Sirija vol. 2

Locked
Challenger__

#4301 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Mlohavi wrote:Hajde Boga ti kO da je to bitno, i partizani su u rodenoj zemlji u pocetku bili ilegalci, pa si vidio sta uradise ljudi :lol:
Mislim da se okvirno slazem s tim. Nego moze li vlada neke drzave uputiti poziv paravojskama susjednih zemalja i uciniti njihovo prisustvo na svom tlu legalnim?
Jugoslavija je bila okupirana, ne možeš Yu-partizane porediti sa internacionalnom mrakom u zemlji koja nije bila okupirana (Sirija). Paravojske. Sve to ide legalnim kanalima (ministarstva). Naravno, od stranaca niko nije vidio sreću, ni sa jedne strane. Međutim, sa tom praksom su prvo počeli Ankara, Aman, Rijad, Doha...

Vrijeme je da se zatvore granice za strane ratnike, kako za one koi su došli ilegalno, tako i za onde druge.
Martinez_

#4302 Re: Sirija vol. 2

Post by Martinez_ »

Mlohavi wrote:
Challenger__ wrote:Koliko god da ih je uključeno, tu su legalno samo oni koji su došli na poziv Damaska. Svi ostali su nepozvani gosti, uljezi.
Hajde Boga ti kO da je to bitno, i partizani su u rodenoj zemlji u pocetku bili ilegalci, pa si vidio sta uradise ljudi :lol:
Mislim da se okvirno slazem s tim. Nego moze li vlada neke drzave uputiti poziv paravojskama susjednih zemalja i uciniti njihovo prisustvo na svom tlu legalnim?
Ako aludiraš na vojno krilo legalne partije libanskih šiita, svakoj poštenoj jedinki bi bila naročita čast boriti se rame uz rame sa Hezbolahom.
Kikibombona

#4303 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Mlohavi wrote:
Rokali su i ovo podrucje Latakije opasno al' vjerujem da su Turkmeni lopate u ruke cim su saznali da je srusen onaj avion, pa su mozda i koliko-toliko spremni docekali sve one rakete i sta vec ne.
Nece dopustiti Turska nikakvo spajanje Kurda, barem bez da vojno intervenise, na sta ce im izaci vjerovatno cemo da vidimo.

Nego Kiki, sta mislis hoce da bude posljedica po YPG ako se malo previse primaknu Rusiji? Je li im stvarno treba da flertuju s Rusima kad su vec bili u milosti zapada? Eto i veceras iznad Azaza, ruska avijacija je njihova avijacija...
Turska nije zeljela da se Kobani odbrani.
Turska nije zeljela da se spoje dva kurdska kantona, Kobane i Cizire.

I opet se desilo ono sto nisu zeljeli.

Sada ne zele da se spoje dva kurdska teritorija, tj. da Kurdi zauzmu kompletan sjever Sirije.

Vidjet cemo. Treba imati jebenu petlju upasti sa vojskom u Siriju, sukobiti se sa ISILom, Kurdima i SAA... i opet je pitanje da li bi ista postigli...

Vidis da niko ne smije poslati vojsku, svi rokaju iz zraka.

Potpuno je jasno da Amerikanci ne zele da njihovi saveznici saradjuju sa Rusijom. Problem je u tome sto YPG nije zvanicno saveznik Amerike. Nikada se sa Amerikancima nisu sastali, makar ne javno. Amerika je u nezgodnoj situaciji radi Turske. Pitanje je koliko ce Kurdi tolerisati takav odnos prema njima. E sad, jedino ako nemaju neki 'tajni plan' sa Amerikancima... Ko ce znati, nije nemoguce da Amerika odobri Kurdima saradnju sa Rusijom, kako bi Amerika Tursku dovela u vazalski polozaj.
dragma
Vozim: Pješe

#4304 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

sarajevoxxxx wrote: Također, Rusi su izveli 3668 zračnih udara, od toga 96 % svih udara bili su usmjereni na položaje opozicije, a 6 % na Isil.
Nešto ti se ne slaže zbir dijelova cjeline :lol:
Challenger__

#4305 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

:facepalm:
handžar88

#4306 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Saxxx je htio reci da je od svih Ruskih napada, 102% bilo usmjereno protiv terorista :lol:
Kaligula I

#4307 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

_drunken_santa_ wrote:
prvo, moramo shvatiti da je liberalizacija trzista samo ideologija, a ne prakticna politika.
...Oni propagiraju da je sloboda kretanja robaa i kapitala korisna za sve...to bi bilo tačno da su i uvjeti privređivanja podjednaki za sve, ali pošto nisu to je onda ortodoksna laž...dakle licemjerje u svim životnim oblastima...
_drunken_santa_ wrote: ono sto je zajedniki sadrzilac vladajuce ideoloije jeste da kapital jednostavno mora da se obrce i to po svaku cijenu. cak i onda kada ce to da dovede do ekoloske ili neke druge katastrofe. dakle nije racionalno, i nije toliko sebicno i pohlepno, vec je ideoloski motivirano. pravi kapitalista je spreman da pogine za to da se kapital okrece. to je ono sto kriticari kapitalizma ne shvataju jer se sve, vjesto, svelo na pitanje morala tipa pohlepa i sebicnost. kao nije problem u sistemu vec u moralo, budimo transparentni, bla, bla, bla

ne. radi se o ideologiji i kapitalista ce da unisti svijet i da zivot i zivot svoje porodice za tu ideologiju. u situaciji kada je jedina afirmativna alternativna humanisticka ideologija porazena - komunizam - alternativa se prosto svela na fasizam i vjerski fanatizam, nacionalne pokrete i sl. - sve ono sto kapitalitima idealno odgovara.
...da, radi se o prebacivanju odgovornosti sa sisitema na čovjeka iz razumljivih razloga...kapitalizam nema racionalan odnos ni prema covjeku ni prema prirodi, nego samo prema kapitalu...prema tome u konačnici i nehuman sistem...
_drunken_santa_ wrote:znaci, mora se naci neka nova lijeva alternativa na globalnom planu ili ce svijet neminovno propasti, sto je prirodan ishod kapitalizma.
...e na to ćemo malo počekati...a možda ga i sam kapitalizam traži u povratku na 'hladni rat' i svjesnog guranja Rusije pod taj kišobran...neoliberalni kapitalizam strahuje od egzistencije bez konkurencije...
...odosmo mi u off...
fosna2014

#4308 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

dragma wrote:
sarajevoxxxx wrote: Također, Rusi su izveli 3668 zračnih udara, od toga 96 % svih udara bili su usmjereni na položaje opozicije, a 6 % na Isil.
Nešto ti se ne slaže zbir dijelova cjeline :lol:
To je on namjerno da nas zbuni. :D
Kaligula I

#4309 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

arman1 wrote:Image
...ova slika dobra za na šećernicu... :D
Challenger__

#4310 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Vojno-diplomatske špekulacije.

- priča se, da bi, navodno, ruska avio-baza mogla osvanuti i u nekoj od Siriji susjednih zemalja...

(Just sayin')
Mlohavi

#4311 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Martinez_ wrote:
Ako aludiraš na vojno krilo legalne partije libanskih šiita, svakoj poštenoj jedinki bi bila naročita čast boriti se rame uz rame sa Hezbolahom.
Ma na milion nekih milicija koje brane neke grobove u Siriji, tako da izmedu ostalih, i na njih. :D
Sto se konkretno njih tice, ma kako mi pali u ocima nakon izleta u Siriju, Hezbollah mi najvise lice na vojsku medu svima njima dole. Doduse, vjerovatno su i oni govna koja u zivotu i borbi pogoni isto gorivO kao i one u ISILu i Nusri, al' im je vojni kodeks na strasno visokom nivou.
Mlohavi

#4312 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Meni si Boga mi pravo drag. ikona si ovog dijela foruma, zajedno s kolegom ti s druge strane, al' ne smijes im se ovako servirati. :D
Kaligula I

#4313 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

sarajevoxxxx wrote:Silosi na putu Haleb-Raqqka pali u ruke sirijskog režima.Režim nastavlja napredovati prema Dejr Hafiru.
http://www.vecernji.hr/svijet/baghdadi- ... ke-1041006

...kapetan pobjegao, a brod tone...
Co0l

#4314 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

salik79 wrote:
Co0l wrote: Also sprache Aljo Izetbegovic :D
Here we go again :-) :mrgreen:

Prijevod ovoga sto napisa, doslovno: "Dakle jezik Aljo Izetbegovic."

Priznaj, ima li ovo ikakvog smisla? :D
Znam i ja prilicno njemacki da znam to ali nije u tom poenta nego u zajebanciji.
Mlohavi

#4315 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Kaligula I wrote: http://www.vecernji.hr/svijet/baghdadi- ... ke-1041006

Jutros oni aktivisti iz Rake javise da su neka 2 borca na Bagdadijevom putu pobjegla s vecom kolicinom novca i da ih ostali traze. :lol:
Sad im je Libija obecana zemlja.

Moja odokativna procjena da ce se do kraja sljedece godine urusiti ISIL u Siriji, godinu-dvije poslije i u Iraku.

Ne mislim na poraz ideologije, vec na teritorijalni nestanak drzave, jer ma sta oni bili na mapi mi trenutno lice na jednu dosta veliku drzavu, sve s jasnim granicama.
Last edited by Mlohavi on 01/12/2015 23:08, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4316 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

nijemci kazu 10 godina
klinton obecao u bosni godinu
ostali 15
dakle dole ce trebati 50 godina na terenu biti
Mlohavi

#4317 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

.
Challenger__

#4318 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- Ono što je bilo zasjenjeno sada je osvjetljeno :arrow: Downing of Russian warplane shines a light on Turkey's shadowy links to extremists

Toliko o "promišljenosti" turskog poteza na sjeveru Sirije.
Kaligula I

#4319 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Kikibombona wrote:
Challenger__ wrote:
Kikibombona wrote:Mora se priznati da se Turkmeni zajedno sa Al Kaidom herojski brane na ovom podrucju. Turci bi trebali traziti od Al Kaide da napusti region, svakako saradjuju sa njima, te onda poslati snage na turkmensko podrucje i tako onemoguciti daljenje napredovanje SAA i raketiranje od strane Rusa...
Jbt Kiki i ti počeo lupati na veliko... Monopol na oružanu silu ima samo država i zato se u Turskoj sprovode antiterorističke operacije protiv PKK, a sirijska vojska protiiv AQ i satelita uz tursku granicu. Ne može Turska istovremeno voditi borbu protiv terorizma na svojoj teritoriji a podržavati ga u susjednim zemljama. Istina može, ali onda, po postojećem međunardnom poretku postaje patron terorizma i agresor.

A tada više ne važe mirnodopska već neka druga pravila.
Valjda ti je poznato da ja ne odobravam napade Turske na PKK, kao sto ne odobravam napade PKK na Tursku. :D

Ne odobravam napade Rusa i SAA na Turkmene. Kao da ce to rijesiti sukob. Neka idu u Homs, Hamu, Idlib, Damask...

Sto se tice ruske podrske Kurdima, jedan kurdski aktivista je napravio zanimljivo poredjenje :D
The ”Russian support to YPG” must be something like the ”moderate rebels”. Everybody are talking about it, but no one have seen it yet...
:mrgreen: :mrgreen:
...Kiki, imam osjećaj da te opasno spopada nervoza od kako SAA napreduje...zašto?...da li zbog straha za Kurde ili zbog iracionalne mržnje prema Assadu?..neki dan si mi rekao da je sekularizam jedini spas za Siriju, a pljuješ po sinonimu sirijskog sekularizma...sto posto sam siguran da bi Assad odstupio sa trona onog momenta kada mu obećaju bilo kakavo sekularno uređenje njegove države...sve do tada ima pravo na borbu...ako je imaju ISIL, FSA, Kurdi i drugi, a on ne...mislim o čemu pričamo?...
DuckZz

#4320 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Raw uncut footage
"FSA linked 2nd Coastal Division (Turkmen) clashing with Hezbollah/Iraq and NDF groups in Latakia mountains"
"Commander speaks both Arabic and Turkmen language as soldiers are mixed"
sinuhe

#4321 Re: Sirija vol. 2

Post by sinuhe »

Challenger__ wrote:- Ono što je bilo zasjenjeno sada je osvjetljeno :arrow: Downing of Russian warplane shines a light on Turkey's shadowy links to extremists

Toliko o "promišljenosti" turskog poteza na sjeveru Sirije.
LA Times. Je li ono u Los Angelesu ima najvise Armenaca u Americi :D
solar7

#4322 Re: Sirija vol. 2

Post by solar7 »

Iskreno se nadam a ujedno i mislim da Turska nece tek tako dozvoliti da rusi zavrse asadovu pricu u Siriji.I nemojmo biti smijesni i govoriti o nekakvom napredovanju SAA.Koja SAA kakva saa,nema vise saa.I ptici na grani je to jasno,jer isto kao sto smo kikiju tvrdili da kurdi bez amerikanaca jedanko su nula,tako isto mozeo reci i za saa koja je daleko veca nula bez rusa.Jedini koji nemaju DIREKTNU pomoc to je opozicija i mozda je vrijeme da turci malo doskoce,samo gdje to sve vodi to je vec druga prica
Challenger__

#4323 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- SAA širi slobodnu teritoriju oko baze Kweiris:

Image
Image
Rasm AlAbd Grain silos liberated by SAA,SE of Kuweires airport..SE Aleppo.
Kaligula I

#4324 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Mlohavi wrote:
Kaligula I wrote: http://www.vecernji.hr/svijet/baghdadi- ... ke-1041006

Jutros oni aktivisti iz Rake javise da su neka 2 borca na Bagdadijevom putu pobjegla s vecom kolicinom novca i da ih ostali traze. :lol:
Sad im je Libija obecana zemlja.

Moja odokativna procjena da ce se do kraja sljedece godine urusiti ISIL u Siriji, godinu-dvije poslije i u Iraku.

Ne mislim na poraz ideologije, vec na teritorijalni nestanak drzave, jer ma sta oni bili na mapi mi trenutno lice na jednu dosta veliku drzavu, sve s jasnim granicama.
...cijeli sirijski slučaj je 'uvozna roba', te se ne bih usudio složit sa tvojom procjenom o eventualnom ISIL-ovom vojnom kraju...da nije bilo mjesanja iz vana ISIL, kao političko-vojni faktor, ne bi ni postojao...on ideoloski opstaje sto posto, a vojno će se transformirat i integrirat u postojeće formacije...ISIL, Nusru i druge vidim kao korisne idote koji će biti sačuvani i iskoristeni za zacrtane geopolotičke ciljeve u blizoj ili daljoj budućnosti...
nixon69

#4325 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Homs je kompletan pod kontrolom SAA.
Nema vise kozojeba tamo.
Locked