"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
teuta06

#4301 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teuta06 »

shape of despair wrote: 21/09/2023 08:57 90% poznanika, znači 9 od 10, iz moje branše je ili dobilo povećanje plata ili su tražili povećanje kako bi ostali na poslu. Ako se jednom čovjeku daju veća primanja onda ide podizanje cijelom kolektivu jer nemože drugačije.
Oni koji nisu dobili povećanje ili su promjenili firmu ili planiraju, i to njih 10/10.
Neki poslodavci su skontali na vrijeme "probleme" a neki se još koprcaju.
Uglavnom fino je vidjeti da lokalne gazde više nisu gazde kabadahije i da je i njima odzvonilo. Osmijeh ne skidam sa lica
ja nisam dobila povećanje plaće, međutim navjerovatnije ću promijeniti posao, čekam rezultate. međutim, ne bih ostala ovdje ni da mi je povećana, to što mi nije povećana, samo je još jedan dodatni razlog kako ću lagano otići.

a sa zadnjom rečenicom se slažem potpuno, ja kad vidim oglas za posao, a stalno netko objavljuje, sve mi drago. Nema radnika, a nek nema, nema godišnjeg, plaća mala, plaća na ruke, treba im (poslodavcima) još gore biti, dok ne budu svi radnici imali prava propisana zakonom.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4302 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

markopd wrote: 21/09/2023 13:14
Dope_Man wrote: 21/09/2023 13:05
A i za svaki naredni posao je bolje imati bilo kakav prethodno, nego doci sa 3 godine sjedenja kuci.

Valjda ti je jasno da se moze dati otkaz na trenutnom cim se nadje posao koji zelis.
E vidiš nije bolje imati bilo kakav,nego nikakav.Ja sam kao mlad išao tom logikom,pa se latio tacne 5-6 godina.Nakon toga,na svakom razgovoru te gledaju kao budalu,nesposobnjakovića i još najgore kao lopova.Doslovno ti kažu "samo da znaš ovde nema krađe",a jedan mi poslodavac prijetio već na razgovoru čak ako mu kao uzmem i fening iz kase da će mi to biti zadnje u životu. :-)

Ne podržavam ni sjedenje kući duži vremenski period,ali bolje mu je dobro paziti koji posao raditi privremeno.Bolje otići na dnevnicu danas kao pomoćni radnik,nego raditi kod ovih ugostiteljskih kabadahija.Eh gdje je meni pamet bila dok sam bio mlad...
Ovo je istina. I ja sam kao mlad i lud nosao tacnu, radio partije, evente, bio obezbjeđenje...2000te godine za one koji ne znaju (ili se prave da ne znaju) su bile "daj šta daš". Ko nije imao leđa ili štelu mogao je uglavnom da bira između tacne, praone i obezbjeđenja. Prijavu nisi smio ni da spomeneš, odjeb bi dobio u sekundi! Poslije kada sam ćopio neku vezu pa krenuo sa call centrom to je bio ravno mjestu u ministarstvu za većinu raje, a ugovor bio o djelu, plata preko studentske...Gdje god sam kod naših kromanjonaca i primata od poslodavaca pomenuo da sam tacnu nosao ili ne dao Bog bio obezbjeđenje, odmah me gleda kao da sam mu mater opsovao! Jedan takav primat mi je čak rekao "Šta? Bio si obezbjeđenje pa bi sad bio komercijalista? Uh.." Znači u startu te smatra debilom i glupanom!

Kad sam diplomirao, sve super al ti je šarolik CV od svega po malo :shock: Pa :izet: ti malo matere nismo u Švedskoj ili Njemačkoj, bilo je daj šta daš debilu :angry: Što ovako malo imaš staža? Izvini koliko ti imaš godina, odnosno, jesi li ti živio ovdje zadnjih 20 godina?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4303 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 21/09/2023 13:07 onaj vulkanizer autopronica gdje sam tražio ekipu za unos kauča
ne radi danima već

a gazda je najavljivao da nema ljudtstva
a ranije su vec odbijali pranje tepiha i kad im doneses

a prije 10 godina su dolazili
na vrata i uzimali tepihe i gume kad ti ispuše

to je kad gazda zaposljava ubojice netom izašle iz zatvora :D
:lol: :lol: :lol:
markopd wrote: 21/09/2023 13:14

.Doslovno ti kažu "samo da znaš ovde nema krađe",a jedan mi poslodavac prijetio već na razgovoru čak ako mu kao uzmem i fening iz kase da će mi to biti zadnje u životu. :-)
Poginuo sam od smijeha :lol: :lol:
bumerangss

#4304 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

Dope_Man wrote: 21/09/2023 13:05 Ne bi ti koristile za struku (osim ako ne bi slucajno upoznao nekoga, ko zna nekoga... i tako dosao do preporuke), al je cinjenica da covjek treba raditi i dok trazi posao u struci.

Uostalom, nece ti za struku nista pomoci ni da 3 godine sjedis kuci dok neko drugi finansira zivot. A i za svaki naredni posao je bolje imati bilo kakav prethodno, nego doci sa 3 godine sjedenja kuci.

Valjda ti je jasno da se moze dati otkaz na trenutnom cim se nadje posao koji zelis.
I za uhar 0,5% veca plata za scaku punu godinu radnog staža i dani godisnjeg...

Doci ces u situaciju da radis mozda i u državnoj firmi sa kolegom koji ima istu strucnu spremu i on 40 godina života i 20 god staža a ti pocetnik sa 40 godina bez staža i on ima 200 km vecu platu od tebe i vise 5 dana godisnjeg odmora...

A gdje tek osjecaj stida kad svevto saznas i jos ti kolega usput cesto to "nabije na nos" da ima iskustvo i sa si ti pocetnik :D
belfy

#4305 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

Ozimician wrote: 20/09/2023 15:41
Paul Gascoigne wrote: 20/09/2023 14:23

Hvala ti na pojašnjenju. Pitam jer nemam blage veze o tome, magistar sam humanističke struke, diplome koja haman ima vrijednost tariguza - a ponuđena mi je ta opcija, eto da se radi. Imaju mnoštvo svojih kamiona, firma je pogolema.
Dobar je to posao ko voli dinamiku i ima prostora za napredovanje. Gledaj YT kanale o tome, ima dosta info, dobro se pripremi i dobro ispeci zanat. Obzirom da imas fakultetsku diplomu, inteligentan si dovoljno da savladas posao, sretno.

Prednost posla: kad ispeces zanat, mozes raditi za bilo koju firmu u svijetu i freelancati tako i bukvalno zaraditi vise para nego sto bi ikad mogao da se zaposlis u struci za koju si se skolovao. Fakultetske diplome bilo kojeg fakulteta (za rad u struci) su danas bukvalno tariguz (gledano iskljucivo s ekonomske strane).
tacno se vidi da si iskusan u ovom poslu i dajes savjete iz iskustva, kao i obicno (ono u radu u turizmu)...

kakvo je tvoje misljenje o FermiLab? koliko je tesko, kakvi su uslovi i kolika je sansa za napredovanje?
belfy

#4306 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

Ozimician wrote: 20/09/2023 15:41
Paul Gascoigne wrote: 20/09/2023 14:23

Hvala ti na pojašnjenju. Pitam jer nemam blage veze o tome, magistar sam humanističke struke, diplome koja haman ima vrijednost tariguza - a ponuđena mi je ta opcija, eto da se radi. Imaju mnoštvo svojih kamiona, firma je pogolema.
Dobar je to posao ko voli dinamiku i ima prostora za napredovanje. Gledaj YT kanale o tome, ima dosta info, dobro se pripremi i dobro ispeci zanat. Obzirom da imas fakultetsku diplomu, inteligentan si dovoljno da savladas posao, sretno.

Prednost posla: kad ispeces zanat, mozes raditi za bilo koju firmu u svijetu i freelancati tako i bukvalno zaraditi vise para nego sto bi ikad mogao da se zaposlis u struci za koju si se skolovao. Fakultetske diplome bilo kojeg fakulteta (za rad u struci) su danas bukvalno tariguz (gledano iskljucivo s ekonomske strane).
tacno se vidi da si iskusan u ovom poslu i dajes savjete iz iskustva, kao i obicno (ono u radu u turizmu)...

kakvo je tvoje misljenje o FermiLab? koliko je tesko, kakvi su uslovi i kolika je sansa za napredovanje?
McGradySA

#4307 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

teuta06 wrote: 21/09/2023 15:23

a sa zadnjom rečenicom se slažem potpuno, ja kad vidim oglas za posao, a stalno netko objavljuje, sve mi drago. Nema radnika, a nek nema, nema godišnjeg, plaća mala, plaća na ruke, treba im (poslodavcima) još gore biti, dok ne budu svi radnici imali prava propisana zakonom.
Na žalost ovo je samo djelomično istina jer sve dok ne iscrpe rezervoar radne snage iz mjesta oko Sarajeva negativni trendovi po radnike će se nastaviti. Nemam ništa protiv tih ljudi, svako mora sebi hljeb staviti na sto ali obaraju cijenu rada jer su spremni da vozare i rade za kikiriki jer u ruralnim sredinama posla nema.

Drugi trik kojeg su se poslodavci dosjetili je da objedine radnika u "3 u 1". Konkretno npr. ako si recepcioner sada moraš i izbacivati smeće kada ima manje posla te nositi prljavi veš u vešeraj. Ako si konobar onda moraš istovremeno biti i šanker i čistač, što nije baš lako jer recimo za šankera trebaš znati praviti razne vrste toplih napitaka i koktela. Poslije radnog vremena ostaješ čistiti podove i prati suđe (u boljem slučaju to se uklopi u redovnih 8 sati) i tako poslodavac opet dobije roba za male pare.
Ako neko misli da pretjerujem neka se malo raspita o ugostiteljskoj branši u kojoj sam i ja.

Treći trik je neplaćen probni rad ali ti se ne govori da te u stvari i nemaju namjeru zaposliti. "Ma hajde ti ostani jedno desetak dana da vidimo da li ti odgovara ovaj posao, ja te ne mogu tek tako odjavljivati ako ti se ne svidi, sve to mene košta". Onda radiš na crno, najure te bez isplate ili manjom isplatom na ruke, dolazi drugi naivac i stvar se opet nekako vrti.
Domaci izdajnik

#4308 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ma ugostiteljstvo je odavno kod nas katastrofa... :-?

Što je najgore sad i u drugim branšama pecaju lažnim oglasima ili laganjem kad dođeš na razgovor. Oglasi da traži referenta, komercijalistu ili administrativnog radnika, ti dođeš tamo on ti kaže kako je to mjesto popunjeno, ali bi mu trebao odmah magacioner ili dostavljač :roll:

Naravno, svako nrmalniji posao koji se na portalima oglasi je uglavnom fiktivan - nikad nema odgovora sa druge strane i kada aplicira neko ko je više nego kompatibilan za to radno mjesto... :oops: Prije par dana mi je došao mail od jedne firme gdje me obavještavaju kako nakon 3 godine brišu moj CV, dok sa druge strane STALNO traže radnike na toj poziciji za koju sam aplicirao...Ludilo :-)
markopd

#4309 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Ko je imalo pametan da ugostiteljstvo izbjegava u širokom luku ili da ga ne radi nikako u životu.Bolje call centar ili građevina danas nego robijati sa tacnom u ruci od jutra do mraka sa budalama,p'jancima i probisvjetima koji vise po čitav dan u tim objektima.Opet svaka čast onome ko danas uzme to raditi,ali koliko vidim barem u sredini u kojoj se ja krećem sve su to mahom svršeni srednjoškolci ili brucoši koji uzmu platu-dve i odmagle momentalno.

Druga stvar - pola gradova u BiH ima prosječno veći broj kafana po glavi stanovnika nego jedan Beograd koji se smatra gradom "noćnog života".Pisao sam to ranije na ovom forumu i ponoviću,meni i možda mnogima ne smetaju toliko kafići/restorani kao objekti,ali smetaju bahati vlasnici koje do juče pas nije ima za šta da ujede,a danas bi izigravali moćnike i da im radnici kuluče od jutra do mraka za minimalac i bez ikakvih radničkih prava.
McGradySA

#4310 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

markopd wrote: 22/09/2023 17:49 smetaju bahati vlasnici koje do juče pas nije ima za šta da ujede,a danas bi izigravali moćnike i da im radnici kuluče od jutra do mraka za minimalac i bez ikakvih radničkih prava.
Jedan mi se takav (znam ga od prije) žali kako daje "sve" i dnevnicu od 30 maraka a ne može da nađe konobara. Kaže prije prevrneš kamen ono iskoči konobar. Rekoh mu da nije dovoljno kamenja isprevrtao, ne bi mu pravo kada je skontao kakve nebuloze je izrekao.
Karikaturist

#4311 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

Neka je i tries samo da je redovno
skrbavi-admin

#4312 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by skrbavi-admin »

hej tri's marakeša..... da u zivot ides instantno.... krenes na benzi'sku nasujes 10 litara rivago i onda opljackat koji granap malo mezeta cigar i suhovine..... ljepota.... samo eto jos fali stoljas al za pocetak moze i neki plasticni ne mora odma or'ginal.....

jbote grob nemos s tri's marakeša investirat ni u lopovluk jbote grobina a kamo li da zivis ko coek.....
mayab

#4313 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mayab »

McGradySA wrote: 23/09/2023 08:53
markopd wrote: 22/09/2023 17:49 smetaju bahati vlasnici koje do juče pas nije ima za šta da ujede,a danas bi izigravali moćnike i da im radnici kuluče od jutra do mraka za minimalac i bez ikakvih radničkih prava.
Jedan mi se takav (znam ga od prije) žali kako daje "sve" i dnevnicu od 30 maraka a ne može da nađe konobara. Kaže prije prevrneš kamen ono iskoči konobar. Rekoh mu da nije dovoljno kamenja isprevrtao, ne bi mu pravo kada je skontao kakve nebuloze je izrekao.
Čak 30 KM dnevnica :shock: :mrgreen:
Fazon je što se u konobarskom poslu uvriježilo mišljenje da je napojnica obavezna , a to gazde zloupotrebljavaju,
to je ovo da ti on da 30 KM, i konta biće ti još barem toliko napojnice.... kad vidim samo "kmečanje" konobara po Hrvatskoj, kako jade je im sad od uvođenja eura ljudi manje ostavljaju...
boshniak

#4314 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by boshniak »

Ako se uvede ovaj minimalac od 1000KM, napravit ce socijalnu havariju. Ima mnogo firmi gdje VSS radnici imaju 1200-1300KM, dok recimo NK radnik ima minimalac. Sad kad NK dođe na 1000KM, logicno da ce onaj sa VSS tražiti 1700KM, mnoge firme neće moći ispratiti to, ili će se uvesti novo normalno kao sto su bile plate u koverti, sad ce radnici vracati "gazdama" u koverti. Već se isto desilo kad je vlada utvrdila onu pomoc 1080KM, gdje su radnici podizali pare i vracali gazdama.
Karikaturist

#4315 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

A prije toga ce se pola firmi ugasiti, kakvo crno povecanje minimalne cijele od 30-40% :lol:
McGradySA

#4316 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

mayab wrote: 23/09/2023 09:12
Fazon je što se u konobarskom poslu uvriježilo mišljenje da je napojnica obavezna , a to gazde zloupotrebljavaju,
to je ovo da ti on da 30 KM, i konta biće ti još barem toliko napojnice.... kad vidim samo "kmečanje" konobara po Hrvatskoj, kako jade je im sad od uvođenja eura ljudi manje ostavljaju...
Nije problem u tih 30 maraka već što ti je u tih 30 uključen i topli obrok i prijevoz. Od tog bakšiša plaćaju WC papir, sredstvo za pranje podova, razbijene čaše i sl. I kod nas se manje bakšiša ostavlja. Francuzi i Italijani rijetko ostavljaju, Nijemci malo češće ali očekuju uslugu kao u Michelinovom restoranu. Dok u Njemačkoj više ostavljaju. čak ti i konobar manje - više suptilno naznači da to očekuje.
mali_balon

#4317 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Pa bolje biti irget na gradjevini veca dnevnica a poso je tu negdje
HelaS

#4318 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by HelaS »

mayab wrote: 23/09/2023 09:12
McGradySA wrote: 23/09/2023 08:53
U prethodnom, "mrskom" sistemu, u Sarajevu smo imali školu za konobare, i malo je koja ugostiteljska prostorija imala neškolovane konobare.

A "napojnicu" ne dajem nikom. Imam, ali ne dajem, jer bih je onda, istu takvu, trebao dati i službenici na šalteru "RAD"-a kad me s osmijehom usluži, ili radnici u Konzumu kad me odvede do police da mi pokaže, itd. A njima se ne može dati napojnica.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#4319 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

boshniak wrote: 23/09/2023 09:13 Ako se uvede ovaj minimalac od 1000KM, napravit ce socijalnu havariju. Ima mnogo firmi gdje VSS radnici imaju 1200-1300KM, dok recimo NK radnik ima minimalac. Sad kad NK dođe na 1000KM, logicno da ce onaj sa VSS tražiti 1700KM, mnoge firme neće moći ispratiti to, ili će se uvesti novo normalno kao sto su bile plate u koverti, sad ce radnici vracati "gazdama" u koverti. Već se isto desilo kad je vlada utvrdila onu pomoc 1080KM, gdje su radnici podizali pare i vracali gazdama.
Tako je.
Ljudi ne shvataju da propisana minimalna plata nije politička odluka nego realan ekonomski parametar.
Minimalac od kartu nije realan odraz naše privrede upravo radi cijelog lanca zarada kog si odlično naveo.

Političke odluke su plate su svih parlamentaraca , ministara , savjetnika i predsjedništva , rasporeda brojnih službi , komisija , troškovi nabavke i održavanja službenih vozila , kojim službama i sl.

Nije poenta da uposlenik državne službe ne treba živjeti čestito , naprotiv ali je poenta da primanja i ti troškovi budu u skladu s realnom privredom , ako je minimalac (realan) 700 KM , onda se i ostalo usklađuje s tim.

Od 100 općina i gradova U BIH , kantonalnih i entitetskih skupština i vlada , niko se nije našalio pa amandmanom dopunio statut da će raditi volonterski (uz plaćene troškove prevoza i obroka) makar godinu dana ta zaduženja , niko , nikad i nigdje u 360 mjeseci.
Hajvan

#4320 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

Karikaturist wrote: 23/09/2023 09:16 A prije toga ce se pola firmi ugasiti, kakvo crno povecanje minimalne cijele od 30-40% :lol:
Ok?
Placamo najskuplji puter na planeti, jer to mu je navodno trzisna cijena, i niko se ne buni
Propasti ce 30-40% firmi, koga briga
Njihov udio u trzistu i kvalificirane radnike preuzeti ce vece, te nove firme
Rothmans

#4321 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rothmans »

Ko god ne moze platit hamala minimum milju maraka ,a nekoga sa vss bar milju i po nek zatvara govnjivu firmicu. U cemu je problem ?
Domaci izdajnik

#4322 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Rothmans wrote: 23/09/2023 10:15 Ko god ne moze platit hamala minimum milju maraka ,a nekoga sa vss bar milju i po nek zatvara govnjivu firmicu. U cemu je problem ?
Čuj tebe... :-) Pa da ne vozi novu Mečku ili Porsche za godinu dana i kupi dva stana...neeeemoze tako :oops:
Karikaturist

#4323 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

Hajvan wrote: 23/09/2023 09:48
Karikaturist wrote: 23/09/2023 09:16 A prije toga ce se pola firmi ugasiti, kakvo crno povecanje minimalne cijele od 30-40% :lol:
Ok?
Placamo najskuplji puter na planeti, jer to mu je navodno trzisna cijena, i niko se ne buni
Propasti ce 30-40% firmi, koga briga
Njihov udio u trzistu i kvalificirane radnike preuzeti ce vece, te nove firme
Aha, sve ce da ide ko po loju.
Digla_da_kreci

#4324 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Digla_da_kreci »

*bo ga puter vise, jedva cekam da prodje ova puter manija i da ode u zaborav. :facepalm:
tramvajtrojka

#4325 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tramvajtrojka »

Digla_da_kreci wrote: 23/09/2023 11:22 *bo ga puter vise, jedva cekam da prodje ova puter manija i da ode u zaborav. :facepalm:
vidi se da imas nekoga vani da ti dovlaci jeftin puter :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Post Reply