-Chesterfield- wrote: ↑26/09/2023 22:06
Nemojte bukvalno shvatiti neke ajete. Ja mislim da su i beduini razumijeli koja je pouka riječi vezano za spuštanje kiše.
Ali evo ima još primjera koji ateisti mogu po svom razumijevanju protumačiti.
"Na Zemlji nema ni jednog živog bića, a da ga Allah ne hrani;
Vjerovatno oni ovo tumače na način da Allah uzme kašiku i trpa nam zalogaje u usta.
-Chesterfield- wrote: ↑27/09/2023 02:51
belfy wrote: ↑27/09/2023 02:01
mozda, ako si beduin... ili vjernik kojem je nesto takvo "vjerovatno" i moze da vjeruje u to. tj. da sam sebe ubijedi u to ili da bude ubijedjen u jednu takvu stvart od strane drugog. vjerovatno postoje i bolje i gore opcije...
Nadam se da sam pomogao u razumijevanju.
Možda i @apsi skonta u vezi onih ptica...
Ne vidih ranije da si me spomenuo al valjda nije kasno da dam kakav odgovor na prozivke
I ja sam jednom davno, sad vec prije 7,8 godina, pravio intelektualne akrobacije kako bih objasnio kur'anske nelogicnosti i kako bih izbjegao jednostavnu istinu: Ne postoji nikakva logika koja govori koje ajete tumaciti bukvalno a koje u prenesenom znacenju. Sve se bazira na "osjecaju" i kako ko zamislja da nesto znaci i tek kada krenes traziti mak na konac, uvidis da je Kur'an napisan toliko generalno da moze znaciti sta god zelis. Posto je pisan u generaliziranoj i nejasnoj formi, stice se utisak nadmoci i sveznanja. Ja sam malen i ne znam kako ptice lete, ali to je bog nekako uradio - samo ih on drzi na nebu. Ja i sve zivo na svijetu smo maleni i ne kontrolisemo prirodne pojave - sve nas Allah hrani. Poenta tih ajeta je da u tebi izazove strahopostovanje.
No onda sebi postavis pitanje: Zasto bi sveznajuci na takav nacin trazio strahopostovanje. Zar nije SVEZNAJUCI mogao pronaci bolji primjer. Ovaj primjer je nekako neodredjen. Ostavlja meni da nagadjam. Sve moze biti njegovo djelo, a nista ne mora biti njegovo djelo. Citava vjera se baziva na placebo efektu. Ako ja gledam hranu na stolu i zamislim da mi je Bog to dao, osjeticu strahopostovanje. No ta hrana je dosla kroz moj rad u firmi. Ako cemo stani pani, ta hrana je dosla i kroz rad drugih ljudi. Farmer je posijao tu hranu (recimo krompir). No ni to nije bilo dovoljno. Neki rus je morao kopati rude iz zemlje i onda je ta ruda prosla kroz inudstrijsku obradu da bi se iz nje izvadio nitrogen kojeg je farmer koristio za dzubrenje krompira. Vodu koju je koristio dosla je iz vodovoda koji je neko drugi izgradio. Plasticne cijevi za navodnjavanje je pravio covjek iz kine. Transport tih cijevi, minerala se obavio vodenim, zeljeznickim, kopnenim i vazdusnim saobracajem. Posao za koji sam placen ovisi o tome kako moja firma posluje. Gdje je u svemu tome bozija uloga koja ce uciniti da imam strahopostovanje.
Sve se bazira na placebo efektu kroz ignorisanje svih finih detalja. Ja samo vidim tu hranu na stolu, vidim da sam zdrav i kazem: bog me nahranio. No sta je konkretno bog uradio u svemu tome? Cim krenes postavljati konkretna pitanja, pada citava teorija o bogu. On se odrzava samo na generalnom a zatim na placebo efektu publike.
Tako da, jednom kada skontas da ne postoji logika po kojoj ces tumaciti Kur'an i da je to ciljano tako uradjeno, onda uvidis da nema svrhe ni tumaciti ga. Cak sta vise, nema svrhe ni citati ga jer sta god procitas, ne znas da li to da protumacis ovako ili onako, posto moze i ovako i onako. Ne postoji ni jedno pitanje na koje ti Kur'an nece dati punu skalu odgovora. Probaj naci barem jedno pitanje u kojem se "ulema nije razisla"? Ne postoji. Kad god pomislis da si skontao nesto, uvidis da je neko drugi skontao nesto drugacije i da je pronasao drugi set ajeta koji podrzavaju njegovo misljenje. Od 6000+ ajeta uvijek ces naci podskup ajeta koji ce goniti vodu na tvoj mlin. Zato je i apsurdno da ja pobijam tvoje vidjenje necega jer to je samo tvoje vidjenje. Kakav god argument da iznesem, ja ga necu mocu ponovo upotrijebiti sa drugim forumasem jer on ce imati drugi set ajeta i drugacije misljenje. Zato i imas toliko podjele u islamu. Politicke, ideoloske, teoloske, svjetonazorne.
A sve ko fol dolazi od sveznajuceg. Pazi ove arogancije: "U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama zemlje, niti ičega svježeg, niti ičega suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi.(6:59)" I takav sveznajuci, ne zna napisati knjigu koja ce biti jasna svima. Takav sveznajuci slucajno zaboravi spomenuti viruse i bakterije u istoj. Takav sveznajuci zaboravi spomenuti da ce ljudi u 21 stoljecu 3D printati hranu. Da, dobro si procitao. Allah nas sve hrani, ali mi danas mozemo isprintati meso. Mozemo isprintati kravlju sniclu ako zelis. Meso je vec na trzistu. Masina uzima aminokiseline i pravi bjelancevine, dodaje masnoce koje u konacnici rezultiraju mesom. Ja ga jeo. Ima isti ukus kao i obicno kravlje meso. Da nije bilo napisano, ne bih ni znao. Jel me i to Allah nahranio?