Čudni su putevi gospodnji.
Popularne stvari koje ne kontam
- dembele
#42826 Re: Popularne stvari koje ne kontam
- Ateista
#42827 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Naravno, nije on tu nista izmislio, a strasno je sto je to nekad cini mi se bilo normalno da se tako nesto kaze, sada se pravi takva atmosfera da se oni koji su obrazovani i slusaju kvalitetnu muziku trebaju stiditi toga ili da trebaju kao zbog neke korektnosti da to ne govore javno.DaysleepeR wrote: ↑13/08/2026 13:29Feđina teorija o korelaciji inteligencije i obrazovanja sa vrstom muzike koja se sluša nije Feđina već se primjenjuje u ovom gradu otkako ja znam za sebe a to je nekih 50 godina.Ateista wrote: ↑11/08/2026 23:32Slusam i ja svasta i svirao sam svasta, ne slusam samo jedan muzicki zanr, ali imam neki okvir. Tu i tamo moze nesto proci izvan toga ako mi se bas svidi, ali je rijetkost.darius_maximus wrote: ↑09/08/2026 15:45
Ja sam tu 100% otvoren za svašta, jer mi se jebe za muziku dok je raja dobra.
Pjevao u metal bendu i hodao po metal festovima, svirali s onim Balaševim tribute bandom, išao na Sheerana u ZG, znao 2-3 dana biti na Ponijerki s hrpom raje gdje bi se po čitav dan vrtilo svega, od rocka do Sinana i Blek Pantersa naveče, odem na Perućac gdje raja uz jezero pušta cajke i kola, s rahmetli kumom na vikendici zasjednemo uz Tomu Zdravkovića i pijemo uz roštilj (što mi je jedna od najljepših uspomena), dijete sada pušta nakav francuski i španski funk, valjda s neta pokupi, boli me kita, pravo da ti kažem.
Ja sam uvijek mogao sjediti s raznom rajom, samo da su dobri ljudi i veseli, da niko ne pravi belaje i sve OK.
Kući slušam muziku koju čak i ne slušam s rajom, jer malo ko voli slušati filmske kompozicije, blues, stari hip-hop, Queen i tako te zajebancije. Ne smatram sebe inteligentnijim, samo imam takav ukus, svaštaraš.
Jebeni Sting ili Hans Zimmer će ti otići u afrička plemena i s divljenjem gledati kako s tri štapa i komadom kože prave muziku i tu pronaći inspiraciju, dok Feđa ne smije haman izaći iz najvrijednije opštine u BiH.
Nije BiH Sarajevo, treba hodati i vidjeti svega, bez tolikih predrasuda (ovo je za Feđu, ne za tebe).![]()
Kao mladji sam tek svasta slusao, prilagodjavao se vecini i sad me sramota toga iskreno.![]()
U neka doba sam se poceo drzati onoga sto stvarno volim i to je to, propustio sam neke prilike da budem na estradi jer se nije uklapalo u moj muzicki ukus, i ne zalim. Ono sto mi je bilo prihvatljivo, to sam prihvatao.
Jbg, priznajem da sam tu dosta tezak.
Nije mi se problem druziti sa raznim ljudima, ali nema sanse da mogu ozbiljno shvatiti nekoga ko stvarno slusa recimo turbo folk, ili nekad cujem neke "pjesme" koje su gore i od klasicnog turbo folka, ne znam uopste gdje to da svrstam. Stvarno ne mogu ozbiljno shvatiti ljude koji to slusaju, dzaba.![]()
Ovjekovječili su je Nadrealisti u Zoni Sumraka sa Elvisovom besmrtnom - "Vojo, Mozzart!" i "Vojo, Nietzsche!".
Zapravo je teorija 100% tačna i istinita ali je smrtni grijeh uradio što ju je izgovorio javno i otkrio kako se i na koji način u ovom gradu generacijama bira društvo i prijatelji.
Meni nije problem reci to javno, svako onim sto slusa izmedju ostalog pokazuje ko je i sta je, salje neku sliku o sebi.
Posebno je zanimljivo kako se mnogi osjecaju prozvani i kako se pale na njegovu izjavu.
- darius_maximus
#42828 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Alat kao i svaki drugi.tokio25 wrote: ↑13/08/2026 13:25juce sjedim u jednom kaficu
i pored mene sjedose neke dvije zenske po mojoj procjeni 40ak godina
i nisam bas upratio pricu sta je bilo al mi je "zapelo" za uho kaze ma pitala sam ja chatgpt sta kako pa je to tako
cak je cini mi se pominjala da je slike uploadovala da joj valjda objasni situaciju ili sta vec
jbt ova chatgpt pamet ce pojedince ubiti jednog dana koliko su ljudi glupi i vjeruju "kompjuteru"
Znam ljude koji su riješili probleme na autu nakon razgovora s AI-em, koje majstori nisu mogli dokučiti.
A nekad pogriješi kada sastavlja Excel s podacima koje mu daš.
Treba uzimati s dozom soli, ali zna pomoći, jebi ga.
-
dječak sa šibicama
#42829 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pale se jer se prepoznaju, iako on nije cak ni naglasio na koga misli, samo aludirao.
Ne znam koliko je pozvan on govoriti o muzici, ali nije on puno pogrijesio. Prosto, ko slusa dzigeru, ne moze biti specijalno inteligentan covjek. Jer ono zavijanje usamljenih vukova i plahovitih srna, ne mozes voliti ako imas dvije ciste u glavi. Dobro, slusati da, sto da ne, ali rezati vene na umilne zvuke livade bas i nema potporu u inteligenciji. A ako pogledas narodnjacke koncerte, ili prosjecnu kafanu, rezu se i vene i udaraju flase u glavu. Sto takodje samo po sebi nije bas odraz suhe inteligencije, mislim flasu pa u svoju glavu.
Ne znam koliko je pozvan on govoriti o muzici, ali nije on puno pogrijesio. Prosto, ko slusa dzigeru, ne moze biti specijalno inteligentan covjek. Jer ono zavijanje usamljenih vukova i plahovitih srna, ne mozes voliti ako imas dvije ciste u glavi. Dobro, slusati da, sto da ne, ali rezati vene na umilne zvuke livade bas i nema potporu u inteligenciji. A ako pogledas narodnjacke koncerte, ili prosjecnu kafanu, rezu se i vene i udaraju flase u glavu. Sto takodje samo po sebi nije bas odraz suhe inteligencije, mislim flasu pa u svoju glavu.
-
dječak sa šibicama
#42830 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ljudi grijese jer cesto misle da je AI nadnaravno bice "koje sve zna" a ne kontaju da je to samo alat koji gugla za tebe, ako trazis informacije. I cesto grijesi, a grijesi jer opet ljudi ne znaju dati prompt.darius_maximus wrote: ↑13/08/2026 13:40Alat kao i svaki drugi.tokio25 wrote: ↑13/08/2026 13:25juce sjedim u jednom kaficu
i nisam bas upratio pricu sta je bilo al mi je "zapelo" za uho kaze ma pitala sam ja chatgpt sta kako pa je to tako
cak je cini mi se pominjala da je slike uploadovala da joj valjda objasni situaciju ili sta vec
jbt ova chatgpt pamet ce pojedince ubiti jednog dana koliko su ljudi glupi i vjeruju "kompjuteru"
Znam ljude koji su riješili probleme na autu nakon razgovora s AI-em, koje majstori nisu mogli dokučiti.
Ja sam radio savrsene AI videe sa dobrim promptom, a opet zamolim njega da ga on napise ja mu samo dam sto preciznije smjernice. Ako mu napises "napravi mi video neka zena neki muski hodaju" on ce nesto napraviti ali nista posebno pametno.
A radio sam i te gluposti od videa, jer sam davao glupav prompt. Ili das mu jednacinu rijesi mi, pa nije on nadnaravno bice, moras mu u prilicnom tekstu objasniti sta tacno zelis. A to prosjecam korisnik ipak ne zna, prosjecan postavi pitanje i misli da ce dobiti savrsen odgovor.
-
detroit-mercy
#42831 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jesi li ikada bio na koncertu pravog rock band-a, gdje od dima trave ne vidis stage ili gdje ljudi povuku bijelu cizu ko ski stazu na Jahorinidječak sa šibicama wrote: ↑13/08/2026 13:42 Pale se jer se prepoznaju, iako on nije cak ni naglasio na koga misli, samo aludirao.
Da visdis kakvog slageraja, riganja, upadanja na koncertim ovih bandova bude.
Da ponovim, IQ i muzika nemaju dodirnih tacaka. Bas me interesuje Fedjin IQ, veci nego kod Einsteina sigurno
- DaysleepeR
#42832 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja hodam po takvim koncertima 30 godina, i ovdje i po inostranstvu i jedino je jasno da ti nikad na takvom koncertu nisi biodetroit-mercy wrote: ↑13/08/2026 14:08Jesi li ikada bio na koncertu pravog rock band-a, gdje od dima trave ne vidis stage ili gdje ljudi povuku bijelu cizu ko ski stazu na Jahorinidječak sa šibicama wrote: ↑13/08/2026 13:42 Pale se jer se prepoznaju, iako on nije cak ni naglasio na koga misli, samo aludirao.
Ne znam koliko je pozvan on govoriti o muzici, ali nije on puno pogrijesio. Prosto, ko slusa dzigeru, ne moze biti specijalno inteligentan covjek. Jer ono zavijanje usamljenih vukova i plahovitih srna, ne mozes voliti ako imas dvije ciste u glavi. Dobro, slusati da, sto da ne, ali rezati vene na umilne zvuke livade bas i nema potporu u inteligenciji. A ako pogledas narodnjacke koncerte, ili prosjecnu kafanu, rezu se i vene i udaraju flase u glavu. Sto takodje samo po sebi nije bas odraz suhe inteligencije, mislim flasu pa u svoju glavu.. O sutkama na koncertima punk bandova ili gasenja cigareta na rukama ili tijelu da ne pricamo
.
Da ponovim, IQ i muzika nemaju dodirnih tacaka. Bas me interesuje Fedjin IQ, veci nego kod Einsteina sigurno.
Čime su to još plašili kao malog?
-
dječak sa šibicama
#42833 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Dobro rockandroll i nije neki primjer inteligentne publike, sa cim se Fedja ne bi slozio sigurno, ali opet kazem narodnjaci su primjer intelektualno prizemne "idi mi dodji mi" muzike.
U roku i ima nekih epskih tekstova, u narodnjacima... pa, ja ne znam nijedan, da ima neku uzvisenu vrijednost.
U roku i ima nekih epskih tekstova, u narodnjacima... pa, ja ne znam nijedan, da ima neku uzvisenu vrijednost.
-
Osmi Socrates
#42834 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sevdah ima vrhunskih tekstova.
Doduše, ne znam ubrajate li sevdah u narodnjake.
Doduše, ne znam ubrajate li sevdah u narodnjake.
-
tokio25
#42835 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ma nisam napisao da ne pomaze nego je meni neshvatljivo da se vjeruje kao da pitas bogadarius_maximus wrote: ↑13/08/2026 13:40Alat kao i svaki drugi.tokio25 wrote: ↑13/08/2026 13:25juce sjedim u jednom kaficu
i meni je dosta puta pomoglo oko takvih sitnica sta mi kucka u cincilatoru
kako da ruter natjeram da leti i sl
al ono vjerovati tome 100% i jos ubjedjivati druge da je to istina je suludo
-
detroit-mercy
#42836 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Prika, ja sam vec 26-7 godina u USA i odgledao sam koncerata i koncerata od velikih svjetskih bandova (legendi rock-a preko novije scene) do svirki po malim klubovima.DaysleepeR wrote: ↑13/08/2026 14:19Ja hodam po takvim koncertima 30 godina, i ovdje i po inostranstvu i jedino je jasno da ti nikad na takvom koncertu nisi biodetroit-mercy wrote: ↑13/08/2026 14:08Jesi li ikada bio na koncertu pravog rock band-a, gdje od dima trave ne vidis stage ili gdje ljudi povuku bijelu cizu ko ski stazu na Jahorinidječak sa šibicama wrote: ↑13/08/2026 13:42 Pale se jer se prepoznaju, iako on nije cak ni naglasio na koga misli, samo aludirao.
Ne znam koliko je pozvan on govoriti o muzici, ali nije on puno pogrijesio. Prosto, ko slusa dzigeru, ne moze biti specijalno inteligentan covjek. Jer ono zavijanje usamljenih vukova i plahovitih srna, ne mozes voliti ako imas dvije ciste u glavi. Dobro, slusati da, sto da ne, ali rezati vene na umilne zvuke livade bas i nema potporu u inteligenciji. A ako pogledas narodnjacke koncerte, ili prosjecnu kafanu, rezu se i vene i udaraju flase u glavu. Sto takodje samo po sebi nije bas odraz suhe inteligencije, mislim flasu pa u svoju glavu.. O sutkama na koncertima punk bandova ili gasenja cigareta na rukama ili tijelu da ne pricamo
.
Da ponovim, IQ i muzika nemaju dodirnih tacaka. Bas me interesuje Fedjin IQ, veci nego kod Einsteina sigurno.
Tako, nemoj molim te. Koncerti u USA nisu isto sto koncerti u RajvuSa gdje se na gostovanju bilo kojeg zapadnjackog banda okupi sva politicka elita (od Komsica, Becirevica, Lagumdzije) i gradska "kvazi" elita samo da bude vidjena.
Festivali su posebna prica, to treba dozivjeti a koliko vidim, ti festivalima nisi ni prismrdio jer da jesi, znao bi o cemu se prica.
Cijela Fedjina prica je u stvari prica o elitizmu ni o cemu bilo drugom. Odnosno o shvatanju elitizma iz bivse Juge.
- Sanjarko
#42837 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ima loša i dobra muzika, neki žanrovi i muzički pravci su bolji i sadržajniji šta se tiče pjesama, melodija i ostaloga.
Sevdalinke naše, šlager muzika naša, country muzika Američka itd.
A ova moderna muzika mnoga remeti ritam mozga u ljudi i slično.
Ja preferiram stariju muziku od sevdaha do šlagera.
Sevdalinke naše, šlager muzika naša, country muzika Američka itd.
A ova moderna muzika mnoga remeti ritam mozga u ljudi i slično.
Ja preferiram stariju muziku od sevdaha do šlagera.
-
Osmi Socrates
#42838 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa nije ni toliko loše biti elitista, bez obzira na priču o muzici i Feđu. 
-
detroit-mercy
#42839 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Koja je po tebi inteligentna publika, koji zanr muzike predstavlja ineligentnu publiku?dječak sa šibicama wrote: ↑13/08/2026 14:32 Dobro rockandroll i nije neki primjer inteligentne publike, sa cim se Fedja ne bi slozio sigurno, ali opet kazem narodnjaci su primjer intelektualno prizemne "idi mi dodji mi" muzike.
-
Osmi Socrates
#42840 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Treba napomenuti da je sevdah uvršten na UN listu "Intangible Cultural Heritage of Humanity".
To nije slučajno.
To nije slučajno.
- DaysleepeR
#42841 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Izvini molim te.detroit-mercy wrote: ↑13/08/2026 14:39Prika, ja sam vec 26-7 godina u USA i odgledao sam koncerata i koncerata od velikih svjetskih bandova (legendi rock-a preko novije scene) do svirki po malim klubovima.DaysleepeR wrote: ↑13/08/2026 14:19Ja hodam po takvim koncertima 30 godina, i ovdje i po inostranstvu i jedino je jasno da ti nikad na takvom koncertu nisi biodetroit-mercy wrote: ↑13/08/2026 14:08
Jesi li ikada bio na koncertu pravog rock band-a, gdje od dima trave ne vidis stage ili gdje ljudi povuku bijelu cizu ko ski stazu na Jahorini. O sutkama na koncertima punk bandova ili gasenja cigareta na rukama ili tijelu da ne pricamo
.
Tako, nemoj molim te. Koncerti u USA nisu isto sto koncerti u RajvuSa gdje se na gostovanju bilo kojeg zapadnjackog banda okupi sva politicka elita (od Komsica, Becirevica, Lagumdzije) i gradska "kvazi" elita samo da bude vidjena.
Festivali su posebna prica, to treba dozivjeti a koliko vidim, ti festivalima nisi ni prismrdio jer da jesi, znao bi o cemu se prica.
Cijela Fedjina prica je u stvari prica o elitizmu ni o cemu bilo drugom. Odnosno o shvatanju elitizma iz bivse Juge.
-
detroit-mercy
#42842 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Naravno da nije, samo sto su kod nas u biti svi bili golokurci pa im je jedino put u "neku elitu" bio, eto ja slusam Jethro Tull ili Uriah Heep i svi drugi su glupi koji ne slusaju toOsmi Socrates wrote: ↑13/08/2026 14:41 Pa nije ni toliko loše biti elitista, bez obzira na priču o muzici i Feđu.![]()
- Sanjarko
#42843 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Znao sam da je UN zaštitio istu ali ovo nisam. IQ ili KI ne znači da će ili jeste neko dobra osoba ili uspješna i slično.Osmi Socrates wrote: ↑13/08/2026 14:43 Treba napomenuti da je sevdah uvršten na UN listu "Intangible Cultural Heritage of Humanity".
To nije slučajno.
Puno faktora u realnom životu utiče na čovjeka i njegov razvoj itd.
- DaysleepeR
#42844 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa i gusle su.Osmi Socrates wrote: ↑13/08/2026 14:43 Treba napomenuti da je sevdah uvršten na UN listu "Intangible Cultural Heritage of Humanity".
To nije slučajno.
Šta to znači? Ništa.
- Sanjarko
#42845 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Elite ima baš oko 5%, ovdje sam iznosio taj podatak nekada davno kada sam ga pronašao.
Oko 10% ima visoko-nadarenih ljudi, ali samo u elitu spada oko 5%.
A oko 2% ljudi od tih svih je veoma inteligentno i većina od ovih 2, 5 i 10% ljudi drže monopol i slično nad resursima itd.
Oko 10% ima visoko-nadarenih ljudi, ali samo u elitu spada oko 5%.
A oko 2% ljudi od tih svih je veoma inteligentno i većina od ovih 2, 5 i 10% ljudi drže monopol i slično nad resursima itd.
-
Osmi Socrates
#42846 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ne znam. Svakom to znači nešto drugačije, I guess.
Nema potrebe da budeš ratoboran.
Ja mogu pričati šta ja osjećam kad slušam sevdah pjesme. Neki narativi u sevdahu su meni toliko vrhunski da se to rijetko može naći u drugim vrstama muzike. Apsolutna autorska genijalnost. Ili kako bih to već nazvao.
A ne slušam narodnjake. Ni blizu.
Nema potrebe da budeš ratoboran.
Ja mogu pričati šta ja osjećam kad slušam sevdah pjesme. Neki narativi u sevdahu su meni toliko vrhunski da se to rijetko može naći u drugim vrstama muzike. Apsolutna autorska genijalnost. Ili kako bih to već nazvao.
- Sanjarko
#42847 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ima folk, i turbofolk, a ovo sada se dijeli na još neke pravce, šta se tiče narodnjaka.Osmi Socrates wrote: ↑13/08/2026 14:54 Ne znam. Svakom to znači nešto drugačije, I guess.![]()
Nema potrebe da budeš ratoboran.![]()
Ja mogu pričati šta ja osjećam kad slušam sevdah pjesme. Neki narativi u sevdahu su meni toliko vrhunski da se to rijetko može naći u drugim vrstama muzike.
Folk stari, prije ratni je većinom ok kao muzika.
-
detroit-mercy
#42848 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Naravno da nije slucajno, ali nemojmo sad pravit elitizam i od sevdahaOsmi Socrates wrote: ↑13/08/2026 14:43 Treba napomenuti da je sevdah uvršten na UN listu "Intangible Cultural Heritage of Humanity".
To nije slučajno.
Korijeni sevdaha su u muzici Spanije i Portugala. Poslusaj malo portugalsku muziku toliko slicnosti.
Mada se i sevdah transformira kroz vrijeme i nije ni s od onoga sto su slusali nasi pradjedovi.
Moc muzike je u tome da izazove emocije u ljudima.
Ako stih poput "ko bi reko cuda da se dese" izazove emocije kod 100 hiljada ljudi, ko smo mi da kazemo da su svi oni glupi ili manje inteligentni od stiha poput "take me down to the paradise city where the grass is green and the klix are pretty" koji izazozve emocije kod istog tolikog broja ljudi. Sad ovi svi visokog IQ-a
Last edited by detroit-mercy on 13/08/2026 15:01, edited 2 times in total.
-
detroit-mercy
#42849 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Prijeratni folk je smatran sundomSanjarko wrote: ↑13/08/2026 14:57Ima folk, i turbofolk, a ovo sada se dijeli na još neke pravce, šta se tiče narodnjaka.Osmi Socrates wrote: ↑13/08/2026 14:54 Ne znam. Svakom to znači nešto drugačije, I guess.![]()
Nema potrebe da budeš ratoboran.![]()
Ja mogu pričati šta ja osjećam kad slušam sevdah pjesme. Neki narativi u sevdahu su meni toliko vrhunski da se to rijetko može naći u drugim vrstama muzike.
Folk stari, prije ratni je većinom ok kao muzika.
-
dječak sa šibicama
#42850 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa valjda klasika, opera, i tako to. Valjda ces se sloziti da je to muzika par nivoa iznad Semse i Sinana. Ili mozda nije, a ja grijesim.detroit-mercy wrote: ↑13/08/2026 14:42Koja je po tebi inteligentna publika, koji zanr muzike predstavlja ineligentnu publiku?dječak sa šibicama wrote: ↑13/08/2026 14:32 Dobro rockandroll i nije neki primjer inteligentne publike, sa cim se Fedja ne bi slozio sigurno, ali opet kazem narodnjaci su primjer intelektualno prizemne "idi mi dodji mi" muzike.