CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
TRANCE

#4276 Re: CARINA U BiH

Post by TRANCE »

Sve su to prije i u Hrvatskoj pričali, opravdavali veće cijene raznim troškovima, pa kad uđoše u EU, padoše cijene tehnike na njemački nivo, odnosno možda 5% skuplje zbog većeg PDV-a, a vidi čuda, lokalne prodavnice još uvijek opstaju i posluju. Čisto iz razloga što su kupci tada mogli naručivati proizvode i iz Njemačke bez carina, dadžbina i ostalih nameta, pa se povećala konkurencija. Do tada su lokalne prodavnice ostvarivale ekstra profit na levatima.
Hakiz

#4277 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

TRANCE wrote:Sve su to prije i u Hrvatskoj pričali, opravdavali veće cijene raznim troškovima, pa kad uđoše u EU, padoše cijene tehnike na njemački nivo, odnosno možda 5% skuplje zbog većeg PDV-a, a vidi čuda, lokalne prodavnice još uvijek opstaju i posluju. Čisto iz razloga što su kupci tada mogli naručivati proizvode i iz Njemačke bez carina, dadžbina i ostalih nameta, pa se povećala konkurencija. Do tada su lokalne prodavnice ostvarivale ekstra profit na levatima.
Nije to tako jednostavno.

I mi kada uđemo u EU cijene će biti slične onima u EU. Razlog je jednostavan, ući ćemo u EU kada ispunimo, ili ulaskom u EU ćemo morati ispuniti, neke standaarde, pa nećemo biti zemlja visokog rizika, pa ćemo imati povjerenje, a time slične uslove plaćanja i isporuke kao i svi u EU.

Nisu Hrvati ulaskom u EU dobili te cijene. Nego su napravili šta su morali, ispunili uslove kojima su omogućili da se odnos prema njima u svijetu i pogotovo Evropi promijeni, pa su time dobili iste uslove plaćanja i isporuke i zato imaju cijene slične onima u EU. A ispunjavanjem tih uslova i promjenom imidža, ulazak u EU je bio formalnost.

A na to se onda doda povećana konkurencija iz razloga koje ti govoriš: "Čisto iz razloga što su kupci tada mogli naručivati proizvode i iz Njemačke bez carina, dadžbina i ostalih nameta, pa se povećala konkurencija. Do tada su lokalne prodavnice ostvarivale ekstra profit na levatima."

Ali to je kraj, ne početak procesa.
AkumAone

#4278 Re: CARINA U BiH

Post by AkumAone »

Tabijat wrote:Ok narode, imam pitanje. Ideja je da kupim kompjuter vrijednosti 5-6k km u Njemačkoj.
Ja sam sebi direktno narucio komponente iz Njemacke i nisam ni platio njemacki PDV jer je krajnja destinacija bila zemlja 3. svijeta izvan EU. Mada to ne rade sve radnje. Carina je 5%, porez standardno 17% i posto je vrijednost posiljke prelazila 1500KM, morao sam angazovati speditera.
Za licni prenos ti ne mogu nista reci. :(
Tabijat

#4279 Re: CARINA U BiH

Post by Tabijat »

AkumAone wrote:
Tabijat wrote:Ok narode, imam pitanje. Ideja je da kupim kompjuter vrijednosti 5-6k km u Njemačkoj.
Ja sam sebi direktno narucio komponente iz Njemacke i nisam ni platio njemacki PDV jer je krajnja destinacija bila zemlja 3. svijeta izvan EU. Mada to ne rade sve radnje. Carina je 5%, porez standardno 17% i posto je vrijednost posiljke prelazila 1500KM, morao sam angazovati speditera.
Za licni prenos ti ne mogu nista reci. :(

Odakle si naručivao? Mindfactory sad samo šalje van Njemačke za poslovna lica i moraš im poslati broj PDV obveznika.
Koliko te u konačnici naše dadžbine došle?
Hakiz wrote: I još nešto. Ne može se porediti cijena na Amazonu.de ni sa cijenom maloprodajne radnje u samoj Njemačkoj. Maloprodanja radnja ima više troškove od Amazona, tako da je i u samoj Njemačkoj cijena istog proizvoda u maloprodajnoj radnji u pravilu viša od cijene na Amazon.de.

Pa ovo jednostavno nije tačno. Amazon je servis. Na Amazonu prodaje i Amazon i mali proizvođači. Prošle godine mi je došlo 6 stvari sa 6 različitih krajeva Njemačke, svi imaju urednu adresu i prodavnicu (maloprodajnu), jedino je Kindle bio direktno od Amazona.
Nađi bilo koji artikal i imaš sa strane opcije kupovine, nove i polovne.
AkumAone

#4280 Re: CARINA U BiH

Post by AkumAone »

Tabijat wrote: Odakle si naručivao? Mindfactory sad samo šalje van Njemačke za poslovna lica i moraš im poslati broj PDV obveznika.
Koliko te u konačnici naše dadžbine došle?
https://www.computeruniverse.net/ Bio je jos par manjih radnji iz Njemacke i Engleske, ali su ovi imali skoro sve sto sam trazio.
Mislim da je postarina bila 70 EUR za 2 paketa po 10-15kg, na to 5% carina, 17% PDV, i spediterska usluga 90KM posto mi je spediter izasao u susret, spojio oba paketa (jer su placeni isti dan u istoj radnji, a dosli su u razmaku od 2-3 dana)i sve komponente stavio kao 1 kompjuter u dijelovima. Inace se to sve rastavlja po kategorijama(tipa kabal, monitor, periferija...) i naplacuje 20KM po kategoriji na osnovu od 70KM.

Na kraju sam skontao da bi me isto izaslo da sam od onih svercera sa pika kupio. Ne bi ni cekao, ni maltretirao se sa carinom... a jos mi jedna plocica RAM-a nije radila. Sto sam trebao poslati nazad u Njemacku po svome trosku radi reklamacije. Ali sam na srecu kontaktirao Kingston sjediste u Engleskoj, pa su oni sve troskove preuzeli na sebe. :)
Tabijat

#4281 Re: CARINA U BiH

Post by Tabijat »

AkumAone wrote:
https://www.computeruniverse.net/ Bio je jos par manjih radnji iz Njemacke i Engleske, ali su ovi imali skoro sve sto sam trazio.
Mislim da je postarina bila 70 EUR za 2 paketa po 10-15kg, na to 5% carina, 17% PDV, i spediterska usluga 90KM posto mi je spediter izasao u susret, spojio oba paketa (jer su placeni isti dan u istoj radnji, a dosli su u razmaku od 2-3 dana)i sve komponente stavio kao 1 kompjuter u dijelovima. Inace se to sve rastavlja po kategorijama(tipa kabal, monitor, periferija...) i naplacuje 20KM po kategoriji na osnovu od 70KM.

Na kraju sam skontao da bi me isto izaslo da sam od onih svercera sa pika kupio. Ne bi ni cekao, ni maltretirao se sa carinom... a jos mi jedna plocica RAM-a nije radila. Sto sam trebao poslati nazad u Njemacku po svome trosku radi reklamacije. Ali sam na srecu kontaktirao Kingston sjediste u Engleskoj, pa su oni sve troskove preuzeli na sebe. :)
Pa dobro, to nije prestrašno. Malo skuplje nego da si tamo, ali bože moj. Ja sam kontala da mi pošalju iz mindfactory složen računar kod rođaka pa da mi on donese, tako da onda ne bih imala poštarine ni špedicije. 19% je pdv njihov, ali kod nas je to onda 0,81*1,17*1,05=0,995085, znači maltene isto (ako nema još nešto skrivenih troškova što ne znam).
Ali ja nisam dobila čitav porez kad sam kupovala neku odjeću. IMala sam onaj neki global blue račun ili kako se već zove, i u reiffeisenu su mi vratili samo 10%. Pa sam zato pitala, kako ja da ostvarim taj povrat. Da vratim njima štembiljan račun? Nemam pojma. Devet posto od ove cifre nije malo.
BAN___KAI

#4282 Re: CARINA U BiH

Post by BAN___KAI »

Pozdrav.

Htio bih naruciti tablet pa me zanima koliko bi me mogla doci carina.

https://www.ebay.com/itm/122560294220
Proizvod je 90 dolara a shipping je 30 dollara. Što na kraju izadje 200KM. Koliko bi me na kraju došlo sa carinom?
Hakiz

#4283 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

BAN___KAI wrote:Pozdrav.

Htio bih naruciti tablet pa me zanima koliko bi me mogla doci carina.

https://www.ebay.com/itm/122560294220
Proizvod je 90 dolara a shipping je 30 dollara. Što na kraju izadje 200KM. Koliko bi me na kraju došlo sa carinom?
Oko 260.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4284 Re: CARINA U BiH

Post by gentoo »

Tabijat wrote:
AkumAone wrote:

Pa dobro, to nije prestrašno. Malo skuplje nego da si tamo, ali bože moj. Ja sam kontala da mi pošalju iz mindfactory složen računar kod rođaka pa da mi on donese, tako da onda ne bih imala poštarine ni špedicije. 19% je pdv njihov, ali kod nas je to onda 0,81*1,17*1,05=0,995085, znači maltene isto (ako nema još nešto skrivenih troškova što ne znam).
Ali ja nisam dobila čitav porez kad sam kupovala neku odjeću. IMala sam onaj neki global blue račun ili kako se već zove, i u reiffeisenu su mi vratili samo 10%. Pa sam zato pitala, kako ja da ostvarim taj povrat. Da vratim njima štembiljan račun? Nemam pojma. Devet posto od ove cifre nije malo.

Da das 50KM vozacu autobusa ? Za tu cifru pazicega ko svoje..
AjdiNNN

#4285 Re: CARINA U BiH

Post by AjdiNNN »

zelio bih naruciti telefon od nekih 70$-90$ postarina je 1$-3$ sa gearbesta koliko bi me izasla carina i pdv(sve zive glupost koje ce mi naplatiti)?
BJB

#4286 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Joj jesu spori ovi sa carine..Cekam paket koji ima track &trace vec 18 dana..Pise da je stigao and out for delivery od 16.12. vrijednost oko 40KM, sto je najsmjesnije imam osjecaj da cekaju da jos nesto dodje na moje ime, a nemam nista vise..Nevjerovatno su spori.
fortaleza

#4287 Re: CARINA U BiH

Post by fortaleza »

AjdiNNN wrote:zelio bih naruciti telefon od nekih 70$-90$ postarina je 1$-3$ sa gearbesta koliko bi me izasla carina i pdv(sve zive glupost koje ce mi naplatiti)?
Dodaj 5% carine, 17% pdv-a te 3-5 KM za otvaranje i pregled na vec placenu cijenu s ukljucenom postarinom.
seoBIH

#4288 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ako ga nema na posta.ba onda ne mozes ni znati je li usao u BIH sa 100% sigurnoscu.
Mehemed
Vozim: automobil

#4289 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

BJB wrote:Joj jesu spori ovi sa carine..Cekam paket koji ima track &trace vec 18 dana..Pise da je stigao and out for delivery od 16.12. vrijednost oko 40KM, sto je najsmjesnije imam osjecaj da cekaju da jos nesto dodje na moje ime, a nemam nista vise..Nevjerovatno su spori.
Šta "and out for delivery", gdje ti to piše ?
Daj status sa http://bhp.ba/track/1/0/36.html i http://17track.net/
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4290 Re: CARINA U BiH

Post by gentoo »

Da li je neko u zadnje vrijeme dobijao nesto sa Fedex ? Koliko ovaj lokalni (Euroexpress) naplascuje za uslugu speditiranja ? Znam da je DHL oko 42-3KM, zanima me koliko je to za Euroexpress jer mi je shipping sa Fedex povoljniji nego DHL.
BJB

#4291 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Mehemed wrote:
BJB wrote:Joj jesu spori ovi sa carine..Cekam paket koji ima track &trace vec 18 dana..Pise da je stigao and out for delivery od 16.12. vrijednost oko 40KM, sto je najsmjesnije imam osjecaj da cekaju da jos nesto dodje na moje ime, a nemam nista vise..Nevjerovatno su spori.
Šta "and out for delivery", gdje ti to piše ?
Daj status sa http://bhp.ba/track/1/0/36.html i http://17track.net/
SA feelunique mi dodje link, koji kad slijedim mogu vidjeti gdje je paket, je li stigao u hub, i je li "out for delivery". Danas isporucen konacno..
Image
Mehemed

#4292 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

To bezveze tracking, ništa ne znači, ne vrijedi ga pratiti uopšte.
Brane89

#4293 Re: CARINA U BiH

Post by Brane89 »

Jel istina da se robu skuplju od 50 km mora angazirat spediter?

https://www.klix.ba/biznis/roba-narucen ... /170130064
seoBIH

#4294 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Tacnotako, moras platiit 145
Mehemed

#4295 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Brane89 wrote:Jel istina da se robu skuplju od 50 km mora angazirat spediter?

https://www.klix.ba/biznis/roba-narucen ... /170130064
Ne, samo u nekim rijetkim slučajevima.
AjdiNNN

#4296 Re: CARINA U BiH

Post by AjdiNNN »

fortaleza wrote:
AjdiNNN wrote:zelio bih naruciti telefon od nekih 70$-90$ postarina je 1$-3$ sa gearbesta koliko bi me izasla carina i pdv(sve zive glupost koje ce mi naplatiti)?
Dodaj 5% carine, 17% pdv-a te 3-5 KM za otvaranje i pregled na vec placenu cijenu s ukljucenom postarinom.
Isto mi izadje da otidjem i kupim u prodavnicu 20 KM nize na gearbest ali ovdje nema cekanja.
BAN___KAI

#4297 Re: CARINA U BiH

Post by BAN___KAI »

Cuo sam da se moze carina umanjiti ako zamolim prodavaca da markira paket kao "Gift" poklon, i da ukloni cijenu sa artikla s obzirom da je poklon... i da se na taj nacin izbjegne neka veca suma.

Ima li istine u tom?
Pitarrr82

#4298 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

BAN___KAI wrote:Cuo sam da se moze carina umanjiti ako zamolim prodavaca da markira paket kao "Gift" poklon, i da ukloni cijenu sa artikla s obzirom da je poklon... i da se na taj nacin izbjegne neka veca suma.

Ima li istine u tom?

Nema istine, carinik moze provjeriti cijenu, traziti izvod, katalog sta god ali od poklona nista.

Istina u zavisnosti o cemu se radi moze proci bez carinjenja ali nema veze s tim da li je poklon ili ne...
BAN___KAI

#4299 Re: CARINA U BiH

Post by BAN___KAI »

Radi se o grafickom tabletu za crtanje? Mozda je težak 500g

Evo hocu da narucim iz Hong Konga pa sam zamolio da oznace kao gift. Jer mi je receno da je tako jeftinije
holowey

#4300 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

BAN___KAI wrote:Radi se o grafickom tabletu za crtanje? Mozda je težak 500g

Evo hocu da narucim iz Hong Konga pa sam zamolio da oznace kao gift. Jer mi je receno da je tako jeftinije
poklon, uzorak, polovno, novo... sve ima svoju vrijednost... cesto se vise isplati napisana stvarno placena vrijednost nego prepustiti carini da oni procijene vrijednost...a sve po zakonu...
Post Reply