TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
clio_dci120

#4301 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by clio_dci120 »

clio_dci120 wrote:Nasao ja, ovaj 43MU6172 je IPS display, direct LED.

ovaj 43M5672 je VA, EDGE.

Sutra bi jedan od ova dva da uzmem, sad koji da uzmem...znam sve prednosti i mane, i ne mogu se sad odluciti...
Na kojem bi bolja slika bila?
Ja sam gledao u radnji ovaj 43MU6172 i slika mi je super bila, doduse HD video je bio.
P.S. Ovaj donji me privlaci zbog pet godina garancije...
A ovaj drugi zbog VA panela...

Ne znam sada sam sta raditi...
semirsar

#4302 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

clio_dci120 wrote:
clio_dci120 wrote:Nasao ja, ovaj 43MU6172 je IPS display, direct LED.

ovaj 43M5672 je VA, EDGE.

Sutra bi jedan od ova dva da uzmem, sad koji da uzmem...znam sve prednosti i mane, i ne mogu se sad odluciti...
Na kojem bi bolja slika bila?
Ja sam gledao u radnji ovaj 43MU6172 i slika mi je super bila, doduse HD video je bio.
P.S. Ovaj donji me privlaci zbog pet godina garancije...
A ovaj drugi zbog VA panela...

Ne znam sada sam sta raditi...
https://www.displayspecifications.com/en/model/c0d5b9f
sudeci po ovom, moguca su oba, ipak, poznanik je kupio u Domodu i garantuje da je VA panel, bas nekidan smo pricali o panelima, tu je i on na forumu, merebit se i javi :mrgreen:
CooK

#4303 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

clio_dci120 wrote:Opetttt ja, haha..Evo sutra kupujem TV, samo jos da nesto provjerim.

Znaci obisao sve radnje i izbor suzio na 43M5672 i 43MU6172.

Prodavac me ubjeduje da je 43MU6172 VA panel da nije IPS iako je 4k rezolucija.

43MU6172 je skuplji 100KM od ovoga prvog jer ima pet godina garanciju, pa cu vjerovatno njega uzeti, 999,00KM. Cook da li mi mozes potvrditi da ovaj TV ima VA panel?
Jesam li dobro odabrao?

P.S. Ako nije VA panel, uzeo bih ovaj onda 43M5672 jer ima VA panel.

Hvala jos jednom svima koji su mi pomogli da kao totalni laik dosta naucim u ova dva dana, i da suzim izbor na dva modela.
Ja sam vidio 43MU6172 i 100% je bio VA panel a inace je to i pofino bolji TV od 43M5672 i vrijedi tih 100KM razlike + 5 godina garancije.
clio_dci120

#4304 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by clio_dci120 »

Aha, prodavac mi rece da je jedina razlika u tome sto je ovaj 4k i pet god garancije.
Aha, na displayspecification pise ips, pa zato pitam.
Ovi sto su uzeli 50MU1672 to je pretpostavljam isti ovaj samo od 50incha, jeste li zadovoljni kvalitetom slike?

Ono sto je zalosno je cinjenica da sam neke stvari kupovao po europi gdje se vidi bas da znaju, trude se, a nasi prodavaci ili ne znaju ili se ne trude, zalosno je da cook i ovaj drugi sad se ne mogu sjetiti nicka (nesto bih) dadnu vise informacija nego prodavac...
Kazem jednoj prodavacici da nemam nista od 4k rezolucije, kaze ona ma neka je spreman kad to uvede bhtelecom ili telemach... :)

Nista onda sutra najvjerovatnije uzimam 50Mu1672, svkako javim jos jednom sta sam uzeo...
amar1994

#4305 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

nemaju pojma ;-)
MTV

#4306 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Onda ti je 50 MU6172 najbolji odabir.

:lol: :lol: nasi prodavci, veze s vezom nemaju. Cast izuzecima.
diablobih

#4307 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Cuj da uvede bh telecom ili telemach 4k kanal, to necemo docekati, mozda tek za 10 godina :D Fino je jedino ako gledas filmove, a i to ces rijetko kad pogledati vjerujem. Ma ja bih isao na onaj od 1k KM, 50 ili 55 inchi, kad je slicna cijena k'o tom 43", slika ce ti biti dobra itekako.
CooK

#4308 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

.
Last edited by CooK on 25/12/2017 00:09, edited 1 time in total.
CooK

#4309 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Dajte ba ljudi malo budite realni i uzmite neke stvari u obzir a nemojte se ponasati kao neizživljena djecurlija i gledati da se uzme sto veci TV bez obzira na sve. Svako bi, normalno, dodao nepunih 100KM i uzeo 50 incnu verziju kada ima adekvatnu udaljenost ili ako gleda sadrzaj visoke rezolucije ali covjek je napisao da mu roditelji gledaju samo SD sadrzaj i da im je udaljenost oko 2 metra i na toj udaljenosti na 50-incnom TV-u SD sadrzaj ne moze izgledati dobro. Postoje ljudi puno pametniji od vas koji se bave tim stvarima i koji veoma dobro zive od toga i oni su sastavili jednu tabelu koja je ovdje postavljana vise puta i gdje se jasno vidi da SD sadrzaj na 50-incnom zaslonu tek pocinje izgledati dobro sa nekih 4,5 metara a inace sve manje od toga se vide setajuci blokovi piksela radi upscalinga i efekat roja musica kao i drugi nedostaci preblizog gledanja odredjenje rezolucije. To sto mozda neki od vas gledaju SD signal sa vece blizine i ne smetaju vam ti nedostaci ne opravdava vase ponasanje gdje se stavljate u ulogu profesionalaca i dajete sebi za pravo da preporucujete nesto izvan zdravog razuma. I cini mi se da cu odmoriti par dana od ove teme na forumu jer ovdje ocigledno svi znaju sve o televizorima pa nema potrebe da i ja nesto pisem.
Image
Last edited by CooK on 25/12/2017 00:13, edited 1 time in total.
zomri

#4310 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

@Cook :thumbup: :thumbup:

Samo bih još kao dodatak na ovo tvoje naveo da se ovdje pod 480p podrazumijeva DVD kvaliteta što znači da su naše kablovske najčešće lošije i od ovoga.
CooK

#4311 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

zomri wrote:@Cook :thumbup: :thumbup:

Samo bih još kao dodatak na ovo tvoje naveo da se ovdje pod 480p podrazumijeva DVD kvaliteta što znači da su naše kablovske najčešće lošije i od ovoga.
Malo je veca rezolucija nasih SD kanala(576i) pa sam uzeo da je to isto iako si u pravu jer 480p DVD kvaliteta slike ima veci bitrate i progressive ispis koji je bolji od interlaced ispisa SD signala nasih kanala.
zomri

#4312 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

CooK wrote:
zomri wrote:@Cook :thumbup: :thumbup:

Malo je veca rezolucija nasih SD kanala(576i) pa sam uzeo da je to isto iako si u pravu jer 480p DVD kvaliteta slike ima veci bitrate i progressive ispis koji je bolji od interlaced ispisa SD signala nasih kanala.
Otprilike.

"Standard-definition television (SDTV or SD) is a television system that uses a resolution that is not considered to be either high-definition television (720p, 1080i, 1080p, 1440p, 4K UHDTV, and 8K UHD) or enhanced-definition television (EDTV 480p). The two common SDTV signal types are 576i, with 576 interlaced lines of resolution, derived from the European-developed PAL and SECAM systems; and 480i based on the American National Television System Committee NTSC system. SDTV and high definition television (HDTV) are the two categories of display formats for digital television (DTV) transmissions, which are becoming the standard." https://en.wikipedia.org/wiki/Standard- ... television

480p je enhanced što kod nas možda imaju ovi filmski kanali tipa HBO i slično. mada i to sumnjam.
CooK

#4313 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Ma da, u evropi odnosno kod nas su 576i svi SD kanali.
diablobih

#4314 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

CooK wrote:Dajte ba ljudi malo budite realni i uzmite neke stvari u obzir a nemojte se ponasati kao neizživljena djecurlija i gledati da se uzme sto veci TV bez obzira na sve. Svako bi, normalno, dodao nepunih 100KM i uzeo 50 incnu verziju kada ima adekvatnu udaljenost ili ako gleda sadrzaj visoke rezolucije ali covjek je napisao da mu roditelji gledaju samo SD sadrzaj i da im je udaljenost oko 2 metra i na toj udaljenosti na 50-incnom TV-u SD sadrzaj ne moze izgledati dobro. Postoje ljudi puno pametniji od vas koji se bave tim stvarima i koji veoma dobro zive od toga i oni su sastavili jednu tabelu koja je ovdje postavljana vise puta i gdje se jasno vidi da SD sadrzaj na 50-incnom zaslonu tek pocinje izgledati dobro sa nekih 4,5 metara a inace sve manje od toga se vide setajuci blokovi piksela radi upscalinga i efekat roja musica kao i drugi nedostaci preblizog gledanja odredjenje rezolucije. To sto mozda neki od vas gledaju SD signal sa vece blizine i ne smetaju vam ti nedostaci ne opravdava vase ponasanje gdje se stavljate u ulogu profesionalaca i dajete sebi za pravo da preporucujete nesto izvan zdravog razuma. I cini mi se da cu odmoriti par dana od ove teme na forumu jer ovdje ocigledno svi znaju sve o televizorima pa nema potrebe da i ja nesto pisem.
Image
Eto, haj povuci sad crtu dokle je worth it inchi? 55 inchi, po tvojoj slici, 2.5 metra minimalno. Sto izgleda savrseno za tih 50 inchi tv.
CooK

#4315 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

diablobih wrote:Eto, haj povuci sad crtu dokle je worth it inchi? 55 inchi, po tvojoj slici, 2.5 metra minimalno. Sto izgleda savrseno za tih 50 inchi tv.
Prvo nije ovo moja slika nego slika sa najpouzdanije i najbolje stranice na svijetu za recenzije televizora rtings.com. Drugo jel' ti ne citas uopste nego samo pises ili ovako jednostavnu tabelu ne znas koristiti? Covjek je napisao da mu roditelji gledaju samo SD signal a ne 1080p ili sta si ti vec shvatio. A evo kad sam vec poceo ovo pisati procitacu ti sa tabele odnos udaljenosti i rezolucije za 55 incni TV posto si njega spomenuo. Dakle za 4K odnosno UHD sadrzaj 55 incni TV se gleda sa udaljenosti od 1,1 do 2,3 metra, za 1080p sadrzaj 55 incni TV se gleda sa udaljenosti od 2,3 do 3,3 metra, za 720p sadrzaj 55 incni TV se gleda sa udaljenosti od 3,3 do 6 metara a za 480p sto je najblize nasem SD signalu 55 incni TV se gleda sa udaljenosti od 6 metara. Znaci jednostavno da ne moze jednostavnije biti.
diablobih

#4316 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Tvoje slike, u stilu, slike koju si postavio.

Nego u pravu si, mislio sam da je vise ovo da je 480p vrijedno gledati samo do 55 inchi, ne i vise. Kako god, i dalje sam stava da je bolje da uzme tv od 50 inchi, nego 43, ma koliko god oni gledali sa 2 metra (barem sto se tice omjera i cijene(koja je ista))
daddy-kool

#4317 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by daddy-kool »

Prije nekoliko dana sam se i ja javio sa svojom subjektivnom ocjenom kvalitete slike:
daddy-kool wrote:
Po mojim kalkulacijama i iskustvu SD i FHD kanali dobro izgledaju, ono oštra slika, na 50'' tv sa udaljenosti (3-3,7m) i 55'' udaljenost (3,6-4,7m).
S tim da je donja granica ovih opsega ona na kojoj FHD odlično izgleda, a SD prema gornjoj granici udaljenosti.
Reference za ovo su satelitski kanali, a za naše kablovske zbog kvaliteta slike bi se mogao dodati i još metar udaljenosti.
Rugafet

#4318 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Rugafet »

diablobih wrote:Tvoje slike, u stilu, slike koju si postavio.

Nego u pravu si, mislio sam da je vise ovo da je 480p vrijedno gledati samo do 55 inchi, ne i vise. Kako god, i dalje sam stava da je bolje da uzme tv od 50 inchi, nego 43, ma koliko god oni gledali sa 2 metra (barem sto se tice omjera i cijene(koja je ista))
Naravno da je bolje uzeti tv od 50 nego 43 incha, vazda bilo.
Bitnije od svih tabela i misljenja raznoraznih internetskih 'strucnjaka' je subjektivni osjecaj vlasnika tv-a. Kakvi vidljivi pikseli, kakvi efekti rize i slicne gluposti, pa sta bi onda bilo u kino kad odemo da gledamo film i gledamu u platno od 13 metara sa 7m udaljensti po tome ne bih vidjeli nista osim kocki a znamo svi da nije tako.
Uzmi brate ekrancinu od min 50 inchi, od nekog poznatijeg proizvodjaca, sa masom prikljucaka i uzivaj.
diablobih

#4319 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Bas to, ali eto...
Qler

#4320 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Qler »

Rugafet wrote:

Bitnije od svih tabela i misljenja raznoraznih internetskih 'strucnjaka' je subjektivni osjecaj vlasnika tv-a. Kakvi vidljivi pikseli, kakvi efekti rize i slicne gluposti, pa sta bi onda bilo u kino kad odemo da gledamo film i gledamu u platno od 13 metara sa 7m udaljensti po tome ne bih vidjeli nista osim kocki a znamo svi da nije tako.
Uzmi brate ekrancinu od min 50 inchi, od nekog poznatijeg proizvodjaca, sa masom prikljucaka i uzivaj.

Nije bas da su to "neki internet stručnjaci" i nije sve Ninu dijagonali. I treba imati testove, preporuke, savjete. Inače bi još gledao u crt... Po tvojoj logici bolje Vivax od 60'' nego Bang&Olafsen of 50'' :)
zomri

#4321 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Rugafet wrote:

:lol: :lol: :lol:

molim te, reci da se šališ :lol:
Rugafet - pola čovjek, pola Dunning-Kruger efekat :mrgreen:
Rugafet

#4322 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Rugafet »

Qler wrote: Nije bas da su to "neki internet stručnjaci" i nije sve Ninu dijagonali. I treba imati testove, preporuke, savjete. Inače bi još gledao u crt... Po tvojoj logici bolje Vivax od 60'' nego Bang&Olafsen of 50'' :)
Naravno da nije sve u dijagonali, ja to nisam nikada ni napisao. Niti sam gdje spominjao crt, niti vivax i sl. Procitaj jos jednom, jbg. mrsko mi se ponavljat

@zomri, ne salim se, odem u kino sjedim u prvom redu i sve odlicno vidim. Kupim tv od 50 inchi gledam hayat sd sa 2,5 metra i ne vidim nista po tabeli, e ma nemoj :lol:
diablobih

#4323 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Rugafet wrote:
Qler wrote: Nije bas da su to "neki internet stručnjaci" i nije sve Ninu dijagonali. I treba imati testove, preporuke, savjete. Inače bi još gledao u crt... Po tvojoj logici bolje Vivax od 60'' nego Bang&Olafsen of 50'' :)
Naravno da nije sve u dijagonali, ja to nisam nikada ni napisao. Niti sam gdje spominjao crt, niti vivax i sl. Procitaj jos jednom, jbg. mrsko mi se ponavljat

@zomri, ne salim se, odem u kino sjedim u prvom redu i sve odlicno vidim. Kupim tv od 50 inchi gledam hayat sd sa 2,5 metra i ne vidim nista po tabeli, e ma nemoj :lol:
To je fakticki ono, daj mi na mobitelu neku boziju rezoluciju, iako nema razlike izmedju full hd AMOLED, i quad AMOLED. Ako je odradjeno normalno tj. i ako ga ne gledas pod lupom.
Rugafet

#4324 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Rugafet »

Bas tako.
alipasijaner

#4325 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by alipasijaner »

Mislim lijepo je dobiti neke smjernice, a onda kada si otprilike na putu sta zelis kupiti odes na sajt http://hdtelevizija.com/ koji ima brdo recenzija i ako si dobar sa engleskim odes na amazon i bacis pogled na tv koji trazis i uglavnom si na najboljem putu da se najmanje zajebes, jer sta god da uradis zajebat ces se..
Post Reply