BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply

ko nudi najbolje usluge po najnižim cijenama ?

bhtelecom
14
20%
eronet
7
10%
mtel
7
10%
haloo
4
6%
Novotel
38
54%

Total votes: 70

bumerangss

#4301 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by bumerangss »

mandatar wrote:
bumerangss wrote:
cakaniboy wrote:dakle da vidiom prvo šta imaš
super 25 ti daje 200 minuta razgovora uz cijenu od 27 KM
dakle minuta košta 0,135 KM

po meni najbolja ponuda je GOfree, ja sam na njoj (prenesen broj sa bht ultra) i govorim iz iskustva
za cejnera dopuniš internet i imaš 3 GB uz flat na 128 kbps
pozivi su 0,15 po minuti uz obračunsku sekunda !!!!
za 10 KM (koje možeš potrošit a i ne moraš, dakle taj iznos za razgovore je fleksibilan, za razliku od pretplate gdje ti moraš platiti taj mjesečni iznos, potrošio ili ne predviđene minute) imaš tako praktično 50 tak minuta za pozive, teoretski, uz kratke pozive do 15 sekundi, kada košta poziv samo 0,10, možeš izvući i 100 poziva-minuta

ostaje ti 10 KM uštede
dajte link tih paketa, ponudu tog GOfree jer ja sam na ultri ali razmišljam o prelasku na nesta povoljnije je ce ultra sad derati sa obracunskom 60+60 :-)
nema tu nikakvih.paketa, to je.prepaid sa jedinstvenom ponudom
dakle, niko ne daje povoljnije internet na tržištu, jer se dobije za cejnera 3 GB
a ni povoljniju cijenu poziva i minuta jer je obračunska jedinica sekunda !!!
pa razgovor do minute u zavisnosti od dužine trajanja u sekundima košta po prikazu u tabeli
Image

poređenja radi MojMini 15 od bhtelekoma košta 0,23 po minuti a obračunska jedinica je 30 sekundi
a na novoj ultri je 0,20 po minuti a obračunska jedinica je minuta !! znači zvao 5, 15, 35 sekundi ili 59 klepit će te uvjek isto....20 feninga
A koja je to firma, gdje su im šalteri, kako da prenesem broj 061xxxxxx iz BHTelecoma u taj GOfree?
semirsar

#4302 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by semirsar »

bumerangss wrote:
A koja je to firma, gdje su im šalteri, kako da prenesem broj 061xxxxxx iz BHTelecoma u taj GOfree?
Zezas nas, ha?!
Pa bolan nebio vidje li doli lijevo, kad odes na link sto ti postavismo, sta pise?!!
© Sva prava pridržana od strane Logosoft d.o.o.
Ne pogresih ja kad rekoh da si gotovan, sve os na dlanu :lol:
bumerangss

#4303 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by bumerangss »

Pa ne mora biti bas na dlanu

Samo jos da pitam kakav je signal u cijelom Sa, nemoj da u nekim kotlinama nema signala i moze li se sa njim i u roming isto kao sa ultrom, mislim na Jadran? Roditelji mi imaju fiksni od bhtelekoma 30 godina a ja 14 godina imam ultru, nikad nista drugo nisam koristio pa strah me promjene. Trosim vrlo malo mjssecno 4 do 6 km na razgovore a do sad sam koristio Bay&Surf 1 G 30 dana 13 KM ali razvlacim tu gigu kad nisam kuci (na wifi) pa bih sto vise neta za sto manje KM-ova za sto vise vibera i FB.

Jel se mora potpisati na 12 24 mjeseca i kakvi su penali ako odustanem?

Necu vise nista pitati
Posmatrac_007

#4304 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Posmatrac_007 »

bumerangss wrote:Pa ne mora biti bas na dlanu

Samo jos da pitam kakav je signal u cijelom Sa, nemoj da u nekim kotlinama nema signala i moze li se sa njim i u roming isto kao sa ultrom, mislim na Jadran? Roditelji mi imaju fiksni od bhtelekoma 30 godina a ja 14 godina imam ultru, nikad nista drugo nisam koristio pa strah me promjene. Trosim vrlo malo mjssecno 4 do 6 km na razgovore a do sad sam koristio Bay&Surf 1 G 30 dana 13 KM ali razvlacim tu gigu kad nisam kuci (na wifi) pa bih sto vise neta za sto manje KM-ova za sto vise vibera i FB.

Jel se mora potpisati na 12 24 mjeseca i kakvi su penali ako odustanem?

Necu vise nista pitati
Go Free je u stvari Mtel, tako da kakv ti je Mtel signal na određenoj lokaciji to važi i za Gofree.
Na nivou BiH Mtel ima bolju pokrivenost signalom 3G mreže od BHtelekoma, međutim kvaliteta interneta je daleko bolja kod BHtelekoma.
Recimo na BHtelekomu uvijek je moguće razgovarati na 3G mreži preko vibera, skypa i sl., bez prekida, i uvijek se mogu otvarati stranice dok se ima megabajta na 3g mreži. Međutim kod Mtela, iako je pokrivenost bolja 3g mrežom, ne može se telefonirati na viberu i sl. servisima jer je mreža nestabilna i ping ide i do 2000ms a otvaranje stranica na 3g mreži nekad može da potraje jer dolazi do potpunih prekida u linku usljed preopterećenosti mreže.
Prevedeno, Mtel prodaje (preko Mtela i preko svoje Gofree mreže) puno gigabajta koje nemaju mogućnost da isporuče preko insfrastrukture ;)
Ako tražiš stabilnost onda BHtelekom a ako tražiš količinu onda Mtel/Gofree.
Navedene podatke o pokrivenosti ne iznosim odokativno nego nakon višegodišnjeg testiranja ove dvije mreže putujući kroz čitavu BiH. Kod Mtela se ne može desiti da nema 3G signala u bilo kom većem naseljenom mjestu u čitavoj BiH dok se BHtelekom više drži Federacije. Recimo imaš najmanje selo u Federaciji koje ima 3g mrežu BHtelekoma a u Trebinju i većem dijelu istočne Bosne nemaju nijednu 3G baznu nego rade ili na EDGE ili na GPRS :-)
Iako ime BHtelekom govori da bi trebalo da pokrivaju čitavu BiH ipak su koncentrisani na Federaciju što u suštini zavisi i od korisnika kojih zasigurno da u RS-u imaju veoma malo pa je to i razlog lošeg pokrivanja :-)
P.S. Eronet/Haloo nisam testirao.
escobar__

#4305 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by escobar__ »

Posmatrac_007 wrote:Na nivou BiH Mtel ima bolju pokrivenost signalom 3G mreže od BHtelekoma
A vidiš, ja imam drukčija iskustva. m:tel-ova 3G pokrivenost neuporedivo lošija nego ona kod BH Telekoma. A isto k'o i ti, išao širom BiH, koristio obje (sve tri zapravo) kartice i govorim iz prve ruke.

Jedino za Trebinje mogu potvrdit, BH Telekom tamo nema 3G mrežu. I to je jedno od rijetkih mjesta gdje sam s BH Telekom karticom bio bez 3G mreže.
Posmatrac_007

#4306 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Posmatrac_007 »

escobar__ wrote:
Posmatrac_007 wrote:Na nivou BiH Mtel ima bolju pokrivenost signalom 3G mreže od BHtelekoma
A vidiš, ja imam drukčija iskustva. m:tel-ova 3G pokrivenost neuporedivo lošija nego ona kod BH Telekoma. A isto k'o i ti, išao širom BiH, koristio obje (sve tri zapravo) kartice i govorim iz prve ruke.

Jedino za Trebinje mogu potvrdit, BH Telekom tamo nema 3G mrežu. I to je jedno od rijetkih mjesta gdje sam s BH Telekom karticom bio bez 3G mreže.
Očito da nisi obišao cijelu BiH (mislim i na Federaciju i na RS) jer bi imao drugačije viđenje ;)
Kada mi se desi a desilo se bezbroj puta da sa bht karticom ostanem i bez 2g mreže a mtel kartica pokazuje 3G nekako je jadno :-) a nigdje se nije desilo da ima 3g bhtelekoma a nema 3g mtela.
Podvlačim kvalitet je na strani telekoma svjetlosnim godinama po pitanju stabilnosti mobilnog interneta ali pokrivenost ruku na srce na strani mtela ;)

P.S. Bhtelekom nikada nije objavio niti ima na svojoj stranici kartu pokrivenosti, nešto očito nije u redu.
PRO165

#4307 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by PRO165 »

Ne volim puno ovakve rasprave ali moram iz prve ruke da kažem uz napomenu da je ovo ipak subjektivno jer nije mjereno ni jednim uređajem.
Koristim više karica/ mreža u Dual sim telefonu, kako ja, tako žena i djeca, tako i u firmi i putujem po cijeloj BH.
MTEL je definitivno najgori: Isti telefon razlika u kvalitetu zvuka drastična. Internet imaš ali kao da nemaš na dosta mjesta. Veza češće puca nego na drugim mrežama. Mislio sam da je problem samo u Federacija, ali sam iste probleme imao u Banjaluci. Podrška katastrofa, žalio se na prijem, žalio se da veza prekida, jer u jednoj minuti 4-5 puta se prekine veze na nekim lokacijama. Tada sam bio na pretplati i mjesečni račun bio preko 100KM. Nikada ali nikada nisu uzvratili poziv. Jedino pozitivno su cijene mobitela, značajno su jeftiniji od konkurencije (barem je tako bilo prije 3 godine kad sam uzimao telefon).

ERONET tj haloo: Izuzetno ljubazna podrška. Kvalitet zvuka usporediv sa BHTelecom, znači značajno bolji nego MTEL, ali internet lošiji nego na BHTELECOM. Haloo kartice koristimo imeđu članova familije, djeca ne mogu potrošiti, prije istekne vrijeme kredita nego se potroši iznos zahvaljujući tome što je cijena poziva 0,09KM fiksno.Sad će neko pametovati, ali možeš vamo pričati 15 sec za 5 pf, tamo možeš, uzeti najbrojeve i sl. ali u praksi se pokazalo da je ovo jeftinije riješenje. Viber preko mobile mreže radi zadovljavajuće bez prekidanja veze ali zna "otezati".

BHTELECOM: Podrška, osrednja, kako na koga naletiš. Kvalitet zvuka, brzina interneta najbolja. Ako koristiš za posao, puno je bitnije da te ljudi čuju i da se veza ne prekine po nekoliko puta od toga da li je razlika u mjesečnom trošku veća u korist ovoga ili onoga operatera.

Za sve vas koji se bavite raspravom gdje je minuta jeftinija:

Uzmeš stvarni ispis poziva nekoga ko troši 20, 30 , 50 i 100 KM i onda ubaciš ove formule i u većini slučajeva ćeš doći da su razlike manje od 10% ako su tarife izabrane optimalno što dovodi samo da jednog zaključka: OLIGOPOL!!!.
daky585

#4308 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by daky585 »

Što se tiče pokrivenosti 3G signalom, tačno je da je m:telova pokrivenost veća, ali i da je net nestabilniji u odnosu na BHT.

E sad, ne znam za Trebinje jer tamo nisam bio iako često putujem, ali npr. što se tiče sjeverozapada, BHT skoro svuda ima 3G. Npr. u RS je 3G svuda u Banjaluci, Prijedoru i sasvim stabilno radi kad sam tamo na putu. Zna prebaciti na EDGE u manje naseljenim mjestima oko tih gradova gdje m:tel ima 3G (ali i kod njih negdje nestane), ali većinom je 3G dostupan.
rovac13

#4309 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by rovac13 »

Kakva je obracunska jedinica sad kad bi uzeo ovu ultru OPUSTENO za 20KM ?

Jel postoji jos uvijek ona opcija ako preneses broj u bh telecom da narednih 12 mjeseci imas po 1gb neta svaki mjesec kao dobrodoslicu.

U tom slucaju kad bih sad prenio broj i izabrao OPUSTENO da li bi se taj 1GB dodao na ovih pola gige u opusteno ili bi se zakomplikovalo nesto.
channel10

#4311 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by channel10 »

Kiki_Musampa wrote:Jel ko probao ovaj novi extra na mtelu????
Presao ja neki dan. Sta te zanima :) ?
Kiki_Musampa

#4312 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Kiki_Musampa »

channel10 wrote:
Jel 3000 minuta prema svim,i fiksnim i mobilnim,ht eroneta i telekoma....piše tako al mi nevjerovatno.36 km za taj paket je fakat jeftino.I kakav je signal gdje se ti krećeš,gdje god to bilo:)
channel10

#4313 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by channel10 »

Kiki_Musampa wrote:
channel10 wrote:
Jel 3000 minuta prema svim,i fiksnim i mobilnim,ht eroneta i telekoma....piše tako al mi nevjerovatno.36 km za taj paket je fakat jeftino.I kakav je signal gdje se ti krećeš,gdje god to bilo:)
Ja sam na Mtelu vec dvije godine. Bio na paketu mojmix 70. Prije kad odem na provjeru stanja i koliko je "bonusa" ostalo, na pocetku mjeseca mi je pisalo cca 90KM. Pocetkom ovog mjeseca sam presao na moj mix extra (ako se tako zove-pretplata je 45-46KM) i maloprije sam provjerio stanje (zbog tebe) i pise mi ovako:moj mix voice 440,78KM :D , Medjunarodna zona la m:ts 55KM, Pretplata moj mix 7KM i SMS BIH 59,7KM.

3000 minuta je prema svima, sto fiksni, to mobilni.

36KM je paket ako potpises da neces telefon kupiti u naredne dvije godine. Signala ima svuda, osim da se tako izrazim, u vuko.ebinama. Recimo ja sam iz Zenice i signala nema u Babinu :D (ko zna gdje je Babino). Mislim ima ga na nekim mjestima, ali u vecem dijelu nema. Obisao sam dobar dio BIH u te dvije godine i rijetko gdje nema signala. Ne znam odakle si ti, ali neces imati problema sa signalom. Uostalom, kupi mtelovu karticu i testiraj je desetak dana. Imas fore do kraja mjeseca da potpises ugovor.

Uglavnom pratit cu stanje svakodnevno da vidim kako se sve to krece. Nesto razmisljam i ovih 440KM mi nesto izgleda malo s obzirom da je 3000 minuta. Minuta je cini mi se 0,21KM, tako da je ostalo oko 2100 minuta. S obzirom da nisam potpisao 01.05. nego 04. ili 05. 05.,vjerovatno sam za ovaj mjesec dobio manje minuta srazmjerno danima. Kako god okrenem, nema sanse da sam pricao 300-400 minuta u ovih par dana :-) . Zato cu pratiti potrosnju ovaj i iduci mjesec cisto onako da vidim kako to sve ide. Uvijek se moze raskinuti ugovor jer je potpisan na neodredjeno vrijeme.
Last edited by channel10 on 08/05/2017 20:58, edited 1 time in total.
channel10

#4315 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by channel10 »

Kiki_Musampa wrote:Kako si nabio 59 ako je besplatno?
Sta sam nabio 59? Ako mislis ovo za poruke, to je ostalo 59,7 KM kao i sve ostalo. Zanci nije ono trenutno stanje, nego ono sto mi ostalo da potrosim u toku ovog mjeseca. Ostalo 59,7 jer sam poslao tri poruke, a imam 1000 poruka. Jedino mi je malo sumnjivo ovo oko minuta, ali eto pratiti cu ovih dana pa ti ovdje napisem sta se desava.
Kiki_Musampa

#4316 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Kiki_Musampa »

A,sad sam skontao,oni ti pokazu u parama koliko imas da potrosis...nije ni to lose
channel10

#4317 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by channel10 »

Obracunavaju u KM-ovima, a sto se tice ovih minuta sto su mi bile sumnjive, ipak nisu :). Racunao sam da je minuta razgovora 0,21, umjesto 0,18. Eh tu je ostalo malo manje od 2500 minuta i to je onda ok (s obzirom na manje dobijenih minuta zbog potpisa ugovora 05.05.
channel10

#4318 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by channel10 »

mandatar wrote:pa to ti govorim, budalaštinja da ti moraš preračunavat, umjesto da lijepo u minutama izražavaju stanje
Sta imas preracunavati kad vidis da imas stotine kaemova samo za razgovor. Nema sanse da ih potrosis.
Kiki_Musampa

#4319 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Kiki_Musampa »

sutra ja baj baj telekom nakon 12 godina pretplate:)
channel10

#4320 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by channel10 »

Samo nemoj zaboraviti da ako ides na opciju sa popustom bez kupovine telefona da moras potpisati na dvije godine. Znaci nema novog telefona i moras dvije godine biti njihov pretplatnik. Nema raskida ugovora.
Kiki_Musampa

#4321 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Kiki_Musampa »

Rekoh ti koliko sam godina na pretplati,telefon ne kontam kupovati...
Prije sam uzimao telefone kod bht-a,isto ga dodje kao da potpises ugovor :wink:
probook

#4322 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by probook »

Imam i ja istu tarifu od kada su je napravili. Prije mi je uvijek mjesecno falilo jedno 100 min u pretplati, sada sa ovim povecanjem je drama - nema sanse da potrosis. Ja sam prosli mjesec prestao viber koristiti za zvanja i potrosio sam nekih 700 min ja mislim :D Vidicu kada racun dodje koliko je bilo minuta :)

Uglavnom najjaca ponuda trenutno u BiH ko puno koristi tel :thumbup:
dejang93

#4323 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by dejang93 »

Da, ovo je moram priznati ne očekivano od m:tel-a ali veoma, veoma dobro! Samo da pojasnim, broj minuta koji se dobija u odredjenom Moj Mix paketu se množi sa cijenom od 0,15KM (cijena minute u Moj Mix paketu bez PDV-a), tako da ovih 3000min u Moj Mix Extra se izražava kao 450KM za Moj Mix Voice. Isto je i sa SMS-om tj 1000 sms se množi sa 0, 06KM što čini 60KM bonusa za SMS.
Ali pošto se uz sve Moj Mix pakete odobrava uključenje jednog prijatelj broja iz m:tel mreže (prema kome je poziv potpuno besplatan), na računu koji se ispostavlja početkom mjeseca piše da je cijena minute prema m:tel mobilnoj mreži nešto niža jer se ubrajaju i minute ostvarene prema tom broju.

Samo da dodam, za one kojima se ne sviđa ovo izražavanje bonusa u KM a ne u preostalim minutama i porukama, postoji aplikacija m:tel Droid koja pretvara ovaj novčani bonus u bonus izražen u preostalim minutama i porukama.
channel10

#4324 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by channel10 »

mandatar wrote:mtel je momački razbuco tržište postpaida u BH
samo džaba, ovce će i dalje ostat vjerne svome stadu kada bi im i džaba davo
vidjet ćemo izvještqj RAKa za drugi kvartal o broju prenosenih brojeva i udjelu mtela
očekujem iste cifre!!!
Ocekuj odgovor od strane BHT. Jeste da su spori u tome, ali ce sigurno odgovoriti na te promjene.
rovac13

#4325 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by rovac13 »

Zvao bh telekom nema vise opcije 1GB mjesecno gratis za sve koji predju sa druge mreze.
Znaci oni su u 2017.g. uveli ultra opusteno kao najnoviju bogatiju ponudu 200 minuta 300 sms 500mb za 20KM.
Potpuno preslikana eronetova tarifa savrsena 20 koja postoji vec godinama.
Post Reply