Slike starog Sarajeva
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4301 Re: Slike starog Sarajeva
vidi holideja kolisni je bio 
- johntra
#4303 Re: Slike starog Sarajeva
Jeste.Chmoljo wrote:ovo Stup?
- muha_sa
#4304 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:
- Banksy
#4306 Re: Slike starog Sarajeva
To je negdje u tvom kvartu ...?muha_sa wrote:
- muha_sa
#4307 Re: Slike starog Sarajeva
daBanksy wrote:To je negdje u tvom kvartu ...?muha_sa wrote:
evo slika tog mjesta iz mog djetinjstva

a evo na šta to danas lici
- Banksy
#4308 Re: Slike starog Sarajeva
A-haa, sad vidim da je to to ... 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- muha_sa
#4310 Re: Slike starog Sarajeva
Dva velika covjeka, dva velika gospodina - o fudbalskim majstorijama suvišno pricat--genijalci
Ivica Osim-Švabo i rahmetli Asim Ferhatovic-Hase

Ivica Osim-Švabo i rahmetli Asim Ferhatovic-Hase

- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4311 Re: Slike starog Sarajeva
ziku fapa trineske 
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4314 Re: Slike starog Sarajeva
Ko i kad dozida ono sto je danas Hotel Heco?
- Potoklinica
#4316 Re: Slike starog Sarajeva

Moj skromni doprinos forumu. Obratite pažnju na njemačkog oficira i ljude oko njega.
Originalna fotografija je malog formata 9 x 6,5 cm. Kupovale su se tada u prestižnim fotografskim radnjama i stavljale u porodične albume kako bi upotpunile stranice i dočarale ondašnje vrijeme. Vlasnici albuma bili su uvjereni da će se njihovi sadržaji gledati i nako 75 godina. Zaista, evo gledamo!
- muha_sa
#4317 Re: Slike starog Sarajeva
zikamu wrote:
-
zikamu
#4318 Re: Slike starog Sarajeva

Hajmo zene, priglavaka i vunenih carapa...
Sjecam se k'o da je jucer bilo...
-
calculator
#4319 Re: Slike starog Sarajeva
Prečanke?zikamu wrote:
-
zikamu
#4320 Re: Slike starog Sarajeva
Jok, okolina Sarajeva (Romanija, Bjelasnica...)
Precanke su uglavnom isle po kucama i trampile jaja, kokosi, sir... za garderobu i obucu. Pozvone ili pokucaju na vrata i samo cujes:"Koka, jaja"!Bile su vrlo probirljive i zahtjevne, pa si mog'o dobit' kokos i deset jaja pod uslovom da ispraznis pola ormara
Precanke su uglavnom isle po kucama i trampile jaja, kokosi, sir... za garderobu i obucu. Pozvone ili pokucaju na vrata i samo cujes:"Koka, jaja"!Bile su vrlo probirljive i zahtjevne, pa si mog'o dobit' kokos i deset jaja pod uslovom da ispraznis pola ormara
- muha_sa
#4321 Re: Slike starog Sarajeva
zikamu wrote:
Pod Kovacima duhan
-
zikamu
#4322 Re: Slike starog Sarajeva
Sve li znas!
Bas k'o da si iz Saraj'va
!
A preko puta "Ogreva" na Kovacima prodavale se nekakve 'tice i zecevi u kaFezima...
Molio staru k'o boga da mi kupi zeca, al' jok! Kaze:"Smrde"!
Pristala da uzmemo mladog macka avlijanera (bilo mu jedno mjesec ipo-dva). Odrast'o sa njim i im'o ga od moje seste do dvadeset i druge godine... Nisam im'o burazera, al' ono sto sam za njega svih tih godina osjec'o... valjda je to - to... Zato to mjesto nikad necu zaboravit'
.
Bas k'o da si iz Saraj'va
A preko puta "Ogreva" na Kovacima prodavale se nekakve 'tice i zecevi u kaFezima...
Molio staru k'o boga da mi kupi zeca, al' jok! Kaze:"Smrde"!
Pristala da uzmemo mladog macka avlijanera (bilo mu jedno mjesec ipo-dva). Odrast'o sa njim i im'o ga od moje seste do dvadeset i druge godine... Nisam im'o burazera, al' ono sto sam za njega svih tih godina osjec'o... valjda je to - to... Zato to mjesto nikad necu zaboravit'
- cyprus
#4323 Re: Slike starog Sarajeva
Ako se ne varam, ono je prvi 'neboder' u Sarajevu, nastao malo prije ili malo poslije (nisam siguran, mrsko mi sad guglat) II svjetskog rata... izgrađen je na mjestu nekadašnje džamije Ćemaluše, a podigla ga je vakufska direkcija... I tako se i trebao zvati - vakufski neboder... Kasnije je postao poznat kao JAT-ov neboder, a danas ga znamo ko hotel Heco..._BataZiv_0809 wrote:Ko i kad dozida ono sto je danas Hotel Heco?
-
zikamu
#4324 Re: Slike starog Sarajeva
"Vakufski neboder, među Sarajlijama poznat i kao JAT-ov neboder, najstariji je sarajevski oblakoder, a nalazi se nedaleko od Vječne vatre, na spoju glavnih sarajevskih šetnica – Ferhadije i Titove ulice.
Na mjestu današnjeg solitera do pred Drugi svjetski rat stajala je džamija Havadže Kemaludina sa mezarjem, koja je pred kraj svog postojanja bila u ruševnom stanju. Vakufska direkcija Islamske zajednice stoga je odlučila džamiju porušiti, mezarje izmjestiti, te na ovoj, veoma atraktivnoj lokaciji izgraditi prvi neboder u Sarajevu.
Autor projekta bio je poznati arhitekta Reuf Kadić, a iako je veći dio ove 12-spratne zgrade izgrađen u veoma kratkom roku, gradnja se zbog ratnih dejstava potom odužila, pa su radovi privedeni kraju tek 1947. godine.
Danas posljednja četiri sprata ovog solitera zauzima hotel Hecco Deluxe, iz čijih 15 luksuznih apartmana se pruža prekrasan pogled na uži centar Sarajeva.
Posjet restoranu Hotela, koji se nalazi na 10. spratu nebodera, dozvoljen je i onima koji nisu gosti hotela, pa je ovaj vidikovac savršen za sve one koji žele doživjeti odličan pogled na Sarajevo, a da pri tome ne moraju napuštati uži centar grada. "
Bezbeli da sam prepis'o. Jedino sto ne kontam sta je oblakoder...
Ne vjerujem ni da mi je rahmetli nana Serifa u svoj vakat znala... 
Na mjestu današnjeg solitera do pred Drugi svjetski rat stajala je džamija Havadže Kemaludina sa mezarjem, koja je pred kraj svog postojanja bila u ruševnom stanju. Vakufska direkcija Islamske zajednice stoga je odlučila džamiju porušiti, mezarje izmjestiti, te na ovoj, veoma atraktivnoj lokaciji izgraditi prvi neboder u Sarajevu.
Autor projekta bio je poznati arhitekta Reuf Kadić, a iako je veći dio ove 12-spratne zgrade izgrađen u veoma kratkom roku, gradnja se zbog ratnih dejstava potom odužila, pa su radovi privedeni kraju tek 1947. godine.
Danas posljednja četiri sprata ovog solitera zauzima hotel Hecco Deluxe, iz čijih 15 luksuznih apartmana se pruža prekrasan pogled na uži centar Sarajeva.
Posjet restoranu Hotela, koji se nalazi na 10. spratu nebodera, dozvoljen je i onima koji nisu gosti hotela, pa je ovaj vidikovac savršen za sve one koji žele doživjeti odličan pogled na Sarajevo, a da pri tome ne moraju napuštati uži centar grada. "
Bezbeli da sam prepis'o. Jedino sto ne kontam sta je oblakoder...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4325 Re: Slike starog Sarajeva
Ne znam da li dijelis moje misljenje, ali meni je nekako uvijek izgledao kao visak. Svojim izgledom mi, mozda je preteska rijec, oskrnavljuje ambijentalnost stare gradske jezgre.cyprus wrote:Ako se ne varam, ono je prvi 'neboder' u Sarajevu, nastao malo prije ili malo poslije (nisam siguran, mrsko mi sad guglat) II svjetskog rata... izgrađen je na mjestu nekadašnje džamije Ćemaluše, a podigla ga je vakufska direkcija... I tako se i trebao zvati - vakufski neboder... Kasnije je postao poznat kao JAT-ov neboder, a danas ga znamo ko hotel Heco..._BataZiv_0809 wrote:Ko i kad dozida ono sto je danas Hotel Heco?