Banja Luka wrote:Tesko je na pocetku 2017. reci kakva ce situacija biti 2018. Mozda se do tad DF i SDP ujedine, dio clanstva DF-a to dozivi kao izdaju pa osnuje neku novu stranku. Ko zna kako ce do tad odigrati MZ, kako Dodik, da li ce se Silajdzic vratiti. Dosta zavisi i od predozborne kampanje, jer je Zeljko Komsic sigurno u stanju da pokrene starije glasace kojima su bitni njegovo "postenje, bosanstvo i patriotizam".
Već viđeno ujedinjenje sdp i usd te osnivanje neke nove usd-sda.
MZ šuti.
Dodik pokušava što duže ostati na vlasti a na ruku mu ide nestanak PDP i tanka opozicija.
Silajdžiću neda Žena.
Komšić ,propast živa,osim ako bude pokušaj lijeve koalicije da proguraju Komšića umjesto Čovića,što se meni ne sviđa i ne bi glasao za Željka ,jer nisam ni ranije.
Tačno,moguće je da se pojavi novi Radončić,koji će udarat po SDA,ukrast glasove ljevice te ostaviti SDA na vlasti.
SDP na periferiji,najviše Tuzla,blago raste ali na štetu DF-a,sve dok postoje SBIH,BPS,Penzioneri,Boss,NSRZB(bošnjački dio),sbb,invalidi,razni sdu/usd ovi...SDA ostaje na vlasti,jer Ako SDP želi vlast bez SDA(što je upitno,nemaju niti želju niti mogućnost) mora pobrat glasove ovih manjih stranaka nedati im da prođu prag,manje stranke su i DF ali i NS(izvan Sarajeva).Ja bi volio promjenu 2018 da SDA ode u opoziciju,što je nerealno,ali ako SDP bude se ponašao isto kao 2010 ''sam sebe bi pojeo''.Nisam član SDP ali u mojoj sredini ponašaju se drugačije,učestvuju u radnim proljetnim akcijama čišćenja,dostupni su na FB,može im se postavit pitanje i dolazi odgovor,rade u svojim MZ,javno objavljuju svaki događaj i dug i potraživanje,traže mišljenja preko anketa,imaju interakciju s Narodom,posjećuju soci ugrožene,prave plan za 10 godina,objavljuju transparetno utrošak novca u Općini,te kao Opozicija u OV javno prenosi sve što ne bude snimljeno na lokalnoj TV,uvode red u Općini,te imaju veliki planovi ali malo Novca od predhodne Općinske vlasti.SDP Lukavac je Evropski SDP bar dijelom,ponašanje njihovo za vrijeme izbora je dijelimice mutno(zbog prikrajanja glasova zajedno s SDA i dr,koje je djelom izvršeno,dijelom zaustavljeno)ali mogućnost komunikacije s načelnikom(i dijela SDP vijećnika) putem email i Facebooka te anketa je nešto nova na BH sceni,slično imaju samo Lijanović,Kojović te Hadžibajrić i rijetki drugi.
Treba pohvaliti javno novo ponašanje dijela SDP i DF Lukavac(ZastupnicaDF u FBIH pokrenula incijativu za vanrednu sjednicu-Tema zagađenost).Ipak vidi se razlika.A Predhodna Općinska administracija je ostavila dug ,čije su kamate veće od duga,s tim da je donešeno Izvršno sudsko rješenje o prinudnoj naplati.Te SDA i SBIH te LDS nisu željeli da usvoje ni budžet.
Razlika u Lukavcu postoji i Ogromna je.