Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ratarka

#4276 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hvala armine, vidjela, skontala, za par dana i moja buranija ide u zemlju :)
i stavim slike da se vidi gdje sam zeznula :-)
armin_jocker

#4277 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mu'min wrote:Lahko je ovako sijati moj Armine.
JA se neki dan pitam kako uopće šta uspije u onoj mojoj upola isfrezanoj zemlji. :(
Mumine, ja svake godine organizujem kamion ovcijeg djubriva, preorem (pozubim) i isfrezam, oranje i frezanje me kosta 50 KM, i onda lagano rucno, napravim lijehe za luk, bas finu zemlju uradim, svu krupniju zemlju odvojim i onda posijem, crveni i bijeli luk, mrkvu. Danas sam rucno izvrstao zemlju za krompir, iako sam htio masinski, odlucio sam da rucno, bilo je posla i danas, lijep dan,elhamdulilah.
Mu'min

#4278 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Sve to i ja prijatelju još je valuta € i ne KM, znači duplo.
Al kakve fajde kad nema orača za lijeka. Evo prije 10 dana tek mi isfrezo. Mogo je za 1. maj pa ujedno i da poteferičimo a sija ću početkom augusta kako bilo. :D
armin_jocker

#4279 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mu'min wrote:Sve to i ja prijatelju još je valuta € i ne KM, znači duplo.
Al kakve fajde kad nema orača za lijeka. Evo prije 10 dana tek mi isfrezo. Mogo je za 1. maj pa ujedno i da poteferičimo a sija ću početkom augusta kako bilo. :D
I kod nas je jako tesko uganjati nekoga da ore, freza, malo masina, jos manje kvalitetno uradjenih poslova, a ove godine svi bi da siju, ljudi se vracaju zemlji ... Ako ti kazem da mi je orao u 9 h navece, ima rasvjetu i naprijed i nazad na traktoru, da li bi mi vjerovao? frezao je po danu, to nisam dao da se radi po noci :D
Mu'min

#4280 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Hajd to je lijep haber da se raja vraća obradi zemlje, bili smo se pravo pogospodili. :)
Ratarka

#4281 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Hajd to je lijep haber da se raja vraća obradi zemlje, bili smo se pravo pogospodili. :)
jutros u agricom-u pita neki covjek za sjeme necega, kazu nema, ja pitam ima li secerca kaze nema i ja pitam - sto nema sjemena? a onaj decko se sav nekako skrusio i kaze - pa poceo narod da se bavi sobom!
kontam super je to, ali da nemas kesicu kukuruza za sjeme - nije dobro nikako, pa pricaj sta hoces....
a oko oranja i frezanja - iz nekog, ko zna kojeg razloga, nas su u selu prihvatili pa je ciko koji nam je orao to malo necega jesenas trebao proljetno frezanje da uradi, akako kisa nije prestajala do neki dan nije nista ni uradjeno. prosli vikend sam ja tamo tulila i pitala i receno je "nista se ti ne brini"
i juce cujem: upalili su svi sve (svjetla), mi nismo uopste bili tu, isfrezano je. sad je mene pitajuci sve ko glina, ali svi oni kazu "kad padne bice ok", pa sam ja danas ruke sloimila cineci nekakve lijehe, kao znam sta radim... jos da smislim gdje cu sta.....
Mu'min

#4282 Re: Bášča

Post by Mu'min »

OVdje nema problema sa sjemenima.
Bio sam u 3 poljo-trgovine i mislim da samo nemaju gujinih očiju al svo sjeme imaju.

Ovo sam slikao u martu onako za šegu, jedan dio trgovine:
Image
armin_jocker

#4283 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mislim da ni u Sarajevu nema problema za sjemena, osim za krompir i luk :D
Ratarka

#4284 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:Mislim da ni u Sarajevu nema problema za sjemena, osim za krompir i luk :D
odes do agricom-a pa se uvjeris da ima problema sa sjemenima, ne znam zasto... a luk imaju, kao i krompir, bar ova radnja u koju ja navratim prije mesare na mostarskom r..
armin_jocker

#4285 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ratarka wrote:
armin_jocker wrote:Mislim da ni u Sarajevu nema problema za sjemena, osim za krompir i luk :D
odes do agricom-a pa se uvjeris da ima problema sa sjemenima, ne znam zasto... a luk imaju, kao i krompir, bar ova radnja u koju ja navratim prije mesare na mostarskom r..
Ako cemo realno, sjemena su se do danas trebala obezbjediti, bar ono osnovno. Sinoc sam bio u Interexu i Konzumu na pofalicima, i na Panny plusu u velesicima, ima dosta sjemena, paradajz, paprika, mrkva, persun, salata, tikvice, rotkvica, cvekla, toga ima, eto info ako neko jos trazi sjemena
Ratarka

#4286 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:
Ratarka wrote:
Ako cemo realno, sjemena su se do danas trebala obezbjediti, bar ono osnovno. Sinoc sam bio u Interexu i Konzumu na pofalicima, i na Panny plusu u velesicima, ima dosta sjemena, paradajz, paprika, mrkva, persun, salata, tikvice, rotkvica, cvekla, toga ima, eto info ako neko jos trazi sjemena
ma u pravu si, ja sam sasvim nevezano pitala a kako je taj prije men trazi neko smjeme nadovezala sam se.. mada za ovakve ppcetnike kao sto sam ja nije neko cudo da sada traze sjeme! mada kukurza ipak nema :(
mene vise iznenadjuje sto nema sjemena cijelu zimu, sto ga povuku, za plastenik recimo tada treba, ja cu sebi ostaviti sjemena u papirim kesama, jer je bez veze ne iskoristi opcije...
Mu'min

#4287 Re: Bášča

Post by Mu'min »

armin_jocker wrote:Ako cemo realno, sjemena su se do danas trebala obezbjediti, bar ono osnovno.
Ej sad. :D
Pa nije trgovac taj koji će govoriti kad ja sijem.
Ako je prazna trgovina neka je zatvori. :D

Ovo me podsjeti na Tuzlu i traženja odjeća za curicu za Bajram, znači islamska odjeća.
Da se dijete lijepo obuče za Bajram.
I naletje smo na jednu jedinu trgovinu sa "islamskom odjećmo" kod Skvera te pitam imali za curice pošto vidim za odrasle žene ima, veli mi trgovka:"Nema, al niste prvi, već dosta puta su me pitali!"
Gledam, kontam bil šta reko.
Pa ako raja traži nabavi ili zamandači. :twisted:

Isto vam je i sa ovim trgovinama.
Srećom nisu jedini pa kako Armin napisa idemo tamo gdje ima ovi nek kontaju kad je vakat kome.
armin_jocker

#4288 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mu'min wrote:
armin_jocker wrote:Ako cemo realno, sjemena su se do danas trebala obezbjediti, bar ono osnovno.

Ovo me podsjeti na Tuzlu i traženja odjeća za curicu za Bajram, znači islamska odjeća.
I naletje smo na jednu jedinu trgovinu sa "islamskom odjećmo" kod Skvera te pitam imali za curice pošto vidim za odrasle žene ima, veli mi trgovka:"Nema, al niste prvi, već dosta puta su me pitali!"

Srećom nisu jedini pa kako Armin napisa idemo tamo gdje ima ovi nek kontaju kad je vakat kome.
,

Mumine, sve si u pravu, mada mislim da se neke trgovine nisu pripremile kvalitetno i nisu obezjbedili dovoljne kolicine sjemena, agricom je u sarajevu, bar bi trebao biti, lanac prodavnica koji bi trebali imati sve, jer se time bave, ali evo zakazali su ove godine vise puta, te nema luka, te nema krompira, ja nedavno trazio ono kokosije, gnojivo, bogatin, nema, jos uvijek nisu nabavili, zanima me da li je neko koristio to gnojivo, kao nema hemije, kokosije, u onim kao cepicima, moze u zemlju, a moze i da se rastvori u vodi, pa se koristi kao prihrana ...
Ratarka

#4289 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:
Mu'min wrote:

,

Mumine, sve si u pravu, mada mislim da se neke trgovine nisu pripremile kvalitetno i nisu obezjbedili dovoljne kolicine sjemena, agricom je u sarajevu, bar bi trebao biti, lanac prodavnica koji bi trebali imati sve, jer se time bave, ali evo zakazali su ove godine vise puta, te nema luka, te nema krompira, ja nedavno trazio ono kokosije, gnojivo, bogatin, nema, jos uvijek nisu nabavili, zanima me da li je neko koristio to gnojivo, kao nema hemije, kokosije, u onim kao cepicima, moze u zemlju, a moze i da se rastvori u vodi, pa se koristi kao prihrana ...
meni se cini preko mene ides u agricom, bar ovaj moj :D ja tamo kupila i ovo djubre:)
Mu'min

#4290 Re: Bášča

Post by Mu'min »

armin_jocker wrote:Mumine, sve si u pravu, mada mislim da se neke trgovine nisu pripremile kvalitetno i nisu obezjbedili dovoljne kolicine sjemena, agricom je u sarajevu, bar bi trebao biti, lanac prodavnica koji bi trebali imati sve, jer se time bave, ali evo zakazali su ove godine vise puta, te nema luka, te nema krompira, ja nedavno trazio ono kokosije, gnojivo, bogatin, nema, jos uvijek nisu nabavili, zanima me da li je neko koristio to gnojivo, kao nema hemije, kokosije, u onim kao cepicima, moze u zemlju, a moze i da se rastvori u vodi, pa se koristi kao prihrana ...
Upravo to i govorim Armine.
Slabo se pripreme i onda ti prosipaju politiku, da si zakasnio, da je baš jučer nestalo, da će doći "iduću" heftu, da ovo da ono.
Ja otišao u 2 italijanske trgovine, jarane moj izgubio se, što reko naš narod ko u Džennetu sjemena. :D
OK pustimo sada te slike al bar da imaju svega po 3 sorte i da ne nestaje.

Što se tiče đubriva u čepićima, ja to ove godine po 2. put koristim, izbacujem NPK 15+15+15.
Pa eto tek gledam kakva je razlika jer kod tog gnojiva nikad ne znaš koliko pomaže jer i kad ne rodije dobro velimo "nije bila rodna sezona". A šta je uzrok i da li je baš gnojivo je 2. pitanje. :)

Al užasno smrdi. :)
lady_di

#4291 Re: Bášča

Post by lady_di »

Ratarka wrote:
Ratarko kad si vidjela krompir u tom agricomu? Ja još nisam kupila, nigdje nema, a kad sam u martu kupovala sjemena bilo je krompira nego ja nisam znala koju ću sortu, hajd reko dok vidim još na forumu, sad daj šta daš, nema veze koja je sorta
armin_jocker wrote:Mumine, sve si u pravu, mada mislim da se neke trgovine nisu pripremile kvalitetno i nisu obezjbedili dovoljne kolicine sjemena, agricom je u sarajevu, bar bi trebao biti, lanac prodavnica koji bi trebali imati sve, jer se time bave, ali evo zakazali su ove godine vise puta, te nema luka, te nema krompira, ja nedavno trazio ono kokosije, gnojivo, bogatin, nema, jos uvijek nisu nabavili, zanima me da li je neko koristio to gnojivo, kao nema hemije, kokosije, u onim kao cepicima, moze u zemlju, a moze i da se rastvori u vodi, pa se koristi kao prihrana ...
Armine ja sam taj bogatin kupila u agricomu u Hadžićima košta negdje oko 20 KM, i što kaže Mumin smrdi, a teta kad mi je kucala račun kaže sama, bez da sam išta pitala, super vam je ovo đubrivo ja prošle godine prvi put koristila i bila mi odlična bašta.
Ima da se kupi i kao stajsko kravlje đubrivo isto u čepićima, ono je malo jeftinije, čini mi se oko 15KM, ali ne znam što će ti, pročitah u tvojim postovima da koristiš ovčije "pravo" đubrivo :?
fortaleza

#4292 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Zna li itko za sortu krompira "ranka - poluranka" koju su naši stari sadili, barem ovdje u Hercegovini, ima li igdje za nabaviti?
flag

#4293 Re: Bášča

Post by flag »

Ma koliko pišete nemam kad stići i pročitati . Radi li se šta ovdje?
Mene svaka kost boli, ovaj vikend mi je totalno dohako :D .
Armine, moja je bašta, pa možda 1/4 tvoje bašte... Meni je za oranje i frezanje naplatio 65 KM-ova!!! I hajde "zapalio me" odnio ga vrag. Ali tako loše mi sve frezano... to je katastrofa. Nikada lošije niko ništa mi nije uradio. Vjerovatno ću morati opet nekog tražiti da mi ponovo usitni zemlju. Kreten je samo površinski sloj (možda 3-5 centimetara) uradio, ispod je cijelo busenje. Ja sam tome kriv, dao sam kretenu ključ od kapije i on došao kada mene nije bilo i uradio kako je uradio.
Ja sam prošle sedmice 20 kilograma krompira posadio, a hanuma salatu, boraniju čuču, blitvu, kopar, mrkvu, peršun, luk itd. Jučer sam voće okopao, napravio četiri lijehe na zemlji koja je k`o armirani beton, i evo sada me svaka kost boli.
Ovo za djubrivo... ja koristim plantellu organik - čini mi se da nije loša, 17,70 markica u Hadžićima.
Mu'min

#4294 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Ovo za djubrivo... ja koristim plantellu organik - čini mi se da nije loša, 17,70 markica u Hadžićima.
Ja mislim da je kod nas 25kg Plantell organik 36 KM. :shock:
Ja sam kupio neko isto italijansko samo povrtlare i koštalo me 12 KM za 25kg.
flag

#4295 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:
flag wrote:Ovo za djubrivo... ja koristim plantellu organik - čini mi se da nije loša, 17,70 markica u Hadžićima.
Ja mislim da je kod nas 25kg Plantell organik 36 KM. :shock:
Ja sam kupio neko isto italijansko samo povrtlare i koštalo me 12 KM za 25kg.
Ho'š da ti ja pošaljem 2-3 vreće - vidiš kako je kod nas jeftinije :D :mrgreen:.
Mu'min

#4296 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Što reko Crnogorac:"Neka ne'moj!" :)
Ratarka

#4297 Re: Bášča

Post by Ratarka »

flag wrote:Ma koliko pišete nemam kad stići i pročitati . Radi li se šta ovdje?
cuj radimo li? cccc,"otpala sam" sva, vise ne znam ni dje mi je koji dio tijela, sav svijet vikendom spava da se naspava, a ja ustanem ko duh i na njivu, pa onda radnim danom na poslu kunjam :lol: a povrsina je ko vic u odnosu na vase povrsine, sve sam sada pripremila (licno, da se razumijemo :D), prekopala odredila, posijala mrkvu, ne stigoh vise
a sada cu imati pet punih dana da posijem i posadim sve ostalo, tome se bas, bas radujem :)
Mu'min

#4298 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag wrote:Ma koliko pišete nemam kad stići i pročitati . Radi li se šta ovdje?
Vidi ovog blefera, 4 dana ne piše da se može pojaditi da je "radio". :mrgreen:
Ja i žena se slomili u ovih 7 dana.
Posijali luk, dinje, patlidžan, ćurte, tikvice, špinać, grašak, peršun, 3x vrste graha, bosiljak...

Inače gdje nesta VRTLAR. Nije valjda opet sa komšinicom se počupo za kosu zbog prskanja njive. :lol:
armin_jocker

#4299 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

lady_di wrote:
Ratarka wrote:
Ratarko kad si vidjela krompir u tom agricomu? Ja još nisam kupila, nigdje nema, a kad sam u martu kupovala sjemena bilo je krompira nego ja nisam znala koju ću sortu, hajd reko dok vidim još na forumu, sad daj šta daš, nema veze koja je sorta
Armine ja sam taj bogatin kupila u agricomu u Hadžićima košta negdje oko 20 KM, i što kaže Mumin smrdi, a teta kad mi je kucala račun kaže sama, bez da sam išta pitala, super vam je ovo đubrivo ja prošle godine prvi put koristila i bila mi odlična bašta.
Ima da se kupi i kao stajsko kravlje đubrivo isto u čepićima, ono je malo jeftinije, čini mi se oko 15KM, ali ne znam što će ti, pročitah u tvojim postovima da koristiš ovčije "pravo" đubrivo :?
Cuo sam od ekoliko ljudi koji se profesionalno, ili amaterski bave proizvodjom u plastenicima, rekli su mi da je ovo gnojivo odlicno kao prihrana u plasteniku, za paradajz, parpike, itd. Pravi se rastvor s vodom, i onda zaljeva
Mu'min

#4300 Re: Bášča

Post by Mu'min »

armin_jocker wrote:Cuo sam od ekoliko ljudi koji se profesionalno, ili amaterski bave proizvodjom u plastenicima, rekli su mi da je ovo gnojivo odlicno kao prihrana u plasteniku, za paradajz, parpike, itd. Pravi se rastvor s vodom, i onda zaljeva
Misliš na Plantell Organik čepiće?
Ja to samo rukom ko NPN15+15+15 bacim i pomiješam sa zemljom. Nisam nikad miješao sa vodom ili sam trebao?
Govorim o sađenju na otvorenom.
Post Reply