detroit-mercy wrote: ↑13/08/2026 14:39
DaysleepeR wrote: ↑13/08/2026 14:19
detroit-mercy wrote: ↑13/08/2026 14:08
Jesi li ikada bio na koncertu pravog rock band-a,
gdje od dima trave ne vidis stage ili gdje ljudi povuku bijelu cizu ko ski stazu na Jahorini
. O sutkama na koncertima punk bandova ili gasenja cigareta na rukama ili tijelu da ne pricamo
.
Da visdis kakvog slageraja, riganja, upadanja na koncertim ovih bandova bude.
Da ponovim, IQ i muzika nemaju dodirnih tacaka. Bas me interesuje Fedjin IQ, veci nego kod Einsteina sigurno

.
Ja hodam po takvim koncertima 30 godina, i ovdje i po inostranstvu i jedino je jasno da ti nikad na takvom koncertu nisi bio

Čime su to još plašili kao malog?
Prika, ja sam vec 26-7 godina u USA i odgledao sam koncerata i koncerata od velikih svjetskih bandova (legendi rock-a preko novije scene) do svirki po malim klubovima.
Tako, nemoj molim te. Koncerti u USA nisu isto sto koncerti u RajvuSa gdje se na gostovanju bilo kojeg zapadnjackog banda okupi sva politicka elita (od Komsica, Becirevica, Lagumdzije) i gradska "kvazi" elita samo da bude vidjena.
Festivali su posebna prica, to treba dozivjeti a koliko vidim, ti festivalima nisi ni prismrdio jer da jesi, znao bi o cemu se prica.
Cijela Fedjina prica je u stvari prica o elitizmu ni o cemu bilo drugom. Odnosno o shvatanju elitizma iz bivse Juge.
Glavni problem u Fedjinoj prici je banalizovanje i generalizacija.
Nije svaki rock izvodjac isti, u svakoj muzici ima razlika pa se ni jedan zanr ne moze potpuno generalizovati, tako da je tu ogromna varijacija u kvalitetu, pa samim tim sto neko ide na rock koncert ne znaci obavezno da je to neki vrhunski kvalitet.
Pored toga imamo pitanje motiva, zasto neko ide na te koncerte, da li stvarno uziva u toj muzici (ako uzmemo neki kvalitetan bend) ili ide da bude vidjen, da bi nekon nesto dokazao i slicno. Da li to voli zato sto stvarno razumije tu muziku i stvarno uziva u tome, ili je samo naucio i jer mu je poznato.
Zbog toga se ne moze reci da ako neko slusa kvalitetnu muziku, da to podrazumijeva da je inteligentan i da to nesto obavezno govori o toj osobi, ali statisticki gledano sigurno ce se naci vise pametnijih i obrazovanih osoba na koncertu kvalitetne muzike nego na koncertu nekog sunda.
Isto tako ako govorim o bas teskom sundu, dakle onaj turbo folk sa dna kace i neki novi muzicki pravci koje ne znam ni imenovati, ne mogu prihvatiti da koliko toliko inteligentna osoba to moze slusati, za tako nesto je potrebno da mozak na neki nacin otupi kad to moze prihvatiti.