Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vatrogasac

#4301 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

belfy wrote:
vatrogasac wrote:
belfy wrote: propustismo momenat. steta sto nema niko da ukaze na isti... :sad:
Šta nije istina ili nedokazivo u navedenom?
ope' ukrug... stvarno trebamo samo kopirati stvari od prije 4-5 godina sto su pisane...
A šta je problem? Uzeti Kur'an, uzeti rodoslovlje Muhammeda a.s. i ono što su historičari onog vremena zapisali ili čak pamtili jer se nije desilo prije 5.000 godina nego prije 1.400 i naravno posmatrati to sve iz današnje perspektive. Teška stvar? Poznajem ne mali broj savremenika koji prate svoje porodično stablo do Muhammeda a.s.
MarlboroGold

#4302 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote: Jedna od uvreda u to vrijeme koja je upućivana Muhammedu a.s. i od njegovog amidže je bila ta što je nazivan 'ebter', onaj koji nema muškog potomstva i zbog toga će ostati bez pomena u budućnosti. Kur'an obećava nešto suprotno u suri Kevser i da li se tako desilo?

Njegov amidža Abdul-Uzza je u gore citiranoj suri smješten u džehennem deset godina prije svoje smrti. Da li je mogao u tih deset godina doći pred svog nećaka i bar deklarativno primiti islam i na taj način ovu suru učiniti pogrešnom jer prihvatanje islama u džahilijjetu je brisalo grijehe do primanja islama. Kako je umrla Umi Džemila, strina Poslanikova, koja se spominje u gornjoj suri? Ako je Muhammed izmislio Kur'an kako je mogao znati da će biti nađena zadavljena užetom od ličine usukane oko vrata dok je nosila drva i spotakla se na kamenu ogradu? Osiromašena zbog bolesti svoga muža koji je protjeran u pustinju zbog lepre.
Mogao je, ali nije. Ja tebi opet kažem da je to naknadno određeno da je on ta osoba, a mogle su biti i mnoge druge. A za drugi dio... mogla je biti i zadavljena od nekog. Treba samo biti kreativan i razmišljati. Misliš li da je nemoguće da to nije namjerno urađeno kako bi tu suru učinili "vjerodostojnom"?
Bloo
Globalna šefica

#4303 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

RASNI Bosanci.
Imaju i pedigre.
Imaju li kakav papir?

Imaju li detaljno opisane rodoslove Zapecaceni bosnjacki napitak sa neodređenim navodima o plemenima iz stoljeća sedmog.....

Niko ostalima neće Poslanika više zgaditi od vas samih.

Titodragi, pa ne popij, pa ne razbij.
Nadam se samo da trolate.
vatrogasac

#4304 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote: Mogao je, ali nije. Ja tebi opet kažem da je to naknadno određeno da je on ta osoba, a mogle su biti i mnoge druge. A za drugi dio... mogla je biti i zadavljena od nekog. Treba samo biti kreativan i razmišljati. Misliš li da je nemoguće da to nije namjerno urađeno kako bi tu suru učinili "vjerodostojnom"?
Postoji nešto što se zove historija, a Mekka je bila mali grad i svi su se međusobno znali. Ummi Džemila je bila sestra vladara Mekke, Ebu Sufjana, koji je pratio pažljivo šta muslimani rade i da je bio atom sumnje on bi to iskoristio protiv muslimana jer je to vrijeme kada su htjeli da ubiju Muhammeda pa slijedi hidžra itd... ili je i ovo po tebi sve izmišljeno?
MarlboroGold

#4305 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote: Mogao je, ali nije. Ja tebi opet kažem da je to naknadno određeno da je on ta osoba, a mogle su biti i mnoge druge. A za drugi dio... mogla je biti i zadavljena od nekog. Treba samo biti kreativan i razmišljati. Misliš li da je nemoguće da to nije namjerno urađeno kako bi tu suru učinili "vjerodostojnom"?
Postoji nešto što se zove historija, a Mekka je bila mali grad i svi su se međusobno znali. Ummi Džemila je bila sestra vladara Mekke, Ebu Sufjana, koji je pratio pažljivo šta muslimani rade i da je bio atom sumnje on bi to iskoristio protiv muslimana jer je to vrijeme kada su htjeli da ubiju Muhammeda pa slijedi hidžra itd... ili je i ovo po tebi sve izmišljeno?
Pa isto tako Muhammed i njegovi ljudi, znajući kakav je ko, su također bili spremni na svašta. Muhammed je bio i odličan političar... dakle igrač.
Misliš li da je ovo stvarno nemoguće?
vatrogasac

#4306 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote:
Pa isto tako Muhammed i njegovi ljudi, znajući kakav je ko, su također bili spremni na svašta. Muhammed je bio i odličan političar... dakle igrač.
Misliš li da je ovo stvarno nemoguće?
I da je tako,a zna se da nije jer bi morali uključiti u priču i hz. Omera, zašto amidža nije bar lažno primio islam jer njegov nadimak je pogrdan zato što je bio loša osoba pa mu jedna laž više ne bi značila ništa, a nanijela bi nepopravljivu štetu misiji Poslanika a.s.? Samo par riječi i jedna cijela sura više nije ispravna, a time i Kur'an. Zašto?
belfy

#4307 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

vatrogasac wrote: A šta je problem? Uzeti Kur'an, uzeti rodoslovlje Muhammeda a.s. i ono što su historičari onog vremena zapisali ili čak pamtili jer se nije desilo prije 5.000 godina nego prije 1.400 i naravno posmatrati to sve iz današnje perspektive. Teška stvar? Poznajem ne mali broj savremenika koji prate svoje porodično stablo do Muhammeda a.s.
stvarno... stvarno!? po hiljaditi put opet? fakat moram napraviti sabrana djela...

vise vjernika se vraca u vise navrata da prpovjedate istinu i ponavljate isto godinama. koliko god razlicitih nikova imali isto propovijedate. ima li neki "nevjernik" koji se tako ponasa? ja se sjecam samo jednog koji se nakon "povratka" samo vratio da se nagovori i to je to. sta vas tjera na to toliko?
vatrogasac

#4308 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

belfy wrote:
vatrogasac wrote: A šta je problem? Uzeti Kur'an, uzeti rodoslovlje Muhammeda a.s. i ono što su historičari onog vremena zapisali ili čak pamtili jer se nije desilo prije 5.000 godina nego prije 1.400 i naravno posmatrati to sve iz današnje perspektive. Teška stvar? Poznajem ne mali broj savremenika koji prate svoje porodično stablo do Muhammeda a.s.
stvarno... stvarno!? po hiljaditi put opet? fakat moram napraviti sabrana djela...

vise vjernika se vraca u vise navrata da prpovjedate istinu i ponavljate isto godinama. koliko god razlicitih nikova imali isto propovijedate. ima li neki "nevjernik" koji se tako ponasa? ja se sjecam samo jednog koji se nakon "povratka" samo vratio da se nagovori i to je to. sta vas tjera na to toliko?
Ništa ja ovdje nikada nisam propovijedao samo ispravljao krive navode jer ovdje se često napiše nebuloza ili mantra stereotip. Samo što je to teži posao od poslanika bugarske skupštine pa je uvijek bez svrhe. :mrgreen:
vatrogasac

#4309 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

RASNI Bosanci.
Imaju i pedigre.
Imaju li kakav papir?
Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić potiče iz ehli-bejta po majci Nabili koja je rodom iz Egipta. To ti nije daleko da provjeriš. Ove druge što znam nisu sa Balkana.
MarlboroGold

#4310 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote: I da je tako,a zna se da nije jer bi morali uključiti u priču i hz. Omera, zašto amidža nije bar lažno primio islam jer njegov nadimak je pogrdan zato što je bio loša osoba pa mu jedna laž više ne bi značila ništa, a nanijela bi nepopravljivu štetu misiji Poslanika a.s.? Samo par riječi i jedna cijela sura više nije ispravna, a time i Kur'an. Zašto?
Počinjemo se vrtiti u krug, tako da je meni mrsko dalje o tome... uživaj.
Smrcak15

#4311 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

dustaban wrote:
Smrcak15 wrote:
medvjed23 wrote:prvo, mislim da previše značaja daješ tim brojčanim "čudima".. drugo, ludilo i genijalnost mogu ići zajedno.. dakle, moguće je da je muhamed bio čovjek blistave pameti koji je istovremeno patio od halucinacija i kreirao brojčane zanimljivosti..
Istrazivac sam brojcanih cuda kurana 7 godina, ono sto sam sa grupom saradnika otkrili i sto smo licno provjeravali malo ko zna stvari sta mi znamo o brojcanim cudima.
Dajem znacaj tim brojcanim cudima jer sam licno provjeravap stvari i otkrivao i vidio svojim ocima o kakvim se cudima to radi.
I... ?

Mislim sta sad? Sta je smisao tih "brojcanih cuda"?
- Da onaj ko ih spozna postane... sta?
- Da njihovim otkrivanjem dobijemo... sta?
- Da je knjiga koja ih sadrzi dokaz da je to "prava knjiga" i da su njeni sljedbenici... sta? Pametniji? Bolji? Napredniji? Ispravniji?
...
Mislim sta sad? Sta je smisao tih "brojcanih cuda"?
- Da onaj ko ih spozna postane... sta?
- Da njihovim otkrivanjem dobijemo... sta?
odgovor na ovo pitanje je u Kur'anu

Allah kaze:

74:30....i odredili broj njihov kao iskušenje onima koji ne vjeruju,-da se oni kojima je Knjiga data uvjere, i da se onima koji vjeruju vjerovanje učvrsti,..

da bi nama vjernicima se vjerovanje ucvrstilo u Kur'an

i da bi nevjernici bili na iskusenju sa ovim brojcaim cudima, jer je vec izazov pusten u opticaj da onaj ko sumnja da je Kuran od Boga nek pokusa sam napraviti jednu suru.

znaci ukratko receno, da bi ucvrstilo vjerovanje i bilo iskusenje za neke.

- Da je knjiga koja ih sadrzi dokaz da je to "prava knjiga" i da su njeni sljedbenici... sta? Pametniji? Bolji? Napredniji? Ispravniji?
to je jedan od dokaza nadnaravnosti Kur'ana koje spadaju u dokaze da je Kur'an od Boga
i da su njeni sljedbenici... sta? Pametniji? Bolji? Napredniji? Ispravniji
ne, to je pogresan zakljucak.
vatrogasac

#4312 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote: I da je tako,a zna se da nije jer bi morali uključiti u priču i hz. Omera, zašto amidža nije bar lažno primio islam jer njegov nadimak je pogrdan zato što je bio loša osoba pa mu jedna laž više ne bi značila ništa, a nanijela bi nepopravljivu štetu misiji Poslanika a.s.? Samo par riječi i jedna cijela sura više nije ispravna, a time i Kur'an. Zašto?
Počinjemo se vrtiti u krug, tako da je meni mrsko dalje o tome... uživaj.
Upekla Božija zvijezda pa insanu ovakvom kakav je nešto i mrsko slagati misli. Njegova volja će se ispuniti i bez nas.
Smrcak15

#4313 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote: Jedne prilike kada je Muhammevov sin Ibrahim umro, pomracilo se sunce u Medini, ljudi su poceli vikati kako se pomracilo zbog smrti sina poslanika, a Muhammed je izasao ispred njih i rekao, ne pomracuje se sunce ni zbog cije smrti, nego su to Boziji znakovi.
Kad je ovo bilo? Koje godine?
632 godine
Smrcak15

#4314 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote: Shvatio sam do "ebter" - šta to znači?

I zar se nije kroz hadise naknadno ukazivalo na amidžu, a ne Kur'anom? Ebu-Leheb je mogao biti bilo koji njegov protivnik u tom vremenu. Kad se amidža počeo svemu protiviti tad su ga tako i etiketirali.

"NEKA PROPADNE EBU LEHEB, I PROPAO JE!
NEĆE MU BITI OD KORISTI BLAGO NJEGOVO,
A NI ONO ŠTO JE STEKAO.
UĆI ĆE ON, SIGURNO, U VATRU RASPLAMSALU,
I ŽENA NJEGOVA KOJA SPLETKARI;
O VRATU NJENU BIĆE UŽE OD LIČINE USUKANE!"

Gdje je ovdje riječ o amidži?
pa Ebu leheb mu je bio amidza.

ta Sura je programirana sa brojem 15 korespondirajuci 15 Godina zivota Ebu leheba od pocetka objave Kurana dok ne umre.
Image
Smrcak15

#4315 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: 2:79 A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: 'Evo, ovo je od Allaha' – da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

6:93 Ko je nepravedniji od onoga koji laži o Allahu iznosi ili koji govori: 'Objavljuje mi se' – a ništa mu se ne objavljuje, ili koji kaže: 'I ja ću reći isto onako kao što Allah objavljuje.' A da ti je vidjeti nevjernike u smrtnim mukama, kada meleki budu ispružili ruke svoje prema njima: 'Spasite se ako možete! Od sada ćete neizdržljivom kaznom biti kažnjavani zato što ste na Allaha ono što nije istina iznosili i što ste se prema dokazima Njegovim oholo ponašali.'
Smrle moj dobri, predobri... Ti nikada neces shvatiti da citiranje Kur'ana nije dokaz bilo cega...
Ako je Muhamemd koji pise ovo a mislima cilja , podmetnut cu ovo Allahu kao da to on govori.

neizbjezno je iz samog teksta da on sam sebe proklinje sa rijecima فَوَيْلٌ -Fe vejlu => nesreca, zalost, unistenje itd a koje je prevedeno Tesko onima

Zamisli se ti hoces da pises knjigu ali da je poturis pod Boga, kao da je to doslo od njega i napises:
2:79 A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: 'Evo, ovo je od Allaha'...

znaci kazes: prizivam sebi nesretan zivot i kraj jer pisem knjigu svojim rukama a podmecem je po imaginarnog Boga.
Ja cu sutra napisati knjigu za koju cu tvrditi da mi je bog diktirao, i...sta ce se desiti? Nista. Umrijecu kad umrem. Mozda od starosti, mozda od raka, mozda od hercike ili mozdanog, mozda me oplete tramvaj ili se zakucam negdje s autom, ili se neko drugi zakuca u mene...milion mogucnosti i varijanti.
Al, znam da bi ti onda rekao, pa makar to bilo i 30-40 godina nakon objavljivanja moje knjige, da je to Allahovo djelo i da me kaznio :)
Nema veze sto su ja tada imati preko 80 ili 90 godina i sto mi je tad svakako vrijeme da otegnem papke :D
Uvidjas li koliko je sve ovo isprazno i besmisleno...?
najbolji moguci izvor je upravo zbog strogoce u uzimanju informacija iz lanca prenosilaca, koji su rigorozni u islamu.
De, ziv bio...Kakva crna strogoca i rigoroznost u necemu sto svako tumaci kako mu padne na pamet...
da ali samo onda kada ga okolina razumije. ali posto se neukima u nauci obraca , dovoljno je reci to su Boziji znakovi, jer detaljno naucno palamudjenje ljudima iz pustinje sedmog vijeka je udaranje mrtvog konja prica.
Izgleda da se ni danas nije nista promijenilo. Bar kod nekih... :D
Smrle moj dobri, predobri... Ti nikada neces shvatiti da citiranje Kur'ana nije dokaz bilo cega...
stvari ne postavljas na prava mjesta, itekako citiranje Kurana uz objanjenje je dokaz, ali odabranih ajeta itekako je dokaz, samo sto ti to nikako da skontas kako.

evo recimo ti dobijes nadnaravne informacije, to jeste informacije o buducnosti sta ce da se desi, kako u bliskoj buducnosti tako i u daleko, kako bi mogao da vidis svojim ocima to sto ti se objavljuje. pa zapises u knjigu te buduce dogadjaje naprimjer.

i sad ja dodjem i tebi kazem bez da sam studirao tvoju knjigu, to sto citiras svoju knjigu nije dokaz bilo cega :-)

Cuj nije dokaz ako ima recimo buduci nagovjestaji, pa kad se to desi i obistini, kako to onda nije dokaz necega????

treba da stvari postavljas na svoje mjesto. Samo recitiranje Kurana koje nema vidiljivih i opipljivih dokaza nije dokaz ni za stam ali ako imas vidiljive dokaze, nesto sto je opipljivo kako onda nije dokaz to molim te???
славянин

#4316 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

De neku naucnu sifru ,historijsku ili bilo koju drugu Koja nije otkrivena da da je ti mozes otkriti iz Kurana - a ne kao sto drugovi ti kojima je sunce udarilo dole u glavu i koji se nazivaju profesorima sa nekih “cudnih” “fakulteta” uzmu nabadaju brojeve dlaka u nosu pa onda to mnoze dijele traze sredinu i dobiju tezinu zeljeznog jezgra planete....
Smrcak15

#4317 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:De neku naucnu sifru ,historijsku ili bilo koju drugu Koja nije otkrivena da da je ti mozes otkriti iz Kurana - a ne kao sto drugovi ti kojima je sunce udarilo dole u glavu i koji se nazivaju profesorima sa nekih “cudnih” “fakulteta” uzmu nabadaju brojeve dlaka u nosu pa onda to mnoze dijele traze sredinu i dobiju tezinu zeljeznog jezgra planete....
Brojcana cuda Kurana zbog svoje kompleksnosti nemoguce izvuci naucne cinjenice na osnovu toga, jer svaka sura je na neki nacin unikatna i zbog svoje unikatnosti nemoze se shematski pristupati stvarima da bi se otkrivale naucne cinjenice.

Svrha brojcanih cuda Kurana je da ucvrsti vjerovanje kod vjernika a da bude iskusenje onima koji nevjeruju.

evo recimo ja sam oktrio ovo za 22 slova = 22 mjeseca radjanje slonova

posto znam iz iskustva kako su prijasnja programiranja radjenja u Kuranu, znaci naznakama sa slovima, ili rijecima, od pocetka sure ili ajeta, ili slovima ili rijecima od glavne rijeci pa sve do kraja ajeta ili sure....brojim slova od pocetka ajeta i vidim 22 slova do prvog slova Slon u jedini rijeci Slon u Kuranu...kontam ovo nemoze biti slucajnost zbog mnostva drugih slicnih kodiranja. poslije nekoliko minuta dok sam analizirao, vidim pise na internetu 105 kg vazu slonovi bebe africkog slona...kontam odmah na broj sure Slon koja je 105 sura Kurana

malo previse da bi bilo slucajnost.
Dozer

#4318 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

I sve bi to bilo divno - kad bi bilo konstantno pravilo. A nije, jer se neki slonici rode i s manje ili vise kg od 105, kao i ranije ili nakon 22 mjeseca.
S druge strane, ne vidim sta je tu magicno s obzirom da su i tada postojali slonovi, kao i vage, a ljudi su i tada mogli propratiti sve te detalje.
Dakle, to nisu nikakva predvidjanja, kako ti to predstavljas, nego klasicni statisticki podaci proizasli iz opservacija i mjerenja.

Ovo sto ti navodis kao brojcana cuda bi bilo isto kao da neko za 1500 godina cita da zene nose bebe 9 mjeseci i da se radjaju sa 3kg, a sve to u knjizi ukomponuje pod rednim brojem 9 i u pasusu 3.

Nidje veze....
zforumas

#4319 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
Smrcak15 wrote: Jedne prilike kada je Muhammevov sin Ibrahim umro, pomracilo se sunce u Medini, ljudi su poceli vikati kako se pomracilo zbog smrti sina poslanika, a Muhammed je izasao ispred njih i rekao, ne pomracuje se sunce ni zbog cije smrti, nego su to Boziji znakovi.
632 godine
Znas li otprilike u kojem dijelu godine?
vatrogasac

#4320 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
632 godine
Ako je Muhammed a.s. preselio 8. juna 632., a sin Ibrahim mu preselio tri mjeseca prije njega onda je moglo biti samo proljeće.
Smrcak15

#4321 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:I sve bi to bilo divno - kad bi bilo konstantno pravilo. A nije, jer se neki slonici rode i s manje ili vise kg od 105, kao i ranije ili nakon 22 mjeseca.
S druge strane, ne vidim sta je tu magicno s obzirom da su i tada postojali slonovi, kao i vage, a ljudi su i tada mogli propratiti sve te detalje.
Dakle, to nisu nikakva predvidjanja, kako ti to predstavljas, nego klasicni statisticki podaci proizasli iz opservacija i mjerenja.

Ovo sto ti navodis kao brojcana cuda bi bilo isto kao da neko za 1500 godina cita da zene nose bebe 9 mjeseci i da se radjaju sa 3kg, a sve to u knjizi ukomponuje pod rednim brojem 9 i u pasusu 3.

Nidje veze....
A nije, jer se neki slonici rode i s manje ili vise kg od 105, kao i ranije ili nakon 22 mjeseca.
pazi jednu stvar, zasto vecina knjiga i webstranica pise 105kg, ima to sve svoje zbog cega.

znaci ako bi uzeli 1000 africki beba slonova vecina bi ih bila 105kg ili priblizno tom broju.

a evo da nije, sta mislis Ovako, stvar je samo kako postaviti pocetnu tezu, jer smo vec nasli rezultat.

posto znamo da je sura slon 105 sura Kurana, a nauka kaze da bebe slonove africkog slona su 105 kg, ili moze tacnije receno prosjek je 105kg

eh ako je prosjek 105kg, dali je onda autor Kurana ciljao na prosjek kada je pozicionirao suru slon na 105 mjesto Kurana nakon sto je prvu rijec Slon postavio na 22 mjesto od pocetka sure ili prvog ajeta kko bi to korespondiralo 22 mjeseca u utrobi majke slona.

Ako kazemo autor Kurana programirao prosjecnu tezinu bebe africkog slona, onda tu otvaramo mogucnost varijacima jer se prosjek uzima na varijacije , i onda poslije ti nemozes doci i reci aha eno jedna se rodila 120 kg ili 90 kila, nema to veze ako pocetna naznaka za kodiranje toga je prosjek od 105kg, onda je nevazno vise je li neko se rodilo 120 ili 90kg

ali ako pocetna teza kaze, autor Kurana je programirao da svaka beba slona je 105kg to je greska u postavljanju pocetne teze, jer zbog varijacija nemoze biti tacno, ali ako kazemo Autor Kurana je programirao posjecnu tezinu beba africkog slona dopustamo varijacije sobzirom da se radi o prosjecnoj tezini i rijesili smo problematiku varijacija, pa nemoze onda doci i reci eh eno jedno se rodilo sa 115 kil, a ono drugo sa 100 kila itd.

razumijes li me sad...stvar je u pristupu, jer mi smo ovdje da dekodiramo sta je autor Kurana htio naznaciti. Pa analizirajuci Kuran i naucne cinjenice mozemo da zakljucujemo stvari.

nemora nuzno biti cudo, nego je to jedno od finesa/ ljepota Kurana da naznacava stvari na ovakav nacin, nema veze ako su mogli vagati bebu slona nekako i kodirati...samo naznacavanje ovaih stvari je fascinantno bez da ikad zabiljezeno da je iko ikada vagao bebe africkog slona i jos rekao evo kodirali smo to tako.

nema veze opet bi bila ljepota knjige iako su stvari neke nisu van dometa ljudskog kapaciteta, ali opet to knjigu cini fascinantno, kada se i Ovako jednostavne stvari naznacavaju. nemora sve biti cudo.
zforumas

#4322 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

vatrogasac wrote:
zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

632 godine
Ako je Muhammed a.s. preselio 8. juna 632., a sin Ibrahim mu preselio tri mjeseca prije njega onda je moglo biti samo proljeće.
OK, hvala.
Te godine su bila 3 pomracenja, u januaru, julu i decembru. Nesto ne stima, ili predaja ili datumi.
vatrogasac

#4323 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

zforumas wrote:
vatrogasac wrote:
zforumas wrote:
OK, hvala.
Te godine su bila 3 pomracenja, u januaru, julu i decembru. Nesto ne stima, ili predaja ili datumi.
Izgleda da je do mene jer sam negdje naišao na tu predaju da je tri mjeseca razlike u preseljenju i pronaći ću gdje, a ako je to pomračenje bilo oko 27. januara onda se poklapa sa Wikipedijom.
Ibrahim (sin Muhamedov)

Ibrahim ibn Muhammad (arap. إبرهيم بن محمد) je bio sin islamskog proroka Muhameda[1][2] i njegove supruge Marije Kibtije, koptskoegipatske ropkinje, koja je prihvatila islam. Rođen je u posljednjem mjesecu 8. godine Hidžre,[3] a ime je dobio po Ibrahimu, zajedničkom pretku Arapa i Hebreja. Bio je povjeren na brigu dojilji Umm Sayf, ženi kovača Abu Sayfa. Umro je 27. siječnja 632. godine. Muhamed je bio duboko pogođen smrću svog malodobnog sina, ali je rekao da će imati dojilju u Džennetu (raju).[4] Istovremeno s Ibrahimovom smrću je došlo do pomrčine Sunca; Muhamed je svojim sljedbenicima rekao da ne dovode u vezu ta dva događaja.
EDIT: Našao sam i autori nisu ni historičari ni teolozi, a mislio sam da je prošlo recenziju.

Image
ExNihilo

#4324 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

The death of Ibrahim also coincided with a solar eclipse (probably the annular eclipse which occurred in the early morning of 27 January 632, equivalent with the last or the penultimate day of Shawwal, 10 AH), [5][6] a phenomenon the Muslims began to circulate by rumor as a miracle. The word went out saying that the sun was eclipsed in sadness over the death of Ibrahim. Upon hearing this, Muhammad is reported as saying "The sun and the moon are signs of God. They are eclipsed neither for the death nor birth of any man. On beholding an eclipse, therefore, remember God and turn to Him in prayer."[4]

Ibrahim died at the age of 16, 18 or 21 months. This may have been at the time of another solar eclipse, which occurred on the afternoon of 3 August 631 (29 Rabi'Akhir 10 AH). However, according to modern astronomical calculations this eclipse was not visible from Mecca or Medina.[7] Tabari says Ibrahim died at the age of 21 months. If Ibrahim was born in the last month of 8 AH, he would be 21 months in Shawwal 10 AH (January 632). So Ibrahim died on the 29th of Shawwal 10 AH, equivalent with Monday, 27 January 632, the day of the solar eclipse which had 76% obscuration in Medina.[8]
https://en.wikipedia.org/wiki/Ibrahim_ibn_Muhammad
Mišo_Kovač

#4325 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Da je Muha tu i tada dao i zapisao precizno astronomsko objasnjenje kretanja nebeskih tijela te šta je i zašto dolazi do pomračenja Sunca, e to bi bilo nešto.
Ovako alahovi znakovi, kurac palac. Prdimahovina. :P
Locked