Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nisam znao, daako izlaziš na prvu desno odmah i na drugu desno, da voziš vanjskom trakom. S tim da ovdje na cesti imaju horizontalne oznake a plus su dvije trake na ulazu i u kružnom i dvije na izlazu. ALi na ovom kružnom na mostarskom, imaš jednu koja dolazi u kružni, dvije su u kružnom i jedna koja izlazi iz kružnog. Kako god uzmeš zajebano je. Probaj izaći iz unutrašnje trake na ilidži prema Butmiru...kad se lavovi zalete vanjskom
Nisam znao, daako izlaziš na prvu desno odmah i na drugu desno, da voziš vanjskom trakom. S tim da ovdje na cesti imaju horizontalne oznake a plus su dvije trake na ulazu i u kružnom i dvije na izlazu. ALi na ovom kružnom na mostarskom, imaš jednu koja dolazi u kružni, dvije su u kružnom i jedna koja izlazi iz kružnog. Kako god uzmeš zajebano je. Probaj izaći iz unutrašnje trake na ilidži prema Butmiru...kad se lavovi zalete vanjskom
U tom slucaju moras pustiti prednost vozilu u ciju se traku prestrojavas
EDIT: Zapravo ne moram. Kao što onaj jedan reče, a i sa slike se vidi, ko izlazi na prvom ili drugom izlazu, on koristi vanjsku traku. Od danas se samo ovim vodim.
U tom slucaju moras pustiti prednost vozilu u ciju se traku prestrojavas
Bravo,to je to.
Ako imaju dvije izlazne trake,kao primjer koji navodi na Ilidzi prema Butmiru (gdje su dvije izlazne) ne mora pustati.
Mene sad zanima, šta ako se desi ova situacija (sad govorim o kružnom na Ilidži sa dva izlaza). Ja idem unutrašnjom i hoću prema Butmiru i tip koji ide vanjskom i hoće prema gradu. I bude udes. Ko je tu kriv? Ako su dva izlaza?
fidoremilienko wrote:Mene sad zanima, šta ako se desi ova situacija (sad govorim o kružnom na Ilidži sa dva izlaza). Ja idem unutrašnjom i hoću prema Butmiru i tip koji ide vanjskom i hoće prema gradu. I bude udes. Ko je tu kriv? Ako su dva izlaza?
On,vidi moj post prije zadnjeg,sta mi se desilo u HR. Mada kod nas,samo Bog zna ko je kriv i kako bi se zakon tumacio.
fidoremilienko wrote:Mene sad zanima, šta ako se desi ova situacija (sad govorim o kružnom na Ilidži sa dva izlaza). Ja idem unutrašnjom i hoću prema Butmiru i tip koji ide vanjskom i hoće prema gradu. I bude udes. Ko je tu kriv? Ako su dva izlaza?
On,vidi moj post prije zadnjeg,sta mi se desilo u HR. Mada kod nas,samo Bog zna ko je kriv i kako bi se zakon tumacio.
To je bio kod mene slučaj.
Iz smjera grada sam išao prema Butmiru i išao unutrašnjom trakom a lola sa Patrolom vanjskom
Ti si kriv. Čak i unutar kružnog toka, vrijedi da pravo prvenstva ima onaj koji zadržava vožnju u svojoj traci.
Ti imaš pravo da ideš iz unutrašnje trake kružnog toka, u lijevu traku u smjeru Butmira, ali prije toga moraš propustiti vozila koja se kreću vanjskom trakom kružnog toka i zadržavaju kretanje u toj traci.
Više o tome, možeš pročitati u ovim uputstvima, kako se ispravno vozi kroz rotor na Remetincu (Novi Zagreb):
topcam wrote:Ja vozim unutrasnjim, bez obzira napustam li kruzni na prvom drugom, trecem, cetvrtom, ili petom izlazu, a nekad i desnu, sve zavisi
od situacije, vremena i iz koje trake ulazim u kruzni rok.
insomnia78 wrote:Kako ce u ovom slucaju, kada ne postoje dvije izlazne trake izaci iz unutrasnje, preskocice vanjsku?
I kad krizas vanjsku opet moras pustiti prednost vozilima koja su vec u vanjskoj
Tu bi morali biti semafori ili nista nisu postigli sa kruznim.
Niti jedan od njih ne moze stojati u kruznom toku(bez semafora) da bi nekoga propustali.
topcam wrote:Ja vozim unutrasnjim, bez obzira napustam li kruzni na prvom drugom, trecem, cetvrtom, ili petom izlazu, a nekad i desnu, sve zavisi
od situacije, vremena i iz koje trake ulazim u kruzni rok.
unutrasnju za prvi izlaz
I lijevu za prvi izlaz, nikakva pravila ne krsim. Skroz druga stvar su kruzni sa "bajpasom", tu brkate pojmove.
To da je preporuceno vanjsku traku koristiti, za prvi i drugi izlaz, nije neminovano i zakon.
Tu bi morali biti semafori ili nista nisu postigli sa kruznim.
Niti jedan od njih ne moze stojati u kruznom toku(bez semafora) da bi nekoga propustali.
Nema semafora, snalaziš se kako znaš i umiješ.
Po mojoj logici:
1. trebalo bi uvesti da svi kružni tokovi koji imaju dvije trake u samom kružnom toku, izrade se ulazi i izlazi sa dvije trake sa horizontalnom signalizacijom (kao gore na slici). I onda se zna gdje ko ide i kako se ulazi;
2. Ako izlaziš na prvom, eventualno drugom izlazu, da koristiš vanjsku traku, bez obzira koliko traka ima u kružnom toku;
3. ili jednostavno, sve kružne prekrojiti i uraditi sa jednom trakom u kružnom i na ulazima/izlazima.
-vanjskom vozi samo onaj ko izlazi odmah na sljedeci izlaz, naravno ukoliko ne postoji tzv. bypass, ako ima, nema potrebe ulaziti u kruzni tok, s tim sto je taj koji vozi bypassom duzan propustiti vozilo koje se iskljucuje iz kruznog toka bez obzira sto mu to vozilo dolazi sa lijeve strane, sto je obiljezeno znakom. (primjer ovakvog kruznog toka imamo na vogoscanskoj petlji, dakle vozila koja dolaze iz Vogosce ili Tuzle, i idu preko mosta, i zele izaci na autoput imaju ovakvu situaciju)
-unutrasnjom vozim onaj ko izlazi na 2. 3. nti izlaz, s tim sto pocinje sa prestrojavanjem iz unutrasnje u vanjsku cim dodje do posljednjeg izlaza u odnosu na onaj na koji on treba izaci.
Ukoliko ne postoji mogucnost prestrojavanja, vozi se jos jedan krug, nema zaustavljanja u kruznom toku! A znalo mi se desavati da papci stanu u unutrasnjoj traci kruznog toka i cekaju da im se oslobodi vanjska traka kruznog toka.
Ukoliko bi doslo do udesa pri prestrojavanju iz unutrasnje u vanjsku traku, naravno vrijedi pravilo desne strane, tj. kriv bi bio ovaj iz unutrasnje trake koji se prestrojavao u desnu a nije se uvijerio da tu radnju moze obaviti bezbjedno. I ne vidim cemu ovolika polemika kada je prosto kao grah.
hellhammer wrote:glupost je praviti kruzne sa dvije trake gdje su samo po jedna ulazna traka
Nije,dobro i to fercera,malo sporije ide,ali ok je.
Glupost je praviti onako kako je na Ilidzi,sa semaforom u sred kruznog toka
Nije ni to glupost, nego je bilo obavezno, jer bi, u protivnom, bez semafora, frekventan tramvajski saobraćaj mogao u potpunosti blokirati kretanje cestovnim vozilima kroz kružni tok, zbog propisa da šinska vozila imaju prednost.
Slična situacija sa kružnim tokom, semaforima i tramvajskim prugama, koje ga presjecaju u nivou, postoji i u Saarbrückenu, a vjerovatno i u još nekim gradovima u Evropi.
hellhammer wrote:glupost je praviti kruzne sa dvije trake gdje su samo po jedna ulazna traka
Nije,dobro i to fercera,malo sporije ide,ali ok je.
Glupost je praviti onako kako je na Ilidzi,sa semaforom u sred kruznog toka
Nije ni to glupost, nego je bilo obavezno, jer bi, u protivnom, bez semafora, frekventan tramvajski saobraćaj mogao u potpunosti blokirati kretanje cestovnim vozilima kroz kružni tok, zbog propisa da šinska vozila imaju prednost.
Slična situacija sa kružnim tokom, semaforima i tramvajskim prugama, koje ga presjecaju u nivou, postoji i u Saarbrückenu, a vjerovatno i u još nekim gradovima u Evropi.