još kad bi kiki znao da od 12 miliona kurda u turskoj, polovina ne govori kurdski jezik, a da od ove polovine koja govori, pola ne zna da čita kurdsko pismo ... ali zato svi uredno govore i čitaju turskiCo0l wrote:Kad bi ti,konacno,utuvio sebi u glavu da barem polovina Kurda u Turskoj ne zeli nikakvu nezavisnost i da su dobro integrisani u tursko drustvo i kao takvi odani turski građani,mozda bi prestao polagat nadu u natalitet i prebrojavanje krvnih zrnaca jer porastom broja Kurda ne raste samo broj separatista nego i onih koji su protiv toga.
Republika Turska
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4301 Re: Republika Turska
- Co0l
#4302 Re: Republika Turska
Naravno,svako je prica za sebe,neko je terorista a neko lojalan građanin svoje zemlje.Kikibombona wrote:Ne bi on. Covjek je po prirodi sklon dezerterstvu.Co0l wrote:
Dakle,prvi taj tvoj poznanik se ne bi upustio u avanturu zvanu separatizam,a jos je i neki nacionalista.To sto neko ima vlazne snove,zelje,nadanja,moze objesit macku o rep.
Demirtas je klovn i podsjeca na Cipiripija u Grckoj.Takvi ublehasi su uglavnom najopasniji za one koje predstavljaju.Puska za njega nije opcija ma o cemu se radilo. Radije ce pobjeci.
Svaki covjek je prica za sebe. Svako ima svoju cud, svoje metode, svoju proslost. On zeli Kurdistan, al' ne zeli za Kurdistan glavu zrtvovati. Neki drugi vec razmisljaju drugacije iz raznih razloga.
Jedno je sigurno, Kurdi na istoku ne vole Tursku iz raznih razloga. Aktuelna desavanja ce dodatno produbiti mrznju.
- Norman
#4303 Re: Republika Turska
Šta ima novo danas? Koliko se novih Kurda rodilo?Kikibombona wrote:Natalitet u Turskoj!
Nevjerovatno. Mapa crta sadasnji (zuto) i buduci (zelno) Kurdistan.
...
Tako da, dragi moji turkofili, nadam se da cete poziviti i docekati nezavisni Kurdistan. Jedu ih natalitetom.
Ja predlažem da napredak Kurda i osvajanje turske teritorije pratimo na dnevnom nivou preko ove mape, kao što se to radi na temi o Siriji. Dobro je što je i ovdje Kurdistan žut, lakše će se pratiti.
Kiki, ja ću ovo djeci i unucima prenijeti. Ako ja ne doživim Kurdistan u ovim granicama, neka oni dalje prate.
-
Howitzer
#4304 Re: Republika Turska
Jel to ker kiki još uvijek sanja i priželjkuje da se Turci ubijaju i raznose kao muslimani u Siriji, koja jadna prikrivena sorta, kiki samo pati i dalje i grizi prste od muke, al Turska će biti samo jača i veća, za tvoje cionističke kurde nema budučnosti, svima su se zamjerili, platit će 
- Kikibombona
#4305 Re: Republika Turska
Turska je nastala na genocidu i prevari, jednako kao entitet RS. I to im nije bilo dovoljno pa su decenijama sistemski pokusavali unistiti jedan narod. Nije im uspjelo.Norman wrote:
Šta ima novo danas? Koliko se novih Kurda rodilo?
Ja predlažem da napredak Kurda i osvajanje turske teritorije pratimo na dnevnom nivou preko ove mape, kao što se to radi na temi o Siriji. Dobro je što je i ovdje Kurdistan žut, lakše će se pratiti.
Kiki, ja ću ovo djeci i unucima prenijeti. Ako ja ne doživim Kurdistan u ovim granicama, neka oni dalje prate.
Kurdi u Kurdistanu su glasali za HDP uprkos cinjenici da su im Turci priredili kristalne noci i oznacili ih kao teroriste i izdajnike. I kako kaze Demirtas 'ponosni smo sto smo izdajnici u fasistickoj drzavi'. Niko za jedinstvo Kurda nije ucinio kao sultan Erdogan i njegov haver Ebu Bekr al Kurejsi es Siddiki el Faruki al Mudzahedini el Bagdadi. Stotine hiljada slika horora kruze kurdskim forumima. Vrijeme je interneta, nema vise prikrivanja, zataskavanja, obmane...
Sta imas reci na glasanje ljudi u Cizreu, Silopiju, Hakiriju, Deriku...?
Vidim nista, matiran si!
Demografaki podaci su neumoljivi, preuzeti sa vladine stranice. Kurdi idu u istom pravcu kao kosovski Albanci. Silom gusiti mogu koliko hoce ali ne mogu dokle hoce. Jasno je to tebi samo se tesko miris sa tim.
PS
Specijalan pozdrav za mog omiljenog forumskog suniju Howitzera!
- Kikibombona
#4306 Re: Republika Turska
Moj komentar sa teme Sirija o brilijantnoj vanjsko-politickoj strategiji AKP!
Kikibombona wrote:
Erdogan da moze vratiti vrijeme, ljubio bi stope Asadu!
Asad za njega nije idealno rjesenje, ali je bolje od ovog koje sad ima 100 puta!
Ovako je to Erdogan zamislio:
- cvrst savez sa Egiptom, izvoznikom ihvanijske ideologije
- Turcima naklonjena ihvanijska Libija i sjever Afrike
- ihvanije iz Egipta uzimaju Siriju i sklapaju cvrsto saveznistvo sa Turskom
- vrsi se pritisak na Libanon i Irak, marginalizuje se uloga Irana
- tako mocna Turska bi imala kapacitet siriti uticaj dalje u islamski svijet, posebno u zemlje poput Turkmenistana, Kazahstana, Uzbekistana itd.
Bili bi zaista jak igrac da im je uspjelo, tj. da su ih Amerikanci ispostovali i odradili posao za njih!
Dobili su sljedece:
- u zemlji porijekla, unistena je ihvanijska ideologija, Sisijev Egipat se promovirao u neprijatelja Turske. To je tako bolan udarac. Erdogan je emotivac. Nije se mogao kontrolisati i sacuvati kakve takve odnose sa Egiptom. Popljuvao je Sisija u naletu ocaja i sada ima neprijatelja dok je na vlasti. UZAS!
- Egipat poklapa Libiju i preuzima je od ihvanija. Libija ide Egiptu, bez ikakve sumnje.
- Iranci su u totalnoj ofanzivi. Libanon je odavno njihov. Dobili su Irak. Vode u Siriji. Preko tih zemalja Iran ima izlaz na Mediteran i otvorene opcije za energetske projekte u buducnosti. Za sada izgleda odlicno za Iran i katastrofalno za Tursku. Erdogan ne moze kontrolisati bijes i bljuje na Iran, pravi od njih jos veceg neprijatelja. Pokopase ga emocije koje nikako ne moze kontrolisati. I ambicije, jos i vise...
- o sirenju uticaja sada nema ni govora. Eno ga, lize se sa Saudima i pokusava sklopiti savez sa vlastima u Zimbabveu![]()
Erdo nije stao tu...
- zakuhao je sa Rusima sto je grozna odluka. Ranije je mogao ucjenjivati Amerikance Rusima. Sada ne moze ni to. Osudjen je na Ameriku, nema druge opcije. Sada moze biti totalna sluga. Amerikanci ga pljuju u facu i govore da sirijski Kurdi nisu teroristi I DA CE IH AMERIKA NASTAVITI PODRZAVATI. Kod Erde opet proradise emocije. Optuzio je Amerikance da vole gledati 'mrtvu muslimansku djecu'. Optuzio ih je da podrzavaju teroriste, da podrzavaju snage koje cine zlocine i etnicko ciscenje. Rekao je da Amerikancima ne mogu vjerovati. Bezbroj izjava koje su proizasle iz nekontrolisanog bijesa, ocaja... A mora biti americka sluga, nema se kome drugo prikloniti. Pokusava se uvuci Izraelu, ali znamo kako ih Izrael posmatra... Ponizio se do te mjere, toliko je ocajan... Protjerali su Hamas kako bi se uvukli Izraelcima.
- Irak ih je optuzio za agresiju!
- sa Libanonom imaju lose odnose!
- sa Armenima isto tako!
- sa Grcima isto tako!
Nema zemlje u okruzenju sa kojom imaju dobre odnose. Prosto nevjerovatno. A onaj Davutoglu pisao knjige o 'strateskoj dubini'.![]()
![]()
![]()
- Lincoln-Burrows
#4307 Re: Republika Turska
Teško je shvatiti meni laiku kako je Erdo uspio od svih susjeda i strateških partnera stvoriti neprijatelje,
ili je samo on u pravu a svi oko njega nisu ili obratno. Smiješno mi je da sad traži prijatelje po ekvatorijalnoj Africi.
ili je samo on u pravu a svi oko njega nisu ili obratno. Smiješno mi je da sad traži prijatelje po ekvatorijalnoj Africi.
- Norman
#4308 Re: Republika Turska
kikibonbona wrote:Sta imas reci na glasanje ljudi u Cizreu, Silopiju, Hakiriju, Deriku...?
Vidim nista, matiran si!
Joj ovih šahista po forumu. Sad počeo izmišljati partije, poteze, matiranja...
Niko ne spori izborne rezultate HDP-a na jugoistoku. Sveukupno gledajući: 5 miliona ljudi je glasalo za HDP, svi ostali glasaju za turske stranke. Tu je mat za sve šahiste koji pokušavaju promovirati "preko 20 miliona Kurda" u teške figure PKK.
- Norman
#4309 Re: Republika Turska
Davutoglu danas u Silopiju.
Okupljena masa ga dočekala emotivno, ne skrivajući podršku.
Dedo kroz plač zamolio: "Ne ostavljaj nas ovdje same."

Davutoğlu Cuma namazını Silopi'de kıldı
Okupljena masa ga dočekala emotivno, ne skrivajući podršku.
Dedo kroz plač zamolio: "Ne ostavljaj nas ovdje same."

Davutoğlu Cuma namazını Silopi'de kıldı
-
Mohamad Sissoko
#4310 Re: Republika Turska
#kikikasparof
kurdish edition
kurdish edition
- japin_mutapi
#4311 Re: Republika Turska
kiki na aparatima
bezvjerko licemjerje i ateistička patetika
bezvjerko licemjerje i ateistička patetika
- japin_mutapi
#4312 Re: Republika Turska
Svemirski teleskop Habl, fotografisao nezavisni Kurdistan.

-
jefff
#4313 Re: Republika Turska
BUGARI ODABRALI STRANU! Na proslavu Dana oslobođenja pozvali Erdogana, ali ne i Putina!
03.03.2016. u 15:45
GLOBAL
Bugarske vlasti su na obilježavanje godišnjice oslobođenja od turskog ropstva pozvale turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, ali ne i Vladimira Putina
Kremlj zasad nije primio pozivnicu od Bugarske za proslavu oslobođenja zemlje od osmanskog ropstva, rekao je novinarima pres-sekretar predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.
- Zasad ništa nismo dobili u Kremlju. Nismo dobili nikakav poziv na ime Putina. Možda to sada ide kanalima Ministarstva inostranih poslova, ili on uopšte nije ni poslat - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li je istina da predsjednik nije dobio poziv za proslavu bugarskog oslobođenja od Turaka, dok je on poslat predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.
- To je suverena odluka suverene Bugarske. Mi se apsolutno normalno i sa uvažavanjem odnosimo prema tome. Naravno, željeli bismo da naši bugarski partneri zaista budu slobodni od svakog ropstva i budu suvereni u svojim akcijama i odlukama toliko kako ne bi na neki način štetili interesima zemalja - dodao je on.
U saopštenju informacionog portala „Bulgarian tajms“ navodi se da su bugarske vlasti na svečanost u čast oslobođenja zemlje iz turskog ropstva pozvale predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, a da pozivnica nije poslata predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. U saopštenju se govori da je razlog ove odluke vlasti političko zbližavanje sa Turskom, a jedan od glavnih argumenta je i — u Bugarskoj je poginulo više turskih nego ruskih vojnika.
Na današnji dan 1878. godine sklopljen je mirovni sporazum između Rusije i Otomanske imperije u gradu San Stefanu, što je postavilo temelje za uspostavljanje takozvanog Trećeg bugarskog kraljevstva 1908. Godine.
- vivaldi
#4314 Re: Republika Turska
neshvatljiva vanjska politika, a sad mu i unutrasnja postaje slicna..Lincoln-Burrows wrote:Teško je shvatiti meni laiku kako je Erdo uspio od svih susjeda i strateških partnera stvoriti neprijatelje,
za njega se veze vrlo svjetla decenija ekonomskog procvata koja jos uvijek traje, ali sada sa ekonomskog kursa skrece ka gvozdenoj ruci, a pritom je tesko skontati razlog zbog cega?
- Kikibombona
#4315 Re: Republika Turska
Ne planira niko od Kurda autonomiju traziti u Istanbulu, Izmiru, Bursi, Antaliji...Norman wrote:kikibonbona wrote:Sta imas reci na glasanje ljudi u Cizreu, Silopiju, Hakiriju, Deriku...?
Vidim nista, matiran si!![]()
![]()
![]()
Niko ne spori izborne rezultate HDP-a na jugoistoku. Sveukupno gledajući: 5 miliona ljudi je glasalo za HDP, svi ostali glasaju za turske stranke. Tu je mat za sve šahiste koji pokušavaju promovirati "preko 20 miliona Kurda" u teške figure PKK.
Autonomiju zele u Cizre, Silopiju, Deriku, Nusaybinu i drugim oblastima GDJE OPCIJA KOJA ZAGOVARA AUTONOMIJU IMA APSOLUTNU PODRSKU VECINE NARODA.
- Norman
#4316 Re: Republika Turska
Opet: ne spori niko da HDP ima podršku većine na jugoistoku Turske.Kikibombona wrote:Ne planira niko od Kurda autonomiju traziti u Istanbulu, Izmiru, Bursi, Antaliji...Norman wrote:kikibonbona wrote:Sta imas reci na glasanje ljudi u Cizreu, Silopiju, Hakiriju, Deriku...?
Vidim nista, matiran si!![]()
![]()
![]()
Autonomiju zele u Cizre, Silopiju, Deriku, Nusaybinu i drugim oblastima GDJE OPCIJA KOJA ZAGOVARA AUTONOMIJU IMA APSOLUTNU PODRSKU VECINE NARODA.
Istina, stručnjaci ukazuju na to da čim AKP ostvari dobar rezultat u toj regiji, PKK pokreće terorističke akcije kako bi nedemokratskim metodama zadržali kontrolu nad tim dijelom stanovništva. Čitalac nam je proslijedio link koji fino objašnjava tu problematiku.
Mi ovdje ismijavamo navode kako Kurdi osvajaju Anadoliju, licitira se brojkom od 15-20 miliona Kurda koji se ne mogu ušutkati, a zaboravlja se da ti preostali silni milioni Kurda glasaju za AKP i CHP.
I onda, kad se argumentovano pokaže da HDP nema bazu od 15-20 miliona Kurda, potučeni zagovornici ideje o poklapanju Anadolije se vrate na tvrdnju kako je HDP vodeća partija na jugoistoku zemlje. Pa jeste, ali to niko nije ni sporio. Ti "matiraš" u šahovskoj partiji koju igraš sam sa sobom, gdje nikog nema s druge strane ploče.
- Kikibombona
#4317 Re: Republika Turska
TRENUTNO, ti Kurdi koji su manjina u Istanbulu, Izmiru, Antaliji, Adani, Gaziantepu, Ankari su nebitni za teznje Kurda na jugoistoku zemlje/Kurdistanu.Norman wrote: Opet: ne spori niko da HDP ima podršku većine na jugoistoku Turske.
Istina, stručnjaci ukazuju na to da čim AKP ostvari dobar rezultat u toj regiji, PKK pokreće terorističke akcije kako bi nedemokratskim metodama zadržali kontrolu nad tim dijelom stanovništva. Čitalac nam je proslijedio link koji fino objašnjava tu problematiku.Ali ostavimo to po strani, rezultati izbora su jasni, na zadnjim izborima narod je tamo birao HDP.
Mi ovdje ismijavamo navode kako Kurdi osvajaju Anadoliju, licitira se brojkom od 15-20 miliona Kurda koji se ne mogu ušutkati, a zaboravlja se da ti preostali silni milioni Kurda glasaju za AKP i CHP.
I onda, kad se argumentovano pokaže da HDP nema bazu od 15-20 miliona Kurda, potučeni zagovornici ideje o poklapanju Anadolije se vrate na tvrdnju kako je HDP vodeća partija na jugoistoku zemlje. Pa jeste, ali to niko nije ni sporio. Ti "matiraš" u šahovskoj partiji koju igraš sam sa sobom, gdje nikog nema s druge strane ploče.
Kakve koristi HDP ima od milion Kurda u Istanbulu kada je u pitanju borba za autonomiju?
Nikakve, manjina su, trenutno potpuno nebitni, politicki neiskoristivi!
Za aspiracije HDP je trenutno vaznije 100 000 Kurda u Silopiju nego milion koji ce glasati za njih u Istanbulu.
Nemaju nikakve sanse kontrolisati Istanbul gdje su Turci dominantni, dok imaju sanse kontrolisati Silopi gdje je 90% stanovnistva uz njih!
Ti glasaci HDP u Istanbulu i Ankari ce postati vazni tek onda kada Kurdi budu vecina ili kada ih bude 40% u cijeloj drzavi. Tek onda ce biti znacajni.
Isto recimo kod nas u BiH. Moze Bosnjaka biti 3 miliona u Federaciji, ali dzaba sve to ako u RS cine 10%.
- Kikibombona
#4318 Re: Republika Turska
Sunce, jesi tu?
Erdogan rusi sve medije koji nisu pod njegovom kontrolom!
Je l' odblokirao facebook, twitter i youtube?
Zao mi Normana, on tamo ide stalno...
Valjda je zeni rekao da se ne smije u javnosti!
http://www.todayszaman.com/national_tur ... 14040.html
Erdogan rusi sve medije koji nisu pod njegovom kontrolom!
Je l' odblokirao facebook, twitter i youtube?
Valjda je zeni rekao da se ne smije u javnosti!
http://www.todayszaman.com/national_tur ... 14040.html
- Norman
#4319 Re: Republika Turska
Mislim da neće biti problema.Kikibombona wrote: Je l' odblokirao facebook, twitter i youtube?
Valjda je zeni rekao da se ne smije u javnosti!![]()
![]()
Pošto je u Turskoj sve blokirano, nećemo biti u prilici da čitamo tvoje komentare, pa se nećemo ni naglas smijati.
- Kikibombona
#4320 Re: Republika Turska
Erdogan se pretvara u pravu politicku karikaturu!
Najnovija zamisao 'plisanog sultana' je da, pazite sad, napravi novi grad na sjeveru Sirije za izbjeglice!
Cilj grada je da zaustavi kurdsko preuzimanje sjevera Sirije.
Da li je on do te mjere procvakao ili sta?
Ameri odbijaju praviti 'buffer zone' sa kojom su im Turci PROBILI OCI, a sada furaju pricu sa novim gradom!?
http://www.dailysabah.com/syrian-crisis ... e-refugees
Turci i danas nastavljaju sa bombardovanjem Efrina, ne postuju primirje suverenitet Sirije, ne postuju primirje! Napadaju sirijske Kurde koji do sada metak na njih nisu ispalili! Mozete misliti?
Najnovija zamisao 'plisanog sultana' je da, pazite sad, napravi novi grad na sjeveru Sirije za izbjeglice!
Cilj grada je da zaustavi kurdsko preuzimanje sjevera Sirije.
Da li je on do te mjere procvakao ili sta?
Ameri odbijaju praviti 'buffer zone' sa kojom su im Turci PROBILI OCI, a sada furaju pricu sa novim gradom!?
http://www.dailysabah.com/syrian-crisis ... e-refugees
Turci i danas nastavljaju sa bombardovanjem Efrina, ne postuju primirje suverenitet Sirije, ne postuju primirje! Napadaju sirijske Kurde koji do sada metak na njih nisu ispalili! Mozete misliti?
- Norman
#4321 Re: Republika Turska
Oslobođenje Beograda, građani dočekuju partizane:

Oslobođenje Silopija, građani dočekuju Davutoglua:

Oslobođenje Silopija, građani dočekuju Davutoglua:

- Lincoln-Burrows
#4322 Re: Republika Turska
Partizani i Davutoglu isti 
- Norman
#4323 Re: Republika Turska
Nisu isti, ali dočekaše ga k'o partizane četeres' četvrte. 
- Mlohavi
#4324 Re: Republika Turska
Turkofili gadno nagazili Kikija, dok su ga cipelarili sve vikali "Allahu Ekber" i "Erdogan sultan"... 
- Norman
#4325 Re: Republika Turska
Breaking tvit!
Rodilo se nekoliko Kurda u provinciji Osmaniye (tzv. Budući Kurdistan, zelena boja na karti).

Kurdi ovim napadom pokušavaju da presjeku komunikaciju između Ankare i južne provincije Hatay. Na taj način bi se Hatay našao u potpunom okruženju tzv. Sadašnjeg Kurdistana (žuta boja na karti).
Rodilo se nekoliko Kurda u provinciji Osmaniye (tzv. Budući Kurdistan, zelena boja na karti).

Kurdi ovim napadom pokušavaju da presjeku komunikaciju između Ankare i južne provincije Hatay. Na taj način bi se Hatay našao u potpunom okruženju tzv. Sadašnjeg Kurdistana (žuta boja na karti).