Federalna televizija

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
It_is_a_Leclerc

#4276 Re: Federalna televizija

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo, došlo vrijeme da vas ja kao Bošnjak moram učiti da župa nije isto što i županija.
oskarboy

#4277 Re: Federalna televizija

Post by oskarboy »

ima da se prica hrvatski,kad ste prije rata mogli pricat sh jezik ,ima i sad da pricate.shvatite da u bih ne zive samo bosnjaci i da povjest bosne ne pocinje sa pojavom turskog okupatora.ako je bosanski "lahko" onda ja ne pricam bosanski.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#4278 Re: Federalna televizija

Post by sabina1 »

oskarboy wrote:ima da se prica hrvatski,kad ste prije rata mogli pricat sh jezik ,ima i sad da pricate.shvatite da u bih ne zive samo bosnjaci i da povjest bosne ne pocinje sa pojavom turskog okupatora.ako je bosanski "lahko" onda ja ne pricam bosanski.
A kojim si ti jezikom pričao "prije rata" ?
Hvala.
oskarboy

#4279 Re: Federalna televizija

Post by oskarboy »

tvsabina wrote:
oskarboy wrote:ima da se prica hrvatski,kad ste prije rata mogli pricat sh jezik ,ima i sad da pricate.shvatite da u bih ne zive samo bosnjaci i da povjest bosne ne pocinje sa pojavom turskog okupatora.ako je bosanski "lahko" onda ja ne pricam bosanski.
Hvala.
prije rata sam pricao sh-a jezikom,ko i svi drugi.pocetkom rata taj jezik se pocinje zvat nasim jezikom,pa maternjim,a onda uvode da se zove bosanski sa nazor umetanjem slova h u lako.to nazor umetanje h u kafa,lako,meko, nikako se ne moze zvat bosanskim jezikom.to umetnuto h jedino mogu bosnjaci korisitit i to su koristili za vrijeme turaka.
sabina1

#4280 Re: Federalna televizija

Post by sabina1 »

oskarboy wrote:
tvsabina wrote:
Hvala.
prije rata sam pricao sh-a jezikom,ko i svi drugi.pocetkom rata taj jezik se pocinje zvat nasim jezikom,pa maternjim,a onda uvode da se zove bosanski sa nazor umetanjem slova h u lako.to nazor umetanje h u kafa,lako,meko, nikako se ne moze zvat bosanskim jezikom.to umetnuto h jedino mogu bosnjaci korisitit i to su koristili za vrijeme turaka.
Pa ako si prije rata pričao sh jezikom ("ko i svi drugi" , mada se prije rata pričao i slovenački odnosno makedonski) , "koji se počinje zvat našim jezikom pa maternjim pa uvode da se zove bosanski" (ovu opservaciju oko glasa "h" preskačem) , zašto tim jezikom ne pričaš i sada ?
Šta se promijenilo u tvom govoru ili izgovoru ?
Nećeš mi valjda reći da "poslije rata" pričaš hrvatskim ???

Hvala.
oskarboy

#4281 Re: Federalna televizija

Post by oskarboy »

i da danas pricam SH jezikom,i ne pravi se budala,dobro znas na koje dijelove bivse juge sam mislio da se pricao sh jezik.naravno da se nije pricao u sloveniji i makedoniji koji imaju svoje jezike i koji se razlikuju od bsh jezika
sabina1

#4282 Re: Federalna televizija

Post by sabina1 »

oskarboy wrote:i da danas pricam SH jezikom,i ne pravi se budala,dobro znas na koje dijelove bivse juge sam mislio da se pricao sh jezik.naravno da se nije pricao u sloveniji i makedoniji koji imaju svoje jezike i koji se razlikuju od bsh jezika
1. Prijavila sam ti post nazvao si me - budalom
2. Ako i danas pričaš "sh" jezikom ne vidim šta to ne razumiješ na bosanskom jeziku i ne vidim zašto ti toliko smeta kritikovanje nametanja vještačkog hrvatskog jezika.....znači ne onog lijepog , istinskog , Brixy-jevskog u kom smo uživali slušajući Štulića ili čitajući A.Forda , nego....hrvatskog jezika koji se praktično zapravo ne koristi...političkog hrvatskog ili da budem vulgarna HDZ-ovskog hrvatskog koji mora proći političku podobnost kako bi bio "saopćen" i "dokučen".

Hvala.
oskarboy

#4283 Re: Federalna televizija

Post by oskarboy »

tvsabina wrote:
oskarboy wrote:i da danas pricam SH jezikom,i ne pravi se budala,dobro znas na koje dijelove bivse juge sam mislio da se pricao sh jezik.naravno da se nije pricao u sloveniji i makedoniji koji imaju svoje jezike i koji se razlikuju od bsh jezika
1. Prijavila sam ti post nazvao si me - budalom
2. Ako i danas pričaš "sh" jezikom ne vidim šta to ne razumiješ na bosanskom jeziku i ne vidim zašto ti toliko smeta kritikovanje nametanja vještačkog hrvatskog jezika.....znači ne onog lijepog , istinskog , Brixy-jevskog u kom smo uživali slušajući Štulića ili čitajući A.Forda , nego....hrvatskog jezika koji se praktično zapravo ne koristi...političkog hrvatskog ili da budem vulgarna HDZ-ovskog hrvatskog koji mora proći političku podobnost kako bi bio "saopćen" i "dokučen".

Hvala.
rekao sam ne pravi se budala a ne da jesi budala
oskarboy

#4284 Re: Federalna televizija

Post by oskarboy »

jel to nogomet,prosinac,opcina,placa,tisuca...... vjestacki hr jezik???????????????????????????? kanton je strana rijec.hrvatski jezik bar ima svoje rijeci. a sto ne kazes da je "lahko" nazor bosanski jezik.mani se licemjerstva.
oskarboy

#4285 Re: Federalna televizija

Post by oskarboy »

nesto pricate srbima i hrvatima a isti ste nacionalisti kao oni.puni ste licemjerstva
irac300

#4286 Re: Federalna televizija

Post by irac300 »

Koji si ti XXXXXX, faktor da govoriš kojim će jezikom ko pričati? Idi na poskok XXXXXXXX, ovdje dolaziš svako malo i prosipaš perfidno umotane prohrvatske folove, od teme na historiji, pa do elektronskih medija. I bar nauči taj maternji hrvatski pričati i pisati kako treba, jer ni njega nemaš pojma (POVIJEST, o interpunkcijskim znakovima i velikom slovu da ne govorim) a nas pusti da ubacujemo H gdje nam je volja. I da, kafa, kahva ili kava, sve vuku korijen od turske riječi kaHve, pa sada vidi ko je više odmakao od originala.

Komentar uredjen od strane moderatora zbog vulgarnosti.
Gejmerofil

#4287 Re: Federalna televizija

Post by Gejmerofil »

oskarboy wrote:nesto pricate srbima i hrvatima a isti ste nacionalisti kao oni.puni ste licemjerstva
Jarane da li ti je neko ikad rekao da si jako dosadan sa svojim glupostima oko hrvatskog jezika? I kako mozes tvrditi da bosanskog jezika nema? A rjecnik iz 1631? Dosta te je vise.
sarajevo999999

#4288 Re: Federalna televizija

Post by sarajevo999999 »

oskarboy wrote:jel to nogomet,prosinac,opcina,placa,tisuca...... vjestacki hr jezik???????????????????????????? kanton je strana rijec.hrvatski jezik bar ima svoje rijeci. a sto ne kazes da je "lahko" nazor bosanski jezik.mani se licemjerstva.
Jeste jebeni nogostup. Izmisljas za opcinu i placu. Treba te raja na klixu uciti hrvatski pravopis - povijest......
dječak sa šibicama

#4289 Re: Federalna televizija

Post by dječak sa šibicama »

Sarajevska zupanija :curica:
piupiu

#4290 Re: Federalna televizija

Post by piupiu »

Lahko je sveslavenski oblik ove rijeci, te se moze naci i u drugim slavenskim jezicima - slovenackom, slovackom, poljskom ... Kao sto se i tisuca moze naci u ruskom, je l'. Vjerovatno su i tvoji i moji stari koristili izvorni oblik 'lahko', stari ljudi u Bosni su taj oblik koristili oduvijek, koliko se ja sjecam, to nije neka skorojevicka, novonastala rijec. :wink:

A, da ima tog skorojevickog bosanskog, ima. Uvijek pominjem jednu svoju prijateljicu koja dramu (grcki drama i dramatikos, latinski dramaticos,) zove drahma. To je zaista vrhunski smijesan pokusaj da se nesto ukalupi u bosanski jezik kod kojeg uvijek prasnem u smijeh, ne samo zato sto nam je stvarnost puna drame oko drahme. :lol:

Usput receno, zanimljivo je kako se ti vatreno boris za hrvatski jezik 'dakanjem' koje je vrlo specifican dio srpske sintaksicke prakse. :D
Ridjobrki

#4291 Re: Federalna televizija

Post by Ridjobrki »

Ovo treba ukinuti i poštedjeti ih daljeg brukanja.

Više nije ni do para, ni ono što se može ne radi se kako treba, nema kontrole ni odgovornosti nikakve, sa profesionalizmom se pozdravili davno... Dnevnik 2 od 29/06/2015 (urednica Azra Pašukan) je tolika bruka da se za manje stvari djeci u osnovnoj psuje učiteljica.

To je tolika hrpa brljotina koje bi se stidjela kakva općinska televizija. Ne znam imaju li oni truna profesionalizma i obraza ali mene je bilo sramota gledati ono.

Imaju sad neku dopisnicu iz Banje Luke Danijelu Danojlić. Cura blago rečeno veze nema. Imala je prilog o Ivaniću, Dodiku i onim rezolucijama u kojem se niti zna ko je šta rekao, ni šta je citat ni šta komentar, ni šta je činjenica ni šta pretpostavka... Onda od dvije press konferencije isjekli Dodikovu rečenicu iz konteksta koja nema nikakvog smisla, ko da su je sjekli na random. OK, Dodik svašta lupa ali valjda za dnevnik gledaš da izvadiš smislenu rečenicu. Onda gluposti tipa "Sutra je Dodik najavio" - čime, matere ti? Vremeplovom?

Onda javljanje iz Han Bile bez smislenog uvoda - traže rudari raskid ugovora sa građevinskom firmom iz Tuzle. Kojom firmom? Zašto? Šta građevinska firma radi u tom rudniku? Rudari imaju sedam zahtjeva - koji su? Ide uživo uključenje pa ranije snimljen prilog pa intervju sa direktorom Elektroprivrede ali bez ikakvih poveznica. Kakve veze ima direktor Elektroprivrede tu? OK, znam da Elektroprivreda upravlja rudnicima ali znaju li svi gledatelji? Šest i po minuta o tom štrajku, u međuvremenu štrajk prekinut ali to nije dojavljeno studiju... Vijest je onda valjda bila da je štrajk PREKINUT a ne da rudari čame 24 sata u jami.

Potom prilog o predstojećem kolapsu zdravstvenog sistema u TK ako neki rudnici ne uplate nešto što je razmatrano na najvišem nivou... Nit veli koji nivo, ni ko je razmatrao ni kako, ni kad - jel' Predsjedništvo? Parlamentarna skupština? Dom naroda? To je navodno Vlada TK nešto razmatrala pa zaključila... ma niđe veze čitav prilog pa eto.

Zatim prilog o ukidanju operativnih programa u zeničkoj bolnici, korektan prilog ali predug i sadržavao je greške u potpisu tipa "Sanardžić" mjesto "Samardžić"... ako se lik fakat preziva Sanardžić onda slijedi moje izvinjenje.

Štrajk policajaca u USK... Ok, malo napreskok ali se moglo pohvatati sve što treba - al' zato premijer USK potpisan kao predstavnik sindikata policije a policajac kao premijer! Ma bravo. Bravo majstori, pobrinuli ste se da NIŠTA ne može proći kako treba.

Prilog o privremenom nadzornom odboru 'EP HZHB' - to je toliko sve daleko od moderne televizije da je to za sjesti i plakati. Šta bi falilo ubaciti malo sexy grafike o finansijskim pokazateljima firme? Onda valjda neki pokušaj dinamičnosti gdje se novinarka kao poziva na neki član zakona koji kaže: - ovdje upada spiker sa čitanjem člana zakona - a onda se na taj član zakona nadovezuje članica NO koja završava rečenicu citiranu u zakonu... Znam da je ovo što pišem nerazumljivo ali da bi se skontala ta glupost treba pogledati dnevnik, ko ima živaca nek ga pogleda na webu. Na kraju, ja i ako ovako na brzinu pišem na forumu mogu to sebi priuštiti - FTV ne smije.

Vijesti iz svijeta... hajd' okej, pristojno prenesena tuđa stvar ali potpisi.... :( :( :( Alexis Tsipras je Aleksis Cipras što bi i bilo ok da Jean-Claude Juncker nije potpisan kao Junker, pa mu ime po jednom standardu a prezime po drugom...

I poslastica na kraju: hoće li izlaz Grčke iz Eurozone pogoditi BiH. Nigdje činjenica, nigdje fakata ali eto to će nas već nekako pogodit'. Može doći do ukidanja currency boarda. Znaju li svi šta je currency board? Zašto bi došlo do njegovog ukidanja? Duljko Hasić kaže da je kod nas izvjestan grčki scenarij... Ima li tu kakvih parametara koji to potvrđuju? Ima li kakvih paralela? Duljko rek'o. I Duljko je još rek'o da bi izlazak Grčke iz Eurozone "mogao uzrokovati određene probleme". Pa, ženska glavo, smisao priloga ti je da pitaš koje probleme... Profesor Fikret Čaušević veli da onaj dio bh. stranog duga koji je vezan za euro može porasti zbog pada te valute... Koliki je dio tog duga? Jesmo li puno zaduženi u eurima ili nam je dug uglavnom dolarski pa bismo ga možda mogli i LAKŠE otplatiti? Jel' to možda mijenja ukupni smisao priloga?

Nepripremljeno, neprofesionalno, prizemno, amaterski... Velim na početku da se za manje fule djeci u osnovnoj opsuje učiteljica. E pa FTV-u se može komotno čitava zbornica opsovati skupa sa pedagogom i domarom.

Žalosno je što je jedini pristojan prilog u dnevniku ustvari prilog eksterne produkcije - onaj o pripremama za godišnjicu u Potočarima koje su im uradili "Prijatelji Srebrenice".

Ovoliko grešaka i fula se jednoj javnoj televiziji ne bi smjelo desiti tokom barem jedne godine a kamoli da budu u samo jednom jedinom dnevniku od 28 minuta.

Jad, tuga, čemer, bijeda, očaj, sramota... Stvarno neopisivo.
piupiu

#4292 Re: Federalna televizija

Post by piupiu »

irac300 wrote:
Koji si ti XXXXXX, faktor da govoriš kojim će jezikom ko pričati? Idi na poskok XXXXXXXXX, ovdje dolaziš svako malo i prosipaš perfidno umotane prohrvatske folove, od teme na historiji, pa do elektronskih medija. I bar nauči taj maternji hrvatski pričati i pisati kako treba, jer ni njega nemaš pojma (POVIJEST, o interpunkcijskim znakovima i velikom slovu da ne govorim) a nas pusti da ubacujemo H gdje nam je volja. I da, kafa, kahva ili kava, sve vuku korijen od turske riječi kaHve, pa sada vidi ko je više odmakao od originala.

Komentar moderatora

Molim vas da pripazite na rjecnik. Malo pristojnosti prema sugovorniku iliti sagovorniku takodje ne bi bilo na odmet.

Hvala.

:)
mayab

#4293 Re: Federalna televizija

Post by mayab »

Iako se godinama pojam županija uvriježio među Hrvatima u BiH i koristio u javnome i političkom diskursu, izgleda da se ušlo u završnu fazu obračuna s ovim nazivom te je odzvonilo njegovoj uporabi u programima javnih emitera Bosne i Hercegovine.

Večernji list piše kako je nakon upozorenja novinarima Federalne radiotelevizije da koriste pojam kanton, kolegama u mostarskom redakcijskom centru BHT-a stigla ''naredba'' da se više neće tolerirati ''propusti'' i korištenje pojma županija u prilozima, koje uglavnom rabe hrvatske kolege novinari. U slučaju da to ipak ne budu poštovali, njihovi prilozi neće biti emitirani u radijskim i televizijskim programima BHT-a.

Nije, međutim, rečeno hoće li biti posebnih sankcija za spominjanje zabranjenog pojma županije, no zasigurno će uslijediti ako u nekoliko navrata zaredom ne budu emitirani prilozi.

Večernji list navodi kako se pojam županija koristi među Hrvatima u BiH praktično od potpisivanja Washingtonskog sporazuma o uspostavi hrvatsko-bošnjačke Federacije.

No, koje li ironije, problem ukidanja pojma županija vezuje se opet isključivo uz hrvatske političare i politiku. Iako su narodu govorili jedno, u dokumentima su potpisivali nešto posve drugo, čak i kada se naizgled radi o formi županija ili kanton.

"Federacija Bosne i Hercegovine sastoji se od federalnih jedinica (kantona). Kantoni će se imenovati isključivo po gradovima sjedištima kantonalnih vlasti ili po regionalno-zemljopisnim karakteristikama", stoji, uz ostalo, u ''hrvatskoj'' varijanti Ustava FBiH, koji je 30. ožujka prihvaćen u Sarajevu.

Niti jedan tada vodeći hrvatski političar nije imao ništa protiv, jednako kao ni zastupnici u Skupštine koji su za njega podigli ruke. Zbog toga je Ustavni sud Federacije BiH potkraj 1998. proglasio nelegalnim korištenje pojma županija.

U Srednjobosanskoj su županiji čak 2003. pokušali osporiti izbacivanje pojma županija i isključivo korištenje kantona.

Ustavni sud Federacije je tada također osporio da se radi o vitalnome nacionalnom interesu Hrvata u BiH.
escobar__

#4294 Re: Federalna televizija

Post by escobar__ »

Jesi siguran? Davno je prošlo vrijeme kad ste vi određivali kojim ću ja jezikom pričati, prije ćeš ti bosanski progovorit nego što ću ja koristit riječi tipa nogomet.
dječak sa šibicama

#4295 Re: Federalna televizija

Tako je! nogomet je ustaski tudjmanizam, a rukomet je ok!

Vidim da su Vizu za buducnost poceli i pred spavanje puscati, ali nisu se dosjetili da sve epizode iz sedmice, vikendom repriziraju u mini maratonu sto je neoprostiva greska i ja cu im zamjeriti.
Bez tri reprize jedne epizode sedmicno, sramota.
condy

#4296 Re: Federalna televizija

Post by condy »

dječak sa šibicama wrote:Tako je! nogomet je ustaski tudjmanizam, a rukomet je ok!

Vidim da su Vizu za buducnost poceli i pred spavanje puscati, ali nisu se dosjetili da sve epizode iz sedmice, vikendom repriziraju u mini maratonu sto je neoprostiva greska i ja cu im zamjeriti.
Bez tri reprize jedne epizode sedmicno, sramota.
I ja sam vidio sinoć da su poceli puscati Vizu....Bravo za FTV, amaterizam čisti. Pokušavam se sjetiti, bilo je to davno i nisam imao baš puno godina, ali u ratu su imali puno bolji i sadržajniji program, nego danas.
dječak sa šibicama

#4297 Re: Federalna televizija

Najbolji program, bar po mom misljenju, imali su tamo nekad nakon rata ja mislim da je to bilo `97, ne znam jel se tada zvala FTV (valjda je od onog drugog kanala nastala BHT?) uglavnom kada su program preuzeli Hadzifejzofic i Purivatra, uvedose tada popularne serije na tv ekrane, Praksa, ER, Chicago Hope, Sunset beach :D bas osvjezenje u onom siromasnom postratnom programu.

Brzo su ih rastjerali.
oldtajmer

#4298 Re: Federalna televizija

Post by oldtajmer »

na federalnoj danas specijalna emisija i prenos Dzumhur-Federer,a poslije isto specijalna emisija i prenos Zelje,napokon pravi potez :thumbup:
tako se to radi :bih: :skoljka:
irac300

#4299 Re: Federalna televizija

Post by irac300 »

oldtajmer wrote:na federalnoj danas specijalna emisija i prenos Dzumhur-Federer,a poslije isto specijalna emisija i prenos Zelje,napokon pravi potez :thumbup:
tako se to radi :bih: :skoljka:
Na jednu nanosekundu sam čak i povjerovao. :D
sabina1

#4300 Re: Federalna televizija

Post by sabina1 »

dječak sa šibicama wrote:Najbolji program, bar po mom misljenju, imali su tamo nekad nakon rata ja mislim da je to bilo `97, ne znam jel se tada zvala FTV (valjda je od onog drugog kanala nastala BHT?) uglavnom kada su program preuzeli Hadzifejzofic i Purivatra, uvedose tada popularne serije na tv ekrane, Praksa, ER, Chicago Hope, Sunset beach :D bas osvjezenje u onom siromasnom postratnom programu.

Brzo su ih rastjerali.
I moja omiljena Ally Mc Beal :-D :thumbup:
Post Reply