
#4319 Re: ZOBS
Kao što i vertikalna, na razne načine, može biti skrivena od pogleda.tempuser wrote:Kad bi se po sudovima islo mak na konac, za razliku od vertilkalne, horizontalna signalizacija ne mora nuzno biti vidljiva, moze biti izbrisana, pokrivane vozilom itd...
- drug_profi
#4320 Re: ZOBS
Nema logike da je horizontalna starija od vertikalne. Horizontalnu mozes da ne vidis iz 1000 opravdanih razloga.
Imas npr. situaciju kako je opisano u Kotromanića ul. Ispred tebe kao i uvijek gomila auta. Kakvu ces ti horizontalnu signalizaciju vidjeti?
Vidis vertikalni znak i postupiš po njemu.
I ne mogu se ta pravila razlikovati od zemlje do zemlje, kad su to opšta saobraćajna pravila.
Imas npr. situaciju kako je opisano u Kotromanića ul. Ispred tebe kao i uvijek gomila auta. Kakvu ces ti horizontalnu signalizaciju vidjeti?
Vidis vertikalni znak i postupiš po njemu.
I ne mogu se ta pravila razlikovati od zemlje do zemlje, kad su to opšta saobraćajna pravila.
- drug_profi
#4321 Re: ZOBS
Vertikalna po zakonu mora biti vidljiva. I ima odgovorni organ za to.Seawolf wrote:Kao što i vertikalna, na razne načine, može biti skrivena od pogleda.tempuser wrote:Kad bi se po sudovima islo mak na konac, za razliku od vertilkalne, horizontalna signalizacija ne mora nuzno biti vidljiva, moze biti izbrisana, pokrivane vozilom itd...
Horizontalna moze i jeste uvijek zaklonjena vozilima ispred tebe.
-
Seawolf
#4322 Re: ZOBS
Po ovim vašim stavovima, ne treba ništa ni crtati po kolovozu, jer se ionako ne vidi.
- Travnički Noćni Šetač
#4323 Re: ZOBS
Nije mi namjera da polemišem već da utvrdimo član Zakona koji tretira navedeni problem...
...
U tvom pitanju postoji nedovršeni dio priče a to je da vozač iz druge ulice ima ili znak "STOP" ili znak "Izlazak na put sa pravom prvenstva" (što se redovno postavlja kada jedna od ulica ima znak "baklave" odnosno prava prvenstva prolaza ) pa je odgovor u stvari da niko nema pravo prvenstva što je i zakonski i praktično nedozvoljena situacija...
...
Možda vidiš nešto u ZOBS-u što mi ostali ne vidimo i volio bih da nas uputiš na taj član... ja za sada vidim samo ovo gore što sam naveo...
...
I ponavljam da ne bude zabune... ne dajem lični stav već tražim šta je ZOBS propisao u takvim slučajevima...
Slažem se da se horizontalna signalizacija u određenim uslovima u stvarnosti ne vidi ali.... Po sudovima se zaista ide mak na konac, odnosno isključivo po onome šta je propisano a ne šta je logično ili se podrazumijeva ... pitanje horizontalne signalizacije i njene vidljivosti u svim vremenskim uslovima ZOBS je propisao u članu 131. ( saobraćajne signalizacije a ne samo saobraćajnih znakova.... Pojam saobraćajne signalizacije je definisan članom 130 stav 3 )tempuser wrote:Kad bi se po sudovima islo mak na konac, za razliku od vertilkalne, horizontalna signalizacija ne mora nuzno biti vidljiva, moze biti izbrisana, pokrivane vozilom itd...
Opet bez namjere za praznu polemiku... Članom 142. stav 2. horizontalna signalizacija kad se postavlja uz saobraćajne znakove , postavlja se isključivo iz razloga "ako je potrebno da se značenje tih znakova jače istakne, odnosno potpunije odredi ili objasni" iz čega je jasno da ta situacija koju opisuješ ( suprotno značenje vertikalne i horizontalne signalizacije ) nije predviđena Zakonom, pa nije ni predviđeno rješenje osim onog iz člana 131. odnosno obaveze institucije da ukloni,dopuni ili izmijeni saobraćajnu signalizaciju koja ne odgovara uslovima saobraćaja na cesti...Seawolf wrote: Za navedenu situaciju zakon je jasan, jer je propisano da znakovi obaveze i zabrane, bilo vertikalne, bilo horizontalne signalizacije, imaju prednost u odnosu na znakove obavještenja.
U datom slučaju, znak horizontalne signalizacije je znak obaveze (propuštanja drugih vozila), a znak vertikalne signalizacije je znak obavještenja (o putu sa pravom prvenstva), tako da je sve jasno.
...
U tvom pitanju postoji nedovršeni dio priče a to je da vozač iz druge ulice ima ili znak "STOP" ili znak "Izlazak na put sa pravom prvenstva" (što se redovno postavlja kada jedna od ulica ima znak "baklave" odnosno prava prvenstva prolaza ) pa je odgovor u stvari da niko nema pravo prvenstva što je i zakonski i praktično nedozvoljena situacija...
...
Možda vidiš nešto u ZOBS-u što mi ostali ne vidimo i volio bih da nas uputiš na taj član... ja za sada vidim samo ovo gore što sam naveo...
...
I ponavljam da ne bude zabune... ne dajem lični stav već tražim šta je ZOBS propisao u takvim slučajevima...
- Travnički Noćni Šetač
#4324 Re: ZOBS
Sva prometna signalizacija mora biti vidljiva ( član 131. ZOBS) ... i da tačno je da ima odgovorni organ za to...drug_profi wrote:Vertikalna po zakonu mora biti vidljiva. I ima odgovorni organ za to.Seawolf wrote:Kao što i vertikalna, na razne načine, može biti skrivena od pogleda.tempuser wrote:Kad bi se po sudovima islo mak na konac, za razliku od vertilkalne, horizontalna signalizacija ne mora nuzno biti vidljiva, moze biti izbrisana, pokrivane vozilom itd...
Horizontalna moze i jeste uvijek zaklonjena vozilima ispred tebe.
-
tempuser
#4325 Re: ZOBS
Tacno, medjutim sud razmatra konkretne slucajeve, a konkretnom slucaju nije.Seawolf wrote:Kao što i vertikalna, na razne načine, može biti skrivena od pogleda.tempuser wrote:Kad bi se po sudovima islo mak na konac, za razliku od vertilkalne, horizontalna signalizacija ne mora nuzno biti vidljiva, moze biti izbrisana, pokrivane vozilom itd...