Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bokivr

#4276 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:
bokivr wrote: Rovac izvoli,
jedno malo iznenadjenje za tebe :kiss:
Hvala :izet:
Ti ko pravi djecak :lol: :lol: :lol:
Sve za tebe :kiss:
piplica
Grijem se na: Ćumur

#4277 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Evo...

Image
bokivr

#4278 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

piplica wrote:Evo...

Image
Piplice jel ovo za obadve klime potrosnja?
I za FH25 i za FH35 ?
1923 kw od 07.11.2014 do 08.04.2014. ?
piplica

#4279 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

bokivr wrote:

Image
I za FH25 i za FH35 ?
Sve. Obje u punom pogonu.
piplica

#4280 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

bokivr wrote:

Image
I za FH25 i za FH35 ?
Od 11. 2014-10.2015, ukipno 11mj, sa srednjom tarifom+pdv=411km
ketronsd1

#4281 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

rovac13 wrote:
bokivr wrote:ja ovde pricam o mom i tvom prostoru,prostoru koji ja i ti grejemo a koji su iste kvadrature i slicne izolovanosti.
Boki tek danas spominje da mu je mitsubishi fh isao u defrost......NA VANJSKOJ TEMP +6*c :? :? :?

Umjesto da preispita rad svojih klima,on cijelo vrijeme ubjedjuje mene da moja klima trosi vise nego sto mi mjerac pokazuje :lol:

Posto ketron ima kuci mitsu FH......a takodje je imao priliku da testira te uredjaje na poslu.......zanima me i njegovo misljenje da li je normalno da ta klima bude u defrostu na +6.

Meni ni lg koji je smece od klime ne ide u defrost u takvim uslovima :D
Ništa iznenađujuće.
Micko a ja mislim i većina ostalih proizvođača već na +7 može ići u df po potrebi. To se najčešće dešava prilikom velike vlage vani. Iako je plus vani,oko same vanjske jedinice je mnogo hladnije i taj plus vani nije dovoljan da se led otopi. Tad onda znate šta se dešava.
U slučaju da je zamrznuti sloj neravnomjerno raspoređen tj da se najviše kupi na strani ili na dnu onda nešto nije u redu sa pumpom.
Imate veliki pozzzzzzzz

I BEZ SVAĐE :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#4282 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kakavdanakneiskustvu »

bosch konvektori,je li ko koristi?
seiko

#4283 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

kakavdanakneiskustvu wrote:bosch konvektori,je li ko koristi?
Ja koristim. Ovaj mali se desavalo da pukne kad se hladi da te bas prepadne u noci. Ovaj veliki ne. Mislim da se ne isplati kupovat nista skuplje.
kakavdanakneiskustvu

#4284 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

seiko wrote:
Ja koristim. Ovaj mali se desavalo da pukne kad se hladi da te bas prepadne u noci. Ovaj veliki ne. Mislim da se ne isplati kupovat nista skuplje.

ja juce kupio,2 kW, i pri prvom paljenju prekidac pukne
bilic

#4285 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

seiko wrote:
NE VALJAJU BOŠ ovi . Zamjenite ako ikako mozete spominjat ce te me.
MINIMALNO
,,,,,,, VALIANT ,,,,,,, ATLANTIC . BAHA . oni švedski :izet: :izet: :izet:
kakavdanakneiskustvu

#4286 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

eh da je tek tako lako zamijeniti
maliq53

#4287 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Evo jedan mali update sto se tiče mojih klima 2 FH 35 VEHZ
Dosad odraduju posao bez imalo muke.Nisu nijednom dosad otisle u defrost iako nije bilo ispod 0 stepeni ipak je bilo negdje oko blizu 0 proslih par dana.Stalno drzim klimu podesenu na 22 stepena (klima koja grije citav sprat) i drugu drzim na 20 (grije samo dvije spojene sobe).
Npr prosle godine ili je predprosle kad sam tek uzeo znalo se desiti da je u oktobru islo u defrost ali ove ne ide nikako.Sad moze biti mnogo razloga tome npr. da je temperatura bila drugacija i vlaznost ali smatram da dosta ima i uticaj kako se koristi klima.Kroz moje ovo dvogodisnje iskustvo sam uvidio da je klimu najbolje drzati stalno 24/7 upaljenu na istoj temperaturi (eventualno mijenjati za stepen ; gore-dole).U tom slucaju klima se najmanje operecuje a ne kvarim sebi ni kmfor ni nista ( u kuci toplo kad god udjem).Također nema nekih oscilacija temperatura koja bi bila uzrokovana eventualnim mijenjanjem temperatura na klimi za 2 ili vise stepena ili da cak gasim klimu.
To je neko moje misljenje .Opet od svakog pojedinacno zavisi kako ce klimu koristiti. :-D
eluna

#4288 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

bilic wrote:
seiko wrote:
MINIMALNO
ja baš hoću da pitam na šta da obratim pažnju jer treba da kupim jedan konvektor

dajte savjete ljudi ...... klimu sam tako kupila i nisam se pokajala :D
seiko

#4289 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

maliq53 wrote:Evo jedan mali update sto se tiče mojih klima 2 FH 35 VEHZ
Dosad odraduju posao bez imalo muke.Nisu nijednom dosad otisle u defrost iako nije bilo ispod 0 stepeni ipak je bilo negdje oko blizu 0 proslih par dana.Stalno drzim klimu podesenu na 22 stepena (klima koja grije citav sprat) i drugu drzim na 20 (grije samo dvije spojene sobe).
Npr prosle godine ili je predprosle kad sam tek uzeo znalo se desiti da je u oktobru islo u defrost ali ove ne ide nikako.Sad moze biti mnogo razloga tome npr. da je temperatura bila drugacija i vlaznost ali smatram da dosta ima i uticaj kako se koristi klima.Kroz moje ovo dvogodisnje iskustvo sam uvidio da je klimu najbolje drzati stalno 24/7 upaljenu na istoj temperaturi (eventualno mijenjati za stepen ; gore-dole).U tom slucaju klima se najmanje operecuje a ne kvarim sebi ni kmfor ni nista ( u kuci toplo kad god udjem).Također nema nekih oscilacija temperatura koja bi bila uzrokovana eventualnim mijenjanjem temperatura na klimi za 2 ili vise stepena ili da cak gasim klimu.
To je neko moje misljenje .Opet od svakog pojedinacno zavisi kako ce klimu koristiti. :-D
Kako uspjes da imas ravnomjernu temperaturu na cijelom spratu sa jednom klimom?koliko je kvadrata sprat i moze li mozda neka sema rasporeda prostorija? kakvu imas izolaciju na kuci?
kakavdanakneiskustvu

#4290 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

eluna wrote:
bilic wrote:
MINIMALNO
ja baš hoću da pitam na šta da obratim pažnju jer treba da kupim jedan konvektor

dajte savjete ljudi ...... klimu sam tako kupila i nisam se pokajala :D[/quote]

ja sam kupio dva atlatic konvertora i nisam se pokajao,a i potrosnja je ok,vidicu kakav je ovaj boschov
Distortion

#4291 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Koliko ti je dnevno upaljen Atlantic konvektor?

Ja 12tku inverter ne gasim nikakako, radi 24/7 i trosi 5-5,5 kw za 24 sata na ovim temperaturama koje su ispod 10 stepeni. Zasad sam dovoljan pa vidjet cemo kad bude hladnije...
kakavdanakneiskustvu

#4292 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Distortion wrote:Koliko ti je dnevno upaljen Atlantic konvektor?

Ja 12tku inverter ne gasim nikakako, radi 24/7 i trosi 5-5,5 kw za 24 sata na ovim temperaturama koje su ispod 10 stepeni. Zasad sam dovoljan pa vidjet cemo kad bude hladnije...

za sad sat vremena kad dodjem sa posla,nista vise
Distortion

#4293 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Mislio sam da se konstantno grijes na konvektor pa si zadovoljan a ti sat vremena upalis :)
Konvektor ti nije primarni izvor grijanja stana.
kakavdanakneiskustvu

#4294 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Distortion wrote:Mislio sam da se konstantno grijes na konvektor pa si zadovoljan a ti sat vremena upalis :)
Konvektor ti nije primarni izvor grijanja stana.

ma jest,centralno grijanje odjavljeno,ali mi je stan suncan,dijete nije trenutno kod kuce,kad dodjem sa posla upalim konvektor,zatvorim ostale sobe
bokivr

#4295 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

Evo podataka za grejanje,mesec Oktobar.

Total:
302.8kw
2331 din ili 19.4e
Mitsubishi MSZ-FH35VE i 2 klime MSZ-FH25VE.
85m2 porodicne kuce-3 sprat.
Izolacija demit fasada 10cm stiropora.
Na ploči u tavanu vuna 10cm.
PVC petokomorni profil float staklo.
Temperatura po sobama 22C.

Image
хостинг картинок bmp
:run:
nexteen

#4296 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Oktobar mesec , 21 dan grejanja , temp u stanu 23-23.5c , klima se ne gasi sem kod ciscenja filtera svaki 10-ti dan .. Spoljna temp uzimana s mog termometra koji se nalazi na terasi iza klime , pa je temp za par stepeni veca od RHMZ alii mislim da je merodavnija a od sledeceg meseca cu u tabelu ukljuciti i podatak RHMZ . Potroseno 42.5kw za 21 dan grejanja , evo tabela sa svim podacima :

http://www.dodaj.rs/f/2q/qz/1qbSnfeD/ok ... cna-po.png

http://www.dodaj.rs/f/y/3I/CoQw7Xz/okto ... naliza.png

http://www.dodaj.rs/f/2L/Y7/3iA9nVjp/cam00108.jpg

Evo na kraju i trenutno stanje meraca .. Jednotarifno brojilo , cena KW je oko 9 din u plavoj zoni pa sam tako i racunao ..

Fujitsu ASYG 12 LU ...
Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm ..
tominjo

#4297 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

koja je cijena?
specifikacije?
rovac13

#4298 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ako gledas ulozeno-dobijeno......obicno je bolja kupovina vise singlova nego jedan multi split.

-multi ispadnu skuplji
-glede defrosta u grijanju ....bolje da idu jedna po jedna pojedinacno nego sve u istom trenutku
-bolje je potrosnja kad imas vise singlova koji u takvoj situaciji svi obicno rade na minimumu
-kod multi je velika vanjska jedinica pa je dosta bucnija

Ali kad je u pitanju estetika...ljepse je vidjet jednu vanjsku nego tri :-D
kakavdanakneiskustvu

#4299 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

drzite li konvektore stalno upaljene ili po potrebi?
gaius

#4300 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gaius »

ja sam nedavno ugradio 5xtoshiba suzumi plus 13 u 111 m2, au gradnja, visoki stropovi, pvc 6 komora, low e, troslojno, tri dihtunga.. dvoumio sam se između multi i single i ipak je odluka na kraju bila single.. ni sa montažom vanjskih nije bilo problema (unutrašnje dvorište).. nije još potpuno isprobano ali već sada to ugrije za 1h i po nižim temp...

inače u kanc 3xtoshiba av ant evo već četvrtu zimu rade svoje a plinsko se ne pali... već rade 24h (noću na 19, danju kako kome odgovara - puno je ugodnije bez gašenja).. i opet račun neće biti veći od 200 KM u januaru iako je riječ o industrijskoj struji...

planiram kuću praviti i to će biti podno sa pumpom zrak-voda...struja je zakon :)
Post Reply