SDP

madner

#42926 Re: SDP

Post by madner »

Kmecanje pocinje, valja opet izdrzati opoziciju HDZa. :D
Obi Wan Bosnian

#42927 Re: SDP

Post by Obi Wan Bosnian »

Rezolucija usvojena dvotrećinskom većinom.

SDP :thumbup:
drug_profi

#42928 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ja ne znam vala vise u cemu je fora da bi hrvatska izborna jedinica bila problem za cjelovitost. Mislim da bi upravo bila rjesenje da se relaxira stanje.
Meni je ovo sve supljak teski. Imamo RS koja je fakticki paradrzava, pa BiH opstaje uprkos svemu. Uciniti da Hrvati budu zadovoljni sa drzavom u kojoj zive moze samo ojacati tu drzavu a ne oslabiti je.
madner

#42929 Re: SDP

Post by madner »

To je zamjena teza. RS koja ima siroku autonomiju koci napredak BiH. Srbi ne prihvataju BiH kao drzavu i pored siroke autonomije.

Dakle siroka autonomija ne rjesava nista, samo pravi probleme.

Hrvati vec imaju izrazito velika kolektivna prava kroz postojeci ustav.
drug_profi

#42930 Re: SDP

Post by drug_profi »

madner wrote:To je zamjena teza. RS koja ima siroku autonomiju koci napredak BiH. Srbi ne prihvataju BiH kao drzavu i pored siroke autonomije.

Razumijem glediste, ali jel neko misli da ce ojacati drzavu ako onemogucava da jedan korpus ostvari konkretno to pravo na izbor clana predsjednistva.
Meni je Covin prijedlog o tri izborne jedinice u federaciji sasvim korektan, obzirom na rastureno građansko društvo.
Dalje i ta federalizacija BiH: sta je ba problem? Ona ako ce se raspasti, raspasce se, pa ako do tog dodje nemoj majke ti da mi i djeca ratuju, nek ide u pizdu materinu ako joj je sudjeno i ja znam ko je kriv za to....
madner

#42931 Re: SDP

Post by madner »

drugi profil wrote:
madner wrote:To je zamjena teza. RS koja ima siroku autonomiju koci napredak BiH. Srbi ne prihvataju BiH kao drzavu i pored siroke autonomije.

Razumijem glediste, ali jel neko misli da ce ojacati drzavu ako onemogucava da jedan korpus ostvari konkretno to pravo na izbor clana predsjednistva.
Meni je Covin prijedlog o tri izborne jedinice u federaciji sasvim korektan, obzirom na rastureno građansko društvo.
Dalje i ta federalizacija BiH: sta je ba problem? Ona ako ce se raspasti, raspasce se, pa ako do tog dodje nemoj majke ti da mi i djeca ratuju, nek ide u pizdu materinu ako joj je sudjeno i ja znam ko je kriv za to....
Opet zamjena teza, gradjanska svijest i ispoljavanje iste naravno dovodit do nuspojava koje etnicarima ne odgovaraju. To nije razlog da se onemoguci.

Meni je glup.

Evo moj prijedlog: Jedan predsjednik na nivou BiH.

Nema problema, kao ni moj prijedlog: unitarna BiH sa Vijecem Opcina kao drugim domom. Ako ce se raspasti raspati ce se. Sta fali malo ratovati, ko prezivi pricat ce.
putokaz1

#42932 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Hrvati nemaju politička prava,ili su im ograničena.
Ne biraju ni svog člana Predsjedništva.
I Dom Naroda FBIH zna bit upitan.
Jezik im je premalo zastupljen u Javnim emiterijma.
Hrvati nije jednako HDZ.
Imamo već Entitet(Manji BH) koji nam je Izetbegović Stariji ostavio a smeta nam Entiet koji bi imali Hrvati,Čudan smo mi Narod.
Po meni Hrvatima treba da Autonomiju ali
-Da ne ugrožava prava drugih naroda u tim sredinama
-Da obuhvata dio Posavine u RS(to Čović neće ni u snu)
-Da ne obuhvata sredine iz kojih su Bošnjaci i Srbi protjerani
-Da ne obuhvata Multietnične gradove u FBIH
Šta fali nek imaju Hrvati Autonomiju u Širokom,Posušju,Livnu i Dijelovima Posavine u Rs...
Ali oni to neće oni Hoće kao i RS etnički čistu teritoriju s koje su otjerali druge
Isto to želi i Dio SDA.
U nekim sredinama SDA nije dozvolila Srbima i Hrvatima da budu Predsjednici ili Podpredsjednici Općinskih vijeća što je Ministar Pravde HDZ potvrdio kao Ustavno Načelo i time jasno pokazuju ciljeve stvaranje dvije Nacionalne teritorije u FBIH.
HDZ meni ne smeta,nije kriva što je Dom Zdravlja poznat po Šteli,Što nemamo vodu u kući,Nemamo put asfaltiran,što nemamo pravnu državu u Javnim preduzećima,što nije usklađeno tržištera sa obrazovanjem,što nam prave Javni Dug i ne odgovaraju....Kriva je SDA i pomalo(SDP SBB DF SBIH .....)
drug_profi

#42933 Re: SDP

Post by drug_profi »

i btw. ako SDP hoce da se bavi nacionalnim pitanjima onda tu ne moze nadjebati Bakira. Ljudi kojima je to prioritet radije biraju SDA.

Neko u ovoj drzavi mora artikulisati neki zajednicki glas onih ljudi kojima su prioriteti normalan i miran zivot, rjesavanje zivotnih problema, itd. ostale buladalastine kao sto su posao, zdravstvo, pravosudje...
Capsicum

#42934 Re: SDP

Post by Capsicum »

drugi profil wrote:

Zasto bi se ta federalizacija provodila na iskljucivo etnickim principima i zasto bi se trebao izborni zakon stimati tako da HDZ mora imati mogucnost da uvijek i zauvijek bude bitan faktor u odlucivanju u ovoj zemlji bez obzira na broj glasova? Takav ustav i takvo uredjenje nisu mogli ni tenkovima hrvatske vojske izboriti, a ne danas.

Evo hajde ti meni reci, zasto se ne bi izborne jedinice stimale tako da npr. romi imaju zagarantovanog clana predsjednistva? Sta je to neki hrvat iz Sirokog brijega vrijedniji od Derve Sejdica npr?
Obi Wan Bosnian

#42935 Re: SDP

Post by Obi Wan Bosnian »

drugi profil wrote: Dalje i ta federalizacija BiH: sta je ba problem? Ona ako ce se raspasti, raspasce se
Ih. I šta onda? Nigdje izlaza. Potpuno opkoljen sa dva neprijateljska susjeda koja mogu zatvoriti granicu kad im je kurcu ćejf. Raznese se neka budala iz BiH u Beogradu i fino ti zatvore granice kao mjeru zaštite od "islamskog terorizma". Ili jednostavno podignu carine da ti se ne isplati ništa izvoziti i upropaste ti i ono malo privrede što imaš.

Bili bi potpuno ucjenjeni i ne bi imali mogućnost da budemo suvereni i nezavisni. Praktično vazalna država. To bi dovelo do stvarne radikalizacije a sve i da ne bi lako je nekoga predstaviti lošim i kada to nije. Muslimanska zemljica u Evropi bez izlaza na more i bez susjednih muslimanskih zemalja koje imaju more? Pa to je recept za katastrofu i nestanak. Naša djeca ne bi imala nikakvu nadu za bilo šta. To je samoubistvo iz zasjede.
madner

#42936 Re: SDP

Post by madner »

Postivanje ljudskih i gradjanskih prava su svakako neophodni uslovi za normalan zivot.

Nema pravne drzave ako invidualna prava nisu iznad kolektivnih.
drug_profi

#42937 Re: SDP

Post by drug_profi »

madner wrote:
drugi profil wrote:

Opet zamjena teza, gradjanska svijest i ispoljavanje iste naravno dovodit do nuspojava koje etnicarima ne odgovaraju. To nije razlog da se onemoguci.

Meni je glup.

Evo moj prijedlog: Jedan predsjednik na nivou BiH.

Nema problema, kao ni moj prijedlog: unitarna BiH sa Vijecem Opcina kao drugim domom. Ako ce se raspasti raspati ce se. Sta fali malo ratovati, ko prezivi pricat ce.
Pregonis namjerno. Ratovati ne. Ni za koga. Ova Bosna nije toga vise vrijedna, ni jedne kapi krvi....
Nija ovo gore zamjena teza. Sasvim su razlicite pozicije RS i srpske politike, i one hrvatske. Nemaju iste agende, mada se rado postovjecuju od Bosnjaka.
drug_profi

#42938 Re: SDP

Post by drug_profi »

Obi Wan Bosnian wrote:
drugi profil wrote: Dalje i ta federalizacija BiH: sta je ba problem? Ona ako ce se raspasti, raspasce se
Ih. I šta onda? Nigdje izlaza. Potpuno opkoljen sa dva neprijateljska susjeda koja mogu zatvoriti granicu kad im je kurcu ćejf. Raznese se neka budala iz BiH u Beogradu i fino ti zatvore granice kao mjeru zaštite od "islamskog terorizma". Ili jednostavno podignu carine da ti se ne isplati ništa izvoziti i upropaste ti i ono malo privrede što imaš.

Bili bi potpuno ucjenjeni i ne bi imali mogućnost da budemo suvereni i nezavisni. Praktično vazalna država. To bi dovelo do stvarne radikalizacije a sve i da ne bi lako je nekoga predstaviti lošim i kada to nije. Muslimanska zemljica u Evropi bez izlaza na more i bez susjednih muslimanskih zemalja koje imaju more? Pa to je recept za katastrofu i nestanak. Naša djeca ne bi imala nikakvu nadu za bilo šta. To je samoubistvo iz zasjede.
Vidis li ti sta pricas? Ti vec podijelio teritoriju. Nije moja zelja da se ona raspadne, ali ako se ovako nastavi, rasturice je Bosnjaci.
A onaj ko misli da treba jos ratovati je opasna budala.
drug_profi

#42939 Re: SDP

Post by drug_profi »

Capsicum wrote:
drugi profil wrote:

Zasto bi se ta federalizacija provodila na iskljucivo etnickim principima i zasto bi se trebao izborni zakon stimati tako da HDZ mora imati mogucnost da uvijek i zauvijek bude bitan faktor u odlucivanju u ovoj zemlji bez obzira na broj glasova? Takav ustav i takvo uredjenje nisu mogli ni tenkovima hrvatske vojske izboriti, a ne danas.

Evo hajde ti meni reci, zasto se ne bi izborne jedinice stimale tako da npr. romi imaju zagarantovanog clana predsjednistva? Sta je to neki hrvat iz Sirokog brijega vrijedniji od Derve Sejdica npr?
Pa ko kaze da ce biti Hrvat. Mozda bude Zoran Fejzic iz Sirokog?
Kao sto moze biti Dervo Sejdic izabran u bosnjackim jedinicama.
Al u qurcu u oba slucaja.
ja ima problem sa tim najveci jer sam ja taj Ostali, pa me ne tangira clan predsjednistva nikako. Po emu je to bitna funkcija. Moze sasvim komforno da bude jedna osoba umjesto tri clana.
It_is_a_Leclerc

#42940 Re: SDP

Post by It_is_a_Leclerc »

IMT25 wrote:Vidim usvojena SDP rezolucija, bez saglasnosti i bez prisustva delegata iz hrvatskih stranaka. Mašič, gestikulira i argumentira kao Lagumdžija, isti pokreti ruku, isti arogantni stav. Mnogo je vode proteklo od valjanosti argumenta da "Čovič hoće svoju teritoriju na koj bi kontrolirao sve od previrede do pravosuđa.." Situacija u okruženju je dodatno otežana, sa porastom desnog radikalizma u Evropi, islamofobije, sa islamistom Erdoganom na čelu Turske, Sa Trumpom na čelu Amerike, očekivati je i dodatnu radikalizaciju muslimana u BiH. Bili muslimani u BiH dodatno radikalizovani ili ne, ali ko god zagovara unitarizaciju, ko spriješava uvođenje decentalizacije u svim segmentima, ko osporava biranje legitimnih predstavnika naroda, taj na najdirektniji način blokira put BiH u EU. Taj istovremeno i daje argumente u ruku raznim Čovićima i Dodizima, da i dalje "brane" svoj narod i osvajaju glasove na izborima. Zlajina kopilad, (jer nemam drugog naziva za razne Mašiće, Magazinoviće i sl.) u nedostaku pravog pristupa radničkoj klasi svih nacija, nezaposlenim svih nacija u ovoj zemlji, itd, svojim djelovanjem se stavlja direktno na stranu islamističke SDA.
Mislio sam vam napisati da pišete gluposti, ali sam onda naišao na ovaj uvećani dio i shvatio da se ne isplati.
Kakvo dno od komunikacije i kućnog odgoja. Nevjerovatno.
putokaz1

#42941 Re: SDP

Post by putokaz1 »

SDP pokušava nacionalnim pitanjima udarima protiv HDZ da ukrede dio glasova SDA-u.
To je teško, lako je ukrast od DF glasove,kao i njihove zastupnike-njima daj 1/100 dio kolača i oni dižu ruke za tebe.
Zarezultat 2018 moraš ukrast glasače i od SDA ali i uništit manje stranke.
putokaz1

#42942 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Kod mene u Općini
Načelnik iz reda ostalih
Predsjednik OV iz Reda ostallih
Vijećnici Bošnjaci,1Srbin i 3 Ostali.
Srbin Konstutivan narod nije Podpredsdjednik Vijeća.?!i To je dozvoljeno po Odluci ministra HDZ Ministra pravdeFBIH.
Banksy

#42943 Re: SDP

Post by Banksy »

putokaz1 wrote:
SDP pokušava nacionalnim pitanjima udarima protiv HDZ da ukrede dio glasova SDA-u.
Upravo tako. Od onih obećanih 100 000 radnih mjesta SDA, smješnije je samo SDP-ovo bildanje patriotizma.

Umjesto da oni ponude nova radna mjesta, nove socijaldemokratske vizije i ideje za obespravljeno radništvo i seljaštvo, oni glumataju nacionalne tvrdolinijaše, i to na terenu gdje nacionalni tvrdolinijaši suvereno drmaju decenijama.

I to još po pitanju na kojem su upravo oni kleknuli HDZ-u, kao niko ni prije ni poslije njih. Cirkus... I tuga. Očito je da tu nema nikakve pameti, ni koncepta, ni ljudi, ni ideja, nigdje, ništa.
JThomas

#42944 Re: SDP

Post by JThomas »

ne možeš na tom terenu protiv sda. sutra da bakir potpiše i formalno treći entitet, to bi bilo u redu i zato bi internet brigada isti dan našla hiljadu izgovora. ako ne zašto je to opravdano, onda zašto je to moralo i zašto se nije moglo izbjeći.
arzuhal

#42945 Re: SDP

Post by arzuhal »

Podržavam SDP-ovu Deklaraciju i podržavam i onu u kojoj se izražava zabrinutost zbog jačanja ustaštva i sve većeg broja nacističkih i fašističkih udruga i skupina u HR, te poziv da se Hrvatska, prema načelima europskog federalizma, federalizira kako bi srpski narod, s jednom federalnom jedinicom, bio ravnopravan, itd.
madner

#42946 Re: SDP

Post by madner »

Kao da su medjusobno iskljucivi napori za jedno ili drugo. :D

Samo ostro i ovdje nema nacionalista, samo etnicara.

Nacionalizam se trazi uz sto ostriji stav prema HDZu.
Hafis

#42947 Re: SDP

Post by Hafis »

Bit će to tvrd meč.
madner

#42948 Re: SDP

Post by madner »

Uvijek jeste, tesko je SDA izbaciti iz igre.
Capsicum

#42949 Re: SDP

Post by Capsicum »

drugi profil wrote:
Capsicum wrote:
drugi profil wrote: Razumijem glediste, ali jel neko misli da ce ojacati drzavu ako onemogucava da jedan korpus ostvari konkretno to pravo na izbor clana predsjednistva.

Pa ko kaze da ce biti Hrvat. Mozda bude Zoran Fejzic iz Sirokog?
Kao sto moze biti Dervo Sejdic izabran u bosnjackim jedinicama.
Al u qurcu u oba slucaja.
ja ima problem sa tim najveci jer sam ja taj Ostali, pa me ne tangira clan predsjednistva nikako. Po emu je to bitna funkcija. Moze sasvim komforno da bude jedna osoba umjesto tri clana.
Pa ako misliš da će moći biti izabran Dervo Sejdić, onda ne vidim nijedan razlog zašto bi se uvodile izborne jedinice, jer i HDZ-ov kandidat može biti izabran već sada, kao što već i jeste. Nema nijedan racionalan razlog zašto bi glas nekog glasača iz Širokog Brijega vrijedio više od nekog iz Sarajeva. Pogotovo više od nekog ko pripada nekoj od manjina. Sva bit presude iz Strazbura i jeste u uklanjanju diskriminacije, a ne u njenoj institucionalizaciji.

Ne mogu nikako da povežem ovo tvoje zalaganje za HDZ-ovu viziju izbornog zakona i stav kako bi najbolje bilo da je jedan predsjednik. To su dijametralno suprotna stajališta. HDZ se upravo bori da sa svojih 100tinjak hiljada glasova može u praksi blokirati državu od skoro 4 miliona ljudi.
Hafis

#42950 Re: SDP

Post by Hafis »

madner wrote:Uvijek jeste, tesko je SDA izbaciti iz igre.
Težak je to zahvat. A iskreno, sumnjam i da ima dovoljno japije za taj poduhvat.
Mislim da je ovo naš krajnji domet. Neka društva su jednostavno osuđena biti na dnu. Kad čovjerk malo detaljnije pogleda globus, postoje ogromne sive zone besperspektivnih društava, tj. država koje jednostavno stagniraju ili propadaju još niže.
Mi smo jedan od školskih primjera nesretnog društva...i kako godine idu idemo sve dublje i dublje.
I sad bi to nekakva ''ljevica'' i opskurni likovi koje je tvore trebala zaustaviti ?
Kao što rekoh - nema kvalitetne japije u ovoj zemlji.
Post Reply