Sigurno svi imate po koji dzemper,majcu,deku i slicno sto niste upotrijebili zadnjih 3 godine...izvucite sve to iz dna ormara i pravac prvi stab...nekome je prijeko potrebno, a vama samo zauzima prostor i skuplja prasinu!
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- O'zone
- Globalni moderator
#4301 Re: Poplave u cijeloj BiH
-
leo karan
#4302 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kakva je situacija u ovom kolektivnim sjestajima u Ze?
jel im se dostavlja sta? sta im fali?
Ili je bolje da saljemo prema olovu?
Nasa ekipa se skupila pa prije nego se krene, dobro bi bilo da imamo sto vise info sa terena.
Vidim da GSS ima punkt, prikupljaju...pa ce slati danas.
Crveni Kriz u opcinskim uredima skuplja pa ce slati...
Jako puno raje skuplja i salje.
Koliko primjecujem prikuplja se dosta, ali je problem sa dostavom stvari na licu mjesta, jer su unesreceni rastrkani, i tesko se koordinira ljudima koji dostavljaju hranu do njih
jel im se dostavlja sta? sta im fali?
Ili je bolje da saljemo prema olovu?
Nasa ekipa se skupila pa prije nego se krene, dobro bi bilo da imamo sto vise info sa terena.
Vidim da GSS ima punkt, prikupljaju...pa ce slati danas.
Crveni Kriz u opcinskim uredima skuplja pa ce slati...
Jako puno raje skuplja i salje.
Koliko primjecujem prikuplja se dosta, ali je problem sa dostavom stvari na licu mjesta, jer su unesreceni rastrkani, i tesko se koordinira ljudima koji dostavljaju hranu do njih
- Klavikula
#4303 Re: Poplave u cijeloj BiH
Alfons Kauders wrote:nemojmo tako, organizovano je dosta, a lokalna vlast u pojedinim gradovima se jebeno dobro pokazala (kao i obican narod)... zenica je odradila strahota posao, u maglaju nije bilo poginulih mada je grad maltene zbrisan, tuzla se digla prvi dan i radi se na sve strane... uglavnom ljudi su na terenu danima, CZ, vatrogasci, vojska, lokalne vlasti itd...
problem je sto nije bilo nikoga da to KAZE NARODU
tako da je raja ovdje dva dana valjala gluposti o brani na modracu, mada nikad nije bilo nikakvih problema... ali nekim imbecilima je vaznije pustati turske serije nego reci ljudima da im nece puknuti brana iznad glave...
puno su vise zakazali mediji od vlasti... a vlast je svakako zakazala, po defaultu
- MissGump
#4304 Re: Poplave u cijeloj BiH
izvini molim te, kad se nas "došle" u velegradu proziva onda šuti i gutaj, al kad je suprotno onda smo mi opet stoka...Mutivoda wrote:MissGump wrote:
šta je ko dopremio ovih dana? na ovoliki grad, opet je to premalo... uz dužno poštovanje, sjedim ja sinoć s familijom od momka, Sarajlije, i kažem ja njima hajmo sutra u Zenicu pa ćemo vidjeti dokle ćemo i kako ćemo... svi redom me gledaju ko budalu i kaže jedan od njih; kupio sam kesu, dosta od mene, ne bi ni oni meni došli pomagati... do Otesa neće da potegnu da pomognu
Dok su se ove moje "došle" u Sarajevo već organizirali i jutros u osam krenuli da vide gdje će i kome pomagati... toliko o Sarajlijama i njihovom efektnom pomaganju...
još nešto: pitaj na FF tko je najviše dolazio i ostavljao pakete hrane, vode i odjeće dok sarajevska "gospoda" ode uzme dvije paštete i kaže evo i ja sam pomog'o
Uz dužno poštovanje, ne seri! To što je on Sarajlija, veze nema s tim što nije htio pomoći. I taj primjer nije razlog da prozivaš sve Sarajlije. Niđe veze, ali eto, samo nek' se valjaju neke gluposti.
Nije ni vrijeme ni mjesto za ovakve prozivke, ne znam kako nekog' nije stid u ovakvim situacijama pisati ovako nešto.
nisam ja nikoga počela prozivati nego se nadovezala na komentar janjičara i još nekoga... i da u pravu si nije vrijeme ni mjesto za ovakve stvari
Crveni križ u Sarajevu meni jučer kaže ne trebaju nama volonteri novi imamo mi svoje aha rekoh izvinjavam se pošto u Zenici traže 1000 ljudi najmanje da dođu pomagati pa rekoh preko vas da se organiziramo i odemo... ona i dalje tvrdi ne treba nama volontera nije u Sarajevu teška situacija
Ako mi ne vjeruješ nazovi crveni križ centar i pitaj trebaju li volontera
Toliko i završavam s ovim
-
kakavdanakneiskustvu
#4305 Re: Poplave u cijeloj BiH
veze s vezom wrote:
Hrabri policajac Sinan Šušnjar, koji je bez razmišljanja skočio u nabujalu Unu i spasio mladića od utapanja!
![]()
![]()
![]()
duboki naklon ovom momku
-
5 0 5
#4306 Re: Poplave u cijeloj BiH
molim sve koji koriste twitter da pocnu koristiti hashtag za (one koji nude ili traze) pomoc #poplavepomocbih, a za (one koji nude ili traze) smjestaj #poplavesmjestaj
- Alfons Kauders
#4307 Re: Poplave u cijeloj BiH
kako izgleda tipican razgovor u sivom domu:Klavikula wrote:V A Ž N O O B A V J E Š T E NJ E
Molimo stanovništvo da zbog omogućavanja slijetanja helikoptera OS BiH na ugrožena područja, naročito u nepristupačnim terenima, u granicama mogućnosti maksimalno sarađuju sa pripadnicima OS BiH kako bi se omogućila brza intervencija i evakuacija ugroženog stanovništva.
Mole se stanovnici da, ukoliko je moguće, pronađu ravan prostor veličine 50x50 metara i obilježe ga vidljivim obilježjima, krečom ili neki drugi način. Poželjno je da na granicama obilježenog prostora bude jedno lice koje će davati signale pilotima helikoptera i time pomoći u njegovom slijetanju.
Također, mole se stanovnici da u skladu s mogućnostima, izvjese bijelu ili neku drugu tkaninu na veću visinu, kako bi obilježili prostor i time pomogli pilotima helikoptera u određivanju pravca vjetra, čime bi se omogućilo njihovo bezbijedno slijetanje.
"kaze vojska da raja hitno treba obiljeziti mjesta za slijetanje"
"hm, kakva nam je programska sema? nek stoji za drugi dnevnik, bas me zanima sta ce munever reci ajsi kad je vidi"
- guber90
#4308 Re: Poplave u cijeloj BiH
Dodik u Srbiji, kukava mu majka, entitet mu se raspada, a on ode u Srbiju
.
-
Voltriz
#4309 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ovi sto pricaju o organizovanosti u Srbiji evo iz prve ruke informacije covjeka koji je pisao stanje dole
Danas prvo odem do Starog grada, ali tamo nigde nikoga. Nema vreća, nema peska, nema ničega. Mislim da ni sada nikakav nasip nije postavljen. Posle sam otišao u opštinu gde je štab za vanredne situacije, skupili se tada, oko 18-18:30h stotinak ljudi, čekamo da dođe neko iz štaba, jedva se neko smilovao, sišao dole i rekao nam da nema potrebe za ljudima, javiće kad bude trebalo. Večeras se skupila masa ispred opštine, naravno, niko da izađe i da kaže gde da se ide, niko ne zna na kojim tačkama u gradu treba da se postavljaju vreće s peskom. Autobusi krenu za Drenovac, ali ih vrate nazad jer tamo ima dovoljno ljudi. Ortak pita majstora kuda vozi autobus, kaže lik da ne zna. Krenemo ka Savi, sretnemo neke momke koji nam kažu da treba ljudi kod Starog mosta, ali da nema peska. Odemo tamo,skupilo se dosta ljudi, dosta momaka došlo i sa strane, neki čak i stopom. Dođu i kamiončići s vrećama, u početku su ih možda tri kamiona dovozila, postavi se to i onda čekamo pola sata na sledeću turu. Haos, neverovatno, sve mogu da razumem, ali da u ovakvom trenutku ne postoji nikakva organizacija, to ne mogu da shvatim. Noćas je smenjen taj idiot koji je bio načelnik tog štaba, mada se ja nadam da će neko visiti na banderi, ako sve ovo prođe ok, ako bog da. Sinoć niko i ne zna gde su se postavljale te vreće o kojima Brđa priča, masa ljudi je tek na nekim sajtovima, forumima, fejsbuku videla poziv da se u toku današnjeg dana prijave dobrovoljci na taj i taj broj. Meni su s posla već javili da će me obavestiti iz opštine kad i gde da dođem, kako niko nije zvao, pa sam zvao taj broj i rekli mi da odem u opštinu, otišao sam i i doživeo to da nam kaže baja da se raziđemo. Tako da nije baš tačno to što kažu Brđa i OMS da se niko ne angažuje po tom pitanju, jednostavno je problem taj što čak ni lopate nisu obezbeđene, verovali ili ne, što nema mehanizacije, čak je bio problem i sa jebenim peskom. Čuo sam da, na ovom mestu gde sam bio, navodno ima negde sendviča, bio bi red da bar to obezbede, došlo toliko ljudi sa strane, ali ih ne videh. Tuga, teška tuga, jedino svaka čast ljudima koji su došli u velikom broju. Ne mogu da razumem politička prepucavanja u ovom trenutku, ali izgleda da bez toga ne može. Odoh da se iskuliram, da pojedem nešto i da popijem čaj pa da idem u pičku materinu. Pozdrav.
Danas prvo odem do Starog grada, ali tamo nigde nikoga. Nema vreća, nema peska, nema ničega. Mislim da ni sada nikakav nasip nije postavljen. Posle sam otišao u opštinu gde je štab za vanredne situacije, skupili se tada, oko 18-18:30h stotinak ljudi, čekamo da dođe neko iz štaba, jedva se neko smilovao, sišao dole i rekao nam da nema potrebe za ljudima, javiće kad bude trebalo. Večeras se skupila masa ispred opštine, naravno, niko da izađe i da kaže gde da se ide, niko ne zna na kojim tačkama u gradu treba da se postavljaju vreće s peskom. Autobusi krenu za Drenovac, ali ih vrate nazad jer tamo ima dovoljno ljudi. Ortak pita majstora kuda vozi autobus, kaže lik da ne zna. Krenemo ka Savi, sretnemo neke momke koji nam kažu da treba ljudi kod Starog mosta, ali da nema peska. Odemo tamo,skupilo se dosta ljudi, dosta momaka došlo i sa strane, neki čak i stopom. Dođu i kamiončići s vrećama, u početku su ih možda tri kamiona dovozila, postavi se to i onda čekamo pola sata na sledeću turu. Haos, neverovatno, sve mogu da razumem, ali da u ovakvom trenutku ne postoji nikakva organizacija, to ne mogu da shvatim. Noćas je smenjen taj idiot koji je bio načelnik tog štaba, mada se ja nadam da će neko visiti na banderi, ako sve ovo prođe ok, ako bog da. Sinoć niko i ne zna gde su se postavljale te vreće o kojima Brđa priča, masa ljudi je tek na nekim sajtovima, forumima, fejsbuku videla poziv da se u toku današnjeg dana prijave dobrovoljci na taj i taj broj. Meni su s posla već javili da će me obavestiti iz opštine kad i gde da dođem, kako niko nije zvao, pa sam zvao taj broj i rekli mi da odem u opštinu, otišao sam i i doživeo to da nam kaže baja da se raziđemo. Tako da nije baš tačno to što kažu Brđa i OMS da se niko ne angažuje po tom pitanju, jednostavno je problem taj što čak ni lopate nisu obezbeđene, verovali ili ne, što nema mehanizacije, čak je bio problem i sa jebenim peskom. Čuo sam da, na ovom mestu gde sam bio, navodno ima negde sendviča, bio bi red da bar to obezbede, došlo toliko ljudi sa strane, ali ih ne videh. Tuga, teška tuga, jedino svaka čast ljudima koji su došli u velikom broju. Ne mogu da razumem politička prepucavanja u ovom trenutku, ali izgleda da bez toga ne može. Odoh da se iskuliram, da pojedem nešto i da popijem čaj pa da idem u pičku materinu. Pozdrav.
-
StupskaBitanga
#4310 Re: Poplave u cijeloj BiH
BN tv u programu i situacija nije toliko sjajna koliko RTRS prikazuje
- MissGump
#4311 Re: Poplave u cijeloj BiH
Crveni križ u Sarajevu odbija volontere koji nisu njihovi, zato ne širi lažne nadeChmoljo wrote: ljudima po stanicama koje skupljaju pomoć uvijek je potrebno volontera. posebno Crvenom krstu. tako da ne gledate šta drugi rade i rondate na ZMBT, nego se lijepo pokupite i pomognete gdje će to biti NAJEFIKASNIJE.
220 168 nazovite pa vidite šta će vam reči za volontiranje!!
- BegA_
#4312 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ja sad' gledam i ne vjerujem.guber90 wrote:Dodik u Srbiji, kukava mu majka, entitet mu se raspada, a on ode u Srbiju.
- Mračajski proto
#4313 Re: Poplave u cijeloj BiH
Žao mi ovih ljudi koji su stradali ovih dana kad vidim kakvi idioti sad imaju pravo na život. Ubij se.MissGump wrote:Crveni križ u Sarajevu odbija volontere koji nisu njihovi, zato ne širi lažne nadeChmoljo wrote: ljudima po stanicama koje skupljaju pomoć uvijek je potrebno volontera. posebno Crvenom krstu. tako da ne gledate šta drugi rade i rondate na ZMBT, nego se lijepo pokupite i pomognete gdje će to biti NAJEFIKASNIJE.
Last edited by Mračajski proto on 17/05/2014 11:22, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#4314 Re: Poplave u cijeloj BiH
hAZNADAR wrote:Svi danas daju pomoc i doprinos na svoj nacin.
Zamolio bih sve hakere, kompjuter genijalce, programere,... da udju u trag ovom trolu - kako njemu - tako i slicnima. Na politickim temama se moglo ovo ignorisati ali ne ovdje i ne sada. Kao sto rekoh - sada je vrijeme da svako pomogne na svoj nacin kako moze - idemo naci ovog idiota gdje i ko je pa za ostalo ce se drugi pobrinuti.
- pink floydd
#4315 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma ljudi donose zaključke na osnovu svog iskustva....sretnu nekog džabahljebaroša koji neće sebi da pomogne a kamoli nekom drugom i na osnovu njega sude čitavom jednom gradu ili narodu.Boskero wrote:Ovi ljudi što hvale Vucica i Beogradjane su zaista smiješni i na kraju kao kažu Sarajlije nece pomoci.
CK Juce izjavio da ne moze vjerovati koliko se potrebštinja skupilo za onako kratko vrijeme.
Nazoveš bilo gdje CZ CK i ponudiš ljudstvo ljudi kažu ne treba sad imamo i previše. Zato mojne pisanja gluposti ako ne znate tacne informacije.
- Alfons Kauders
#4316 Re: Poplave u cijeloj BiH
srbija nije odradila nista bolji posao od nas, cak mozda i gori jer su znali sta ih ceka a nas je fakat iznenadilo - znalo se da ce biti belaj, ali niko nije ocekivao ovo...Voltriz wrote:Ovi sto pricaju o organizovanosti u Srbiji evo iz prve ruke informacije covjeka koji je pisao stanje dole
vucic ima dobar PR i to je to
isto kao i sto u RS imaju dobar PR i bolje medije, mada su najebali dosta vise od FBiH... u kojoj je, sudeci prema nasim medijima, i dalje najveci problem da li ce munever ostaviti ajsu
- MissGump
#4317 Re: Poplave u cijeloj BiH
Vučić se izvinjava svom narodu što nije bilo sve dobro organizirano
Svaka mu čast
Svaka mu čast
-
Mutivoda
#4318 Re: Poplave u cijeloj BiH
.MissGump wrote:Crveni križ u Sarajevu odbija volontere koji nisu njihovi, zato ne širi lažne nadeChmoljo wrote: ljudima po stanicama koje skupljaju pomoć uvijek je potrebno volontera. posebno Crvenom krstu. tako da ne gledate šta drugi rade i rondate na ZMBT, nego se lijepo pokupite i pomognete gdje će to biti NAJEFIKASNIJE.
Last edited by Mutivoda on 17/05/2014 11:23, edited 1 time in total.
- Paranoid
#4319 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nenadjebivo!BegA_ wrote:Ja sad' gledam i ne vjerujem.guber90 wrote:Dodik u Srbiji, kukava mu majka, entitet mu se raspada, a on ode u Srbiju.
Sve kontam snimak, kad' ono...
-
Drinski
#4320 Re: Poplave u cijeloj BiH
vidi prijatelju, ne mogu se problemi rjesavati dobrovoljnim akcijama, to je sporedno, jer kada bi se dobrovoljno platio porez ko bi ga platio.MissGump wrote: šta je ko dopremio ovih dana? na ovoliki grad, opet je to premalo... uz dužno poštovanje, sjedim ja sinoć s familijom od momka, Sarajlije, i kažem ja njima hajmo sutra u Zenicu pa ćemo vidjeti dokle ćemo i kako ćemo... svi redom me gledaju ko budalu i kaže jedan od njih; kupio sam kesu, dosta od mene, ne bi ni oni meni došli pomagati... do Otesa neće da potegnu da pomognu
Dok su se ove moje "došle" u Sarajevo već organizirali i jutros u osam krenuli da vide gdje će i kome pomagati... toliko o Sarajlijama i njihovom efektnom pomaganju...
još nešto: pitaj na FF tko je najviše dolazio i ostavljao pakete hrane, vode i odjeće dok sarajevska "gospoda" ode uzme dvije paštete i kaže evo i ja sam pomog'o
znaci, problemi se rjesavaju drzavnim akcijama, postoje vojne evidencije, na osnovu tih evidencija CZ pristupi mobilzaciji ljudstva, znaci nema hocu, mogu, ne mogu, usmeno se provodi moblizacija, nece se moći svi moblisati, ako pozoves 10.000 ljudi tebi je dovoljno 4.000, za ostele imaju kazne i tako se radi, sa druge strane, se pokupi privatna građ. operativa natovari voda i hrana iz trznih centara koja je izuzeta naravno i onda oni idu iza bludozera i radne snage za maglaj i sl. moblisu se privatni camci, helikopteri, aktivira se sistem radio veza. to su njihove ovlasti.
ja ovo pricam vec tri dana, nakon prvog dana meni je bilo jasno da CZ treba vratiti radne knjizice.
- Rijeka_snova
#4321 Re: Poplave u cijeloj BiH
Staff Filozofski Fakultet
8 minuta · Sadržaj je uređivan
Narode, imate li direktan kontakt nekoga ko je ugrožen u području Doboja, da stupimo u vezu???????????????
hitnooo
8 minuta · Sadržaj je uređivan
Narode, imate li direktan kontakt nekoga ko je ugrožen u području Doboja, da stupimo u vezu???????????????
hitnooo
-
blablablabla1235
#4322 Re: Poplave u cijeloj BiH
Propaganda, propaganda i propaganda, a još uvijek ljudi vjeruju Miloševićevom ministru informisanja. Šabac ima nasipe 2 metra više nego što su nasipi na suprotnoj srijemskoj strani, gdje je uostalom još od SFRJ izljevno područje. Samo je trebalo paziti da se kakvo oštećenje brzo sanira.kakavdanakneiskustvu wrote:It_is_a_Leclerc wrote:Srbi, ako do jutra odbrane Mitrovicu i Šabac, orden da dobiju svi pojedinačno.
Sava primila Bosnu i Vrbas... Ima na Pinku uživo, i mogu reći da izgleda šokantno.
A zato u Obrenovcu (koji je inače dio dvomilijunskog Beograda) ima masa mrtvih, jer odgovorni partijci nisu uradili svoje.
-
VjecitiStudent
#4323 Re: Poplave u cijeloj BiH
Sava u Jasenovcu opada, u Brodu stagnira, u Županji i dalje raste 4cm/h.
S obzirom da smanjen dotok rijeka iz BiH, za očekivati je da će maksimalni nivo vodostaja, od nekih 20cm više u odnosu na sadašnje stanje, biti dostignut u sljedećih nekoliko sati i da će nakon toga i nivo Save na svim tačkama početi ili da stagnira ili da blago opada.
S obzirom da smanjen dotok rijeka iz BiH, za očekivati je da će maksimalni nivo vodostaja, od nekih 20cm više u odnosu na sadašnje stanje, biti dostignut u sljedećih nekoliko sati i da će nakon toga i nivo Save na svim tačkama početi ili da stagnira ili da blago opada.
Last edited by VjecitiStudent on 17/05/2014 11:25, edited 1 time in total.
- MissGump
#4324 Re: Poplave u cijeloj BiH
s obzirom tko mi kaže, sve OKMračajski proto wrote:
Žao mi ovih ljudi koji su stradali ovih dana kad vidim kakvi idioti sad imaju pravo na život. Ubij se.
-
dudba
#4325 Re: Poplave u cijeloj BiH
Vlada Brčko distrikta moli sve gradjane Brčko distrikta da HITNO dostave lopate u Omladinski centar Brčko radi punjenja vreća pijeskom koje je neophodno prevesti u Vučilovac..
Iz MZ Gorice mole vozače iz pravca Plazulja da uspore vožnju jer je otvoren novi punkt kod pumpe Bogičević.
Iz MZ Gorice mole vozače iz pravca Plazulja da uspore vožnju jer je otvoren novi punkt kod pumpe Bogičević.